TobSport.nl: kritische Nederlandse sportsite over sportorganisaties en diverse topsporten en -sporters.TobSport.nl doorzoeken
Bezoek www.TobSport.nl: via onze landingspagina stuit u op een unieke verzameling (hoofdzakelijk Nederlandstalige) sport-content. Van columns tot beschouwingen, historische overzichten, sportbeelden en actuele sportartikelen: TobSport is een onafhankelijke topsportsite voor en door Nederlanders en Vlamingen.Dien uw eigen sportartikel of -beelden in ter publicatie op deze website!

U bent beland op TobSport.nl: De indie-sportsite van Nederland.   

EK-voorspelling: Oranje kampioen?

Dit Nederlands Elftal moet de Europees Kampioen van 2012 worden!

Door: TobSport Redactie.  Gepubliceerd: 01-06-2012.

Laten we maar beginnen met de favorieten...

Op het vorige WK staken 3 teams met kop en schouders boven de rest van het deelnemersveld uit: Spanje als de latere wereldkampioen, Nederland als runner-up en Duitsland. Spanje lijkt een klein beetje zwakker geworden te zijn, Duitsland is sterker geworden en Nederland? Oranje lijkt defensief minder betrouwbaar dan tijdens het toernooi in 2010. Fans die droomden van een alternatief voor het koppel Van Bommel en De Jong zullen bedrogen uitkomen. Geen creatieve Rafael van der Vaart op het middenveld in de basiself. Ook de keuze voor de juiste spits lijkt enige tijd voordat het toernooi begint (op 8 juni 2012) gevallen te zijn op Robin van Persie. De topscorer van de Bundesliga mag het doen met invalbeurten.

De keuze voor Van Persie is logisch. Hij is gegroeid ten op zichte van het WK van 2010 en is simpelweg de betere voetballer van de twee. Bert van Marwijk speelt niet met buitenspelers die in eerste instantie voor de voorzet gaan, dus Huntelaar lijkt minder een match te zijn dan Van Persie, voor het team dat de bondscoach voor ogen heeft. Van Marwijk is namelijk zo consequent als de koekoek die uit de klok van je Oma opduikt.
Hij gaat zijn spelsysteem niet meer wisselen. In de kwalificatiereeks heeft hij alleen serieus geexperimenteerd met een meer aanvallende Van der Vaart ten opzichte van Nigel de Jong op het middenveld. Dat Affelay zou spelen was ook geen verrassing als je de interviews met de bondscoach hebt gevolgd. Affelay kwam pertinent naar voren als een speler die wel een VIP-behandeling zou verdienen. Dat is verder geen waardeoordeel over zijn spel. En eigenlijk ook niet over het selectiebeleid van de bondscoach. Waar andere spelers spelritme opgedaan moeten hebben tijdens het seizoen om te kunnen spelen zet Van Marwijk Affelay op basis van gevoel in de basis. En het is nou eenmaal zijn keuze en verantwoordelijkheid.


algemeen 468x60


Spanje mist de geblesseerde Villa en liet een man als Soldado (bekend bij AZ-fans) gewoon thuis. Chelsea-aanvaller Torres is er wel bij. Wie weet lukt het hem weer op de voetballer te lijken die hij was. En anders zijn er natuurlijk nog al die creatieve middenvelders, die bij Barcelona aantonen prima zonder nadrukkelijk aanwezige spits te kunnen spelen. De beste Spaanse spelers van Real en Barcelona zullen opnieuw een eenheid moeten smeden om Europees Kampioen te kunnen worden. En er lijkt steeds meer chagrijn tussen de beide spelersgroepen te blijven hangen. Zal dit het toernooi worden waarin Spanje voorlopig een stapje terug zal moeten doen? Sterspelers Xavi en Iniesta konden Barcelona niet meer de hoofdprijzen bezorgen dit seizoen. Hebben ze nog voldoende brandstof in de tank om Spanje aan de top te houden?

Duitsland is sinds het WK beter geworden. Constanter en meer een geheel. De relatief jonge Duitsers leren natuurlijk elk seizoen bij hun clubs nog erg veel bij. De Duitsers beschikken over voldoende creatieve spelers en voldoende lopers al is ook hun verdediging niet zo sterk als je naar de individuele spelers kijkt. De Duitsers hebben net als de Spanjaarden het voordeel van de automatismen die aanwezig zijn bij de spelers die bij dezelfde club spelen. Hofleverancier Bayern Munchen greep naast de grote prijs en de spelers zijn er vast op gebrand voor deze hoofdprijs te gaan. Mesut Ozil is de speler van de buitenklasse die ze nodig hebben en Mario Gomez de koele afmaker. Deze laatste is ook een goede gok voor topscorer van het toernooi. De drie teams Spanje, Duitsland en Nederland worden door vrijwel iedereen en alles gezien als de grote kanshebbers op de titel van Europees Kampioen voetbal. En wel in die volgorde.


De rest van de teams die er toe doen

Rusland, Zweden, Frankrijk en Portugal zijn de outsiders met een kans op de titel van Europees Kampioen. TobSport's voorspelling over de landen die de poulefase zullen overleven (groepshoofd, nummer 2):

Poule A: Rusland en Tsjechie.
Poule B: Duitsland en Nederland.
Poule C: Spanje en Kroatie.
Poule D: Frankrijk en Zweden.

De ronde erna: Nederland wint van Rusland, Duitsland wint van Tsjechie, Spanje wint van Zweden en Frankrijk wint van Kroatie in de kwartfinales.

Nu wordt het echt spannend: Nederland wint van Spanje en Duitsland wint van Frankrijk in de halve- finalewedstrijden.

De finale: Nederland wint van Duitsland.

Nederland zit in een zware poule. De eerste wedstrijd tegen de lastige Denen moet gewonnen worden om de druk bij de andere ploegen in de poule te leggen. In de 'andere wedstrijd' volgt wel direct een clash tussen Duitsland en Portugal. Nederland kan misschien maar beter Duitsland als de winnaar treffen in de volgende wedstrijd. Die laat zich wellicht eenvoudiger verschalken dan een verliezende of gelijkspelende Duitse Mannschaft als een verwond dier treft dat venijniger dan ooit van zich zal afbijten. Als Nederland de poule uitkomt moeten ze ook de halve finale kunnen bereiken. Ze hebben dan sowiezo een betere tegenstander tegenover zich gehad en staren zich nog niet blind op het bereiken van de finale.

Als de tegenstander daarna werkelijk het Spaanse elftal is, mag niet zonder meer worden aangenomen dat Nederland ook de laatste wedstrijd van het EK mag spelen. Maar Nederland hield duidelijk het beste stand tegen het Spaanse team op het vorige grote toernooi en de kans van Arjen Robben zullen alle spelers zich nog goed herinneren. Nederland is voldoende hongerig, maar dat zijn ook de Duitsers, de Italianen (die hun imago willen oppoetsen), de Engelsen (die al zo lang niets laten zien), de Portugezen (die alleen met hun clubs prijzen pakken), de Fransen (de tijd van Zidane en co. is al zo ver weg) en de Russen (laatste kans voor een generatie). Maar ook de Spanjaarden zullen gebrand zijn hun titel te verdedigen. Er gaat natuurlijk niets boven het neerzetten van een mooie reeks titels.Banner Schoenen mvk 468x60


In een uitzending van het programma 24 uur met... openbaarde Klaas-Jan Huntelaar ten opzichte van presentator Wilfried de Jong zijn voorspelling voor het EK 2012:

Resultaten Nederland volgens Huntelaar: NED - DEN 2- 0, NED - DUI 1 - 1, NED - POR ?, NED - FRK 1 -1 (na vlng. 3-1), NED - SPA 1 - 1 (4 - 3 na strafschoppen).


Bronvermelding en TobSport's vervolg-surftips:

Verder surfen op deze topsportsite?

Ga naar de homepage voor de meest recente artikelen, de meest gelezen artikelen en reacties van bezoekers. Klik hier...
Ga naar het TobSport-archief voor alle artikelen en video's. Klik hier...
Bezoek een sportwebshop op internet voor sportkleding, -accessoires en -schoeisel. Lees verder...