TobSport.nl: kritische Nederlandse sportsite over sportorganisaties en diverse topsporten en -sporters.TobSport.nl doorzoeken
Bezoek www.TobSport.nl: via onze landingspagina stuit u op een unieke verzameling (hoofdzakelijk Nederlandstalige) sport-content. Van columns tot beschouwingen, historische overzichten, sportbeelden en actuele sportartikelen: TobSport is een onafhankelijke topsportsite voor en door Nederlanders en Vlamingen.Dien uw eigen sportartikel of -beelden in ter publicatie op deze website!

U bent beland op TobSport.nl: De indie-sportsite van Nederland. Tip: Neem deze site op in uw 'favorieten'.   

De beste amateurs ter wereld (1)

Opmerkelijke prestaties van pure liefhebbers en pioniers

Door: Siemen Stamsnijder.  Gepubliceerd: 13-12-2010.


In dit artikel:
  • Amateurs die topprestaties leveren op mondiaal niveau
  • Niet-voor-de-hand-liggende-kampioenschappen, sport als kunst en doldwaze recordpogingen
  • Beelden van de beste amateurs van Nederland en de wereld

Amateurs op een topsportsite? Scroll en bekijk de beelden!

Verhalen over amateursporters en -sporten horen eigenlijk niet thuis op deze topsportsite. De focus van deze site ligt op professionele sporten. Vanwege de herkenbaarheid. Iedereen kent de beroemde sporters en de bekendste tv-sporten. Een grote mate van media-aandacht kan er echter voor zorgen dat de topsporter op een te hoog voetstuk wordt geplaatst. Denk maar eens aan de titel 'Godenzonen' voor de spelers van de voetbalclub Ajax. Al moet ik zeggen dat die titel na 1995 steeds minder vaak werd gebruikt. Denk eens aan Luis Suarez, de huidige aanvoerder van de Amsterdamse club. Ons nationale gevoel bij deze man is ambivalent. We waarderen zijn enthousiasme en talent, maar kotsen massaal op zijn valpartijen en het recente 'liefdesbeetje' bij PSV-er Otman Bakkal (zoals toenmalig coach Martin Jol de laatste uitspatting van de Uruguayaan op het veld noemde).

Met de schorsing van Suarez werd maar weer even duidelijk dat topsporters ook maar mensen zijn en niet per definitie de rolmodellen waar uw kinderen zich aan kunnen spiegelen. Andere profs spelen makkelijker het positieve rolmodel. Rolmodellen vindt je natuurlijk net zo goed (of juist) in de amateursporten. Van de vrijwilligers bij de verenigingen, die de handel draaiende houden, tot de veteraan, die zijn spelkennis overbrengt op jongere sporters: binnen de wereld van de amateursport worden er ook gewoon topprestaties geleverd met regelmaat. Soms zelfs prestaties van wereldformaat. Als een professionele variant van een sport niet bestaat zijn de beste amateurs vanzelfsprekend de wereldkampioenen. In dit artikel geef ik u enkele leuke voorbeelden van amateursporters van wereldtop. Voorbeelden van wereldkampioenen onder de amateurs, uit ons eigen kikkerlandje. Op wie we net zo trots mogen zijn als onze topsporters van wereldfaam.

Voorbeelden van amateurkampioenen:

1. Wereldkampioenen debatteren (2008): Anne Valkering en Reinier de Adelhart Toorop.
Het wereldkampioenschap debatteren werd in 2008 gehouden in Thailand, waar 400 teams van 2 studenten elkaar fiks van repliek dienen over een keur van onderwerpen. Onze landgenoten werden wereldkampioen in de categorie 'Engels als tweede taal'. Bij de debatten krijgen de debaters 7 minuten om hun verhaal uiteen te zetten, waarbij zij van te voren krijgen te horen of ze zich voor of tegen een bepaalde stelling moeten uitspreken. Doordat het betoog niet per definitie de eigen mening vertegenwoordigt is het beschikken over improvisatietalent erg belangrijk voor de deelnemers geeft Valkering aan tegenover De Pers. Valkering: "Debatteren zie ik als puzzels die je moet oplossen binnen korte tijd. Je moet bedenken hoe de puzzelstukjes in elkaar liggen, zodat je niet alleen jezelf overtuigt, maar ook andere mensen. Het is elke keer heel spannend of dat lukt." (Alies Uilen in De Pers).

2. Wereldkampioen metselen (2003): Arnold Ros.
Als je als metselaar regionale wedstrijden wint en later Nederlands kampioen wordt, mag je deelnemen aan het WK metselen. Daar metsel je binnen een bepaalde tijd moeilijke vormen, zoals boogjes en werkstukken met veel schuine vormen. Ros werd wereldkampioen in een veld met deelnemers uit 16 landen en heeft nu zijn eigen siermetselbedrijf. Ros zijn vader was ook al metselaar en met de wereldtitel op zak is het fijn adverteren voor de eigen kwaliteiten. De zaak draait goed en Ros restaureert vooral oude monumentale panden. Het leukste projectje dat hij recent had uitgevoerd toen hij met Alies Uilen van De Pers sprak was het metselen van de sterrenbeelden in een muur . Een heidense klus met kleine stukjes steen, maar met een fantastisch eindresultaat volgens de wereldkampioen. Ros: "Het is niet zo dat ik niet meer fatsoenlijk de bouw op kan omdat ik overal herkend wordt, maar als je bezig bent hebben mensen het toch wel ergens gehoord of gelezen. Tot nu toe heb ik nog nooit zonder werk gezeten." (Alies Uilen in De Pers).

3. De Poldercup: slootjesvoetbal in de drassige polder (2010).
De Spaanse kunstenares Maider Lopez bedacht de Poldercup: een sportief kunstevenement in het Nederlandse polderlandschap, waarbij he voetbaspel een totaal andere dynamiek aangemeten krijgt (De Pers). Voor de Poldercup tekende de kunstenares een aantal voetbalvelden uit in de weilanden nabij Ottoland. Bij het uitzetten van de velden negeerde ze de natuurlijke hindernissen rond en op de weilanden. Zo lopen er sloten en afrasteringen dwars door de velden en krijg je afzonderlijke voetbaleilandjes. Spelers mogen de hindernissen niet passeren. Zo worden ze gedwongen nieuwe tactieken te verzinnen, terwijl ook de regels nog niet 100% zijn vastgelegd: alles is nog discutabel. Wel geldt: de vorm bepaalt het spel. Op twee van de velden kunnen goals geplaatst worden, zodat de bal naar het juiste veld gespeeld moet worden. Waarbij eerst tussenliggende velden overbrugd moeten worden en er bijvoorbeeld langs een incidentele treurwilg geschoten moet worden. De Spaanse kunstenares was eerder al verantwoordelijk voor een project waarbij er een artificiele file werd gecreeerd door vrijwilligers in een afgelegen gebied in de Spaanse bergen en liet ze als eens 3000 vrijwilligers met verlichte paraplu's rond een museum (het Centre Pompidou in Metz) dansen, aldus Xander de Rond van De Pers.

4. Duurrecord gamen (Rotterdam, 2010).
Zes Nederlandse gamers vestigden dit jaar een wereldrecord door 50 uur aan een stuk te gamen. Ze speelden het spel Red Dead Redemption. De recordpoging vond plaats in Rotterdam. De Nederlanders verstootten De Indier Patniak van de troon die het iets meer dan 40 uur had weten vol te houden. De gamemarathon was van te voren aangekondigd en door de aanwezigheid van officials mocht de poging als officieel wereldrecord worden geklassificeerd. Het werkelijke record ligt misschien nog wel hoger. Af en toe duiken in de media verhalen op van vooral Aziaten die gestorven zijn door ononderbroken game-sessies van meerdere dagen. De gamers drinken en eten in die periode nauwelijks en leggen uiteindelijk het loodje. En dat dan ook nog eens zonder dat er een officiele stopwatch meeloopt. Een simpele 'game over' als afsluiter van deze alinea doet natuurlijk geen recht aan de verschrikkelijke gevolgen van het ondergaan van een serieuze game-verslaving.

5. Andere vormen van kampioenschappen voor amateurbezigheden.
Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een WK voor. En vaak draait een Nederlander mee aan de top. Of het nu gaat om de wereldkampioenschappen voor gaming (bijvoorbeeld Counter Strike), behendigheidsspelen (zoals het oer-Hollandse sjoelen) of bordspelen (wereldkampioenschap Monopoly of Risk) Nederlanders zijn toppers als het om spelletjes gaat. Andere landen zijn weer goed in diverse outdoor-spelletjes. Denk bijvoorbeeld aan de Highland Games, met diverse leuke Schotse spelletjes zoals boomstam-werpen en het tillen van stenen. In Finland speelt men moddervoetbal. Dit jaar werd er in dat land zelfs een WK georganiseerd. Bij de videofragmenten onderaan dit artikel kunt u kijken naar beelden van het WK tafelvoetbal en het WK sjoelen.

6. Ook dieren leveren topprestaties.
Enthousiaste amateurs trainen hun honden en berijden hun pony's. Ze kammen hun poezen en punten de veren van hun papegaai bij om prijzen te winnen. Hun hamster rent tegen soortgenoten in race of hun vechthond bijt een andere dood. Diervriendelijker was het record dat de slak Sidney wist te vestigen (2010). De Engelse eigenaresse Claire Lawrence was trots als een pauw (Metro). Haar slak Sidney was de nieuwe wereldkampioen slakkenracen geworden. In een tijd van 3 minuten en 41 seconden legde de slak een afstand van maar liefst 33 cm af. Hij haalde daarbij een topsnelheid van 5 meter per uur. Usain Bolt, eat your heart out! Mevrouw Lawrence kreeg als trofee een zilveren beker gevuld met slablaadjes.

Fragmenten (video):

Moddervoetbal.Poldercup.NK Metselen.Snelle slak.WK Sjoelen.WK tafelvoetbal.


Bronvermelding en TobSport's vervolg-surftips:

Geraadpleegde bronnen voor dit artikel:

  • Metro - "Sidney de allersnelste slak"" (20-07-2010).
  • De Pers, Xander de Rond - "Kunst: slootjesvoetbal in de drassige polder" (02-09-2010).
  • De Pers, Alies Uilen - "Wereldkampioenen" (18-06-2010).
  • De Pers, Alies Uilen - "Wereldkampioenen" (16-06-2010).

 

Verder surfen op deze topsportsite?

Ga naar de homepage voor de meest recente artikelen, de meest gelezen artikelen en reacties van bezoekers. Klik hier...
Ga naar het TobSport-archief voor alle artikelen en video's. Klik hier...
Bezoek een sportwebshop op internet voor sportkleding, -accessoires en -schoeisel. Lees verder...