TobSport.nl: kritische Nederlandse sportsite over sportorganisaties en diverse topsporten en -sporters.TobSport.nl doorzoeken
Bezoek www.TobSport.nl: via onze landingspagina stuit u op een unieke verzameling (hoofdzakelijk Nederlandstalige) sport-content. Van columns tot beschouwingen, historische overzichten, sportbeelden en actuele sportartikelen: TobSport is een onafhankelijke topsportsite voor en door Nederlanders en Vlamingen.Dien uw eigen sportartikel of -beelden in ter publicatie op deze website!

U bent beland op TobSport.nl: De indie-sportsite van Nederland. Tip: Neem deze site op in uw 'favorieten'.   

Is Ajax beter af met Frank de Boer?

Amsterdamse footballclub wil terug naar de eigen huisstijl en begint op het veld

Door: TobSport redactieteam.  Gepubliceerd: 17-12-2010.


Ajax en het rapport van de commissie Coronel

Vlak na het contracteren van Marco van Basten als gedroomde hoofdcoach na het EK 2008 leverde de commissie Coronel haar rapport met verbeterpunten op. Een 40-tal experts werd ondervraagd door de commissie. De inhoud van het rapport en de aanbevelingen werden alom geprezen. Het rapport riep de clubleiding op om te kiezen voor enerzijds een sterke trainer/coach naar het Ferguson-model: een coach die het team leidt en tevens functioneert als technisch eindverantwoordelijke. Of juist voor een sterke technisch directeur die de lange termijn bewaakt, waarbij de veldtrainer minder invloed heeft op de samenstelling van de spelersgroep. Met de steun van Johan Cruijff was bondscoach Van Basten al binnengehaald. Zo koos Ajax dus automatisch voor de eerste optie uit het rapport: de sterke coach. Danny Blind mocht technisch manager (en dus niet directeur) spelen.

Maar het ging gelijk al mis: wat je ook van Rik van den Boog vindt, hij is niet de algemeen directeur met voetbalachtergrond die het rapport Coronel propagandeert bij de keuze voor een 'sterke trainer'. Van Basten bepaalde in overeenstemming met de nieuwe directeur Rik van der Boog en oudgedienden Van der Aat en Slop de aankopen. Ajax moest minder breedteaankopen binnenhalen en meer jonge spelers met doorgroeimogelijkheden en transferwaarde (zei het rapport Coronel). Aankopen moesten beduidend beter zijn dan de jongens uit de beroemde voetbalopleiding. De concentratie op het halen van toppers bij concurrerende clubs was te prijzen na de aankopen van Martin van Geel van de voorgaande jaren. Van Geel had met de komst van Van Basten het hazenpad had gekozen. Omdat hij niet slechts technisch assistent wilde zijn. Van Basten haalde grote namen binnen en het mocht wat kosten.

   

Na de Champions League-winst in 1995 ging het bergafwaarts in de Amsterdam ArenA

Maar Eredivisie-toppers als Suleymani, Aissati, Wielaert, Lindgren en Bakircioglu stelden uitermate teleur. De uitgegeven 30 miljoen was voor een groot deel verdampt. Ajax was al sinds 2004 geen kampioen meer geworden. Men versleet na de periode Van Gaal bijna een hoger aantal trainers (Blind, Adriaanse, Olsen, Koeman etc.) dan het aantal jaren dat verstreek. Van Basten had een goede indruk gewekt als bondscoach dus de hoop was op hem gevestigd om een derde ster op het shirt van de Amsterdammers te krijgen. Samen met Johan Cruijff zou hij de jeugdopleiding reorganiseren. Bij Cruijff betekende dat iedereen eruit flikkeren en daar had Van Basten geen trek in. Cruijff trok zich terug op zijn berg. Van Basten mocht in tegenstelling tot de inhoud van het rapport Coronel zijn eigen technische staf samenstellen van kaartvrienden. Van Basten maakte zijn jonge spelersgroep vervolgens niet beter en gaf er na 1,5 jaar de brui aan. Waar hij eerder zijn spelers in de media afzeek deelde hij ditmaal de zwarte piet aan zichzelf uit: hij was er nog niet klaar voor.

Zijn eerlijkheid was te prijzen, maar Ajax zat maar mooi opgescheept met zijn miskleunen: was hij niet te makkelijk opgestapt? De druk van de buitenwereld groeide tot inmense proporties aan om dit keer wel een kampioenschapscoach te halen. PSV was na een lange sterke periode op de weg terug en provincieclubs als Twente, Heerenveen en AZ moesten toch nog te pakken zijn voor de Amsterdamse topclub (?). Martin Jol werd nog nooit kampioen maar had weten te imponeren met RKC, Tottenham Hotspur en HSV. De rode loper werd uitgelegd voor de symphatieke Scheveninger met zijn daadkrachtige imago. Hij haalde zijn broer Cock binnen en gaf nog meer intimi invloed. Jol mocht ook redelijk wat geld uitgeven en haalde daarvoor miskleunen en Demy de Zeeuw. Ajax speelde weer eens een paar matige partijtjes voor de winterstop, maar Jol wist na de winterstop in zijn eerste seizoen het elftal perfect af te stemmen op wonderkind Luis Suarez. De beslissing van algemeen directeur Van den Boog om Jol carte-blanche te geven leek goed te hebben uitgepakt.


Verschuiving van de macht in de Nederlandse Eredivisie

Jol bracht rust en Ajax swingde, maar net als het seizoen ervoor wist een provincieclub (FC Twente) de titel te pakken. De rest van de Eredivisie liet het afweten en vertoonde wekelijks een minder spelniveau. De tijden van Hiddink en Van Marwijk waren voorbij in Eindhoven en Rotterdam. Heerenveen wist geen nieuwe Alves te vinden. Het financiele kaartenhuis rond AZ stortte in. Groningen ging bezuinigen. De meeste Eredivisieclubs waren door de financiele crisis en wanbeleid meer dood dan levend. Na de geweldige tweede seizoenshelft in 2010 zouden Jol en Ajax voor het kampioenschap in 2011 niet meer te stoppen zijn. Dacht iedereen. Ajax kwalificeerde zich na jaren weer eens voor de Champions League. Na een oorwassing tegen Real Madrid en een gelijkspel tegen hekkesluiter Willem II bonsde Cruijff nog maar weer eens op de poort van de ArenA. In Telegraaf-columns pakte hij de spelersgroep aan, de jeugdopleiding, de coach, de clubleiding en het niet naleven van de zelf opgestelde regels in het rapport Coronel.

Cruijff concentreerde zich met name op de directie. Die legden zijn opmerkingen naast zich neer. Coronel verklaarde dat zijn rapport voor het grootste deel was uitgevoerd en Van den Boog zou Jol nooit ontslaan. Jol gaf aan dat er voldoende Ajax-jeugd in het elftal stond. Cruijff wilde uiteindelijk met kornuiten via de ledenraad infiltreren. Voetbalmensen met een Ajax-verleden terugbrengen in de organisatie. Cruijff kreeg bijval onder de fans en Ajax zakte na een goed begin op het veld ver weg. Jol en met hem teruggekeerde assistent-trainer Blind kregen aanvaringen. Geheel onverwacht gaf Jol na een negatieve spiraal er de brui aan. Krijgt nog wachtgeld tot hij een nieuwe klus krijgt. Alle Jol-connecties werden verwijderd. Kind van de club Frank de Boer nam het ad-interim over, Blind werd weer technisch manager (en niet directeur). De Boer's eerste test volgde 2 dagen later in de Champions League, in het San Siro, tegen AC Milan. De Boer zette het team goed neer, de spelers geloofden er weer in en wonnen voor het eerst in de clubhistorie in het roemruchte stadion. Desondanks moeten de Amsterdammers verder voetballen in de Europa League.


Wordt "De weg naar winst" nu echt ingeslagen in Amsterdam?

De titel van het rapport Coronel luidt: "Ajax, de weg naar winst". Nu is het maar de vraag of voorzitter Coronel en algemeen directeur Van den Boog die weg ooit zullen vinden. Ze zijn omgeslagen als een blad aan een boom, maar gelukkig wel in de juiste richting. Ondanks verklaringen in het verleden dat men niet met Louis van Gaal wenste te spreken over een terugkeer bij Ajax zijn er in het recente verleden toch serieuze gesprekken gevoerd. Cruijff benaderde op zijn beurt Guus Hiddink voor een functie als technisch directeur. En Cruijff wordt door de directie niet meer gezien als de luis in de pels. Johan gaat adviseren o.a. over de jeugdopleiding en werd zelfs gepolst als commissaris. Van Gaal zal hij niet aanprijzen. Interim-coach Frank de Boer ziet een komst van Van Gaal wel zitten en nam voorafgaande aan zijn aanstelling de strategie al door met Cruijff. De Boer maakte een vliegende start en coacht tot de winterstop. Of toch tot het eind van het seizoen. Of langer. De Boer krijgt vast een vaste aanstelling.

Of wordt het toch Danny Blind, of een duo-functie met de twee ex-teamgenoten. Blind wordt blijkbaar niet hoog genoeg ingeschat om eindverantwoordelijke te zijn op technisch gebied. In 'Voetbal International' op televisie werd gezegd dat Blind binnen Ajax vooral geduid wordt met de naam "Scholletje". De Zeeuw zou zich met name hebben bekwaamd in het onderhouden van de interne relaties om werkzaam te blijven binnen de club. De vraag blijft hoe men de club wil gaan verbeteren. Cruijff en het rapport Coronel propaganderen de professionalisering van de jeugdopleiding (waarin jeugdtrainers tekortschieten, doordat er geen functie-eisen zijn gedefinieerd). Wie gaan de eisen en regels opstellen? Krijgt Cruijff de vrije hand en haalt hij de complete Cruijff Academy binnen of wordt de ledenraad met oud-voetballers als Theo van Duyvenbode geraadpleegd? En wat te denken van de scouting: wordt er niet naar de scouts geluisterd of maken zij de verkeerde keuzes? Met name dat eerste was aan de hand, zei de commissie Coronel. Terwijl Martin Jol om 10 miljoen voor een paar buitenspelers schreeuwde kregen Jeremain Lens, Nacer Chadli, Eljero Elia, Dennis Rommedahl, Balasz Dzudzak en alle flankspelers uit de jeugd een zure smaak in de mond.


Ajax in de nabije toekomst: de selectie

Frank de Boer wordt door vriend en vijand als de juiste man op het veld gezien. Hij geeft weer meer speeltijd aan de jeugd. Hij zit opgescheept met drie flamboyante target-men in Suarez, El Hamdaoui en Mido. Allemaal kunnen ze doelpunten maken, maar het is maar de vraag of ze met regelmaat succesvol kunnen samenspelen. Mido en Suarez zou kunnen werken, maar Mido is nog niet echt fit. Suarez en El Hamdaoui vielen als duo na een goed begin ver terug. El Hamdaoui gedraagt zich ondanks de grote auto die hij wist binnen te slepen met het tekenen van een contract als een groot kind. Zo is hij gehaald als spits maar heeft hij nu een sterke voorkeur voor een nummer 10-positie. De Boer sprak uit dat hij het zag zitten in de talentvolle spits. Die werd echter twee keer achter elkaar ziek (kan gebeuren) en ging zitten mokken bij zijn eerste moment op de bank onder de nieuwe coach (wel erg snel). De Boer moet verder proberen Siem de Jong weer aan het voetballen te krijgen, terwijl hij al succes boekte met een grotere rol voor Eriksen. Sulejmani had onder Jol de weg naar boven al ingeslagen.

Maarten Stekelenburg, Jan Vertonghen en Suarez zijn een keur aan internationale topclubs al opgevallen als betrouwbare bouwstenen. Ergens in de nabije toekomst zullen zij verkassen. Ook bruikbare bouwsteen Emanuelson zoekt zijn heil elders. Ajax zit nog met een groot aantal contractspelers die weinig toevoegen of aan spelen komen, maar veel verdienen. De jeugdopleiding zal al op korte termijn waardige vervangers moeten leveren voor de basisspelers die ongetwijfeld gaan vertrekken. Daarnaast mag de scouting wel eens bewijzen dat zij capabel is door de scouts enkele groeibriljantjes te laten aandragen. Ajax zoekt zijn Chadli's, Mertens-en en Dzudzakken en moet nu eindelijk eens durf tonen op de transfermarkt. Geen zogenaamde bewezen breedteaankopen halen zoals Wielaert, Delorge, Kuffour, Sno etc. etc. Nee, Ajax moet weer eens de gok durven nemen met een Verhoek, een Assaidi, een Dost of een Overtoom. Of een minder genoemde naam uit de Jupiler League. Zelfs clubs als Bayern Munchen kijken naar de Nederlandse Eerste Divisie voor talentvolle spelers. Niet lang geleden speelde daar bijvoorbeeld nog een Keisuke Honda. Die had ik wel eens willen zien met een Suarez en een Eljero Elia en bijvoorbeeld Siem's broertje Luuk voor de nodige lengte en als aanspeelpunt.


Ajax in de nabije toekomst: de clubstructuur en het financiele beleid

Ajax moet dit seizoen nog kampioen van Nederland kunnen worden. Ook al tipte TobSport winterstop-koploper PSV als landskampioen voorafgaande aan het seizoen. Of Ajax in de Champion's League beter zal presteren als dit seizoen is maar de vraag. Als de selectie in tact blijft of als vertrekkende spelers worden vervangen door de juiste spelers is er veel mogelijk. De wedstrijd tegen Milan toonde aan dat Ajax uit moet blijven gaan van de eigen kracht: het spelen op balbezit en het zoeken van de combinatie. Als dat gebeurt vallen Ajacieden op in Europa en kan er geld verdiend worden met spelersverkopen. Als men vertrekkende spelers op de juiste wijze weet te vervangen blijven de miljoenen van de Champions League binnen handbereik.

Het beleid rondom de selectie zal drastisch moeten wijzigen. Ondanks Coronel's verklaringen dat het rapport zo goed opgevolgd wordt, is er een punt dat op schandalige wijze onderbelicht is gebleven. Het rapport pleitte sterk voor het wijzigen van de structuur van de club. De beursgang moest ongedaan worden gemaakt zodat de club zich kan concentreren op het neerzetten van een professionele organisatie binnen de vereniging. Het technische beleid op de lange termijn is gediend bij de intrede van kundige professionals, die kunnen worden afgerekend op het behalen van vooraf opgestelde, realistische doelstellingen. En natuurlijk mag de club niet steeds maar meer blijven uitgeven aan salarissen en transfers dan er aan inkomsten binnenkomt. Verder is de club zeker gediend met de intrede van een zwaargewicht als Hiddink of Van Gaal voor het technisch beleid op de lange termijn.Bronvermelding en TobSport's vervolg-surftips:

Geraadpleegde bronnen voor dit artikel:

  • Commissie Coronel - "Ajax, de weg naar winst: rapport onderzoekscommissie 10 jaar beleid Ajax" (17-02-2008).

 

Verder surfen op deze topsportsite?

Ga naar de homepage voor de meest recente artikelen, de meest gelezen artikelen en reacties van bezoekers. Klik hier...
Ga naar het TobSport-archief voor alle artikelen en video's. Klik hier...
Bezoek een sportwebshop op internet voor sportkleding, -accessoires en -schoeisel. Lees verder...