Sportman van het jaar 2009?

Eigenlijk is er dit jaar maar één kandidaat

 

Door SIDNEY ALWART, voor TobSport.nl

Gepost op: 18-08-2009.

 

 

 

Eind vorig jaar werden op deze sportsite de sportman(nen) van het jaar 2008 gekozen. Dit jaar komen we iets eerder met onze uitverkiezing. Althans, wat mij betreft.

 

In de aanloop naar het nieuwe jaar en vlak daarna heeft u het allemaal toch veel te druk met de verplichte bezoekjes aan familie en soms zelfs schoonfamilie. Tegen die tijd besteedt u waarschijnlijk meer aandacht aan het vermijden van een plekje naast Oom Aad aan het kerstdiner, dan dat u bezig bent om voor uzelf uit te maken wie u de beste sportman van 2009 vindt.

 

Wellicht had Aad wel een goede suggestie gehad. Het is ook zeker een pientere man. Jammer alleen, dat het uiten van zijn mening Aad nooit in dank afgenomen wordt, vanwege het onmiskenbare put-odeur dat uit het donkerste van zijn binnenste gewelven mee naar boven komt wanneer hij spreekt.

 

 

De Sportman-van-het-jaar over 2009 is:

 

 

Genoeg over Oom Aad. De uitverkiezing van de Sportman van het jaar kan in 2009 al halverwege augustus plaatsvinden. Want er is maar één serieuze kandidaat, die de prestaties van alle andere mededingers in de schaduw weet te zetten.

 

Wat de laatste maanden van het jaar ook mogen brengen.

 

Punt.

 

Usain Bolt was samen met Michael Phelps Sportman-van-het-jaar in 2008, volgens deze site. Beiden wisten grenzen te verleggen in hun respectievelijke sport, op het allerhoogste podium. Op het WK Zwemmen in Rome speelde de zwempakkenkwestie Phelps te veel parten. Hij valt af. Een andere held dit jaar was Contador. Maar hij hoefde niet tot het gaatje te gaan om te winnen. Bovendien herhaalde hij alleen zijn eigen prestatie. In een supersterk team.

 

Dit jaar hebben we een unieke winnaar. Een man, die zijn tweede TobSport-uitverkiezing in successie weet te behalen.

 

 

Back-to-Back-Champion:

 

USAIN BOLT

 

 

 

Bolt liep op de Olympische Spelen van 2008 in China een wereldrecordtijd van 9,69 seconden. Het leverde hem de gouden plak op het koningsnummer van de atletiek op, de 100 meter. Hij won met gemak in een technisch imperfecte race (matige start) en ik meen met losse veter. De laatste meters werkte de zelfverzekerde Bolt in een sukkeldrafje af en hij begon al feest te vieren. En oh ja, daarna won hij nog twee gouden plakken.

 

 

 

Ook een reden om Bolt nu al tot winnaar uit te roepen: naast zijn prestaties lift het imago van een hele tak van sport mee op zijn wedstrijdbeleving, entertainmentwaarde en uitstraling en met name gevoelens van plezier in de sport die hij feilloos weet over te brengen. Bolt is een publiekslieveling, die veel media-aandacht weet te trekken in de tijden van de nasleep van de financiële crisis.

 

Op 16 augustus 2009 won hij de wereldtitel op de 100 meter op de WK atletiek in Berlijn waarbij hij een nieuw wereldrecord vestigde: 9,58 seconden. Van zijn superscherpe tijd van 2008 wist hij op het WK in Berlijn nog eens 11 (!) honderdsten van een seconde af te knibbelen. Dat maakt Usain Bolt wereldsportman van het jaar 2009. Zonder twijfel.

 

De nummer 2 op het WK atletiek 2009, titelverdediger Tyson Gay benaderde Bolt’s oude wereldrecord van de Olympische Spelen, met een tijd van 9,71 seconden. Hij moest er 6 seconden van zijn vorige persoonlijke record voor afrennen en kwam nog bij lange na niet in de buurt van Bolt. Die keek nog even demonstratief naast zich alsof hij wilde zeggen: “Waar blijven jullie nou?”

 

 

 

 

Kan een mens nog sneller sprinten over 100 meter?

 

 

Vervelend voor de concurrentie: de showman lijkt nog wel harder te kunnen lopen. Voor het bereiken van de finishlijn hield de Jamaicaan wederom in. Net als in Beijing. Nou ja, eigenlijk Osaka. Toen ik vanmorgen het AD opensloeg las ik dat twee econometristen van de Universiteit van Tilburg hadden weten te becijferen, dat de 100 meter sprint nog wel 0,18 seconden sneller gelopen kan worden door een man. Het record bij de vrouwen, op naam van Florence Griffith (10,49 sec.) kan nog 0,16 seconden scherper gesteld worden.

 

 

Een tijd van 9,40 seconden is mogelijk…

 

Hoe kwamen de onderzoekers erbij? De twee analyseerden de gegevens van het persoonlijke records tussen 1991 en 2008 van zo’n 800 sprinters. Gegevens van voor 1991 werden door de onderzoekers als onbetrouwbaar bestempeld, vanwege het feit dat er weinig controle op dopinggebruik was. Met de uitkomsten van statistisch onderzoek met behulp van de gegevens doen ze een uitspraak over het vermogen tot verbeteren door de gemiddelde sprinter. Losgelaten op de tijd van Bolt zou dat dus een Jamaicaans wereldrecord van 9,40 seconden opleveren. Een onmenselijke tijd. Bolt bewijst echter dat het onmenselijke mogelijk is.

 

 

 

Mentale tijdsbarričres worden doorbroken…

 

Sportweek interviewde 100 meter runner-up Tyson Gay. Hij geeft aan dat er ook een mentale component meespeelt als het gaat om het ervaren van een tijdsbarričre. Voordat Bolt onder de 9,7 seconden liep hield niemand er rekening mee dat dergelijke tijden mogelijk waren. Nu richten atleten zich op meer gewaagde eindtijden, zegt Gay. Hijzelf heeft het over de ‘9,5-mentaliteit’. Gay zegt dat er een aanpassing in de geest voor nodig is om hier naar te streven vol zelfvertrouwen. Een nieuwe richttijd. Het is net of Bolt de concurrentie weer heeft leren dromen van het onmogelijke. Bolt onder de 9,6 seconden zien lopen was als het moment van de eerste man op de maan. De strijd zal stapje voor stapje verlopen, maar Bolt zal zich zeker nog kunnen verbeteren. En als hij het niet doet zal een ander opstaan.

 

 

Bolt is nog maar een beginner…

 

Voorlopig doen we het met Bolt. En wat een entertainer-he-is. Hij komt uit het niets. Zijn wereldrecordtijd in Beijing, China, liep hij in pas zijn achtste (!) race op die afstand. Hij kwam net kijken. Hij kan zijn techniek nog verbeteren. Zijn coach Glen Mills verklaarde na Bolt’s gouden race in China dat hij wel 9,52 had kunnen lopen. Jasper Boks van Sportweek weet nog een verbeterpunt voor Bolt: zijn voeding. Voor de Olympische finale zat Bolt in de McDonald’s aan de Chicken McNuggets. Maar dat mag niet meer van zijn coach. Het deert Bolt niet, hij maakt gewoon plezier. Hij laat zich uitgebreid fotograferen en geniet van aandacht. Trainde mee met Real Madrid en Man. United. Noemde Christiano Ronaldo daar een mietje, omdat hij zo snel ging liggen, weet Boks. Daarna was hij nog betrokken in een auto-ongeluk waarbij hij zijn nieuwe BMW M3 in de prak reed. En dan toch even zo’n wereldrecord neerzetten.

 

Usain Bolt will be back…

 

Twee jaar sport op het hoogste niveau: twee keer Wereldsportman van het jaar. Hou hem in de gaten, die Bolt. Die gaat zijn wereldrecord nog wel verscherpen. Bolt is als StarTrek op Warp-speed 3, he boldly goes where no-one has gone before.

 

 

(Red: 23-08-2009. Bolt won na de 100 meter ook nog de 200 meter op het WK in Berlijn. Hij verscherpte tevens zijn eigen Olympische wereldrecord van 19,30 seconden naar 19,19 seconden. Daarna won hij als lid van team Jamaica goud op de 4x100 meter estafette).

 

 

 

 

Bronnen:

 

AD – “Wereldrecord sprint kan nog sneller” (18-08-2009).

Sportweek, Jasper Boks – “Usain Bolt komt van Mars” (17-08-2009).

 

Foto:

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel, geef uw mening!

 

Meer van deze schrijver