TobSport.nl: kritische Nederlandse sportsite over sportorganisaties en diverse topsporten en -sporters.TobSport.nl doorzoeken
Bezoek www.TobSport.nl: via onze landingspagina stuit u op een unieke verzameling (hoofdzakelijk Nederlandstalige) sport-content. Van columns tot beschouwingen, historische overzichten, sportbeelden en actuele sportartikelen: TobSport is een onafhankelijke topsportsite voor en door Nederlanders en Vlamingen.Dien uw eigen sportartikel of -beelden in ter publicatie op deze website!

TobSport.nl: De indie-sportsite van Nederland. Tip: Neem deze site op in uw 'favorieten'.   

Dallas Mavericks grijpen NBA-titel

Dirk Nowitzki is de beste Europeaan ooit in de Amerikaanse basketballiga

Door: TobSport redactieteam.  Gepubliceerd: 15-06-2011.


Het lelijke eendje werd een mooie zwaan

Al ruim 10 jaar plaatsen de Dallas Mavericks zich relatief eenvoudig voor de NBA Playoffs, het vervolg op het reguliere seizoen waarin de titel vergeven wordt. In al die jaren meette het NBA-team uit Texas zich een imago aan van 'chokers', mannen die opgeven of blokkeren als het er echt om gaat. Enkele jaren terug was het weer hetzelfde liedje: Dallas hoorde bij de ploegen met de meeste overwinningen gedurende het reguliere seizoen. In de Playoffs verloren ze echter van de als laatst geplaatse ploeg: de Golden State Warriors van Stephen Jackson en Baron Davis. Vind een NBA-dvd met de opdruk 'Upsets' en de Playoff-serie tussen Golden State en Dallas staat er zeker op. Naast een verlies van de als eerste geplaatste Seattle Supersonics tegen de 'number eight seed' Denver Nuggets in een eerdere Playoff-editie, stonden de Mavericks symbool voor de weinige NBA-series waarin David van Goliath wist te winnen. 'Dallas basketball' stond synoniem met verliezen en 'choken'.

Tussen enkele verliezen in de eerste ronde van de Playoffs dook in 2006 ineens een optreden in de NBA-finale op. Een 2-0 voorsprong in wedstrijden in die Playoffs werd vanaf het einde van een bijna gewonnen derde wedstrijd ineens kansloos weggeven. Tegenstander Miami Heat ging onder leiding van een piepjonge Dwayne Wade en een oude Shaquille O'Neal met de NBA-titel aan de haal. Met name Dwayne Wade was niet te stoppen op zijn weg naar de basket door de vele Dallas-verdedigers die hem omringden. Het verlies in de NBA-finale hielp het imago van de Mavericks niet. Sterspeler Dirk Nowitzki kreeg het permanente stempel 'te lieve Europeaan' aangemeten. De multifunctionele Duitser vormde al snel na zijn debuutjaar in de NBA en bij de Mavericks de ruggegraat van het team. Het jonge NBA-team had daarvoor alleen in enkele jaren onder leiding van spelverdeler Jason Kidd een rol van betekenis kunnen spelen. Samen met Jim Jackson en Jamal Mashburn liet Dallas aantrekkelijk offensief spel zien. Maar meer ook niet.

Toen Nowitzki als scholier naar Amerika kwam was hij al een van de grootste Europese talenten ooit. Hij zorgde ervoor dat Duitsland weer een grote rol ging spelen in het internationale basketbal. Gedurende zijn eerste NBA-jaren was Nowitzki onderdeel van een supertrio met spelverdeler Steve Nash en de explosieve Michael Finley. De altijd zeer aanwezige teameigenaar Mark Cuban liet Nowitzki's beste vriend Nash echter vertrekken en Dallas had het vervolgens altijd moeilijk in de NBA-playoffs. Nowitzki's meest gevaarlijke teamgenoot werd in de jaren de van Atlanta Hawks overgekomen Jason Terry. 'Jet' was een moeilijke speler, die altijd te veel schoten nam voor een spelverdeler. Hij was te klein om het merendeel van de minuten op de shooting guard-positie op zich te nemen. Terry werd een succesvolle 6de man, die als eerste wissel verdedigingen kapot schoot of met zijn snelheid de basket opzocht.Dallas - L.A. 4-0 (samenvatting van de playoffserie)


 

De Dallas Mavericks in het NBA-seizoen 2010-2011

Het afgelopen NBA-seizoen begon Dallas weer met frisse tegenzin, na weer een snelle uitschakeling in de Playoffs het jaar ervoor. Spelers waren gemotiveerd om toch maar weer eens voor een succesvolle Playoff-serie te gaan, maar het vertrouwen ontbrak. Het vorige seizoen was de verdediging van de 'Mavs' erg vooruitgegaan, maar toch hadden ze weer onverwacht snel het onderspit moeten delven tegen een op papier mindere tegenstander. Maar voor het begin van dit seizoen had eigenaar Mark Cuban ineens een schaarse gouden greep: hij wist center Tyson Chandler binnen te halen. Chandler ontpopte zich tijdens het seizoen tot het defensieve anker onder de basket die elke indringer terugwierp tot in de eerste rij van het publiek. En terwijl de vijandelijke verdediging gewoontegetrouw Nowitzki op de driepuntlijn in de gaten hield stal Chandler een enorm aantal eenvoudige dunkjes onder de basket. Hij werd daarbij op capabele wijze gevoed door de al eerder teruggekeerde spelverdeler Jason Kidd.

Jason Kidd speelde met zijn New Jersey Nets in de NBA-finale, maar hij had nooit een titel weten te winnen. Op 38-jarige leeftijd speelde hij weer bij het team waar hij zijn carriere begon: Dallas. Hij was trager geworden en schoot daardoor meer driepunters. Maar gedurende dit seizoen bleek dat Kidd op zij leeftijd nog op superbe wijze stond te verdedigen. Samen met small-forward Shawn Marion en shooting-guard DeShawn Stevenson en Chandler als last-line-of-defense veranderde het imago van Dallas als zwakke verdedigende ploeg. Samen met Dallas veranderde Nowitzki ook. Hij vertrouwde niet alleen meer op zijn goede afstandsschot, maar werd ook een zeer goede post-up-speler, die zijn lichaam gebruikt om dicht bij de basket te scoren. Voor een man van zijn lengte beschikt Nowitzki over een ongelofelijke skill-set. Hij kan dribbelen, schieten, passen, pakt rebounds en beukt nu ook onder de basket. Tijdens een etentje bij Stevenson thuis werd ineens duidelijk dat sommige Mavs eindelijk geloofden in hun kansen om een titel te pakken. Een aanwezige tattoo-artist mocht bij de flamboyante Jason Terry een tattoo van de NBA-kampioenschapstrofee zetten op zijn bicep. Daarmee gingen de ogen van enkele teamgenoten open. Stiekum begonnen ze te geloven in eigen kunnen.

Allemaal leuk en aardig. Ook in het reguliere NBA-seizoen 2010-2011 was Dallas weer bij de ploegen met de meeste gewonnen wedstrijden. In de eerste ronde van de Playoffs troffen de Mavs de Portland Trailblazers, die te kampen hadden met een groot aantal blessures. 'Onverwacht' had Dallas met deze veel zwakker geachte tegenstander toch weer veel problemen. NBA-kampioen Los Angeles Lakers was de volgende tegenstander in de Playoffs. Ga er maar aan staan: de torenhoge favoriet verslaan. Als enige echte uitdager van de Lakers werd het supertrio van Miami Heat genoemd voorafgaande aan het seizoen. Dallas kwam niet voor op de lijstjes met kanshebbers op de titel. De Lakers speelden echter lethargisch en geruchten over strubbelingen binnen het team doken op. Dallas greep de Lakers echter vanaf minuut 1 bij de keel en backup-spelverdeler Jose Barea verwierf een ware cultstatus. Nowitzki en Kidd leidden het team, maar Barea werd de ultieme plaaggeest van de Lakers, die naar hartelust door de verdediging rende of driepunters raak schoot. Chandler zorgde voor het slot op de deur en klaar was Kees.Dallas: de weg tot aan de NBA-finaleDe gedroomde kampioen L.A. Lakers verslikte zich in de Mavs

Los Angeles Lakers verzuimde om Kobe zijn tweede derde-titel-op-rij te laten behalen en coach Phil Jackson afscheid te laten nemen met een kampioenschap. Met Jackson hoef je geen medelijden te hebben: die zoekt de bergen van Montana op met meer kampioenschapsringen dan vingers. Met 11 titels als coach is de man recordhouder. Hij kon echter niet de vermeende prive-perikelen tussen enkele Lakers oplossen. De Lakers spatten als een zeepbel uit elkaar tegen Dallas. In de volgende ronde trof Dallas het talentvolle Oklahoma City Thunder (de voormalige Seattle Supersonics). Supersterren Kevin Durant en Russel Westbrook kwamen echter nog te kort tegen Nowitzki en medescorers Terry, Barea en Marion. In de NBA-finale wachtten de favoriete en in Amerika alom gehate Miami Heat. Het arrogante supertrio van de Heat in de vorm van LeBron James, Chris Bosh en Dwayne Wade had een hele natie tegen zich in het harnas weten te jagen. Dallas was van laughing-stock ineens favoriete ploeg van de natie geworden. Nadat James en Wade hun succesvolle Playoff-aanval wisten voort te zetten in de eerste wedstrijden was de stand 2 tegen 2.

In de wedstrijden die volgden zouden de Mavericks steeds aan het kortste eind trekken, geleid door Nowitzki zijn scores. Dwayne Wade liep een vervelende heupblessure op, maar speelde uiteindelijk wel verder. LeBron James vergat in de afsluitende kwarten van wedstrijden ineens hoe hij moest scoren. Chris Bosh was net zoals het gehele seizoen erg onzeker. De Mavericks scoorden dat het een lieve lust was, maar Miami wist steeds goed bij te blijven. Aan het einde van de wedstrijden 5 en 6 lieten de Mavericks er echter geen twijfel over bestaan wie de baas was. Nowitzki en Terry vilden de Heat levend en zijn de iconen voor het succes van Dallas dit seizoen. De Mavs beschikken echter over een relatief oude selectie (ze misten belangrijke spelers als Butler, Beaubois en Haywood gedurende lange perioden door blessures) en zullen binnenkort moeten verjongen. Ondertussen maken talentvolle jonge teams zoals Chicago Bulls, Oklahoma City en Memphis Grizzlies zich op om de macht te grijpen. En ook Miami is volgend seizoen beter op elkaar ingespeeld als dit debuutseizoen van 'The Big 3'. Mogelijk resulteert het ongeduld van Miami zelfs in enkele supertrades. Waarin Bosh of zelfs LeBron alweer verdwijnen. Mogelijk maken James en Wade zich zelfs op om de binnenkort transfervrije supercenter Dwight Howard als nieuwe teamgenoot te begroeten. In dat geval kan Bosh zijn koffers pakken: hij heeft dit seizoen veel te weinig laten zien en zijn marktwaarde is snel gedaald. Een solide rolspeler moet wel te halen zijn in ruil voor Bosh.

Het zou kunnen dat Dallas volgend jaar gewoon weer in de eerste ronde van de Playoffs uit het toernooi kukelt. Om volgend seizoen (als dat er al komt en in welke vorm dan ook door de dreigende lock-out) weer een titel te kunnen pakken moeten blessures de Mavs bespaard worden. Als volgend seizoen begint met een spelersstaking (om de nieuwe arbeidsvoorwaarden) komt dat enkele verliezers van dit jaar goed uit. De Lakers en Miami moeten besluiten of ze verder willen gaan met hun belangrijkste spelers of er enkele laten vertrekken. Datzelfde geld voor de oude teams Boston en San Antonio. Orlando kan zich iets langer beraden over het behouden van Dwight Howard. Atlanta moet beslissen of er nog rek zit in de spelersgroep. Zelfs sterke ploegen als Chicago en Oklahoma City moeten nog eens goed naar hun spelersmateriaal kijken. Wat dat betreft zijn er in Dallas beduidende minder vragen te beantwoorden. Na jaren van mismatches zit het team goed in elkaar. Alleen dinosaurus Jason Kidd is op 38-jarige leeftijd misschien moeilijker te motiveren voor nog een seizoen, nadat hij in 2011 zijn eerste titel binnenhaalde. Wat TobSport betreft kan hij zeker nog een jaar of meerdere jaren mee. Nu Chandler nog vestleggen voor de komende jaren en Nowitzki tot zijn pensioen in Dallas houden. Het TobSport-advies aan de Heat tenslotte? Gewoon de boel bij elkaar houden! Een optreden in de NBA-finale is voorlopig een prima verdienste na slechts een seizoen samengespeeld te hebben. En daar kan de rest van de Verenigde Staten het mee doen.
Minifilm: De laatste wedstrijd van de NBA Playoffs 2011De Heat zoals ze kunnen spelen

Bronvermelding en TobSport's vervolg-surftips:

Geraadpleegde bronnen voor dit artikel:

NBA-nieuws (bijvoorbeeld over de aanstaande spelersstaking) volg je via:

Kleding in de stijl van Amerikaanse sporten:

NBA Fantasy league games (word de General Manager van een NBA-team):


Verder surfen op deze topsportsite?

Ga naar de homepage voor de meest recente artikelen, de meest gelezen artikelen en reacties van bezoekers. Klik hier...
Ga naar het TobSport-archief voor alle artikelen en video's. Klik hier...
Bezoek een sportwebshop op internet voor sportkleding, -accessoires en -schoeisel. Lees verder...