“Mam, ik wil op Lacrosse!”

Kinderen kiezen voor exotische sporten

 

Door SIDNEY ALWART, voor TobSport.nl

Gepost op: 04-02-2010.

 

 

In dit artikel:

 

  • Onze te dikke kinderen zijn wispelturig
  • Een oude, maar nog vrij onbekende sport:
  • Vooral populair op de Amerikaanse universiteiten…
  • Maak kennis met Lacrosse!

 

 

Onze kinderen zijn te dik

 

Jonge Nederlanders, onder de 18 jaar oud, kampen met overgewicht, zijn lui en verwend en beperken hun lichamelijke activiteiten het liefst tot vingeroefeningen achter de Playstation. Maar liefst één op de acht scholieren is te zwaar. Een verdubbeling ten opzichte van twintig jaar geleden. Naar verwachting zal het percentage scholieren met overgewicht in de nabije toekomst alleen nog maar stijgen (Bron: Sportzorg.nl).

 

Maatschappelijke oorzaken zijn niet moeilijk te definiëren. Van bezuinigingen op lichamelijke opvoeding in het onderwijs en gestegen contributiegelden bij verenigingen, tot de opkomst van moderne entertainment- en communicatietoepassingen en de toegenomen individualisering binnen de samenleving: de kinderen van nu werden verjaagd uit hun uitdagende boomhutten en van de  drassige voetbalvelden om plaats te nemen achter het deprimerende beeldscherm.

 

Via het beeldscherm nemen kinderen meer dan voorheen kennis van een steeds groter aantal verschillende sporten. De meest extreme en exotische sporten vullen het scherm en het sportaanbod op televisie groeit door solide kijkcijfers. De spectaculaire acties bij extreme sporten en de heldenstatus van de actoren in de populairste tv-sporten spreken de kinderen in sterke mate aan.

 

De buitenbeentjes, die dan toch besluiten hun MSN-vrienden tijdelijk op non-actief te zetten om sport te gaan bedrijven, beschikken tegenwoordig over een groot aantal keuzemogelijkheden. Want heeft de jongere van nu heel dapper besloten te gaan sporten, dan blijft natuurlijk de vraag: welke sport wil ik gaan beoefenen?

 

 

Het probleem van de sportkeuze bij de jeugd

 

Ga ik ‘gewoon’ voetballen, bij de club van mijn vader, die op zijn beurt zijn vader opvolgde bij dezelfde club? Ga ik uit van mijn natuurlijke aanleg als sprinter, zwemmer of schaatser? Kies ik een sport, die ik leuk vind om te doen tijdens de gymlessen op school? Kies ik een sport, omdat vrienden deze beoefenen, of juist dat leuke buurmeisje?

 

Of laat ik mijn keuze bepalen door de professionele voorbeelden op de tv? Ga ik een sport doen waarin veel geld valt te verdienen? Of ben ik stiekem op termijn toch meer op zoek naar een date met mijn eigen Cabau van Kasbergen-exemplaar?

 

Gelukkig herkende het NOC-NSF het keuzeprobleem voor een sport bij kinderen al in een vroeg stadium. Men ontwikkelde de ‘Sportkeuze-diskette’, waarbij het kind aan de hand van vragen tot een afgewogen sportadvies komt. De test bepaalt onder andere of kinderen meer voor team- of individuele sport in aanmerking komen, of de wat de gewenste mate van lichamelijk contact bij het sporten.

 

Nu alleen nog afwachten of kinderen van vandaag nog weten wat een ‘diskette’ is en hoe zij deze moeten gebruiken. Er zijn ook andere initiatieven. Algemene sportclubs maken het de allerkleinsten mogelijk kennis te maken met verschillende sporten, om te proberen en te ondervinden welke sport het beste bij hen past.

 

 

Een herkenbaar voorbeeld?

 

Kinderen van tegenwoordig zijn wispelturig. De ene trend wisselt de andere in razend tempo af. Wat vandaag interessant is, is dat morgen niet meer. Door snel gemonteerde videoclips en flitsende computerspelen neemt de aandachtsspanne van de jongeren alleen maar af.

 

Na drie alinea’s met tekst is de doelgroep waarover wij praten natuurlijk al lang afgehaakt. We zijn alleen, onder gelijken. Tijd om te peilen in hoeverre het volgende voorbeeld u als ouder herkenbaar voorkomt:

 

Net wanneer u junior’s ijshockey-uitrusting op Marktplaats.nl heeft gezet voor een leuk prijsje, vanwege de tanende interesse in de sport, overvalt uw nageslacht u alweer met de volgende opwelling. De achterdeur wordt dichtgesmeten. Daarna het geluid van een tas met dure schoolboeken, die in de hoek gekwakt wordt.

 

De kamerdeur slaat open. U dacht rustig de dag door te gaan nemen onder het genot van het net gezette kopje thee. Maar nee, junior is op de één of andere manier op een idee gekomen en deelt dat direct op luide toon met u:

 

 

“Maaaaaaam!
Ik wil op Lacrosse!”

 

 

De dagen dat Nederlandse kinderen hun aandacht verdeelden over traditioneel sterke jeugdsporten als het voetbal, hockey, korfbal en judo liggen ver achter ons. Nieuwe sporten hebben een groot mediabereik en weten volgelingen aan zich te binden. In Harderwijk werd onder de naam ‘Sportwijzer 2009’ door de Gemeente een project gestart om kinderen kennis te laten maken met sporten. Harderwijk geeft een mooie indicatie van de sporten die onder de jeugd op interesse mogen rekenen, als het gaat om het zelf beoefenen ervan.

 

Naast de populairste sport ‘paardrijden’ doken relatief nieuwe of niet-zo-gangbare sporten op als trampolinespringen en duiken. Het project wordt gezien als een succes. Eén op de vijf deelnemers blijft actief in de sport, waarmee zij kennis maakten in het kader van het project. En daarvan profiteerden ook de traditioneel populaire sporten als het voetbal en het hockey. Toch lijkt de populariteit van bijvoorbeeld relatief nieuwe vechtsportdisciplines en extreme sporten, zoals het skaten in een half-pipe, niet te stuiten.

 

Deze topsportsite kan u en uw kind niet helpen bij het bepalen van een sportkeuze. Wel kunnen we u een hart onder de riem steken en kennis overdragen omtrent één van die mogelijke exotische sportkeuzes. Zo kunt u zich in ieder geval een oordeel vormen over de geschiktheid voor uw kind van één van die sporten, die in ons land niet zo zeer voor de hand ligt om te kiezen:

 

“This is Lacrosse” by US Lacrosse:

 

 

 

Wat is Lacrosse?

Lacrosse is een teamsport die wordt gespeeld met 10 spelers per team (men’s Lacrosse), 12 spelers (women’s Lacrosse) of 6 spelers (box Lacrosse). Elke speler draagt een stick (crosse) met aan het uiteinde een netje, waarin hij/zij de bal houdt. De bedoeling van het spel is om de bal met behulp van de stick in het doel van de tegenstander te schieten, waarbij 1 doelpunt 1 scorepunt oplevert. De Lacrossebal is een harde rubberen bal met een gewicht tussen de 142 en 149 gram, en is in grootte vergelijkbaar met een tennisbal. De sport is een mengeling van basketbal, rugby, hurling, ijshockey en hockey.” (Wikipedia.org)

Lacrosse is vooral populair in Noord-Amerika. In Canada is het zelfs de ‘nationale zomersport’, terwijl de aandacht in de winter vooral bij het ijshockey ligt. In 1904 en 1908 stond de sport op het programma van de Olympische Spelen. Daarna vormde de sport nog driemaal een onderdeel van het programma, als demonstratiesport. De sport vond zijn origine bij de Noord-Amerikaanse indianenstammen, die door middel van het spel jonge mannen voorbereidden op toekomstige oorlogen.  

“Een Lacrossedoel is 6 voet (1,8 meter) hoog en 6 voet breed, en loopt spits uit. Het net van een Lacrossedoel is vergelijkbaar met een doelnet bij ijshockey. Het Lacrossedoel bevindt zich midden in een cirkel met een diameter van 18 voet (5,5 meter), welke de crease genoemd wordt. De crease bevindt zich op 20 yard afstand van de achterlijn, waardoor men achter het doel langs kan. Het gebied achter het doel wordt meestal aangeduid als "X" en is meestal bezet door een Aanvaller.

Er staan altijd drie Aanvallers (Attackmen), drie Middenvelders (Midfielders), drie Verdedigers (Defenders) en een Goalie in het veld. Hoewel de aantallen vast staan, is de positie van de spelers op het veld niet vastgelegd. Elke speler draagt een stick met een lengte variërend van 40 tot 42 inch (101,5 cm - 106,7 cm) voor Midfielders, en 52 tot 72 inch (132,1 cm - 182,9 cm) voor Defenders. De Goalie draagt een stick met een lengte tussen de 40 en 72 inch, en de kop van de stick mag maximaal 15 inch (38,1 cm) breed zijn, om zo meer ballen tegen te houden. De kop van de stick van zowel Midfielders, Defenders en Attackmen moet minimaal 6 inch (15,2 cm) breed zijn op het breedste punt, en 2,5 inch (6,4 cm) breed op het smalste punt. (Wikipedia.org)”

 

Hoe zien de spelers en uitrusting eruit?

De stick bestaat uit een head, pocket, shaft en butt-end. De head is gemaakt van een sterk soort plastic en over het algemeen wit van kleur. De pocket is het netje waar de bal in rust, deze is meestal van nylon of leer. De shaft is het handvat onder de pocket, en is meestal gemaakt van aluminium of titanium of een legering daarvan. Sommige spelers geven de voorkeur aan een houten shaft: deze is zwaarder en breekt sneller, maar is ook goedkoper. Metalen shafts moeten aan het uiteinde afgesloten worden met een butt-end, om snijwonden te voorkomen.

Alle spelers op het veld zijn verplicht handschoenen en een helm te dragen, een toque wordt bij iedereen aangeraden. Additionele uitrusting is ook toegestaan, en de hoeveelheid ervan hangt af van persoonlijke voorkeur. Midfielders en Attackmen dragen standaard schouder-, borst- en rugbescherming en elleboogbescherming. Een aantal van hen draagt ook ribbescherming. Defenders hebben meestal voldoende aan borst- en rugbescherming, en een aantal van hen draagt ook deze bescherming niet. Goalies zijn verplicht om naast de standaard verplichte handschoenen en helm, ook een toque, borstbescherming en een keelbeschermer te dragen.

In tegenstelling tot Women's Lacrosse, mogen mannen de bal wegtrappen, en bedekken met de stick, op voorwaarde dat zij deze niet uit het spel halen (withholding the ball from play) door bijvoorbeeld in hun kleding of in hun pocket te verstoppen. Ook mag de bal niet met de handen gepakt worden. Het spel is snel en vloeiend, en op televisie is de bal soms moeilijk te volgen. In een gemiddelde wedstrijd worden 10 tot 15 punten gescoord (Wikipedia.org).

Lacrosse hit highlights compilatievideo:

 

 

 

Hoe verloopt het spel?

 

Lacrosse is een full-contact sport, waarbij wedstrijden verdeeld in vier kwarten in totaal een uur duren. Belangrijke onderdelen van het spel zijn het slagen uitdelen met de stick en het geven van bodychecks. Toch zijn deze vormen van contact tussen spelers aan een groot aantal regels gebonden. Je moet op een bepaalde manier en op bepaalde momenten op de stick slaan en je bodycheck tussen heup en schouders houden. Wedstrijden en perioden beginnen met face-offs waarin spelers de bal naar een middenvelder proberen te schuiven. Heeft een van de middenvelders de bal in bezit dan mogen de aanvallers en verdedigers in actie komen. Met behulp van snelle combinaties en rushes proberen ze tot scoren te komen door de bal in het net te werpen met hun sticks.

 

In Nederland is Lacrosse volgens Wikipedia een ‘snelgroeiende sport’, die gespeeld wordt in de grote steden op hockey- en voetbalvelden. In 2008 verloor het Nederlands Lacrosse-team in de finale van de Europese Kampioenschappen van het superieur geachte Engeland. Lacrosse-clubs in Nederland zijn onder andere de Amsterdam Lions, de Breda Beavers, de Tilburg Titans en de Maastricht Lamas. Woont u in een grote stad in Nederland? Dan kunt u uw koters vrijwel zeker kwijt op een Lacrosse-club. In Amerika is Lacrosse met name een populaire college-sport, met een elitair karakter. Een Lacrosse-wedstrijd is echter zeker geen saaie aangelegenheid voor de verfijnde medemens. Sterker nog: het gaat er ruig aan toe en het wedstrijdverloop is spectaculair te noemen.

 

 

 

Een Brit doet verslag van een Lacrosse-match in de V.S.

 

De Britse journalist Steven Wells beschrijft de vooroordelen die hij had voordat hij een Lacrosse-wedstrijd in de Verenigde Staten bezocht: “Yes, you read that right. Lacrosse. Sort of soccer but with nets on sticks, as played by posh, privately educated and ever-so-polite, pony-owning boys and girls called Hilary. I thought it'd be like watching the Philadelphia Kixx - our local indoor soccer team…”  Wells werd echter verrast door het spectaculaire karakter van de sport: “Wrong. Dude, this is punk. It's sportz metal. Up on the massive Jumbotron screen a horribly dead-eyed Canadian thug called Seth or Shawn or Jason or Taylor is babbling some half-baked but obviously sincere kill-or-be-killed Nietzschian superman codswallop in a psychopathic monotone over a gabba re-mix of a Linkin Park headbanger.”

 

Wells vervolgt zijn verslag voor de Guardian: “Down on the field play commences. Whiz whee run run run oof. Dudes are punching dudes. Dudes are hitting other dudes with sticks. A Swarm gets knocked on his ass. The crowd roars. Our wiry, attack-dog-eyed Canadians are kicking their wiry, attack-dog-eyed Canadians' butts. "Whoa! Sweet! I love fights!" yells the woman behind me. Dudes are sinbinned. Five minutes for fighting. Two minutes for "slashing". Two minutes for “roughing”.

 

Na de wedstrijd heeft de Brit zich een goed beeld kunnen vormen van Lacrosse: “There are fewer than 15 seconds on the clock. I'm hooked. Lacrosse is a violent, nasty, niggling game. Defenders, with one eye on the refs, use their sticks to smash the man they're marking in the throat and face, presumably trying to provoke a sinbinnable reaction. "Jesus, are there like any fucking rules?" asks a fellow neophyte as a Wings defender loses his stick but nonetheless continues to bodyslam the Swarm forward who holds the ball in his little net. (OK, I know that should probably read "a Wings rearguard deposesses his hack but nonetheless continues to torsocheck the Swarm attackster with the hukka shucked in his cumba sock", sorry.) It's also fast, incredibly skilful and great to watch.”

 

Major League Lacrosse highlights 2008 (USA):

 

 

 

 

 

Bronnen:

 

Guardian.co.uk, Steven Wells – “The very angry face of Lacrosse” (28-02-2008).

Wikipedia.org over ‘Lacrosse’ en ‘Lacrosse’ in Nederland’.

 

‘Lacrosse’, online: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lacrosse

‘Lacrosse in Nederland’, online: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lacrosse_in_Nederland

 

Voor meer informatie: http://www.nllax.nl/  (website van de Nederlandse Lacrosse Bond)

 

 

 

 

 

Reageer op dit sportartikel, geef uw mening

 

Meer van deze schrijver