Bewaak uw kasteel aan de Costa!

Hoe Feyenoord’s beleidsnotitie me op ideeën bracht

 

Door SIDNEY ALWART, voor TobSport.nl

Gepost op: 14-07-2009.

 

 

 

 

“Niets kan een dag maken als een roodverbrande, blèrende gup uit 020.”

 

De auteur.

 

 

 

Wees gewaarschuwd!

 

 

Als u zich deze zomer nog op één van de Spaanse stranden gaat begeven, wees dan gewaarschuwd.

 

Kijk uit voor een mannetje met een klein postuur en een grote bek. Een mannetje, getooid in badslippers, zwembroek en het rood-witte Feyenoord-thuisshirt van 2009-2010, met een handdoek over de schouder. Een mannetje, dat zich sloffend voortbeweegt door het zand, met hangende schouders, een chagrijnig gezicht en een uiterst prikkelbaar humeur.

 

Dat vanwege de vele vriendelijk bedoelde steunbetuigingen aan het adres van mijn club, die ik naar mijn hoofd geslingerd krijg. Harries met bierbuiken en Belinda’s met hangtieten, die Schubbekutterveen, Hollanda tijdelijk verruild hebben voor de Spaanse Costa, kijken onterecht zelfverzekerd en met een primitieve, nationale verbroederingsdrang naar mijn kleuren.

 

In stemmen met verschrikkelijke accenten krassen ze me toe, terwijl de oogopslag van hun glimlach tenminste een gedeeltelijk disfunctioneren vanwege diverse geestelijke handicaps suggereert:

 

 

Jullie gaan vast niet degraderen hoor, dit jaar…

 

Mario geeft zulke leuke nabeschouwingen. Zelfs na de zoveelste verliespartij.

 

Gelukkig is het maar een spelletje, hè?”

 

“Bak Ellende zei het al: Na het zuur komt het zoet!”

 

 

 

 

Ja, ja, ja, ja. Lul maar. Lul maar raak, voor een knaak (slof, slof).

 

 

Kut-Nederlanders in Spanje. Overal waar ik kijk (“Is het nog ver, grote Smurf?”).

 

 

Gedurende de slopende zoektocht door het zand, naar een geschikt plekje op het strand, naar de zin van mevrouw-Oberführer-de-vriendin, laat ik me alle opmerkingen welgevallen. Ternauwernood. Als een volleerd spiritueel evenwichtige ninja slik ik mijn trots in en zo glijdt alles van me af.

 

Onze tijd komt wel weer. Ik doe of m’n neus bloed. Suggereer Oost-Indische doofheid. Zelfs ruige gasten met drie Andreaskruizen op de arm getatoeëerd die ik passeer, zijn niet als andere jaren vijandig, maar kijken me aan met een blik vol medelijden: ach gossie...

 

 

 

 

 

 

Ik verniel je kasteel en het mag van Feyenoord!

 

 

Maar goed, ik schrijf dit stukje niet zodat ook u medelijden met mij krijgt als Feyenoorder. Nee, dit stukje is een waarschuwing. Mocht u een toegewijde zandkastelenbouwer zijn op het strand aan een van de Spaanse Costa’s deze bouwvak, bedenk u dan twee keer voordat u al die moeite in uw project stopt.

 

Of maak snel een foto als het u toch lukt een kasteel te bouwen. Als ik u namelijk in de smiezen krijg, is het over met de pret.

 

Mijn missie voor deze zomer is om zoveel mogelijk zandkastelen te gaan vernietigen, waarbij ik me niet laat remmen door leeftijden van bouwers of hun knappe staaltjes bouwkunde. Zelfs uw koter van 3 jaar oud kan aan de beurt komen! Verder hoeven bouwwerken, die in de verste verte op de ArenA ofwel Amsterdam snelkookpan lijken al helemaal niet op mededogen te rekenen.

 

 

 

 

 

 

Uw kind dat net nog met zijn Ajax-shirtje op het strand paradeerde kunt u terugvinden in één van de grote zandhopen. Ademend en wel, want wij Rotterdammers zijn geen onmensen. Met groot plezier zal ik mij evenwel in het zweet werken onder de Spaanse zon, door als een dolleman al uw goedbedoelde zandbouwsels omver te schoppen.

 

Met de passie en het doorzettingsvermogen van een ware havenarbeider. Als een bezetene zal ik doorgaan, ook wanneer alle andere Feyenoord-fans, de onwetende, onopgevoede, domme sloebers, die net als ik de recente beleidsnotitie gedragsregels van de club hebben gelezen, al lang hun hotelkamer of een discotheekje hebben opgezocht.

 

Aan het einde van de vakantie hoop ik 7 jaar van frustratie bij de club ongedaan gemaakt te hebben. Ik kan dan weer fris en met een positief gevoel een seizoen lang mijn club Feyenoord aanmoedigen. Juichen zal ik, voor Mario Been en Leo Beenhakker en de nieuwe aankopen, voor de jonkies die het zo goed doen en zelfs voor de gesettelde dertigers die te weinig weten te brengen, ondanks hun exorbitante salarissen die de club momenteel lamleggen op weg naar verbetering.

 

 

 

 

“Torentje voor torentje, heerlijk…”

 

 

 

 

 

Feyenoord kwam met een beleidsnotitie die stof deed opwaaien

 

 

Ik kwam op het idee voor mijn afreageer-kruistocht door de derde editie van de “beleidsnotitie gedragsregels”, die mijn club Feyenoord opstelde voor het Legioen en de veiligheidsmensen voor het Eredivisie-seizoen 2009-2010. (Volledige titel: “Beleidsnotitie GEDRAGSREGELS, Beroepsmogelijkheden, Commissie van Toezicht 2009/2010”, auteur: Feyenoord Rotterdam N.V.).

 

In de notitie wordt niet-correct gedrag door supporters beschreven en de straffen en procedures en rechtsorganen, die eraan gekoppeld zijn, aan de hand van de onderwerpen ‘Wet en Regelgeving’, ‘Procedures en Beroep’, ‘Commissie van Toezicht’, ‘Alternatieve Trajecten’ en het ‘Terugkombeleid’.

 

 

Gedragsregels vanuit Feyenoord?

 

 

Waarom, zult u zeggen, daar hebben we de KNVB toch voor?

 

 

Feyenoord’s antwoord op die vraag: “Omdat in sommige gevallen de sanctiemaatregelen die vanuit de KNVB middels het opleggen van een landelijk stadionverbod niet in verhouding staan tot de gepleegde overtredingen heeft Feyenoord in 2007 haar eigen gedragsregels geïntroduceerd. Naast een omschrijving van gewenst en ongewenst gedrag werden middels deze notitie een aantal nieuwe sanctiemaatregelen geïntroduceerd. Enerzijds om de club in de gelegenheid te stellen voor kleine vergrijpen lage sancties op te leggen, anderzijds om te voorkomen dat supporters direct in het traject van een landelijk stadionverbod terecht komen.”

 

De inhoud van de notitie voor dit seizoen is grotendeels niet verrassend te noemen. Van Feyenoord-fans wordt verwacht dat ze de geldende fatsoensnormen naleven, geweld is uit den boze en drank en drugs zijn dat ook. Allemaal prima. Feyenoord vertelt duidelijk wat er gebeurt, wanneer bepaalde overtredingen begaan worden. Netjes, helder, duidelijk, weinig verrassend, gaap. Ik zag de voorganger van deze notitie al eerder in en las snel over de regels heen. Ik kwam uit bij de vierde bijlage bij de beleidsnotitie.

 

 

En daar werden mijn ogen groot. Heel groot.

 

 

 

 

 

 

 

 

De passages waarbij de club de mist inging

 

 

Feyenoord geeft in deze bijlage nog even een korte samenvatting van wat ongewenst, maar ook gewenst gedrag is. De slechtst gekozen titel ooit!

 

Letterlijk: “Voorbeelden van gewenst en ongewenst gedrag”.

 

In de volgende regel neemt men even gas terug en bouwt men nog enige voorzichtigheid in: “Zonder dat hier bindende conclusies aan verbonden kunnen worden onderstaand een aantal voorbeelden van gedrag of uitingen die wel of niet handelen in strijd met de Gedragsregels van Feyenoord:”.

 

 

Goed, we kunnen Feyenoord dus achteraf niet aanklagen als vertoond gedrag achteraf iets minder gewenst blijkt, dan de club dacht.

 

 

 

Daaronder volgt een kop, “Niet in strijd met de gedragsregels” en een opsomming. 

 

 

 

En daar gaat het finaal mis, lieve mensen.

 

 

 

Voorbeelden van gedrag dat Feyenoord NIET in strijd acht met haar gedragsregels zijn het omverschoppen van een zandkasteel van een spelend kind op het strand van Benidorm gehuld in het Feyenoord-shirt en het schoppen van stennis en zorgen voor overlast tijdens een dance-concert. Maar ook het dragen van een shirt van het nationale voetbalelftal van Palestina is niet tegen de Feyenoord-regels.

 

 

(Echt, heeft Palestina een voetbalelftal? En hun shirts zijn gewoon te bestellen?).

 

 

 

 

Screendump PDF beleidsnotitie

 

 

 

 

 

 

Fans gaan los op de Spaanse stranden

 

 

Het was misschien wel handig geweest als Feyenoord erbij had gezet dat bovenstaande gedragingen maatschappelijk wel vrij onverantwoord zijn. Behalve dan de Palestina-shirts, die moeten kunnen. Maar over de nummer hoeveel van de FIFA wereldranglijst hebben we het?

 

Beter had men andere voorbeelden gekozen. Zoals het helpen oversteken van een oud vrouwtje. Of het verbinden van het zieke pootje van een lukraak dier.

 

Zo geef je je van enig moraal verstoken fans bijna een vrijbrief om huis te houden op de Spaanse stranden en foto’s van destructieve acties trots op Feyenoord-fora te plaatsen.

 

Want als je je fans zo laag inschat, dat je ze dergelijke zaken nog moet bijbrengen, dan vraag je toch om een bombardement op je postbus met stapels foto’s van vernielde zandkastelen en huilende kinderen?

 

Zitten op het strand in de zon gaat na verloop van tijd vervelen. Vooral als je vriendin steeds boos wordt als je naar andere vrouwen zit te kijken. Nu hoef je niet eens zelf een bezigheid te bedenken. De club reikt hem je aan. Prima toch! Helemaal OK.

 

 

 

 

 

 

Er staan nog meer opmerkelijke zaken in de notitie, onder de noemer ‘niet-gewenste acties van het publiek’.

 

Zo mag ik mijn Palestijnse vlag bij elke wedstrijd meenemen, behalve die tegen Ajax. Ik mag geen woorden als ‘oprotten’ op mijn spandoek schrijven, maar ik mag er wel op zetten dat ik ‘110% anti-bestuur’ ben. En als ik onzeker ben wordt ik in de notitie aangeraden “mijn spandoek vooraf te laten toetsten”.

 

Voor degenen die niet langs de spandoeken-Gestapo willen, geen nood, de club komt u tegemoet.

 

Met enkele handige voorbeelden hoe het wel en niet moet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spandoeken die niet kunnen

 

 

De club heeft in bijlage 4 ook enkele foto’s van spandoeken opgenomen. Als voorbeelden van wat wel en niet mag. Dat maakt het wat makkelijker voor de goddeloze en domme fans.

 

Een bulldog, die een Amsterdammer paaltje doorbijt op je spandoek mag. Een tekst “niet getreurd, opgepleurd” mag niet. Een Feyenoord-bulldog, die Verbeek in Heerenveen-shirt knock-out slaat mag. Maar Bokito (Rotterdam-Blijdorp, uweettog?!) in Feyenoord-shirt met mattenklopper in zijn bek en een skelet op een fiets met een Ajax-hoedje dat zich snel uit de voeten maakt, mag weer niet. En “Onno Jacobs oprotten” dus ook niet.

 

Ook een foto van een spandoek met de tekst “lopen altijd w..” is opgenomen. Natuurlijk weet een kind dat daar waarschijnlijk “Joden lopen altijd weg” heeft gestaan, maar nu ben ik toch onzeker of ik met mijn spandoek met “Feyenoorders lopen altijd wel” het stadion in kom.

 

 

 

Screendump PDF beleidsnotitie

 

 

 

 

 

 

Zelfs de missie van Feyenoord is dubieus

 

 

De beleidsnotitie vermeld op de eerste bladzijde ook de missie van Feyenoord: “Feyenoord speelt een leidende rol in het Nederlands voetbal, zodanig dat het haar trouwe legioen een unieke beleving biedt.” Helemaal waar. Zal dit jaar wel weer gewoon uitkomen, net als in de afgelopen tijd. Met twee vingers in de neus, easy. Een leidende rol in het Nederlands voetbal?

 

 

Meer een nood-lijdende.

 

 

De afgelopen jaren waren inderdaad een unieke belevenis. Beleving was er. Emoties? Voldoende. Positieve? Iets minder.

 

 

Van Ruud Gullit en Mark Wotte tot Erwin Koeman, Bert van Marwijk, Leo Beenhakker en Gertjan Verbeek, iedereen was geëmotioneerd en er was een ongekende beleving door het publiek. Die beleving stopte niet bij het stadion maar overviel menigeen tot in de huiskamer. Vraag maar aan Kevin Hofland. Of nee, vraag maar liever niets meer aan Kevin Hofland. Van de val van Van den Herik, van het niet-opgevangen vertrek van het koningskoppel K+K en van spelers die hun coach weg-smsen vanuit de kleedkamer tot het rampzalige financiële plaatje van dit moment en de spelersfondsen, die ervoor zorgen dat inkomsten eerst bij investeerders terechtkomen,

 

Feyenoord beheerste de krantenkoppen de afgelopen jaren.

 

 

Feyenoord speelde zeker een leidende rol in de soap-serie die Eredivisie heet.

 

 

 

 

Screendump PDF beleidsnotitie

 

 

 

 

 

 

Ik weet hoe ik me deze zomer ga vermaken!

 

 

Eric van Dorp van de supportersvereniging riep al dat Feyenoord zichzelf belachelijk maakte met de gewraakte passages. Tegen het AD zei hij: Ik begrijp totaal niet waarom dit er nu zo in moet staan. Hier gaan mensen echt de draak mee steken en misschien nog wel terecht ook. Je zult zien dat ze bij Feyenoord foto’s binnenkrijgen van fans in shirtjes die kastelen plat staan te trappen. Dit lokt alleen maar ongewenste reacties uit.”

 

Tobias den Hartog schrijft in zijn artikel vervolgens: “Van Dorp vreest voor de vindingrijkheid van fans die met de ‘gedragsaanwijzingen’ in de hand aan de haal gaan.” Die vrees is legitiem, Tobias. Van Dorp legt de schuld voor verwoeste zandkastelen dus bij Feyenoord.

 

Andere fans verketteren Van Dorp weer dat hij juist degene is die de fans op gedachten brengt.

 

Wat doet het er ook toe? Als betrokkenen dit artikel lezen is het kwaad waarschijnlijk al geschied. Talloze kastelen liggen er voor pampus bij op het Spaanse strand. En ik ben niet te beroerd om af en toe een polaroid te schieten voor het thuisfront. Niet iedereen kan per slot van rekening naar Spanje in deze zware economische tijden. Mijn actie is ook voor hen die het dit jaar met Scheveningen moeten doen. Of beter Zandvoort, vanwege de overvloed aan 020-kastelen…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen:

 

Feyenoord.nl, Feyenoord Rotterdam N.V. – “Beleidsnotitie GEDRAGSREGELS, Beroepsmogelijkheden, Commissie van Toezicht 2009/2010” (juli 2009).

Sportwereld.nl, Tobias den Hartog – “Zandkastelen kapot maken? Mag!” (13-07-2009).

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel in het forum

 

Meer van deze schrijver