TobSport.nl: kritische Nederlandse sportsite over sportorganisaties en diverse topsporten en -sporters.TobSport.nl doorzoeken
Bezoek www.TobSport.nl: via onze landingspagina stuit u op een unieke verzameling (hoofdzakelijk Nederlandstalige) sport-content. Van columns tot beschouwingen, historische overzichten, sportbeelden en actuele sportartikelen: TobSport is een onafhankelijke topsportsite voor en door Nederlanders en Vlamingen.Dien uw eigen sportartikel of -beelden in ter publicatie op deze website!

U bent beland op TobSport.nl: De indie-sportsite van Nederland.   

Spanje vestigt voetbalrecord

Deed Nederland ook mee? Dat moet anders bij de WK-kwalificatie!

Door: TobSport Redactie.  Gepubliceerd: 03-07-2012.

Geweldige EK-finale tussen Spanje en Italie

Met Spanje en Italie had het EK 2012 twee prachtige finalisten. De middencirkelrondo's van de Spanjaarden tegen het verrassende Italie onder aanvoering van Andrea Pirlo. Italie liet mooi aanvallend voetbal zien dit toernooi, maar moest zijn meerdere erkennen in het monsterverbond tussen de twee grootste voetbalclubs op Aarde (Manchester Who?). Op de Barcelona-manier werden de Italianen het hele veld over ge-tiqui-tacaaat. Door drie grote eindtoernooien (EK 2008, WK 2010 en dit EK 2012) te winnen zette Spanje een recordreeks neer. Xavi, Xabi Alsonso en Iniesta zijn supersterren van het voetbal. Cassilas is een van de beste keepers van de wereld. Maar Spanje is nu al langer dan vier jaar achtereengesloten het beste team ter wereld en met name dat is een opmerkelijk voetbalfeit. In de aanloop naar dit EK staken de geruchten weer de kop op. Die van Madrid moeten die van Barcelona niet en vice-versa. En Catalanen moeten met name niets hebben van 'Spanje'. Maar Xavi en Cassilas sliepen bij elkaar op de kamer (in tegenstelling tot de rest van de selectie die individueel sliepen) en een sterk verstandshuwelijk was geboren. In Nou Camp en Bernabeu vechten we het wel weer uit zullen de mannen gedacht hebben. Die van Madrid kregen in de aanloop naar de finale nu wel eens een koekje van eigen deeg toen ze de trappen van Pepe ook eens mochten ontwijken en er zorg voor moesten dragen teamgenoot Ronaldo tegen te houden. Weten ze ook eens hoe dat is.

Duitsland struikelde over angst-gegner Italie en Frankrijk was geen schim van zichzelf tegen Spanje. Over het Nederlands Elftal en de prestaties tijdens het EK 2012 kunnen we kort zijn: wat een desillusie. Onze voorspelling dat Nederland kampioen zou worden was met name gestaafd op nationale trots. De verdediging zou natuurlijk nadrukkelijk de achilleshiel zijn, wisten we al vooraf. Met het solide teamspel tijdens het WK 2010 nog vers in het geheugen is de werkelijke zwakte van die verdediging massaal onderschat. En van enige teamgeest om gaten op te vullen was natuurlijk in het geheel geen sprake. Afstanden op het middenveld werden veel te groot om te belopen, verdediging greep niet in en bleef met de kont in de zestien hangen. Buitenspelers hielpen de backs niet voldoende. Buitenspelers stonden aan de verkeerde kant opgesteld. Het Nederlands elftal was misschien overgewaardeerd als mogelijke titelkandidaat of in ieder geval een van de drie beste nationale voetbalploegen ter wereld. Nederland pakte geen punt op het EK en daar valt eigenlijk geen goed excuus te verzinnen. Behalve dan het enige werkelijk valide excuus van het uit elkaar vallen van het team. De spelers moeten dan natuurlijk ook worden aangewezen als de hoofdschuldigen voor de wanprestaties. Ze lieten elkaar massaal vallen in het veld waardoor de teamgeest ook buiten het veld ver te zoeken was.

Een goede keuze van Bert van Marwijk om de pijp aan Maarten te geven. Zijn volharden in de speelwijze van het WK was niet handig. Het nog steeds blijven volharden aan die speelwijze in wedstrijd twee zeker niet. Maar wedstrijd drie toonde aan dat ook met Huntelaar in de spits, Van Persie erachter en Van der Vaart op het middenveld het bij lange na niet voldoende was om tegenstand te kunnen bieden. Het verstoorde groepsproces zadelt de opvolger van de bondscoach met problemen op. Hij moet keuzes maken. En zich goed laten informeren door Van Marwijk. Zodat het functioneren van de internationals buiten het veld toegelicht kan worden. Als we alle geruchten bij elkaar leggen blijven er slechts een handje vol positief ingestelde teamspelers over. Sommigen met leiderschapskwaliteiten. Dat zijn de spelers die de volgende bondscoach moet betrekken in zijn game-plan. En de rest heeft zich maar te schikken in de tactiek. En anders opdonderen. Over die leiders hieronder meer. Het team faalde tijdens het EK 2012, individuen moeten treffende straffen krijgen. Was je tijdens het EK niet bezig met het beter laten functioneren van het team, dan schik je je in het vervolg in je rol. En anders kunnen we een minder getalenteerde speler die zijn taak uitvoert en zich uit zijn naad werkt beter gebruiken.


Wie moeten Nederland vertegenwoordigen in de kwalificatiereeks voor het WK 2014?

Het Nederlands Elftal kan als het gaat om het bepalen wie de bepalende spelers moeten zijn niet meer heen om Wesley Sneijder, Maarten Steekelenburg en Klaas-Jan Huntelaar. Sneijder en Van Bommel (en misschien Mathijsen) waren de enigen die de groep op de juiste wijze bleven corrigeren en zich schikten in hun lot op het veld. De enigen die zich schikten in: de bondscoach bepaalt. Mathijsen en Van Bommel moeten afvallen voor de kwalificatie voor het WK van 2014 vanwege hun leeftijd. We nemen afscheid van de spelers die die dertig gepasseerd hebben. Een veteraan kunnen we altijd nog inschakelen in noodgevallen. Maarten Steekelenburg is een positief ingestelde speler, die twee goede wedstrijden keepte. Hij is de positieve leider voor de verdediging. Die het overzicht heeft om een wellicht onzeker aanhakende introducee Douglas te coachen. Heitinga faalde hopeloos als tacticus en pure verdediger. Hij gaat mee, maar zit op de bank. Puur omdat we niet beter hebben. Naast hem zit niet Greg van der Wiel, want die mag zich opsluiten op zijn zolderkamer en kleding designen en muziek maken. De man plaatst zich naar verluid al twee toernooien buiten de groep met zijn gedrag.

De keuze om Huntelaar leider te maken lijkt misschien vreemd. De geruchten rond de Achterhoeker liegen er niet om, dus waarom deze man belonen? Het antwoord is simpel: de Schalke-speler wil zich bewijzen en is de beste centrumspecialist die we hebben (by far). Als hij speelt is hij geen probleem in de groep. En als hij een leider mag zijn kan hij afdwingen dat twee vleugelspelers zich in eerste instantie op hem richten. De spelers die hier het meest voor in aanmerking komen zijn NIET Dirk Kuijt (want helaas te oud, ondanks loopvermogen en positieve teaminstelling), maar wel mannen als Narsingh en Ola John. Ook Van Persie en Affelay kunnen op een vleugel neergezet worden. Als ze zich kunnen schikken naar het teamconcept. En normaal onderdeel uitmaken van de groep. Ook Elia kan weer aanhaken als hij aan spelen toekomt in de loop van dit seizoen. Voor alle buitenspelers geldt: Klaas-Jan bereiken is altijd je nummer 1 prio. Kunnen mannen als Van Persie en Affelay zich daar niet in vinden, dan mogen ze gewoon hun vakantie boeken als het WK wordt gehouden. Datzelfde geldt niet voor Arjen Robben. Die gaat sowieso mee naar een eindtoernooi. Maar of hij een supersub van de bank is die in zijn eentje een westrijd om moet gooien in het laatste kwartier, of een vaste basisspeler, is aan hem.

Nigel de Jong is een bruikbare kracht op het middenveld. Als hij een positieve instelling aan de dag weet te leggen in de groep kan hij met Sneijder leiding geven vanaf het middenveld. Twijfel is er over Van der Vaart. Met name over zijn fitheid. Banken of knallen dus. En je schikken in een rol vanaf de bank als de bondscoach je vraagt daar plaats te nemen. Jetro Willems is een superheld. Lekker laten staan. Erik Pieters erbij voor het centrum of de plek van Pieters als hij het niet oppakt. Van Wolfswinkel en De Jong als back-ups van Huntelaar. El Ahmadi en Anita mogen strijden voor een plek op het middenveld. Ook Van Persie zou op 10 of rechtshalf kunnen spelen. Verdediger Van Rhijn van Ajax zien we vast nog wel opduiken. Gouweleeuw en Nuytinck zijn ook kandidaten die veel genoemd worden om voor Steekelenburg te spelen. Wie de leider van de voetballende verdedigers moet worden is nog totaal onduidelijk. De TobSport-redactie zou het eigenlijk wel leuk vinden als Johnny Heitinga zich herpakt naast de killer Douglas, als de voetballende verdediger die Nederland toch altijd wel nodig heeft.


algemeen 468x60


Maar gaat Nederland niet gigantisch teleurstellen tijdens de WK-kwalificatie?

Drie duidelijke kandidaten voor het bondscoachschap doken op in de media: Gullit, Van Gaal en Adriaanse. Omdat Van Gaal en Adriaanse op 1 lijn zitten en Van Gaal veel meer ervaring heeft viel Co voor ons helaas direct al af. Keuze tussen een man die zijn broek laat zakken in een volle kleedkamer om een statement te maken of een man die selecties paaseieren laat zoeken bij wijze van straftraining. En boetes geeft voor niet- functioneel gelaten scheten. Dan toch maar Van Gaal. Die deed het al eens, het Nederlands Elftal leiden en heeft er vast wat van geleerd. Co maakte ruzie met de Porto-selectie en moest toen een miljoenenbedrag terugbetalen aan de club vanwege zijn halsstarrigheid. Nog een erger ongeleid projectiel dan Van Gaal.
Dat de keuze dit keer niet op Gullit is gevallen, hoeft niet betekenen dat hij een volgende keer niet in aanmerking komt. Het enige dat hij nodig heeft is een recent succes en een goede veldtrainer. Gullit moet zich weer even inleven in de zeikende topspeler die hij was, met name bij het Nederlands Elftal. En duidelijk maken dat zijn wil wet is. En dat je door het maximale te eisen van je omgeving tot topprestaties kunt komen.

Ondertussen is Van Gaal alweer bezig met zijn kenmerkende streken. Concullega Ronald Koeman bedankte voor de eer om bondscoach te worden en liet het niet na om in de media nog eens fijntjes op te merken dat als hij 'ja' had gezegd dat Van Gaal geen kans zou hebben gehad. Op zijn beurt probeerde Van Gaal direct Giovanni van Bronckhorst los te weken uit het begeleidingsteam van Feyenoord. En geheel karakteristiek beloont Van Gaal zijn ja-knikkers. Nadat huij eerder zo goed was voor Andries Jonker hielp hij nu de bij ajax uitgekotste Blind weer aan een baantje. En Blind zet graag de pilonnen uit voor Van Gaal in de regen op het natte veld. De keuze voor Van Bronckhorst was trouwens wel een geschikte. Sowieso is TobSport blij met het aanstellen van de fanatieke zestiger. Op dit moment en met deze groep, in het licht van wat ze het laatste toernooi hebben meegemaakt is Van Gaal de enige en ideale keuze. Van Gaal kan een groep de srot afbijten en ze direct ondergeschikt maken aan zijn game-plan. Rotte appels? We weten hoe hij met dwarsliggers omgaat. Geen lastige Ribery, Luca Toni of zelfs het bestuur van Bayern Munchen kon Van Gaal ook maar op enig moment op andere gedachten brengen tijdens diens tijd in Beieren. Maar Bayern is mooi wel weer een factor van betekenis in de Champions League, met de jonge spelers die Van Gaal een kans gaf.

Van Gaal is bovendien een man die niet bang is om direct in augustus tegen Belgie zijn speelwijze aan de groep op te dringen en van meet af aan te eisen dat alle spelers zich ondergeschikt maken aan het teambelang. Voor de meeste spelers is zijn aanpak ook nog nieuw. Ze hebben nog niet die laag eelt opgebouwd die de Kluiverts en Davidsen van deze wereld na verloop van tijd wel hadden doordat ze alles van Van Gaal al eens gezien en gehoord hadden. Van Gaal heeft bovendien vanaf het eerste moment de wind in de zeilen. De spelersgroep staat er slecht op en zal bij enige vorm van revolte tegen Van Gaal in de media genadeloos neergesabeld worden. Ze zijn het aan zichzelf (en aan ons) verplicht om op een groot toernooi nog eens te laten zien hoe goed een aantal spelers in deze generatie werkelijk zijn. Een aantal dienstbare knechten erbij en Nederland behoort ook over twee jaar nog steeds tot de wereldtop. Onderaan dit artikel kunt u onze opstelling in de kwalificatie voor het WK 2014 nalezen. We spelen 4-3-3. Met echte vleugelspitsen dus, met een linkspoot op links en een rechtspoot op rechts.Banner Schoenen mvk 468x60


Om onze promotiecampagne voor een Nederlands Elftal met een voorhoede in dienst van Huntelaar en onder leiding van Sneijder kracht bij te zetten nog maar eens de uitzending van het programma 24 uur met... met Klaas-Jan Huntelaar en presentator Wilfried de Jong (en zijn voorspelling over hoe het EK 2012 zou gaan verlopen). Om nog maar even aan te tonen dat de nuchtere speler wellicht te ver is gegaan, maar met voor de rest vooral positieve karaktereigenschappen en een killers-mentaliteit in het strafschopgebied onze target-man zou moeten zijn voor het WK 2014 in Brazilie. Nog een keer de beelden:

Resultaten Nederland volgens Huntelaar: NED - DEN 2- 0, NED - DUI 1 - 1, NED - POR ?, NED - FRK 1 -1 (na vlng. 3-1), NED - SPA 1 - 1 (4 - 3 na strafschoppen). Het mocht niet zo zijn.Favoriete opstelling Nederlands Elftal tegen Belgie in Augustus 2012 door TobSport.nl:


Goal: Steekelenburg

Verdediging: Anita - Vlaar (kandidaten WK: Van Rhijn, Heitinga, De Vrij, Gouweleeuw) - Mathijsen (WK: Douglas, Pieters, Nuytink) - Willems (Pieters mogelijk WK, als Willems niet klaar is)

Middenveld: Van Persie - Sneijder - De Jong

Aanval: Narsingh - Huntelaar - John (WK mogelijk Robben, als hij zich gedraagt)


Belangrijkste bankspelers: Van der Vaart, Van Wolfswinkel, Affelay en Maher. Stormram in de spits: Luuk de Jong of Bas Dost.


Bronvermelding en TobSport's vervolg-surftips:

Verder surfen op deze topsportsite?

Ga naar de homepage voor de meest recente artikelen, de meest gelezen artikelen en reacties van bezoekers. Klik hier...
Ga naar het TobSport-archief voor alle artikelen en video's. Klik hier...
Bezoek een sportwebshop op internet voor sportkleding, -accessoires en -schoeisel. Lees verder...