Robben-gate: FC Bayern vs. Oranje

Moeten clubs betalen voor hun geblesseerde internationals?

 

Door SIDNEY ALWART, TobSport.nl

Gepost op: 13-08-2010.

 

 

Dat rare hakballetje tegen de Hongaren…

 

Oh wat zijn de Duitsers boos. In München is men helemaal niet blij met de prominente rol die Arjen Robben op het WK voetbal in Zuid-Afrika kon spelen. Hij blesseerde zich in de laatste oefeninterland voorafgaande aan het toernooi tegen Hongarije. Robben werd gekneveld en wel uit een busje gegooid voor de deur van old-timer en fysiodictator Dick van Toorn. Die liet hem een rigide afbeulschema volgen waarna Robben weer inzetbaar was op het WK.

 

Bij de medische keuring voorafgaande aan het seizoen bij zijn club Bayern werd bij Robben een gat in zijn spier geconstateerd. Geëmmer over en weer tussen Van Toorn en de medische staf van Bayern over littekenweefsel en niet-waargenomen klachten zorgden voor een schimmige sportzaak met een onduidelijke schuldvraag. Uit voorzorg houdt Bayern sterspeler Robben twee maanden aan de kant. Terwijl deze zelf claimt nergens last van te hebben. Maar dat gat zal er toch echt zijn.

 

 

Toch was Robben bijna de man van het WK

 

Meer dan over lichamelijk ongemak ging de discussie vooral over geld. Bayern betaalt Robben gewoon door terwijl hij niet bij kan dragen aan de resultaten. Men wil dat de KNVB (een deel van) het salaris voor haar rekening neemt. Maar daar piekert de KNVB niet over, waarbij zij wijst op de conclusies van de eigen medische staf en de verantwoordelijkheid van de speler zelf. Robben gaf al aan het WK voor geen goud te hebben willen missen. Zijn status als wereldster werd bijna voor altijd bevestigd door de winnende goal binnen te schieten op weg naar een gouden status.

 

De claim van FC Bayern richting de KNVB over het betalen van Robben’s salaris is natuurlijk onzinnig. Tenzij nalatigheid of het bewust verkeerd inschatten van risico’s op hevigere blessures door de medische staf van de nationale bond kan worden bewezen. Maar is een foute beoordeling het gevolg van een menselijke beoordelingsfout bij het stellen van een diagnose of is er sprake van een bewust gecommuniceerde verkeerde diagnose? Je komt er waarschijnlijk nooit achter. Maar een gat zou je toch moeten zien op een foto (?)…

 

 

Wie betaalt het salaris van de geblesseerde speler?

 

Als de speler met een onaanvaardbaar risico op een hevigere blessure toch besluit te gaan spelen is hij ook zelf verantwoordelijk voor de schade. Maar als het enigszins mogelijk is om te spelen, is het logisch dat de speler op het allerhoogste toneel wil optreden en valt hem niets te verwijten. In het eerste geval zou het salaris van de speler bevroren mogen worden, in het tweede geval hoort het bij het bedrijfsrisico van de club. Robben kon zich handhaven tijdens het rigide regime van Van Toorn en voelde zich goed genoeg om te spelen tijdens het WK. Het leek alsof hij in de latere wedstrijden pijnvrij speelde.

 

Bayern’s pleidooi voor een vastgestelde vergoeding voor clubs bij blessures bij het nationale team is onzinning om nog een andere reden. Een fitte Robin van Persie raakte in de aanloop naar het WK geblesseerd door een wilde poging tot onderschepping van de bal door de Italiaanse verdediger Chiellini. Ook Van Persie’s coach Wenger schreeuwde om het vastleggen van de verantwoordelijkheid van de nationale bond. In dit geval zou natuurlijk de bond van degene die de schade toebrengt eigenlijk de rekening gepresenteerd moeten krijgen!

 

 

Er blijft altijd een partij met de gebakken peren zitten

 

Of de boete zou moeten komen te liggen bij de speler die de andere speler en zijn club dupeert. Als opzet voldoende bewezen blijkt. Bijvoorbeeld bij een direct toegekende rode kaart. Maar moet dan Chiellini gestraft worden, of toch zijn club? Bijvoorbeeld door hem te schorsen, in ieder geval voor Europese wedstrijden. En kun je van nationale bonden verwachten dat ze het salaris van een speler ophoesten als die bijvoorbeeld een blessure oploopt in zijn hotelkamer, buiten trainingen en wedstrijden om?

 

Ik zeg: raakt de speler geblesseerd dan heeft de club pech. Net als dat de nationale voetbalbond pech heeft als een club een speler te zwaar belast, waardoor hij een blessure oploopt en niet inzetbaar is voor het land. Als verantwoordelijkheid kan worden aangetoond kan men altijd een procedure starten tegen degene die dupeert.

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel

 

Meer van deze schrijver