TobSport.nl: kritische Nederlandse sportsite over sportorganisaties en diverse topsporten en -sporters.TobSport.nl doorzoeken
Bezoek www.TobSport.nl: via onze landingspagina stuit u op een unieke verzameling (hoofdzakelijk Nederlandstalige) sport-content. Van columns tot beschouwingen, historische overzichten, sportbeelden en actuele sportartikelen: TobSport is een onafhankelijke topsportsite voor en door Nederlanders en Vlamingen.Dien uw eigen sportartikel of -beelden in ter publicatie op deze website!

U bent beland op TobSport.nl: De indie-sportsite van Nederland.   

Toptransfers en miskopen

Beste en slechtste aankopen uit de historie van de Eredivisie

Door: Siemen Stamsnijder.  Gepubliceerd: 21-02-2012.


In dit artikel:

- De beste en slechtste transfers uit de Eredivisie
- De winterstop van het Eredivisie-seizoen 2011-2012 is voorbij: er wordt weer gevoetbald!
- Kunnen Nederlandse clubs ooit nog potten breken in Europa?Onder aan dit artikel de beste en slechtste voetbaltransfers...

Potdomme, het is dit Eredivisie-seizoen wel behelpen hoor. Op moment van schrijven is er in de nationale voetbalcompetitie sprake van een top 6 (van de armoe) en is het onderlinge niveau zwaar genivelleerd. De TOTO voorspellen is een onmogelijke zaak geworden. Ieder speelweekend weer wint David onverwacht van Goliath om vervolgens het weekend erop zelf onverwacht te struikelen. De traditionele top 3 bouwt aan iets moois dat er nog niet is en door het continue gevaar van het vertrek van topspelers er misschien wel nooit meer van komt. PSV kocht goed in en versterkte zich met jonge talenten, die de jonge talenten die men al in huis had kwamen versterken. Het nog jongere Feyenoord presteert onverwacht goed aan de hand van de geslepen John Guidetti. Ajax bouwt aan een team met enkele goede bouwstenen en enkelen die weer af zullen haken.

Cruijff lijkt de slag voorlopig gewonnen te hebben en wil de jeugdopleiding met zijn kornuiten omvormen tot eh... die van Feyenoord. Door de successen uit de jeugdopleiding lijkt de Rotterdamse club de weg naar boven sneller dan verwacht gevonden te hebben. Naast alle onverwachte zaken in de eerste alinea zijn er gelukkig nog enkele zaken op te noemen die logisch aandoen. Twente is nog steeds een topclub in Nederland en Gert-Jan Verbeek is een echte trainer en zijn AZ is een fit elftal en een goed combinerend collectief, met enkele diamantjes. Heerenveen barst van het talent en dat begint nu eindelijk gestalte te krijgen op het veld. Nu nog een keeper en een complete verdediging. Heracles laat zien dat een solide beleid voeren na enige tijd vruchten afwerpt. Belangrijke spelers werden behouden en de Heraclieden vormen een goed collectief en vechten voor elkaar. Voor de rest valt er eigenlijk niet zoveel te melden. Nederlandse clubs doen het vrij goed in Europa, maar alleen in de Europa League. Ajax leeft op moment van schrijven nog in de clash met Manchester United na een 0-2 thuisnederlaag, maar kon geen potten breken tijdens het miljoenenbal dat Champions League heet.


Banner Schoenen mvk 468x60

Kunnen Nederlandse voetbalclubs nog potten breken in Europa?

Het eerste artikel dat op deze sportwebsite verscheen is getiteld "Terug naar de Top" en is een pleidooi om op een positieve wijze te denken in mogelijkheden. De strekking van het verhaal: een slim geformeerde Nederlandse ploeg met de juiste winnaarskarakters moet nog best in staat worden geacht de Champions League te kunnen winnen. Het artikel is geschreven begin 2008. In de jaren na het publiceren van het artikel knapte de gigantische luchtbel in het voetbal. Slechts een handjevol clubs kan zich op mondiaal niveau nog permitteren zich flink in de schulden te steken. De eerste Nederlandse profclub in Haarlem viel om en diezelfde financiele dreiging ondervonden andere Eredivisie- en Jupiler League-clubs aan den lijve. De FIFA rept over 'financial fairplay' en Europese clubs hebben over het algemeen last van de economische crises en het eigen wanbeleid in de voorgaande jaren. Toch blijven enkele gigaclubs lekker investeren in topspelers om het grootste deel van hen alweer na korte tijd af te danken. Desondanks brengt de TobSport-redactie bij monde van mij nog maar eens de volgende stelling onder de aandacht: "Een Nederlandse club kan nog best de Champions League winnen".

Natuurlijk moet alles meezitten en zal de Nederlandse ploeg het altijd met een kleiner aantal topspelers moeten doen dan de buitenlandse concurrenten. Desondanks kunnen enkele topspelers bij een Nederlandse club, aangevuld met een paar vroegrijpe youngsters nog altijd het allerhoogste bereiken, daar is deze sportwebsiteredactie wel van overtuigd. Het op de proppen komen met een team zoals het Ajax van Koeman, het PSV van Hiddink en het Feyenoord van Van Marwijk in het post-Bosmantijdperk behoort nog tot de mogelijkheden. Al die teams toonden aan een rol van betekenis in Europa te kunnen spelen. Ajax bestond uit jeugdspelers aangevuld met jonge toptalenten. PSV bestond uit slimme Zuid-Amerikaanse aankopen, jong talent en Nederlandse veteranen. Feyenoord bestond uit toppers van subtopclubs in de Eredivisie, een Brabander met een goede vrije trap en de Premier League-legende met het Arsenal-shirt. Zo ver weg is een (zeer tijdelijk) topteam niet. Staf en spelers moeten er simpelweg in geloven om iets op te bouwen in Nederland, waarbij het gemis aan inkomen ten opzichte van buitenlandse kansen iets langer voor lief wordt genomen.

De beste transfers en de grootste miskopen door alle Eredivisie-clubs

De succesvolle ploegen uit het recente verleden uit de vorige alinea laten het belang zien van een goed functionerend scoutingapparaat. De traditionele topclubs moeten zich wat dat betreft schamen voor het recente verleden. Ajax betaalde heul veul geld voor Sulejmani en Elhamdaoui en moest lang wachten op een Boerrichter. PSV scheidde zich af van makelaar Lemic en heeft met Mertens, Matavz en Strootman pas weer de duurbetaalde maar juiste bouwstenen in huis. Feyenoord maakte pas op de plaats maar liet nog wel een keur van al snel ongeschikt bevonden spelers ronddraven. Huren lukt beter, tonen Guidetti en dat Japannertje van Arsenal van vorig jaar aan. En de jeugd begint nu te draaien. De slimste transfers worden tegenwoordig 'in de provincie' bezegeld. FC Twente, Heerenveen, Groningen, Heracles en AZ vinden wel de juiste talenten en kopen waar voor hun geld. Bij Vitesse wordt zoveel gekocht dat er altijd wel iets doorkomt of weer goed verkocht kan worden. Clubs moeten proberen zich te verbeteren in het zoeken naar de juiste winnaarskarakters en spelers voor alle linies op het veld. Indoctrineer spelers van jongs af aan om zich voor te bereiden op het behalen van successen in de eigen hoofdmacht, voordat een avontuur in het buitenland wordt aangegaan.

algemeen 468x60

Tenslotte nog een uitverkiezing die u vast interessant vindt. Puur vanuit nostalgie terugkijken naar het verleden, 'omdat toen alles beter was'. Als het gaat om de aansprekende transfers van bijvoorbeeld talentvolle jonge buitenlandse spelers worden we tegenwoordig beduidend minder verwend dan voor het Bosman-arrest. Wat waren nou echt de beste en de domste transfers van voetballers door Eredivisie-clubs? Het voorwerk om deze vraag te beantwoorden werd gedaan door het blad Voetbal International in 2010. Het blad selecteerde per club de 3 beste en de 3 slechtste transfers uit de clubhistorie. Onder de titel 'Top & Flop' werden verspreid over het blad de slimme aankopen en de mislukte avonturen gepresenteerd. Uit deze selectie van spelers koos de TobSport-redactie de beste en slechtste 10 transfers (top 10, flop 10) in de historie van de Eredivisie. Daarbij keken we naar 2 zaken: prijs en kwaliteit. Prijs, als in: wie kocht voor zo min mogelijk duiten de beste speler? Als het gaat om kwaliteit keken we naar de mate waarin de speler bepalend was voor het spel van zijn ploeg en het aantal prijzen dat hij pakte.

De compleet tegengestelde redenatie werd gevolgd bij het bepalen van de 'slechtste transfers'. Wie kostte er een bom duiten, maar leverde weinig op? Of wie ondermijnde daarbij ook nog eens de teamgeest? Als het gaat om het doen van een miskoop wordt natuurlijk ook gekregen naar de financiele draagkracht van een betrokken club. Zo heeft Taco van den Velde als slechtste aankopen bij NEC en FC Utrecht de Pool Niedzielan en de Belg VandenBergh benoemd. Beide spelers kostten de clubs een miljoen euro, beide recordbedragen voor transfers bij de betreffende clubs. Maar toch nog een relatief beperkte schadepost. Ze halen onze lijst daarom niet. De traditionele top 3 kon met name in het verleden zich wat meer financieel risico permitteren. En gingen dan ook in sommige gevallen harder op hun bek. Enige kanttekening bij het samenstellen van de lijst: Voetbal International selecteerde per club een top 3 en een flop 3. Ook in de Tobsport-uitverkiezing komen er maximaal drie spelers van een club voor in een lijst. De selectie van Voetbal International samen met de beschrijvingen van de voetballers is van de hand van Taco van den Velde.


De beste transfers uit de geschiedenis van de Nederlandse Eredivisie:


1. Romario de Souza Faria (PSV)
Voor 3,75 miljoen dollar koopt Europa Cup 1-winnaar PSV de ster van het Olympisch voetbaltoernooi in Seoul, 1988. 109 Eredivisie-duels, 98 goals en daarmee drie keer landskampioen. En een koddig ventje met een te dikke kont, die PSV smoel gaf. Vaak was Romario 'een beetje moe' en dan wilde hij eigenlijk alleen maar een beetje lamballen. Zijn teamgenoten lieten hem over het algemeen op dankbare wijze lekker aankloten. Groeide uit tot een absolute wereldster.

2. Ronaldo Luis Nazario de Lima (PSV)
Voor 12 miljoen gekocht in Brazilie, voor 33 miljoen verkocht aan Barcelona. 2 seizoenen in Eindhoven met 42 goals in 46 competitieduels. Won nipt de uitverkiezing tot beste spits in de Eredivisie van dat weergaloze talent van eigen bodem: Dennis Bergkamp. Maar die kan nog gewoon in zwembroek over het strand lopen zonder dat het overtollig vet je tegemoet klotst. Net als Romario in het vervolg van zijn carriere een absolute wereldster. Net niet zo groot als die gekke Romario met zijn 1000 goals.

3. Coen Moulijn (Feyenoord)
Een transfer binnen de havenstad, van Xerxes naar Feyenoord en al snel publiekslieveling. Passeerbeweging buitenom en loepzuivere voorzet. Toch maar een mooie kledingzaak overgehouden aan al dat vermaak dat hij Rotterdam bood. En een standbeeld naast de Kuip. Prachtig om steeds weer diezelfde beweging in zwart-wit te zien bij oude wedstrijdbeelden. Die gelukkig om de zoveel tijd weer opduiken.

4. Willem van Hanegem (Feyenoord)

Kwam ook van Xerxes en ging naar Feyenoord. 'De Kromme' is net zo goed als Moulijn een Rotterdamse legende. Bijna 300 duels in de Eredivisie, bijna 80 goals. Samen met Johan Cruijff de dirigent op het middenveld bij het beste Oranje-elftal tijdens het WK in 1974. Maakte Feyenoord ook als trainer kampioen met de leuke vriendenploeg van De Wolf, Heus, Blinker en Kiprich en consorten.

5. Jari Litmanen (Ajax)
Werd na vele onsuccesvolle stages bij andere Europese clubs bij Ajax binnengehaald na al 3 keer Fins voetballer van het jaar te zijn geweest. 7 jaar Ajax: 4 landstitels, 2 keer de beker, Champions League, Europese supercup, een Wereldbeker en idool en cultheld in Amsterdam. 'De man van glas' was in Amsterdam ook fysiek redelijk solide en was een superslimme, behendige, technisch begaafde en stoicijnse speler. Kende ook duidelijk zijn beste periode bij Ajax.

6. Ove Kindvall (Feyenoord)
Beste Feyenoord-spits ooit. Maakte de beslissende goal in de Europa Cup 1-finale tegen Celtic. 144 duels, 129 goals. Liet een 'legacy' achter die vrijwel alle spitsen in de Kuip voortaan bij voorbaat in een pikzwarte schaduw plaatste. Pas met Van Hooijdonk had Feyenoord jaren later weer een effectieve target-man die het team naar een echte prijs wist te leiden.

7. Luc Nilis (PSV)
Net iets betere transfer dan die van Ruud van Nistelrooij, die bij Voetbal International's Taco van den Velde waarschijnlijk net buiten de lijst valt. En daarom ook niet in deze lijst voorkomt. Heerenveen verdient natuurlijk ook meer credits voor de scouting dan PSV voor de overname bij FC Den Bosch van de ManU-legende. Nilis op zijn beurt maakte 110 vaak prachtige goals in 146 wedstrijden. Paste beter bij de Nederlandse mentaliteit dan de Belgische waar hij over het algemeen tegenviel. In Eindhoven: speler van het jaar in 1995, toen men in Amsterdam de Champions League won. Genoeg gezegd.

8. Klaas-Jan Huntelaar (SC Heerenveen)
Niet goed genoeg bevonden door PSV, opgepikt door de Friezen bij het zieltogende AGOVV, goed verkocht aan Ajax, toen nog wat megaclubs met minder succes en tegenwoordig topscorer van Duitsland bij Schalke'04. Voor 900.000 euro gekocht, anderhalf jaar later het tienvoudige waard voor Ajax, dat grif betaalde. Behaalde meer aansprekende resultaten in Amsterdam als 'The Hunter', maar de slimme transfer vond al eerder plaats, in Friesland.

9. Afonso Alves (SC Heerenveen)
Dirk Scheringa stond op het punt flink zijn beurs te trekken voor de Heerenveen-speler, maar die kon nog meer geld vangen bij Middlesborough. Voor 18 miljoen euro ging hij weg. Typisch voorbeeld van de speler die lekker nog een paar jaar wekelijke highlights had moeten laten zien bij een Nederlandse club. In Heerenveen was hij God. 31 wedstrijden, 34 goals. Maar wilde in de daaropvolgende zomer eigenlijk alweer vertrekken.

10. Frank Rijkaard (Ajax)
Kwam terug op het oude nest in Amsterdam. 2 jaar om 'nog een beetje af te bouwen' met twee landstitels. Passje op Kluivert voor de winnende in de Champions League-finale tegen AC Milan. Na deze geslaagde rentree van een Nederlandse topper in de Eredivisie aasten meer clubs op een geschikte gevestigde naam. Bij Ajax bijvoorbeeld toonden Jaap Stam en Edgar Davids en enkele Spanjaarden aan 'over the hill' te zijn, ondanks dat de verwachting voor de transfer was dat de nieuwe Rijkaard was binnengehaald. Philip Cocu is een ander voorbeeld van een geslaagde rentree in eigen land.

(Bron: Voetbal International, Taco van den Velde: Top & Flop-lijsten per Eredivisie-club)


Eervolle vermeldingen:

Phillip Cocu (Vitesse). Gehaald bij AZ in de Eerste Divisie. Speelde van 1990-1995 in Arnhem, waar hij begon als linkerspits. 137 competitieduels voor Vitesse, 25 goals. Zette zijn carriere voort bij PSV en Barcelona. 101 keer international voor Oranje. Luis Suarez (FC Groningen). Werd al vrij snel een sensatie bij Groningen, maar de hoge plek op de ranglijst zit hem vooral in de mooie transferwinst. Gehaald voor een appel en een ei en speelde daarna de pannen van het dak bij het Uruguayaanse nationale elftal, Ajax en Liverpool.
Kees Kist (AZ). Steenwijker bracht AZ kampioenschap met harde schoten. 10 seizoenen in Alkmaar met tussen 1976 en 1982 altijd een plaats bij de top 4 in de Eredivisie en eenmaal Europees topscorer. Eenmaal landskampioen met AZ, een UEFA Cup-finale en drie KNVB-bekers. Ruud Geels (Ajax). Van Club Brugge naar Ajax en aldaar: 132 competitiewedstrijden, 123 goals en daarmee vier keer op rij topscorer in de Eredivisie. Kirsten Nygaard (AZ). 10 seizoen bij AZ als ideale aangever voor Kees Kist. En 104 goals in 363 duels als middenvelder. U las het al: kampioenschap in de Eredivisie en een UEFA Cup-finale als meest aansprekende resultaten in Alkmaar. Miralem Sulejmani (SC Heerenveen). Na een goed eerste seizoen bij Heerenveen werd de werveldwind voor 16 miljoen overgenomen door Ajax. Daar werd hij zo rond als een tonnetje en waren de 14 goals en 10 assists in Friesland al weer snel vergeten. En het feit dat de Servier Hereenveen 275.000 euro had gekost al helemaal. Ook op de lijst met slechtste aankopen, bij Ajax. Epy Drost en Blaise N'Kufo (FC Twente). Drost: kostte slechts 40.000 gulden en bleef 14 jaar bij FC Twente spelen. 423 duels in de competitie, 43 in de beker en 45 Europa Cup-wedstrijden. N'Kufo: 223 wedstrijden, 114 goals, clubtopscorer aller tijden. Werd landskampioen met de club die uit een diep financieel dal kroop. Keisuke Honda (VVV-Venlo). Anderhalf seizoen in de Eredivisie, maar al snel een publiekslieveling. CSKA Moskou betaalde 8 miljoen euro voor de Japanner die in zijn enige volledige seizoen in Venlo 16 goals en 14 assists liet aantekenen. Speelde door toedoen van coach Sef Vergoossen in Nederland. Bas Dost (Heracles). Hoogste verdiende transferbedrag in de historie van Heracles: 2,5 miljoen euro. Beleefde zijn doorbraak onder Gert-Jan Verbeek en scoorde in zijn tweede seizoen in Almelo 14 keer. Op deze lijst omdat hij in de periode daarvoor slechts 5 keer in de basis had gestaan bij FC Emmen (en 18 invalbeurten). In Almelo wilde men hem langzaam brengen, in het eerste seizoen in Almelo kwam hij al tot 15 basisplaatsen.) Pierre van Hooijdonk (NAC). 25 treffers in zijn eerste Eredivisie-seizoen voor NAC. Scoorde er daarvoor lustig op los in de Eerste Divisie, samen met maatje in de spits John Lammers. Ging voor 4 miljoen gulden naar Celtic.

(Bron: Voetbal International, Taco van den Velde: Top & Flop-lijsten per Eredivisie-club)


De slechtste transfers uit de geschiedenis van de Nederlandse Eredivisie:
 

1. Froylan Ledezma (Ajax)
Ajax betaalde 10 miljoen gulden voor 2 wedstrijden in de hoofdmacht maar blufte wel Feyenoord af in de jacht op het talent door hem onder de neus van de Rotterdammers bij aankomst op het vliegveld weg te smokkelen.

2. Ivan Gabrich (Ajax)
Bekeken door Louis van Gaal op video en -pats!- maar even 10 miljoen gulden neerleggen voor een houten klaas die het volgende seizoen alweer afgedankt werd. Hij stond goed op zijn benen, zou Van Gaal gezegd hebben. Dat was het dan ook wel zo'n beetje.

3. Albert Luque (Ajax)
9 basisplaatsen voor in totaal 16 miljoen euro, op basis van een succesvol verleden bij Deportivo La Coruna, als teamgenoot van Roy Makaay. Maar was in Engeland al een topmiskoop. Newcastle United was zeer content hem in Amsterdam te kunnen dumpen.

4. Bob Peeters (Vitesse)
Vitesse verkocht Pierre van Hooijdonk voor 16 miljoen gulden op de laatste dag van de transfertermijn. Voor 15 miljoen kochten ze in paniek Bob Peeters. Drie seizoenen hield de Belg het vol in Arnhem voordat hij naar Millwall verkaste in Londen.

5. Danko Lazovic (Feyenoord)
Waar PSV hem later goed kon verkopen, rendeerde de duurste aankoop uit Feyenoord's geschiedenis met een transferbedrag van 7 miljoen euro nauwelijks. Stand-in voor Dirk Kuijt en Thomas Buffel.

6. Graziano Pelle (AZ)
Weer een aankoop van Van Gaal, met 6 miljoen euro de duurste aankoop van AZ ooit. Werd gehaald op basis van een veelbelovend jeugd-WK (Onder 20) in Nederland, maar bakte er daarvoor in Italie bij zijn clubs weinig van. Was een degelijke spits geworden niet lang voor zijn vertrek uit Nederland, terug naar Italie.

7. Jorginho Paulista (PSV)
Kostte de Eindhovenaren zo'n 10 miljoen gulden en speelde vervolgens twee competitiewedstrijden voor PSV. Konden hem gelukkig na dat eerste seizoen lozen bij Udinese, die nog 2 miljoen overmaakten voor de Brazilaanse jeugdinternational.

8. Franck Grandel (FC Utrecht)
Speelde 3 seizoenen voor Utrecht en werd befaamd om zijn 'Grandelletjes'. Op de meest onmogelijke manieren, op de meest ongeschikte momenten de bal sullig uit je handen te laten flikkeren. Kreeg veel vertrouwen en mocht nog vrij lang onder de lat staan. Heel soms ineens een superredding vanuit het niets.

9. Miralem Sulejmani (Ajax)
Relatief laaggeklasseerd in deze lijst omdat nooit helemaal uitgesloten mag worden dat een gekke gefortuneerde Aziaat het verschil tussen aankoop- en verkoopbedrag enigszins beperkt weet te houden in de toekomst. En omdat hij eigenlijk niet eens in deze lijst mag staan. Zie de laatste uitverkorene hieronder. Komt er geen sjeik dan stijgt de Servier onherroepelijk op de lijst met slechtste aankopen. En vice-versa stijgt hij op de lijst van topaankopen, bij Heerenveen. Gewoon om de Amsterdammers te pesten voor deze transfer die destijds echter zeker niet hevig bekritiseerd werd.

10. Mounir Elhamdaoui (Ajax)
Zowel Sulejmani als Elhamdaoui komen in de selectie van Van den Velde voor als de topaankopen van Heerenveen en WillemII. Die laatste ploeg nam de Marokkaanse Nederlander over van Tottenham Hotspur. De vermeldingen van beide heren in deze lijst zou dus eigenlijk niet toegestaan zijn. Maar net als bij Sulejmani's hoge transferbedrag is het gesteggel en gezever rond eerst de transfer NAAR Ajax als daarna hetzelfde gezeik bij de zogenaamde transfers VAN Ajax genoeg voor een vermelding. Dat maken enkele mooie goals niet goed. En Frank de Boer heeft groot gelijk. Lekker puh.

(Bron: Voetbal International, Taco van den Velde: Top & Flop-lijsten per Eredivisie-club)Bronvermelding en TobSport's vervolg-surftips:

Geraadpleegde bronnen voor dit artikel:

  • Voetbal International, Taco van den Velde - "Top & Flop. De beste aankopen en grootste miskopen uit de clubhistorie." (21-12-2010).

Verder surfen op deze topsportsite?

Ga naar de homepage voor de meest recente artikelen, de meest gelezen artikelen en reacties van bezoekers. Klik hier...
Ga naar het TobSport-archief voor alle artikelen en video's. Klik hier...
Bezoek een sportwebshop op internet voor sportkleding, -accessoires en -schoeisel. Lees verder...