De ‘Liga der Lage Landen’

Een gezamenlijke voetbalcompetitie voor Nederland en België

 

Door TobSport redactieteam, TobSport.nl

Gepost op: 23-03-2009.

 

In dit artikel:

·          Een pleidooi voor een Belgisch-Nederlandse voetbalcompetitie

·          Een introductie van de historische voorvechters van een dergelijk idee

·          Een beschrijving van de clubs, die waardig genoeg zijn om deel te nemen

·          Een TobSport-concept voor de opzet van de gezamenlijke competitie

 

De ‘BENE-Liga’, De ‘BeNeLux-competitie’, De ‘Atlantic League’ : allemaal bestaande ideeën voor een aantal kleinere voetballanden om tot een gezamenlijke competitie te komen. Een competitie die financieel aantrekkelijker is dan het huidige, nationale alternatief, met een hoger niveau van het spel. Financieel aantrekkelijker, omdat een grotere markt meer inkomsten uit televisiegelden, bezoekers en sponsoren kan genereren. En een verhoging van het spelniveau zal optreden, omdat de toegenomen inkomsten en exposure de liga en clubs aantrekkelijker maken voor (betere) buitenlandse spelers en voor de eigen nationale talenten om langer actief blijven in de nationale topleague.

 

UEFA-voorzitter Michel Platini bracht het aloude concept voor gezamenlijke Europese competities recent maar weer eens onder de aandacht. Als zijnde “de enige kans voor clubs in kleinere competities om zich weer aan te sluiten bij Europese de top”. Platini pleit voor een Balkan-competitie om de gloriedagen van voor de versplintering van het oude Joegoslavië terug te brengen. Maar hij pleit ook voor een gezamenlijke competitie tussen Nederland en België. Platini wil het groots aanpakken: er moet goed nagedacht worden over promotie- en degradatieregelingen en het bestaansrecht en de inrichting van de tweede en derde klassen onder de hoofdliga. Het geluid van de UEFA, vanuit de mond van Platini, is verfrissend te noemen, aangezien men eerder een stokje stak voor gezamenlijke initiatieven tussen landen.

 

De KNVB toont zich onwrikbaar als altijd

 

De KNVB reageert bij monde van Henk Kesler op de oproep van Platini door aan te geven zich tegenwoordig niet meer bezig te houden met dergelijke zaken: “Jaren geleden is het al uitgezocht en de clubs wilden niet”. De KNVB-baas argumenteert vervolgens ‘sterk’. Persoonlijk vindt hij voorstel van Platini een geval van “visionair denken” en vat zijn eigen duiding vervolgens op als zijnde iets negatiefs en “gelooft er DAAROM niet in”. In 2006 pleitte de toenmalige bondscoach van het Nederlands Elftal, Marco van Basten al voor een gezamenlijke Belgisch-Nederlandse competie om “het gat met de rijke landen te dichten”. Hij repte over de BENE-Liga, een idee van de legendarische PSV-preses Harry van Raaij.

 

Ook toen al toonde de KNVB zich tegenstander van een gezamenlijke competitie, waarin zij natuurlijk niet meer alleen het beleid zou kunnen bepalen. Het idee van Van Basten werd in een officiële verklaring, ondertekend door Kesler, weggewoven als “een leuk idee, maar ook een utopie”. Destijds beargumenteerde Kesler de afwijzing beter, omdat uit ‘de studie uit het verleden’ zou zijn gebleken, dat een gezamenlijke competitie “economisch oninteressant” is. Een onderzoeksresultaat, dat mede door de economische crisis, tegenwoordig waarschijnlijk nog maar moeilijk stand zou houden. Bovendien is de inhoud en opzet van het onderzoek, waaraan de KNVB refereert voor de buitenwereld volstrekt onduidelijk. De KNVB geeft aan dat in ieder geval de Nederlandse clubs geënquêteerd zijn.

 

Het verkrijgen van bruikbare resultaten uit een enquête valt of staat natuurlijk met het toepassen van de juiste vraagstelling. Zonder een instant-fear-appeal in te bouwen in de vragenlijst. De topclubs gaven na de enquete aan dat ze niet zitten te wachten op een ‘wedstrijdje Moeskroen uit’. Maar een sterke BENE-liga zou natuurlijk garant moeten staan voor een groter aantal topwedstrijden. En meer topwedstrijden betekent meer verdiensten. “Economisch oninteressant”? Beter laat de KNVB de gezamenlijke competitie opnieuw onderzoeken! De Belgen wachten af, blijkt uit een quote uit 2006 van KBVB-preses Jan Peeters over het plan van Van Raaij/Van Basten: ”Goh, hier is al jaren niet meer over gesproken. Destijds heeft de Nederlandse voetbalbond besloten dat idee niet door te zetten. Dus ik wacht eerst maar een telefoontje van de KNVB af, voordat ik hier op reageer. Nee, op voorhand afwijzen doe ik het ook niet." In België wacht men ondertussen waarschijnlijk nog steeds af…

 

Voetbalvisionair Van Basten recyclede een idee van PSV-voorzitter Van Raaij

 

Van Basten wilde in 2006 de 10 beste Nederlandse clubs het tegen de 6 beste clubs uit België laten opnemen. Dit zou “sportief en financieel aantrekkelijker zijn” dan de huidige variant met afzonderlijke competities. Van Basten verkoos dit alternatief destijds boven de toen nog niet ingevoerde play-offs in de Nederlandse Eredivisie. De verhouding tussen de nationale clubs zou volgens een rekenmodel moeten plaatsvinden vogens Van Basten, maar de Utrechter gaf alvast een opzetje met de door hem gekozen verhouding tussen clubs uit de beide landen.

 

Maar de grootste voorvechter van nieuwe competitieopzetten was toch legendarische PSV-preses Harry van Raaij. In 2003 en eerder al pleitte hij voor een BeNeLiga of BeNeLux-competitie met 16 clubs met het Nederlands als voertaal. De Walen moeten zich daaraan aanpassen en een eventuele club uit Luxemburg ook. Van Raaij pleitte in een interview met De Standaard voor de deelname door maximaal 2 clubs uit Wallonië. Bovendien wilde hij uit het economische oogpunt van effectiviteit in management en uitingen geen tweetalige organisatie. Van Raaij nam ook deel aan besprekingen over het oprichten van een ‘Atlantic League’ met clubs uit Nederland, België, Schotland, Portugal en de Scandinavische landen.

 

De Scandinaviërs haakten af en startten een gezamenlijk bekertoernooi, de ‘Royal League’. Een studie naar de mogelijkheden van de Atlantic League zorgde voor enthousiasme bij de resterende landen aan de Atlantische oceaan, plus eventueel Turkije. De UEFA gaf echter een veto voor het Atlantische alternatief. Te weinig samenhang tussen de competities, te grote afstanden. Dit besluit leidde tot een afwachtende houding van Portugal en Schotland, maar de interesse is nog niet verdwenen in deze landen. Harry van Raaij zette ondertussen stug door en probeerde het idee van een BeNeLux-competitie te slijten aan de UEFA. Van Raaij wees op het regionale karakter van de door hem beoogde liga.

 

Hij startte een reeks van “aftastende gesprekken” met de voorzitter van Anderlecht, Michel Verschueren. Verschueren had al vanaf 1996 veel inzet getoond voor een gezamenlijke competitie. Van Raaij’s motivatie voor het opzetten van een gezamenlijke competitie was zijn verwachting, dat een Europese liga zeker zou ontstaan in de toekomst. “Als wij als België en Nederland niet op tijd stappen ondernemen, zal die Europese competitie bepaald worden door drie of vier landen. Dus moet je nu bouwen om er straks bij te zijn', zei hij tegen het Eindhovens Dagblad. De BeNeLux-competitie dus, als een springplank voor de Euroleague, met Schotland en Portugal.

 

Anderlecht-voorzitter Michel Verschueren verdient alle credits

 

Van Raaij was dus niet de eerste die met het plan voor een gezamenlijke Belgisch-Nederlandse competitie kwam. Anderlecht-voorzitter Michel Verschueren pleitte in 1996 al voor het plan. In België werd hij zeker serieus genomen, maar zelfs een gezamenlijk toernooi voorafgegaan door meetings met Nederland (Euro2000) trok niet alle beleidsbepalers in Nederland en België over de streep om actie te ondernemen. Verschueren was zelfs in 1999 naar Holland vertrokken om een exposé te houden om te pleiten voor een gezamenlijke competitie. 62% van de aanwezigen had toendertijd ‘pro’ gestemd, waaronder vertegenwoordigers van de KNVB, Willem II en Ajax (Beneleague.eu). Na het toernooi om het Europees kampioenschap in beide landen pleit Verschueren opnieuw voor een gezamenlijke competitie, waarop Ajax en PSV positief reageren. De clubs gaan om tafel maar er gebeurt weinig.

 

De Belgen kennen een controverse in eigen land tussen grote en kleine clubs over het verdelen van de televisiegelden. Destemeer reden voor de Belgische topclubs om opnieuw in 2002 en 2003 te pleiten voor een BeNeLiga. Ze krijgen dus actieve bijval van Van Raaij, die echter de taalproblemen in België wil laten. De Walen blijken beduidend minder enthousiast over de samenwerking met Nederland dan de Vlamingen. De G5, de grote 5 Belgische clubs zijn de kleintjes zat en starten een onderzoek naar de mogelijkheden. Dit leidt tot een overleg tussen de KBVB en de KNVB (in Augustus 2003, na een wedstrijd tussen Oranje en de Rode Duivels), waarin wordt bepaald dat er een studie gedaan zal worden naar het onderwerp.

 

De beroemde studie, waaraan de KNVB refereert? De site Euroleague.eu publiceert een artikel van Voetbalkrant.com, waarin gesteld wordt, dat het hier ging om “het oprichten van een werkgroep, die de haalbaarheid van een gezamenlijk BEKER-toernooi moest onderzoeken, de zogenaamde BeNe-Cup”. Maar wat blijkt, volgens de Voetbalkrant: “Een resultaat zou er echter nooit komen”. En erger nog: “Daarmee is het laatste echt nuttige over een BeNe-Liga gezegd, sinds die bewuste interland is het enkel maar bij verregaande discussies tussen supporters en media gebleven”. Men hikte op beleidsniveau waarschijnlijk ook aan tegen een ingecalculeerd lagere aantal  toegekende startbewijzen voor de Europese competities bij het participeren in een gezamenlijke liga. Van Raaij en Verschueren gingen het daarna rustiger aandoen in de voetballerij. Beiden legden hun functie uiteindelijk neer bij PSV en Anderlecht.

 

Waar zijn dan de nieuwe innovatoren in het hedendaagse voetballandschap? Dirk Scheringa uit Alkmaar probeert zijn goede innovatieve ideeën te verkopen, maar wordt uitgelachen. Twente, Heerenveen en Groningen lijken op een moderne en professionele manier ‘gemanaged’ te worden en zo klaar te zijn voor een BeNeLiga, maar hoe zit het met onze traditionele Nederlandse top 3? Van Basten moet nog voor zijn. Directeur Reker bij PSV is vooral onberekenbaar en lijkt voldoende aan zijn hoofd te hebben wat betreft de eigen gelederen. Bij Feyenoord houdt men het bankrekeningsaldo even iets meer in de gaten dan dergelijke initiatieven. Nadat Van Raaij en Verschueren een stapje terug deden bleef het stil.

 

De meest markante propagandist van een BeNe-Liga in de jaren erna was gek genoeg voormalig Minister van Buitenlandse Zaken van Nederland, Ben Bot. Hij stelde dat een gezamenlijke competitie “onze bevolkingen in de verleiding zou kunnen brengen wat meer belangstelling voor elkaar te hebben. De clubs zouden ook meer mogelijkheden hebben om zich te verweren tegen de rijkere clubs in grotere competities elders in Europa. Stelt u zich eens een competitie voor met wedstrijden als Club Brugge-Ajax, Feyenoord-Anderlecht, Antwerp-PSV en Standard-Utrecht!''

 

De KNVB en KBVB zijn wederom aan zet…

 

Naar nu blijkt stelde het hele ‘onderzoek’, waaraan de KNVB steeds maar refereert om een gezamenlijke competitie te diskwalificeren geen moer voor. Men onderzocht slechts een gezamenlijke bekercompetitie en niet een gezamenlijke reguliere competitie. Argumenten als “de clubs wilden niet” en dat de liga “economisch oninteressant” zou zijn, zijn lariekoek en apekool. Beter bezinnen Kesler en zijn Belgische collega zich op hun desinteresse en laat men gedegen onderzoek uitvoeren. Platini bij de UEFA is al om en we moeten niet te licht tillen aan de voorspelling van visionair Van Raaij: Een Euroleague komt er op termijn en als je in de toekomst wat te zeggen wilt hebben, zul je nu groei moeten realiseren om een realistische gesprekspartner te blijven voor de grote landen. Heeft u de verhoudingen in de Champions League kwartfinales gezien? Premier League en Primera Division wat de klok slaat. Zelfs Franse, Italiaanse en Duitse clubs hebben al moeite met aanhaken.

 

Daarom is hier:

 

TobSport’s versie van een ‘Liga der Lage Landen’

 

De 14 clubs van de Liga der Lage Landen, met een korte beschrijving:

AFC Ajax (29 titels)

Opgericht 18 maart 1900. De meest succesvolle voetbalclub van Nederland, die altijd op het hoogste niveau actief was. Zette prachtige resultaten neer in de jaren ’60, ’70 en ’90 van de vorige eeuw. Nadat Van Gaal het Amsterdamse gras verliet als trainer-coach wordt er al 10 jaar gewacht op nieuwe heldendaden. De huidige coach Van Basten wil oude tijden laten herleven, maar maakt nog missers op het communicatieve vlak en weet tot nu toe nog geen hecht team te smeden. De oorlogskas is echter nog steeds goed gevuld en de Amsterdamse talenten zijn nog jong. Gemiddeld bijna 50.000 toeschouwers zijn vaak chagerijnig en lastig te vermaken, maar hebben geduld.

 

RSC Anderlecht (29 titels)

Opgericht 29 mei 1908. De club uit de gelijknamige wijk in Brussel met de prachtige paars-witte shirts won 2 keer de Europa Cup 2 en 1 keer de UEFA-cup. In het Constant Van den Stockstadion kunnen ruim 26.000 mensen plaatsnemen. Al sinds de jaren ’90 staat men Europees gezien droog als het gaat om grote successen. In 2000/2001 won men nog eens van Manchester United om zo de groepsfase van de Champions League te overleven. Het aantal van meer dan 300 gespeelde Europese wedstrijden laat echter zien dat de club een prachtige historie kent. De club zou een aanwinst zijn voor de Belgisch-Nederlandse competitie, met een bewezen winnaarsmentaliteit met 29 behaalde landstitels.

AZ ’67 Alkmaar (1 titel)

De club, ontstaan uit Alkmaar ’54 en FC Zaanstreek, van DSB-bankier Scheringa heeft de weg naar de top ingeslagen met een management gebouwd rond voetbalguru Van Gaal. Die heeft een aantal prachtige en waardevolle groeibriljantjes in huis (Dembele, El Hamdaoui, Ari, Martens, Stijn Schaars etc.) om het landskampioenschap van ’81 met Nygaard, Metgod en Kees Kist te evenaren. Naast de aankoop van de Italiaan Pelle en de jacht op een ongeïnteresseerde Alfonso Alvez laat het transferbeleid vrijwel enkel positieve uitschieters zien. Met Van Gaal is AZ klaar voor een landskampioenschap en het schurken tegen de Europese top. Komt in 2009 eindelijk de titel die men in 2007 al dacht te hebben binnengesleept?

 

Club Brugge KV (13 titels)

De populairste van de twee Bruggense clubs (Cercle is de andere, kleinere club). Opgericht in 1891 en daarmee de op twee na oudste voetbalclub in België. De Blauw-zwarten bouwen aan een stadion voor 40.000 man, maar zijn sinds de tweede helft van de jaren ’90 de aansluiting met de Europese subtop helaas kwijtgeraakt. Nationaal gaat het prima: sinds de eeuwwisseling zijn er nationale titels, bekers en Supercups gewonnen. Het laatste landskampioenschap werd behaald in 2004, dus het wordt weer eens tijd voor een nieuwe Bruggense titel. Fans van ‘Club’ kunnen wel zeggen dat ze de enige Belgen zijn die hun club hebben kunnen aanmoedigen in de finale van de Europa Cup 1. Waar ze overigens moesten buigen voor Liverpool. Werden overigens ook al 19 keer tweede in de nationale competitie.

 

Feyenoord Rotterdam (14 titels)

Opgericht 19 juli 1908. Grote successen in de jaren ’70. 11 keer de KNVB-beker. Maar al vanaf de tijd dat naam van het bedrijf ‘HCS’ de borst van de Rotterdammers sierde zit men niet al te royaal in de duiten. Ondanks een legioen van 40.000 koppen in het eigen stadion De Kuip. Van Hanegem wist in de jaren ‘90 nog kampioen te worden met een selectie van mannetjesputters en de huidige bondscoach Bert Van Marwijk won met de vrije trappen van Pierre Van Hooijdonk een prachtige UEFA-cup in 2002. Daarna kochten Gullit en Mark Wotte een leger aan onbekwame, maar dure spelers, beleidsmatig opgevolgd door Peter Bosz en clique, die vooral niet investeerden in de jeugd. Feyenoord heeft een hoge schuldenlast, maar mag investeringen en de bouw van een nieuw stadion tegemoet zien.

 

Racing Genk (2 titels)

Sinds 1923. De Blauw-witten uit Limburg spelen voor 25.000 toeschouwers en hebben in België een van de hoogste budgetten met 18 miljoen. Leverde in 2002 en 2003 de topscorer van de liga in Wesley Sonck. Een jaar eerder won hij de Gouden Schoen als speler van Genk. Na titels in 1999 en 2002 bestaat er controverse tussen verschillende spelers en management (met onder andere de door Ajax begeerde Defour ) en zijn de resultaten minder aansprekend. De titel werd in 2007 op één plaats misgelopen door deze onrust in de spelersgroep. Toch is Genk al jaren top in Belgie en het relatief hoge aantal toeschouwers maakt de club aantrekkelijk voor de Liga der Lage Landen.

 

AA Gent (geen titels)

De blauw-witte ‘Buffalo’s’ spelen voor zo’n 13.000 man en bestaan sinds 1864, na meerdere fusies. Coach Michel Preud’Homme volgde de Noor Trond Sollied op, die in de finale van de Beker wist te komen waarna hij naar Heerenveen vertrok. Daarvoor werd Gent onder George Leekens een degelijke subtopper in België, die eind jaren ’90 veelvuldig deelname aan Europees voetbal afdwong. Men won twee keer de Belgische Beker en men werd één keer tweede in de strijd om het landskampioenschap. De club behoort tot de grote vijf Belgische clubs, maar weet de minst aansprekende resultaten neer te zetten binnen dat gezelschap. Een opname in een gezamenlijke competitie zou wellicht wonderen mogelijk kunnen maken voor de club.

 

Germinal Beerschot Antwerpen (7 titels)

In 1999 onstaan uit een fusie van de clubs Germinal Ekeren en Beerschot VAC met elke week zo’n 13.000 toeschouwers. In 2005 won men de Beker van België als enige trofee behaald na de fusie. Ajax nam een belang in de club en breidde dat nog uit, totdat een groep rond Jos Verhaegen de club weer in handen nam. De participatie door de Amsterdammers leverde ze o.a. Tom de Mul, Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen op. Antwerpen is een mooie stad met veel potentie als het gaat om een gezamenlijke Belgisch-Nederlandse competitie en mag dus zeker niet ontbreken. Op termijn dienen clubs als Gent en Germinal Beerschot grotere stadions te realiseren voor meer inkomsten.

 

FC Groningen (geen titels)

Opgericht op 16 juni 1971 uit GVAV. De club kent volgens Wikipedia een roerige geschiedenis waarin faillissementen nogal eens dreigden. Tegenwoordig is de Noordelijke club een stabiele subtopper, die een coach lang op de troon te laten zitten. Het aankoopbeleid met Zuid-Amerikanen en Scandinaviërs wordt geroemd, maar ook de Nederlandse spelers weten wat bikkelen is. Spelen in de mooie groene Euroborg voor zo’n 23.000 man en wisten het daar recent Fiorentina nog lastig te maken. In ’89 behaalde men de achtste finale in Europa en de Beker-finale. In ’91 speelde men tot vier wedstrijden voor het einde mee om het landskampioenschap. In de huidige editie wist men de nummer 1-positie ook enige tijd vast te houden (7 speelronden). Ron Jans is er klaar voor en niemand gaat graag op bezoek in de Euroborg.

 

SC Heerenveen (2 titels)

De Friezen spelen in het Abe Lenstra-stadion voor ruim 26.000 man. De vierde Nederlandse club met een positie van 71 op de UEFA-ranglijst in 2008. Met een gemoedelijke topsportsfeer worden Nederlandse talenten tot volwaardige toppers opgeleid en worden Scandinavische toptalenten voor een habbekrats ingekocht, door een erg succesvol netwerk van ex-preses Riemer van de Velde. Onder leiding van Foppe de Haan werd de weg van Eerste Divisie-club tot volwaardige Eredivisie subtopper ingezet. Heerenveen speelt aanvallend werkvoetbal met offensieve talenten die in de regel makkelijk ten score komen. Wisten meer dan eens deelname aan Europees voetbal veilig te stellen, maar deden er tot nu toe weinig mee.

PSV Eindhoven (21 titels)

Opgericht als sportvereniging voor Philips-medewerkers in 1913. Beste club op de UEFA-ranking met een 12de plaats in 2008. Staan daar door een goed scoutingnetwerk dat de club onder andere Romario en Ronaldo bracht. Maar de magie van de Herdgang had ook zijn uitwerking op spelers als Nilis, Van Nistelrooij, Kezman, Gullit, Koeman, Vanenburg en Cocu, een lange reeks namen die succes wisten te brengen in Eindhoven. De selectie die bijeengebracht werd door Guus Hiddink en Harry van Raaij en contacten met Chelsea en makelaar Lemic is niet meer. PSV let nu al enige jaren op de centjes waardoor minder talentvolle aankopen worden gehaald. Maar de club is financieel gezond en denkt al aan een post-Affelay-periode.

 

Sporting Limburg (1 titel als ‘Rapid JC’)

Het water staat subtopper Roda JC en voormalig subtopper Fortuna Sittard financieel gezien tot aan de lippen. Ook MVV speelt nu al jaren in de Eerste Divisie, na eerst een solide Eredivisieclub te zijn geweest. MVV wil echter op managementniveau hardnekkig puur Maastrichts blijven. Tussen Roda en Fortuna is zeer recent wel een economisch afgedwongen toenadering geweest. De clubs uit Noord-Limburg vertegenwoordigen een mooi marktpotentieel en maken een topclub in de historisch sterke mijnstreek blijvend mogelijk, als de (nieuwe) fans voor topvoetbal zich aandienen en blijvend op komen dagen. De track-record van Roda JC geeft de nieuwe fusieclub een mooie kans om een vliegende start te maken.

 

Standard Luik (9 titels)

De ‘Rouches’ spelen elke week voor zo’n 30.000 koppen en wonnen al 9 titels en 5 bekers in België. Speelden eenmaal een Europese finale, namelijk die voor bekerwinnaars in 1982. De club werd al opgericht in 1898, terwijl de laatste titel in 2008 werd gewonnen en de laatste KBSB-beker in 2007. Drie keer pakte een speler recent de Gouden Schoen in België, met Steven Defour, Sergio Conceicao en Axel Witsel in 2008, met het selectiebeleid voor nieuwe spelers zit het dus wel goed. De club is al sinds 1921 actief op het hoogste niveau in België en wordt altijd aangemoedigd door haar beruchte vurige en passionele supporters. 

 

FC Twente (1 titel)

Opgericht in 1965 uit Sportclub Enschede en Enschedese Boys. De club speelde altijd in de Eredivisie op het seizoen ‘83/’84 na. Groeide uit tot een solide subtopper en gevaarlijke Europese opponent onder het bewind van voorzitter Volkert Munsterman in de Grolsch Veste. De club speelt voor 24.000 man en breidt constant uit als het gaat om de capaciteit van het stadion en de club heeft een grote regionale aantrekkingskracht. De club zet een gedegen voetbalvisie neer met continuïteit en koopt slim in. Spelen tegenwoordig een technisch verzorgd teamspelen hebben waardevolle talenten in de selectie, zoals de Douglas,  Arnautovic en Elia en tevreden veteranen, als N’Kufo, Wisgerhof en Perez.

 

 

De Lexus(*) Liga der Lage Landen.

 

Seizoen nummer 1. Jaargang: 201x-201x. Resultaat na 3 speelronden: 

 

Positie

 

Gespeeld:

Punten:

1.

Ajax

3

9

2.

Standard Luik

3

7

3.

PSV

3

7

4.

AZ

3

6

5.

Anderlecht

3

6

6.

Club Brugge

3

6

7.

Feyenoord

3

5

8.

FC Twente

3

4

9.

Heerenveen

3

4

10.

Germinal Beerschot

3

4

11.

AA Gent

3

3

12.

FC Groningen

3

3

13.

Racing Genk

3

1

14.

Sporting Limburg

3

1

 

 

(*) De denkbeeldige liga trapt af met een passende, internationale sponsor. Van Basten liet met zijn Ajax nog geen steekje liggen, maar Standard-spits Roy Makaay wordt steeds beter in stelling gebracht en weet de goal nog altijd te vinden in zijn nadagen. Ook de PSV-combinatie Beerens-Toivonen-Amrabat timmert nadrukkelijk aan de weg. Ga alsjeblieft je tijd spenderen aan het narekenen van het puntentotaal. Wiskundige correctheid mag een fijne kinderlijke fantasie niet in de weg staan.

 

 

Toelichting bij het concept voor
‘De Liga der Lage Landen’

 

Verantwoording van de keuze voor de clubs en het aantal deelnemers:

 

14 clubs. Precies het juiste aantal om alle topclubs en subtoppers van het moment in Nederland en België samen te brengen zonder concessies te doen aan de beoogde kwaliteit van organisaties en het beoogde niveau van het spel. Opvallende naam in dit gezelschap is die van het nog niet opgerichte Sporting Limburg. Dagblad de Limburger meldt vandaag dat deze naam mogelijk verkozen wordt voor de nieuwe fusieclub, boven de (door Fortuna Sittard) afgekeurde alternatieven ‘Roda Limburg’ en ‘Roda For United’. Men denkt aan de clubkleuren geel-blauw verticaal gestreept of volledig geel, met het wapen van de provincie op de borst. Eerder nog werd gesproken over combinaties met de naam ‘Limburgia’.

 

De rest van de vermelde Eredivisie- en Eerste Klasse-clubs verdient door de historisch behaalde resultaten, uitstraling, marktpotentieel en de resultaten van de laatste 5 jaar automatisch en zonder enige discussie een ticket voor deelname aan de Liga der Lage Landen. Sporting Limburg mag op basis van de sportieve resultaten (van Roda JC) over de laatste vijf jaar toetreden. De club maakt topvoetbal blijvend mogelijk in het traditioneel belangrijke Nederlandse voetbalbolwerk Limburg. Bovendien krijgt de nieuwe club een prachtige kans om een succes te worden door de deelname aan de Liga der Lage Landen.

 

Als FC of Sporting Limburg niet tot stand komt, mag Roda JC toetreden, mits financieel gezond. Anders neemt een van de andere Nederlandse subtoppers haar plek over. Roda JC verdient de uitverkiezing als meest constante van de overige subtopclubs in de Eredivisie. De club uit Kerkrade verslaat concurrenten uit Arnhem, Tilburg en Breda door achtereenvolgens als 6de, 8ste, 8ste, 6de en 9de te eindigen de laatste vijf jaar in de Eredivisie. Ander subtoppers pieken hoger, maar zijn minder constant. De Belgische grote 5 zijn opgenomen plus een extra club. Na het eerste jaar kunnen de resterende subtoppers van nu in de Eredivise en Eerste Klasse uitmaken wie in aanmerking komt voor deelname aan de Liga der Lage Landen.

 

Competitiebepalingen, nationale competities en Beker-toernooien, promotie en degradatie:

 

Het eerste jaar wordt de liga gevormd door 6 Belgische en 8 Nederlandse Clubs, die geselecteerd zijn op basis van hun ‘historische naam en faam’ en hun prestaties over de laatste vijf jaar. Clubs kunnen na het eerste jaar degraderen uit de liga naar de afzonderlijke Nederlandse en Belgische competitie. De verhouding tussen het aantal Belgische en Nederlandse clubs kan zich wijzigen na het eerste jaar van de Liga, al naar gelang de sportieve prestaties van clubs in de Liga en die in de afzonderlijke nationale competities van Nederland en België. De nummers 1 en 2 uit de Liga der Lage Landen spelen Champions League.

 

Daarnaast is er een plek voor de voorronde van de Champions League voor de winnaar van de playoffs van de Liga der Lage Landen tussen de nummers 3, 4, 5 en 6. De verliezer van de finale van de play-offs van de Liga der Lage Landen en de winnaar van de wedstrijd om de 3de plek in de play-offs krijgen een UEFA-cup ticket (vanaf 2009-2010 Euroleague). Ook de bekerwinnaar van de bekercompetitie van de Lage Landen krijgt een UEFA-cup ticket. De ploeg die als laatste eindigt in de play-offs speelt Intertoto. Datzelfde geldt voor de kampioenen van de nationale competities van Nederland en België. De kampioen van de Eredivisie uit Nederland en die van de Eerste Klasse (ofwel Jupiler League) uit België mogen ook uitkomen in het Intertoto-toernooi, om zo een ticket voor de UEFA-cup te verdienen.

 

De 2 ploegen die als laatste eindigen in de Liga der Lage Landen spelen ook play-offs tegen de kampioen van de nationale competities van Nederland en België en de winnaars van de play-offs van de Eredivisie en Eerste Klasse. De Belgische kampioen van de Eerste Klasse speelt tegen de winnaar van de play-offs van de Nederlandse Eredivisie. De Nederlandse kampioen van de Eredivisie speelt tegen de  winnaar van de play-offs van de Belgische Eerste Klasse. Uit een serie wedstrijden komen twee winnaars, die de 2 clubs die als laatste zijn geëindigd in de Liga der Lage Landen mogen uitdagen. Een knockout-systeem over twee wedstrijden bepaalt wie er het volgende seizoen mogen blijven of toetreden tot de Liga der Lage Landen.

 

Naast de reguliere gezamenlijke competitie in de Lage Landen speelt men een gezamenlijk bekertoernooi. Aan dit bekertoernooi doen naast de clubteams uit de Liga der Lage Landen, de clubs uit de afzonderlijke competities van Nederland (Eredivisie) en België (Eerste Klasse) mee, zowel de professionele clubs, als de amateurs. Deze bekercompetitie kent in de eerste ronden een knock-outfase over een wedstrijd. Pas vanaf de kwartfinales volgt een knock-outfase over twee wedstrijden. De clubs in de nationale competities spelen ook nog hun nationale bekertoernooi om de KNVB-beker en de Beker van België in België.

 

 

14 clubs Eerste Klasse (België)

14 clubs Eredivisie (Nederland)

Cercle Brugge

Vitesse

Zulte Waregem

N.E.C. Nijmegen

Sporting Charleroi

NAC Breda

VC Westerlo

Willem II Tilburg

Excelsior Moeskroen

ADO Den Haag

KSC Lokeren

FC Utrecht

KV Mechelen

De Graafschap

SV Roeselare

Heracles Almelo

FCV Dender

Sparta Rotterdam

RAEC Mons

FC Volendam

Sint-Truiden

RKC Waalwijk (nu: Eerste Divisie)

FC Brussels

VVV Venlo (nu: eerste Divisie)

Lierske SK (nu: Tweede Klasse)

Cambuur Leeuwarden (nu: eerste Divisie)

KV Oostende (nu: Tweede Klasse)

FC Zwolle (nu: Eerste Divisie)

 

 

TobSport-conclusie:

 

Zegt het voort en propagandeert de Liga der Lage Landen.

 

Een meer aantrekkelijke duiding voor de BENE-liga van Harry van Raaij en Michel Verschueren. Een uitgelezen mogelijkheid voor Nederland en België om gezamenlijk elkaars voetbalprestaties en de organisatie daarvan weer naar een hoger niveau te tillen. Dus bel en mail met Henk Kesler van de KNVB en zijn collega bij de KBSB en vraag om een gedegen, onafhankelijk onderzoek dat de potentiële aantallen en voorkeuren van potentiële bezoekers, adverteerders en kijkers onderzoekt.

 

Na de onafhankelijkheid van België van de Republiek der Verenigde Nederlanden in 1830 ligt hier een uitgelezen mogelijkheid de rijen weer eens te sluiten en een economische innovatief en succesvol gezamenlijk product te lanceren. Een product, dat de inkomsten uit de hedendaagse moeilijke markt kan maximaliseren en bovendien een uitgelezen mogelijkheid biedt een goede koppeling te maken tussen de hoogste klassen in het amateurvoetbal en de profclubs, zoals de FIFA wil (geen gesloten competities, zoals de Nederlandse Eerste Divisie, zonder degradatiemogelijkheid).

 

Nieuwe commerciële mogelijkheden…

 

Een ander voordeel is de mogelijkheid om het spel, de competitie, faciliteiten, toeschouwers, begeleiding, commercie, technische hulpmiddelen en de organisatie van al deze zaken weer eens goed tegen het licht te houden en vanaf de grond af op te bouwen. Waarbij nieuwe contracten afgesloten worden met internationale shirtsponsors en tv-zenders. Ziet u al de PSV-shirts met “Honda” en een “Liga der Lage Landen”-logo in rekjes hangen op de Aziatische markt? En de oliesheiks, die onze clubs kopen voor veel geld? Een kampioenschap van de nieuwe club Sporting Limburg, met een kampioensfeest ergens midden op De Peel? Misschien hebben we alleen dat kleine beetje extra ‘exposure’ nodig om met ons aantrekkelijke Neder-Belgische voetbalproduct meer fans te trekken rond de ganse globe.

 

De gezamenlijke competitieopzet staat mijns inziens tevens garant voor een verbeterde wedstrijdbeleving bij de spelers. Met een extra factor door het nationalistische gewedijver tussen Nederland en België. Zullen de landen het aantal participerende clubs stabiel kunnen houden, of zelfs uitbouwen? Ook nationaal zal er een toegenomen gevoel van concurrentie ontstaan, want als een Belgische club kampioen kan worden, strijden de Nederlanders dan niet nog om het hardst om de beste Nederlandse clubs te kunnen zijn? En vechten we niet voor het behoud van het aantal plaatsen voor nationale clubs? Beter importeren we alle arbitrage uit Luxemburg! We vechten trouwens zeker geen taalstrijd uit: de voertaal in de liga is met overweldigende meerderheid het Nederlands.

 

We gaan van elkaar leren en beter worden…

 

Zwart-wit-gesteld: Het Nederlandse aanvallende spel waarbij veel ruimte wordt weggegeven tegen het berekende meer defensieve countervoetbal van de Belgen. Meer wedstrijden met verschillende speelwijzen maakt ons internationaal sterker en meer gelouterd. Goede Belgen zullen nog steeds naar Nederlandse clubs verhuizen. Maar de Belgische clubs zullen ook zeker aantrekkelijk worden voor goede Nederlandse spelers. Op de bank bij een topper in Nederland? Dan toch liever spelen bij die subtopper uit België! Zijn de resultaten na een jaar of tien goed, dan zal de Bundesliga zich smekend aandienen als een interessante prospect om te mogen toetreden. Het vormen van een competitie met Portugal en Schotland vind ik geografisch minder interessant, ook al herbergen zij wel enkele aansprekende clubs binnen de nationale competitie, zoals FC Porto en Benfica en Rangers en Celtic. Turkije is helemaal een vergezocht alternatief.

 

Dus daarom, hierbij alvast de mogelijke eindstand van de competitie in 2022:

 

1.        Bayern Munchen.

2.        PSV.

3.        Anderlecht.

 

 

 

Bronnen:

 

VI.nl – “Platini pleit voor Belgisch-Nederlandse competitie” (16-03-2009).

VI.nl – “Van Basten wil Belgisch-Nederlandse competitie” (31-03-2006).

VI.nl – “KNVB ziet geen heil in Van Basten’s plan (31-03-2006).

Nu.nl – “Weinig steun voor plannen Van Basten (31-03-2006).

Wikipedia.org over clubs in de Nederlandse Eredivisie en de Belgische Eerste Klasse.

VI.nl/De Standaard - “Harry Van Raaij: BeNeLiga ‘zonder Walen’ ” (08-05-2003).

VI.nl/Eindhovens Dagblad – “PSV praat over Benelux-competitie” (25-04-2002).

VI.nl – “Anderlecht ziet niets in Atlantic League” (25-08-2000).

Voetbalkrant.com/Beneleague.eu – “Beneleague? De Beneliga: een utopie?”

Telegraaf.nl/Dagblad de Limburger – “Naam fusieclub Sporting Limburg”(23-03-2009).

 

Foto’s:

 

Clublogo’s: Eredivisie.nl en Jupilerleague.be. Van Raaij: Omroepbrabant.nl, Van Basten: Voetbalupdates.nl, Verschueren: De Morgen.be, Topnews.in: Platini. Wikipedia: Euro2000 en Benelux.

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel in het forum

 

Meer van deze schrijver