<

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korfbal: waarom in Godsnaam?!

8 redenen om deze oer-Hollandse sport te haten

 

Door SIDNEY ALWART, voor TobSport.nl

Gepost op: 14-04-2010.

 

 

 

·         Deel van een ingezonden mail, door swebbie84@…. (februari 2010):

 

 

            Beste topsport redaktie

 

Waarom doen jullie niks over korfbal? Ik doe datzelf.

 

                         Er zij meer sporten dan voetbal hoor!!!!

 

 

 

 

 

Korfbal. Alleen het woord brengt al walging teweeg bij uw artikelschrijver. Korfbal is als een tante die je niet uit kunt staan en die te vaak op bezoek komt. Overal zie ik die palen. Jonge kinderen die met voet(!)ballen lopen te stuiteren terwijl daar basketballen voor zijn. Om zich met z’n allen oh ja hééél stoer naar het korfbalveld te bewegen. Ik zie ook veel te veel korfbalverslagen die alle tijd opslokken tijdens de Sportjournaals op tv. But maybee that’s just me.

 

Misschien valt ieder korfbal-dingetje me extra op. Ben ik extra gevoelig voor korfbalprikkels… Gestoken word ik, bij slechts de minste confrontatie met het fenomeen. Als een rivierkreeftje in een kokende pan water. Als een persoon met lichtallergie vastgebonden op een vuurtoren. Ik walg van korfbal. Ik besef mij terdege dat ik niet onbevooroordeeld ben. Ik werd geboren om korfbal te haten. Per definitie heb ik (onder andere) een basketbalachtergrond. Basketbal: u weet wel, korfbal 2.0.

 

Ik, Sidney Alwart, heb een aversie tegen de korfbalsport. Ik kom er ruiterlijk voor uit. Prima dat je die bal in een of andere achterlijke picknickmand wilt gooien, maar confronteer me er niet mee. Ik kijk ook niet graag toe tijdens een spel ganzenbord of bij Ab en Joop die langs de waterkant zitten te vissen. Ik bedoel: waarom zou ik van je willen weten wat voor sokken je draagt? Prima, dat snapt iedereen. Nutteloze informatie. Ik wil ook niet zien wat voor speciale manier je hebt uitgevonden om je sokken aan te trekken. Nutteloze actie/demonstratie, nul entertainmentwaarde.

 

Maar waarom denk je dan dat ik je wel zou willen zien met je vriendjes en vriendinnetjes in de wei ronddraaft terwijl je het domste spel ooit speelt?

 

Swebbie, dit artikel is niet bedoeld als een publieke spanking van jou, maar als een oprechte uiting van aversie tegen helaas een product van eigen bodem. Bedankt voor de inspiratie voor het schrijven van dit sportartikel, Swebbie. Schrijf nog eens iets. En ik wil benadrukken dat deze site is opgezet voor iedereen om iets over sport te schrijven. Gewoon, als je dat leuk vindt. Dus mis je een specifieke sport of sporter op deze site: schrijf zelf iets en mail het naar ons. Zo ben ik er ook bijgekomen. Maar goed, Swebbie verdient een uitgebalanceerd antwoord, dus ga ik nu over naar mijn 8 redenen om de korfbalsport officieel te mogen haten. Want: wat is er mis met korfbal?

 

 

8 redenen waarom de korfbalsport niet deugt:

 

 

 1.       De essentie van het spel is te collectivistisch…

 

Stel: je bent de man in het korfbal en je slalomt als een Messi keer op keer door de verdediging. Maar steeds weet de dikste lompe boer van de tegenstander net een handje voor je gezicht te plaatsen. Verdedigd! Je mag niet schieten!~#$%*! Lionel Messi mag bij iedere actie al zijn technisch vernuft aanwenden en de trukendoos volledig opentrekken. Maar nee: als korfballer moet je bijna uit respect voor de tegenstander afzien van het nemen van een schot. Het uitvoeren van zijn taak door de verdediger (het voldoen aan de norm, maar deze niet overstijgen) wordt direct beloond. Beloond door de insteek van het spel: we gaan gewoon lekker ballen en pas als je in het verdedigende vak een steek laat vallen krijgt de aanvallende partij een kans. Bleeeh! Saai hoor. Hand in je gezicht en je mag niet schieten. Voelt onnatuurlijk. Zonder een druppel zweet te vergieten had de verdedigende boer makkelijk in de luren gelegd kunnen worden. Met een mooie schijnbeweging... Brute kracht… Maar nee, bij het korfbal moet je je constant inhouden en de volleeeeedig vrije man -en incidenteel- vrouw vinden. Goh, leuk hoor. Rondspelen. Duurt lang. Gaap…

 

2.           Dames en heren zijn niet gelijkwaardig…

 

In het korfbal spelen mannen en vrouwen samen in een team, waarbij de mannen duidelijk de belangrijkste rollen in het team spelen. De vrouwen spelen als de ondersteunende partij, die slechts zelden het merendeel van de scores voor hun rekening nemen. De gedachte dat het in het echte leven ook zo gaat en jonge mannen en vrouwen door het korfballen leren met elkaar samen te werken klinkt leuk. En politiek correct. En lekker feministisch, yeah! Maar de gedachte is juist rolbevestigend. De vrouwen op de achtergrond, de man als belangrijkste schakel. Korfballen legt veel nadruk op fysieke kracht (naast het teamspel) en daardoor is het voeren van een gezamenlijke competitie een schertsvertoning. Laat die vrouwen lekker tegen andere dozen korfballen, dan kan het spel gelijk voor de mannen een stuk ruiger gemaakt worden. Mogen die vrouwen ook een keer op de korf schieten, jwz. Niet meer alleen “Het enige recht, is het pass-recht”. Niet in 2010, in een geëmancipeerde samenleving, darling. Korfbal is gewoon een suf collectivistisch, communistisch spel.

 

 

Showtime-korfbal met het illustere trio Michiel Gerritsen, Rick Voorneveld and Jos Roseboom:

 

 

 

3.        Totaal-korfbal spelen is nooit mogelijk…

 

Korfballers zijn gebonden aan een enkele speelhelft. Ze zijn verdedigers in het verdedigende vak of aanvallers in het aanvalsvak. Een speler zal dus nooit een actie van korf tot korf kunnen maken. Belachelijk! Onderscheidt een speler zich door een onderschepping en stoomt hij flink op richting de pot met goud, moet hij het speeltuig afgeven aan een teamgenoot die net nog gapend zijn ballen in zijn broek lag goed te leggen. Louis van Gaal had het laatst over de ‘Totale Mensch’ die een speler moest zijn. In zijn biografie en bij de presentatie ervan. In bijna alle possible media. Zowel technisch, tactisch, mentaal: de hele k*lerezooi. Dat is de totale sporter, de omnivoor, de winnaar, de alfa-aap. Een korfballer zou –als het een echte profsport zou zijn, haha- nooit voldoende worden uitgedaagd om alle aspecten van het spel onder de knie te krijgen. Het loont immers veel meer om zich vroegtijdig te specialiseren.

 

4.           Gemengd douchen is een farce…

 

Uw reporter ging op onderzoek uit bij de lokale korfbalclub en constateerde met eigen ogen dat er, ondanks de hardnekkige en oeroude geruchten, na de korfbalinspanning gescheiden gebruik gemaakt wordt van de sanitaire voorzieningen. Dit werd naast de observatie desgevraagd onder ede bevestigd door enkele leden van de club die anoniem willen blijven. Daar gaat dan direct het enig denkbare voordeel aan het beoefenen van de sport. In theorie althans, want de biggen bij de club bij mij in de buurt zijn nou niet direct een promotie voor de sport. En dan hebben we het alleen nog maar over de lichamelijke aantrekkingskrachtkant van het verhaal. Als er niet samen gedoucht wordt, gaat dus een belangrijk deel van de teamgeest verloren. Namelijk als je net de overwinning in je systeem hebt en je het in de douche gaat vieren. Champagne laten knallen. Kees Jansma in een bad gooien. Kampioenschapssigaren aansteken. De ene helft van het team in de ene kleedkamer, de andere helft in de andere. Een orgie van sex en geschreeuw, dat zou passen aan het eind van de wedstrijd!

 

 

Korfbal v.s. Basketbal, Landstede sport:

 

 

 

5.        Dat onnatuurlijke, vrouwelijk-aandoende ‘zesje draaien’…

 

Bij korfbal schiet men door een ‘zesje te doen/draaien’ en de bal vervolgens los te laten met twee handen. Een beweging die als man met goed fatsoen niet uit te voeren valt. De beweging druist in tegen alles wat mannelijk is aan de man. Een beweging waar een flink gehandicapte zich voor zou schamen. In detail: men houdt de bal voor de buik, beweegt deze naar zich toe, vervolgens in een bochtje, van zich af de hoogte in, richting korf. En dan loslaten en er het beste van hopen. Het schieten van de bal op deze wijze is een ongeschreven danwel geschreven wet. Een getrainde basketballer met een fluweelzacht schot die mee zou willen spelen wordt niet geaccepteerd. Kobe Bryant zou uitgelachen worden op de winderige avondtraining bij DOS’46 in het Drentse Nijeveen. Die zou z’n gezicht er niet meer laten zien en teruggaan naar L.A. om elke avond voor Jack Nickelson en dat soort publiek te spelen. Die het dan wel cool vinden dat zo’n man 2 meter hoog kan springen en dat actually kan gebruiken in de wedstrijd om het publiek te vermaken. Probeer maar eens vet te dunken op zo’n korfbalpaal, kansloos, kansloos…

 

6.           We moeten het kwaad nu uitroeien, voordat het zich verspreidt…

 

Onlangs berichtte de Telegraaf over een recorduitslag in het korfbal. Taiwan en Pakistan kwamen tegen elkaar in de kwalificatiereeks voor het WK. De einduitslag van hun treffen was 49 – 23, een totaal van 72 doelpunten in 2 x 30 minuten. In Nederland ligt het record op 62 treffers als het gaat om een individuele wedstrijd in de nationale competitie (Koog-Zaandijk tegen Dalto en Blauw-Wit tegen Dalto). Uit het bericht bleek verder dat er gekorfbald wordt in Australië, Hong-Kong en China. Tijd voor ons Nederlanders om deze ontwikkeling een halt toe te roepen. Voordat korfbal ons meest succesvolle, maar schimmige exportproduct wordt sinds onze nederwiet, xtc en diverse wapens de wereld veroverden.

 

 

Leon Simons van PKC aan het werk…

 

 

 

7.      Niet weer Nederland – België !!!

 

Ook al wordt er buiten Nederland en België gekorfbald, beide landen zijn de enige landen waarin een nog enigszins te respecteren deel van de sport-geïnteresseerde populatie voor korfbal kiest. En trust me mensen, dat gaat ook niet veranderen. Hoeveel korfbal-zendingswerk we alleen al in ons land wel niet plegen te doen. We brengen niet alleen waterpompen naar Afrika… Nee, we brengen ook korfbalpalen en begeleidende vijftigers in jaren ’50 trainingspakken. Die het korfbal-gospel komen verkondigen. Terug naar Nederland – België. Altijd maar weer dat Nederland tegen België om de wereldheerschappij. Toch zeker elk jaar weer 5 minuten gedwongen confrontatie bij Studio Sport. In een bedompte hal, met net die dag ongeveer alle korfbalfans uit beide landen, zodat het nog wat lijkt.

 

8.           Marginaliteit als middle-name…

 

Korfbal is een sport in de marge. 100.000 beoefenaars in Nederland in een oer-Hollandse sport. Met WK’s sinds 1978 die we slechts een keer verloren van België… zucht. In Midden-Amerika speelden ze lang, lang geleden al een spel met een ring/hoepel waar een bal doorheen moest. Maar die beukten elkaar kapot voor de entertainment-factor. In het basketbal schiet je ook een bal door een ring. Maar zet de entourage van de NBA nou eens naast zo’n team in vormloze unisex-sportoutfits (soort zakken) in een treurigstemmend Nederlands sporthalletje. Het een is reclame voor de sportwereld, de bewegingen die een mens kan produceren en vergeet niet de artistieke factor. Het andere is aanmodderen en voortploegen door de stugge aarde van de polder met een lekker Nederlands begeleidend buitje. Kortom: korfbal is gedoemd om kansloos te zijn en te blijven. 

 

 

Klokhuis over korfbal…

 

 

 

P.S.

 

Een goed journalist past ook nog even de wederhoor toe. Dussss…. In the blue corner, fighting for korfbal is mr. Matthijs Rademaker. Voorzitter van de Deventer korfbalvereniging Devinco. Rademaker wordt geinterviewd over het uitzetten van een korfbalplein en het promoten van de sport korfbal. Rademaker: “Het gemengde karakter van de sport is een groot pluspunt.” De Stentor weet dat hij het samenspel en de sportiviteit roemt. Maar wie denkt dat vriendelijkheid troef is in deze non-contact-sport heeft het mis. Rademaker: "Rondom de paal gaat het er hectisch en fysiek aan toe. Korfbal is zeker geen sport voor watjes."  Ik, als auteur, wil HARD “Yeaaaaah Riggght!” brullen, maar dan ben ik weer niet-objectief…

 

Ik ben Sidney Alwart, en ik zeg tegen de kinderen, onze fundering voor de toekomst: Ga in godsnaam niet korfballen. Je wordt in elkaar geslagen op het schoolplein en geniet zelfs minder aanzien dan de jongetjes die op ballet zitten en de meisjes die noodgedwongen kozen voor kogelstoten. Doe het niet! Ik ben Sidney Alwart en ik schrijf graag eens artikel voor deze site. En neem je aanstoot aan mijn mening, dan raadt ik je aan om hetzelfde te doen. Schrijf zelf over sport en zeg hoe jij het ziet. Misschien kun je me dan zelfs overtuigen dat er goede dingen zijn aan korfbal. Graag keiharde bewijzen bijleveren met YouTube-videootjes enzo: y’all know the deal, pics-or-it-didn’t-happen!

 

Dank u voor uw aandacht.

 

Dikke kus, Sidney.

 

 

 

 

 

Bronnen:

Observatie: een korfbalclubhuis, ergens in Rotterdam.

Vooroordelen, verzameld door of embedded in de auteur zelf.

Telegraaf, 09-04-2010 – “Recorduitslag bij korfbal”.

De Stentor, 13-10-2009 – “Korfbal zeker geen sport voor watjes”.

Beelden: YouTube.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel!

 

Meer van deze schrijver