TobSport.nl: kritische Nederlandse sportsite over sportorganisaties en diverse topsporten en -sporters.TobSport.nl doorzoeken
Bezoek www.TobSport.nl: via onze landingspagina stuit u op een unieke verzameling (hoofdzakelijk Nederlandstalige) sport-content. Van columns tot beschouwingen, historische overzichten, sportbeelden en actuele sportartikelen: TobSport is een onafhankelijke topsportsite voor en door Nederlanders en Vlamingen.Dien uw eigen sportartikel of -beelden in ter publicatie op deze website!

U bent beland op TobSport.nl: De indie-sportsite van Nederland. Tip: Neem deze site op in uw 'favorieten'.   

Derde ster op het shirt van Ajax!

In de Amsterdam ArenA werd FC Twente met een neuslengte verschil geklopt op de laatste speeldag van het Eredivisie-seizoen 2010 - 2011

Door: TobSport redactieteam.  Gepubliceerd: 15-05-2011.


Nog nooit werd het Eredivisie-seizoen beslist op de laatste speeldag in een enkele wedstrijd

Op zondag 15 mei behaalde AFC Ajax, ten koste van mededinger om de landstitel FC Twente, het dertigste landskampioenschap in de geschiedenis van de club. De eerste landstitel sinds 2004, toen Ronald Koeman aan het bewind stond. Vanaf nu mogen de Amsterdammers als enige club in Nederland rondlopen met drie sterren boven het logo op de borst. De langverwachte derde ster werd binnengehaald in een roerig seizoen, waarin er van trainer werd gewisseld (Jol: uit, De Boer: erin), waarin de beste speler werd verkocht aan Liverpool (Suarez) en Johan Cruijff aan de poort begon te rammelen om de jeugdopleiding op de schop te gaan nemen. En andere poppetjes in de organisatie neer te zetten. Als hij de kans krijgt. Coach Frank de Boer heeft sterk aan krediet gewonnen. Het sierde De Boer dat hij zich niet liet verleiden tot het meegaan in de modder. En hij zal pal achter zijn strijdmakker Blind blijven staan, terwijl een groot deel van de club "Scholletje" liever ziet vertrekken. Eerst maar eens een nieuw bestuur en een nieuwe algemeen directeur.

Tegen het moderne voetbal spandoek
Ajax - FC Twente: finale KNVB-Beker in de Kuip, 2011. Foto:©Natascha Aalderink, TobSport.nl.


Op de helft van het seizoen werd het povere spel onder Jol in een klap vergeten na de eerste uitwedstrijd onder Frank de Boer in San Siro, bij AC Milan. Jol had het voorafgaande seizoen een karrevracht aan punten binnengehaald, maar liet het team drijven op de grillen van de Uruguayaan Suarez. Het bleek niet genoeg om het solide FC Twente onder McLaren van een titel te houden. Toen Suarez vertrok bleef er niets over voor Jol. De door hem gehaalde spits El Hamdaoui begon zeer sterk en zou seizoenstopscorer blijven, maar maakte zichzelf tot een non-factor toen het er echt om ging. Dan weer ziek, dan weer geblesseerd en dan weer geen zin. En de beste man wist geen ballen vast te houden. Het was of scoren, of bal kwijt. Toch moet Ajax ook hem bedanken voor zijn inzet. Zijn goals waren zeer belangrijk. Maar tegen Real Madrid in de Champions League ging het mis. Het lange-halen-van-achteruit-voetbal van Jol wekte de toorn van clubicoon Johan Cruijff. Alle consternatie leek de spelersgroep niet te deren. En dat is knap.

Een aantal belangrijke Ajax-spelers maakte een WK mee en speelden zo eigenlijk twee volledige seizoenen achter elkaar. Jol liet Ajax afbraakvoetbal spelen, deels omdat zijn spelers niet vooruit te branden waren en de derde collonne binnen de club begon zich te roeren. Uiteindelijk is Ajax verlost van Jol, voorzitter Coronel en algemeen-directeur Van den Boog. Good Riddance. De enige optie is nu om Cruijff zijn masterplan te laten uitvoeren en hem zelf rekenschap af te laten leggen door het bezetten van een zetel in de Raad van Commissarissen te eisen. Er moeten maar bestuurders omheen gezet worden die met Cruijff willen werken. Zolang er maar op de knip gelet wordt en niet meer geld wordt uitgegeven dan er binnenkomt. Dan blijft er tenminste nog wat eigen vermogen over. Algemeen directeur Van den Boog is in ieder geval niet meer in de buurt om carte-blanches uit te delen aan de trainers die hij aanstelt.

Terug naar de roots van het voetbal spandoek
Ajax - FC Twente: finale KNVB-Beker in de Kuip, 2011. Foto:©Natascha Aalderink, TobSport.nl.


De eerste 10 miljoen zijn binnen voor versterkingen voor het komende seizoen in Amsterdam. Ajax gaat het volgende seizoen in met een vaste stek in de Champions League op zak, terwijl FC Twente voorronde gaan spelen. FC Twente had dat voorrecht zich nog af kunnen laten snoepen door PSV op de laatste speeldag. Maar de Eindhovenaren gaven wederom een keer niet thuis, zoals zo vaak dit seizoen. De gedroomde kampioen PSV verkocht Affelay en kocht een centrumspits in die geen schaduw meer is van de man die hij was in het FC Groningen-shirt. De centrumspits die het lekker deed (Reis) raakte geblesseerd. Juist tegen de oude club van Markus Berg, FC Groningen, gaf PSV plaatsing voor de voorronde van de Champions League weg. Maar zowel FC Twente als PSV hebben in de slotfase van de competitie bovenaan gestaan en kunnen dus alleen zichzelf verwijten maken. FC Twente behaalde de tweede plek in de Eredivisie, won de Johan Cruijff-schaal en vorige week won de ploeg in de Kuip van Ajax, waarmee de KNVB-beker naar Enschede ging.  

Twee keer Ajax tegen Twente in de slotfase voor de liefhebbers

In het Eredivisie-seizoen 2010-2011 lieten AZ en ADO Den Haag (en FC Groningen in de eerste competitiehelft) het publiek geregeld genieten. Ook Heracles presteerde boven verwachting en FC Utrecht liet achtereenvolgens geweldige en dramatische dingen zien. Maar de smaakmakers van deze competitie waren Ajax en FC Twente. Ze speelde de meest aansprekende wedstrijden, met als hoogtepunten het spel van beide ploegen in Europa en in de bekerfinale: niet goed, maar wel vol inzet en spanning voor het publiek. De leukste Eredivisie-wedstrijd van eht seizoen was de allesbepalende topper op de laatste speeldag in Amsterdam om het kampioenschap. FC Twente mocht gelijkspelen op vreemde bodem en Ajax moest winnen. Ajax zette Twente vast en liet ze nooit meer los. De ongekend energieke Amsterdammers lieten zich niet kennen na de nederlaag in de finale om de KNVB-beker. Ajax kwam in die finale op een comfortabele 2-0 voorsprong, maar gaven de 2-1 jammerlijk weg vlak voor de rust. Twente toonde zich vervolgens de beste vechtploeg, door gelijk te maken en verlenging af te dwingen. In de verlenging rook Twente bloed en was het vastberaden genoeg om de overwinning binnen te slepen.

In de finale waren Theo Janssen en Mark Janko de mannen van de wedstrijd. Een vrije trap van Janssen werd feilloos geplaatst op de sterke kop van de Oostenrijker over een half veld, bij de eerste paal. Precies daar waar Janssen Janko even daarvoor heen had gedirigeerd. Janssen liet er na de wedstrijd geen twijfel over bestaan dat zijn ploeg in Amsterdam ook korte metten zouden gaan maken met het jonge en fysiek minder sterke Ajax. Maar de jonkies van Ajax lieten in Amsterdam zien dat ze tot veel in staat zijn en volgend jaar gaan vlammen met enkele gerichte aankopen toegevoegd. Men of the match op de slotdag waren voor mij Siem de Jong met zijn twee goals, Jan Vertonghen en Vurnon Anita, die erg goed speelde als voetballende controleur op het middenveld. Maar ook Demy de Zeeuw en Kenneth Vermeer mogen genoemd worden op basis van hun laatste wedstrijd. Ajax liet zichzelf zien zoals ze ook die avond in Milaan hadden gepresteerd. Voor de duvel niet bang en met een ongekende inzet, zeker zo aan het einde van het loodzware seizoen.


Ajax Twente Beker-finale in de Kuip
Ajax - FC Twente: finale KNVB-Beker in de Kuip, 2011. Foto:©Natascha Aalderink, TobSport.nl.


FC Twente liet het afweten op de laatste speeldag en was gelukkig dat PSV in Groningen punten liet liggen. De club moet nu rekening houden met het vertrek van belangrijke spelers als Douglas, Janssen en Ruiz. Maar voorzitter Munsterman en coach Preud'homme hebben hun zaakjes mooi voor elkaar en zijn dit seizoen naast het handhaven van de effectiviteit in het spel van het kampioensjaar attractiever gaan voetballen. Behalve op de slotdag van het seizoen. Toen wist Twente aanvallend geen vuist te maken en wist het Ajax onvoldoende tegen te houden. De coach van de thuisspelende ploeg op de slotdag kon zijn geluk niet op, op zijn verjaardag. Hij eindigde traditiegetrouw in pak in bad met de spelers. Frank de Boer liet Ajax weer het Ajax-voetbal spelen en kan nu enkele broodnodige versterkingen aan zijn selectie toevoegen. Vertonghen, Steekelenburg en Van der Wiel gaan alleen weg als er een topclub komt. El Hamdaoui gaat zijn heil hoogstwaarschijnlijk ergens anders zoeken. Ebecilio, De Jong en Eriksen zijn klaar voor meer.

De Boer werkt volgend seizoen met een aantal bruikbare bouwstenen, waartoe ook Anita, De Zeeuw, Suleijmani en Vermeer behoren. Vertonghen en Steekelenburg spelen constant goed. Van der Wiel kende een slecht seizoen en had net als De Zeeuw last van de WK-deelname. Volgend jaar staan ze er gewoon weer. Alderweireld moet nog een paar stapjes maken, net als de onervaren Boilesen en mannen als Lindgren, Enoh en Lodeiro zullen wellicht nooit meer verder komen dan het fungeren als bankvulling en een paar sporadische speelminuten. Ajax heeft een spits nodig, die mee kan voetballen en wat meer fysiek en kopkracht in de verdediging en op het middenveld. Bas Dost, Luuk de Jong, Sigthorsson, Douglas, Mertens en Boerrigter worden genoemd als mogelijke versterkingen. Zou Ajax het ook aandurven Theo Janssen voor de gelimiteerde transfersom van een miljoen of drie over te nemen?


Wat mogen we de komende jaren in Nederland verwachten van Europese voetbalwedstrijden?

Hoe moeten we de spannende strijd in de Eredivisie zien als we het spelniveau spiegelen aan dat van de Europese top? We noemen de Eredivisie al jaren een Mickey Mouse-league, maar genieten ondertussen van de spanning in de Nederlandse competitie van de afgelopen jaren. Toch zien we de Nederlandse clubs tekortschieten als ze in Europees verband uitkomen. En dat terwijl Ajax, FC Twente, FC Utrecht en PSV naar hun mogelijkheden toch heel aardig presteerden in Europese wedstrijden dit seizoen. Is het dan nog wel mogelijk voor een Nederlandse vlub om een Europese voetbalprijs te pakken?

In het allereerste artikel dat geplaatst werd op deze sportwebsite luidde het advies nog als volgt:


“Ga anders opleiden, haal die gelouterde profs terug uit het buitenland, inspireer ze tot het dirigeren van het team en zoek een multi-disciplinair opgeleide coach, die zorgt voor betere chemie in het elftal. Dat is de enige weg voor een terugkeer naar de top”.

Lees het artikel "Terug naar de top" uit 2008 hier.


Het advies is nog steeds bruikbaar en in de lijn van wat Cruijff wil neerzetten bij Ajax. Terug naar het bijbrengen van techniek en tactiek aan de jeugd. Al vroeg regels afspreken. Zodat Frank de Boer geen basale informatie meer hoeft te verstrekken op het veld tijdens de Beker-finale. Zoals dat bij Nicolai Boilesen het geval was. Kijk zo moet je gaan staan bij een hoekschop met lange tegenstanders in de buurt. Dat had hij al moeten weten onder Frank in de A1. Maar we horen al jaren dat het bij Ajax belangrijker was dat een jeugdteam kampioen werd, dan dat het optimale uit de individuele spelers werd gehaald. En zo ontbreekt toch waarschijnlijk de rode draad door de opleiding door de verschillende koninkrijkjes binnen de jeugdopleiding. Het belang van teruggaan van het onderwijzen van de basis zelfs aan profs in de eerste elftallen werd wel duidelijk als je zo eens een Eredivisie-wedstrijd bekeek dit seizoen. Daar valt nog een wereld te winnen. Een groot aantal coaches lijkt het spelniveau van eerste elftalspelers maar als gegeven aan te nemen. Zonder te willen werken aan verbetering.

FC Twente Ajax KNVB-bekerfinale 2011
Ajax - FC Twente: finale KNVB-Beker in de Kuip, 2011. Foto:©Natascha Aalderink, TobSport.nl.Maar het bovenstaande advies hield geen rekening met de financiele beleidsvoering van de Nederlandse clubs. Ondertussen heeft er een economische crisis plaatsgevonden waardoor financieel wanbeleid van vrijwel alle Eredivisie-clubs pas goed aan het licht kwam. De verschillen in inkomsten (en het vermogen om met torenhoge schuldenlasten om te gaan) met de grote buitenlandse clubs waren al onoverbrugbaar, maar zijn alleen nog maar groter geworden sinds begin 2008. Waar Real Madrid en Barcelona meer mogen lenen dan sommige landen, moeten vrijwel alle Eredivisie-toppers met uitzondering van FC Twente zorgvuldig op hun uitgaven letten. Bij Ajax geen transferbedragen meer zoals bij de komst van Van Basten (die meer dan 30 miljoen euro mocht uitgeven) en PSV zit zelfs in financiele problemen en moet eerst goed verkopen om het niveau spelers te kunnen binnenhalen dat men op het oog heeft. Maar, met De Boer, Preud'homme en Rutten hebben de topclubs trainers in huis die kunnen bouwen aan een winnend elftal. Slim inkopen lijkt het devies om onderling het verschil te kunnen maken en om te kunnen slagen in Europa. Er is geen geld meer of er is te weinig, met het oog op de concurrentie van buitenlandse clubs. Nederland zit weer goed als ook in het buitenland regels ingesteld worden om schuldenlast terug te dringen.

Geld voor solide inkopen is niet het enige issue voor de Nederlandse clubs. Jonge talenten uit de Eredivisie vertrekken steeds sneller uit Nederland en dat is het grootste probleem. Ze doen dat niet alleen om het geld, maar ook om het erbarmelijke spelniveau in Nederland. Toch kan dat laatste ook snel verbeteren. Ajax hoopt met het terugbrengen van een aantal bepalende gezichten uit het verleden jonge spelers langer te kunnen binden door de clubcultuur, historische uitstraling en het imago van hofleverancier van technisch goed onderlegde spelers voor de top te benadrukken. En men wil in Amsterdam weer beter gaan opleiden, terug naar de basis en het positiespel. Spelers blijven wellicht ook langer hangen als ze in een vertrouwd speltype kunnen blijven acteren. Om zo een Nederlands Elftal-plek te bemachtigen en veilig te stellen. Ook FC Twente toonde aan mannen als Ruiz en Douglas langer te kunnen binden dan vooraf verwacht. Feit blijft, dat clubs in staat zullen moeten zijn ieder jaar op een financieel verantwoorde wijze de gaten in hun selecties op te vullen. Met jeugd en aankopen met toegevoegde waarde.

In Nederland lijken Twente en Ajax voor het volgend seizoen het meest slagvaardig te kunnen zijn op de transfermarkt. Groningen heeft een goede sponsordeal afgesloten en Vitesse heeft plenty cash op zak. Voor de rest zullen de clubs waarschijnlijk afwachten en reageren als ze zelf verdiend hebben. Als de clubs even de tijd nemen om na te denken over de succesvolle clubs uit het Oosten van het land, Heracles en FC Twente en hun werkwijze, zullen zij hopelijk de beslissing nemen dat goed voorbeeld doet volgen: slim scouten en verantwoord inkopen.

AFC Ajax FC Twente Bekerfinale Kuip 2011
Ajax - FC Twente: finale KNVB-Beker in de Kuip, 2011. Foto:©Natascha Aalderink, TobSport.nl.


De Nederlandse topclubs kunnen zeker nog het toernooi om de Europa League winnen. Om de paar jaar moeten ze mee kunnen doen. En mogelijk zelfs tot aan de kwart- of halve finale van de Champions League reiken. De laatste Nederlandse clubs die na het nieuwe millennium nog echt wisten te presteren in Europa waren Feyenoord (UEFA-Cup in 2002), Ajax (Halve finale Champions League in 2003), PSV (Halve finale Champions League in 2005). Sinds die tijd is het niveau van de topclubs in de Eredivisie echter zienderogen achteruit gegaan. Waar Feyenoord het in 2002 deed met Van Hooijdonck, Van Persie en Bosvelt, moet het zich nu redden met Fer, Vlaar en Wijnaldum. Waar Ajax toendertijd de beschikking had over Ibrahimovic, Van der Vaart en Sneijder, moet het zich nu behelpen met De Jong, De Zeeuw en Eriksen. Het PSV van 2010-2011 is vrijwel onvergelijkbaar met het team met keeper Gomes, Alex, Van Bommel en Cocu. Allemaal internationale toppers. Je hebt een probleem als je beste speler Toivonen heet. De man die dit seizoen bij nadere kennismaking met Nederland zijn ware gezicht toonde. Scheidsrechters zullen meer dan ooit gefocused zijn op zijn blijkbaar onvermijdelijke uitbarstingen van tegenstanders.

Toivonen denkt zo de zaak op scherp te kunnen zetten, maar hij is geen leider voor PSV. Men had hem aan Liverpool moeten verkopen toen de kans daar lag. Feyenoord en PSV lijken verder op achterstand te gaan worden gezet door FC Twente, Ajax en worden wellicht in de komende jaren ook bijgehaald door FC Groningen en AZ. De andere kant van de medaille is dat de clubs uit Rotterdam en Eindhoven net als een groot aantal Eredivisie-clubs slechts een paar goede spelers verwijderd zijn van de nationale top. Europa, dat is echter een ander verhaal. Het Nederlands voetbal moet zijn best doen om om de paar jaar een finaleplek in de Europa League te bereiken of de laatste fasen van de Champions League te bereiken. Ondanks het belang van het zo goed mogelijk opleiden van de Nederlandse voetbaljeugd, ontkomen de clubs er niet aan goed te blijven scouten naar buitenlandse jeugdspelers, Want zelfs een club als Ajax leidt niet iedere 5 of misschien zelfs 10 jaar een spits op met het kaliber van een Patrick Kluivert, een Dennis Bergkamp of een Marco van Basten. En het verschil tussen een Nederlands clubteam dat meedraait in Europa en een team dat een gooi kan doen naar prijzen is vaak die gemakkelijk scorende spits.
Bronvermelding en TobSport's vervolg-surftips:

Verder surfen op deze topsportsite?

Ga naar de homepage voor de meest recente artikelen, de meest gelezen artikelen en reacties van bezoekers. Klik hier...
Ga naar het TobSport-archief voor alle artikelen en video's. Klik hier...
Bezoek een sportwebshop op internet voor sportkleding, -accessoires en -schoeisel. Lees verder...