NBA-highlights: Blocks!!!

WebSport-TV: de meest vernietigende actie in het basketball

 

Door TobSport redactieteam voor TobSport.nl

Gepost op: 18-05-2009.

 

 

TobSport nam u dit jaar al mee in de wereld van de dunk in het basketball. In ons artikel stelden we de beste dunkers uit heden en verleden aan u voor, aan de hand van beelden van 25 jaar NBA Slam Dunk Contests. Dit keer kunt u de meest vernietigende blocks in het basketball bekijken.

 

Lees hier het artikel over 25 jaar NBA Slam Dunk Contests en bekijk de filmpjes.

 

 

Dunks en geblokte schoten

 

In het artikel kon u lezen dat een dunkende speler een statement in de wedstrijd kan maken. Imponeren. Met een uitstraling van: “Tot hier en niet verder!” en “We komen halen wat van ons is” (en nog meer van dat soort kreten). Een opvallende dunk kan de wedstrijd doen kantelen. De weerstand en wilskracht bij de tegenstander doen verdwijnen. Het publiek op de banken brengen.

 

Daarom wil iedere speler graag dunken. Een dunk maakt indruk. Plus dat je er naderhand erg stoer uitziet op de posters voor de kinderkamer.

 

Maar het leven van de dunkartiest is niet zonder gevaren. Alle atleten die rond de ring acteren gaan gebukt onder dezelfde angst. Een angst, die optreedt wanneer de dunker in de vluchtfase zijn arm naar achteren strekt, om hard uit  te kunnen halen. Zijn ogen zijn gefocust op de ring waar hij de bal met een grote vaart doorheen denkt te gaan smijten.

 

Plotseling gaat zijn ‘Spider-Sense’ hevig tekeer. De spanning is te snijden in het stadion. Toeschouwers houden hun adem in. Van achter de rug van de dunker doemt een lange en donkere gestalte op vanuit de schaduwen. Van onder de ring springt deze gestalte op de dunker en de bal af. De dunker ramt zijn arm met grote kracht en snelheid omlaag richting ring. Hij bereidt zich alvast voor op de high-fives, die hij zometeen gaat uitdelen aan zijn teamgenoten…

 

Dan ziet hij de palm van een hand verschijnen tussen hem en de ring. De hand verspert het pad van de bal.

 

De donkere gestalte slaat met grote kracht op het speeltuig:

 

“KABOOM!”

 

 

TobSport neemt u dit keer in woord en beeld mee langs de basketballvelden, op zoek naar de dominante shot-blockers van het heden en het verleden. 

 

 

Het Shot-Block in het basketball

 

Het geblokte schot is een van de belangrijkste acties in het basketball, net als de dunk. Terwijl de dunk de meest spectaculaire offensieve actie is, is het blok de meest spectaculaire defensieve play. Het geblokte schot is zo belangrijk, omdat het de partij van de shot-blocker in feite een extra aanval oplevert, terwijl een aanval van de tegenstander wordt ‘gestolen’. Ook levert een shot-block in de wedstrijd een uitstekende kans op een fast-break op, een simpele manier om te scoren aan de andere kant van het veld.

 

Het vermogen om schoten te blokken is niet aan te leren, ook al kun je er op trainen om je timing te verbeteren. De unieke combinatie van timing, atletisch vermogen, fysieke gestalte, kracht, durf en incasseringsvermogen, die een succesvol blocked-shot vraagt is niet voor iedere speler weggelegd. De meeste spelers proberen niet eens elk schot te blokken. Liever behouden ze hun positie op de grond om een eventuele rebound te kunnen pakken. In het walhalla van het basketball, de NBA,  zijn enkele specialisten bekend geworden om hun talent om schoten te blokkeren. Soms was het zelfs hun enige noemenswaardige skill in het basketball. Ze verdienden er zogezegd hun geld mee.

 

Een mooi voorbeeld uit het verleden is de 7 voet 4-lange Mark Eaton, center van de Utah Jazz. Een blokspecialist uit de hedendaagse NBA vindt u bij de Denver Nuggets. Deze ploeg neemt op moment van schrijven nog deel aan de play-offs en zit al bij de beste 4. Hun blokspecialist heet Chris ‘Birdman’ Andersen. Over hem later meer. Ook sommige supersterren onder het bord hadden veel gevoel voor het blok. Lange mannen als Hakeem Olajuwon en Bill Russell konden scorend wedstrijden beslissen, maar ook defensief. Ze pakten NBA-titels voor hun teams. Ze verhieven het blokken van schoten tot kunst. Wanneer ze blokten zorgden ze niet alleen dat er niet gescoord werd, ze zorgden er ook voor dat de bal in het bezit van hun team kwam en dat de tegenaanval snel opgezet kon worden.

 

Een voorbeeld van hoe een shot-blocker zijn talent tot het blokkeren van schoten probeert te maximaliseren komt van de huidige center/power-forward van de Charlotte Bobcats, Emeka Okafor. In 2007 leidde hij de NBA in het aantal geblokte dunks. Een feit om trots op te zijn. Een dunker blok je niet zo makkelijk. De meeste geblokte schoten zijn schoten van afstand of lay-ups en korte schoten rond de basket. Okafor gebruikt zijn intelligentie en gevoel om de basket zo goed mogelijk te verdedigen. Hij zorgt dat hij recht omhoog springt om een dunk te blokkeren, in tegenstelling tot andere typen schoten, waarbij schuin naar de aanvaller toespringen meer effect heeft. Okafor heeft volgens Chris Ballard van Sports illustrated ook de perfecte bouw voor een goede shot-blocker: “He's top-heavy, all torso, with thick shoulders, a 7'4" wingspan and wide hands.

 

Het blokkeren van een dunk is niet zonder risico. Kom je te laat, dan bestaat de kans dat je hand met bal en al de ring ingaat en je je vingers breekt. 

 

 

De beste Shot-Blockers van de NBA

 

TobSport neemt u mee langs de beste Shot-Blockers uit de historie van de NBA. Bijna al deze spelers zijn al gestopt, maar ook in de huidige NBA lopen nog enkele specialisten rond. We laten u beelden zien van hun blokprestaties,  zowel  in een muzikale clips, als in ‘live’ fragmenten uit wedstrijden.

 

Maar eerst: Bill Russell…

 

Voor we beginnen met de all-time nummer 1, de beste blokkeerder uit de NBA, stellen we u echter voor aan een legendarische speler uit de begindagen van de NBA. De man die al schoten blokkeerde toen blocks nog niet geteld werden en in de statistieken werden bijgehouden (pas vanaf ’73-’74). Maar toch moet Bill Russell gezien worden als het eeuwige defensieve anker in het basketball. Een innovator. De man die als eerste het verdedigen en in het bijzonder het geblokte schot tot kunst verhief. Hij stopte in 1969 met basketballen.

 

Met zijn defensieve spel was hij het cement in de eerste kampioenschapsploegen in de jaren ’50 en ’60 van de legendarische Boston Celtics. Russell sleepte met General Manager Red Auerbach en getalenteerde team-mates een karrevracht aan titels binnen voor Boston. Daarnaast zette hij een standaard neer  voor het verdedigen in basketball. Hij is nog steeds de maatstaf waaraan goede defensieve centers, de grote mannen onder het bord, worden gemeten. En een van de eerste donkere supersterren in de NBA. Als hij een schot blokte had hij al van te voren ingeschat waar de bal moest belanden. Het liefst zo snel mogelijk in de handen van de guards om een nieuwe aanval op te zetten.

 

Bill bestudeerde ook de voorkeuren en gedragingen van al zijn tegenstanders. Hij wist of ze het liefst links of rechts zouden willen gaan, waar ze hun schoten zouden nemen, met welke hand ze het minst goed dribbelden en was zo erg goed voorbereid. Een korte documentaire over Bill’s carrière en de impact daarvan:

 

 

De beste Shot-blockers uit de geschiedenis van de NBA:

 

1.            Hakeem Olajuwon (Houston Rockets)

 

Hakeem Olajuwon voert het klassement van meest geblokte schoten, gezien over de gehele NBA-carrière van spelers aan. Een geweldige prestatie, als je in ogenschouw neemt dat hij zijn team, de Houston Rockets, ook vrijwel elke wedstrijd moest leiden in gescoorde punten en het aantal rebounds van gemiste schoten. Hakeem was een offensieve superster van 2 meter 13 uit Nigeria, die met Houston twee titels pakte. Een wervelwind onder het bord voor een score, Hakeem was ook een imponerende factor rond de basket aan verdedigende zijde. Hij kon teams imponeren en ervoor zorgen dat er minder vaak tegenstanders durfden door te dringen tot onder het bord voor eenvoudige scores.

 

In het volgende filmpje komen de twee sterkste NBA-teams van de jaren negentig tegen elkaar uit. De thuisspelende Houston Rockets tegen Michael Jordan’s Chicago Bulls. In dit ruim 6 minuten durende wedstrijdverslag uit 1992 laat Hakeem Olajuwon van de Rockets zien wat het belang is van een center, die de basket goed verdedigt. Hij blokt maar liefst 8 schoten van Jordan en zijn Bulls in deze wedstrijd, waaronder het laatste schot dat precies in de buzzer zou vallen. De Bulls komen het aantal verloren aanvallen door Hakeem’s shotblocks niet te boven en verliezen de wedstrijd:

 

 

2.            Dikembe Mutombo  (Denver Nuggets, Atlanta Hawks, Houston Rockets)

 

Mount Mutombo ( 2m18) is afkomstig uit Zaïre/Kongo en staat bekend om zijn vermogen om schoten te blokken. Zonder weerga. Maar nog bekender is het gebaar dat hij maakt om zijn blocks er bij de tegenstander nog eens lekker in te wrijven: het schudden van zijn niet-meer-doen-vingertje. Direct in het gezicht van de tegenstander. Met een ongekend strenge blik in de ogen. Een mond als een streep, hij vertrekt geen spier. Als een schoolmeester die een jonge schavuit terecht wijst in het klaslokaal en hem in de hoek zet. Mutombo paste goed op zijn lichaam en heeft een opvallende lange carrière kunnen opbouwen, voor een man onder het bord die veel klappen krijgt.

 

Hij loopt tegen de 40 jaar oud en speelde deze play-offs nog als vervanger van de Chinese supercenter Yao Ming bij de Houston Rockets. Een blessure beëindigde zijn seizoen en daarmee zijn carrière. Mutombo heeft een standaard neergezet als het gaat om blocks en het verdedigen van de eigen basket en hij is tweede in het all-time klassement. Zijn meest aansprekende succes was bij de Denver Nuggets, toen dat team, als laatste geplaatst voor de NBA play-offs, de nummer 1 Seattle SuperSonics versloeg in de eerste ronde. De SuperSonics (nu in Oklahoma City) hadden de beschikking over sterren als Gary Payton, Shawn Kemp en Detlef Schrempf. Het collectief van Denver maakte indruk en vele basketball-fans herinneren zich nog het beeld van een uitzinnige Mutombo die bij het laatste fluitsignaal de bal omklemt en het uitschreeuwt van blijdschap, liggend op het speelveld.

 

Dit filmpje is een eerbetoon aan Dikembe Mutombo, met o.a. beelden uit wedstrijden en wordt uitgeleide gedaan door een rede van George W. Bush:

 

 

Maar soms kom je net een stap te laat…

 

Over Mutombo heendunken werd een hype in de NBA. Een prijs waar alleen de beste dunkers voor durfden te gaan. Een dunk die je een keer gedaan moest hebben. Alle grote dunkers wisten over Mutombo heen te dunken. Maar voordat het ze lukte wist de lange Kongolees ze veelvuldig onverrichterzake terug te sturen naar waar ze vandaan kwamen. Net te laat komen betekende voor Mutombo helaas wel dat hij zichzelf later vaak terugvond op de posters met de beste dunkers met de mooiste dunks. Ouch. Posterized.  (Top 10 dunks over Mutombo).

 

 

3.                   Mark Eaton (Utah Jazz)

 

Mark Eaton werd eenmalig verkozen in de NBA All-Star-selectie (in 1989), voornamelijk omdat hij erg goed schoten van de tegenstander kon blokkeren. Met zijn lengte en gewicht (2m24, 290 pond) was hij een imposante verschijning die altijd midden in de bucket plaatsnam om de tegenstander op te wachten op weg naar de ring. Hij werd bij toeval ontdekt toen hij aan auto’s stond te sleutelen en is tegenwoordig motivational-speaker en zet zich in voor stichtingen tegen kindermishandeling. In zijn derde NBA-seizoen (1984-1985) pakte hij het record voor meeste geblokte schoten in een seizoen met 456 blocks. Een gemiddelde van 5,56 blocks per wedstrijd. Eaton was een erg goede verdediger (bijna 3100 blocks in zijn NBA-tijd), maar zelfs de beste verdedigers kunnen niet elke aanval afstoppen. Zeker als je in 1986 geconfronteerd wordt met een jonge Michael Jordan in mid-air:  

 

 

TobSport-note:

 

In het all-time shot-block-klassement van de NBA staat Eaton 4de, hij wordt voorafgegaan door Kareem Abdul Jabbar, die in dit artikel buiten beschouwing wordt gelaten. Jabbar duikt wellicht nog wel eens op in een eigen artikel op deze site. De nummers 5 tot en met 9 in het klassement zijn of minder aansprekende spelers, of sterren die niet zo zeer bekend stonden om hun vermogen om schoten te blokken. Ze staan vooral bekend om hun atletisch vermogen, timing, scoren, leiden van het team en het spelen van vele, vele NBA-minuten, waardoor ook het aantal blocks bij deze spelers relatief gezien erg hoog ligt. De nummers 5 tot en met 9: David Robinson, Patrick Ewing, Shaquille O’Neal (nog actief), Tree Rollins en Robert Parish.

 

 

Terug naar onze vriend Mark Eaton, die drie keer in het All-Defense-First-Team van de NBA werd gekozen:  

 

Eaton heeft nog steeds het record van de meeste geblokte schoten in een wedstrijd met 14. Een sportcommentator die voor het eerst met hem geconfronteerd werd zei over hem: “The Empire State Building has grown arms!” Mark Eaton stond niet bekend om zijn offensieve repertoire. Hij speelde echter in het team van John Stockton en Karl Malone, de meesters van de pick-and-roll. Door de opvallende namen en de legacy van het Stockalone-duo, kon hij offensief vaak in de luwte opereren. Daardoor speelde hij alsnog vaak een belangrijke rol in de aanval, voor de rebound, om te bal te heroveren bij een misser of voor de occasional tippy-toe dunk. Filmpje: Stockton feeds Eaton for a dunk on Mychal Thompson (Lakers) in 1988:  

 

 

4.                   Alonzo Mourning (Charlotte Hornets, Miami Heat)

 

Bij de Charlotte Hornets (spelen nu in New Orleans) was Alonzo Mourning een superster. Hij kreeg later in zijn carrière toen hij in Miami speelde een probleem met zijn nieren. Tot die tijd was hij daar de spelbepalende center, die zijn ploeg leidde in de aanval en de verdediging. Onverwacht keerde hij terug in het professionele basketball. Hij verkaste naar New Jersey en Toronto, maar was snel weer terug bij zijn basketball-guru Pat Riley in Miami. Bij de Heat werd hij een defensieve steunpilaar. Hij verdedigde de basket en zorgde dat Shaquille O’Neal af en toe even rust kon nemen.  Miami pakte in het NBA-seizoen 2005-2006 de titel met een team gebouwd rond de supersterren Dwayne Wade en Shaquille O’Neal. Mourning toonde vanaf minuut 1 direct een enorme energie en wilskracht om zijn team defensief te helpen waar hij maar kon:

 

 

Chris Ballard van Sports Illustrated vroeg de gestopte Alonzo Mourning naar zijn mening over shot-blockers in de huidige NBA. Mourning geeft aan dat het goed willen worden in het blokkeren van schoten deels een ‘mindset’ is.  Een mindset die steeds minder spelers lijken te hebben. Er zijn tegenwoordig ook minder dominante centers onder het bord, lange mannen staan tegenwoordig ook op de driepuntlijn gepositioneerd. En blokken is volgens hem niet aan te leren, het is een instinct. Mourning denkt dat de volgende dominante shot-blocker zijn intrede nog moet doen in de NBA. Of toch niet? "I think Greg Oden will be a great one. Just watching a couple games that he's played, I've seen him block dunks, and that's what I like to see. You have to have that mentality." Dat de 2 meter 8 lange blockshot-ace Alonzo Mourning ook wel eens een stapje te kwam blijkt uit het volgende filmpje.

 

 

5.                   Manute Bol (Golden State Warriors)

 

De Soedanees Manute Bol was een schaapsherder binnen zijn stam. Hij werd van een steppe in Afrika geplukt om in de Verenigde Staten een blokspecialist in het basketball te worden. Waarom? Bol is 7 voet 7 lang (2 m 31). In de jaren ’80 deden blokspecialisten hun intrede in de NBA. Voorbeelden zijn Bol en Eaton. Daarvoor deden centers eigenlijk van alles een beetje. Het was nieuw dat een lange speler achter gehouden werd om continu de eigen basket te verdedigen. Het blokken van schoten ging Manute goed af. Hij blokte twee keer 8 schoten in een kwart. Zijn NBA-carrière zou echter niet heel erg lang duren. Hij kon namelijk echt niet veel meer dan een schot blokken. Uit het volgende filmpje blijkt echter dat er ook wel eens een driepunter door het netje viel bij hem:

 

 

TobSport-WebSport Bonusfilms:

 

In de jaren ’90 verdwenen de blokspecialisten weer een beetje naar de achtergrond ten faveure van een ongekend sterke lichting centers, die weer van alles wat deden zoals voorheen. Maar dan met een verschil: ze deden ook vrijwel alles goed. De jaren ’90 werden zo de era van Michael Jordan en de dominante centers, zoals Olajuwon, Ewing, Robinson, Mourning en O’Neal. Vaak traden deze mannen op als de laatste verdedigingslinie. In het filmpje “The last line of defence” ziet u een Top 10 van geblokte schoten, met als top 3 respectievelijk Manute Bol (Warriors), Horace Grant (Chicago) en LaPhonso Ellis (Denver). Maar ook bekendere namen, zoals Mourning komen om de hoek kijken.   

 

 

In de NBA van vandaag ontbreken de dominante shot-blockers. Maar niet helemaal. Chris Andersen keerde dit jaar terug in de NBA bij de Nuggets na een schorsing wegens cocainegebruik. Hij is een energieke verdediger, met een markant uiterlijk, die de basket beschermt als een maniak. Als reservespeler is hij van groot belang geweest voor de verassende Denver Nuggets, die recent de Conference Finals in de NBA play-offs wisten te behalen. De Nuggets lieten voorafgaande aan het seizoen hun beste verdediger vertrekken (Marcus Camby) maar wisten met de nieuwe spelverder Chauncey Billups en The Birdman hun verdediging te verbeteren (van de 29e plek naar de 18e).

 

Ondanks zijn reserverol wist Andersen tweede te worden in het klassement van de meeste geblokte schoten, na superster Dwight Howard. Samen met teamgenoten Kenyon Martin en Nene Hilario komt hij tot 6 geblokte schoten per wedstrijd. Maar Andersen is slechts wisselspeler en speelt soms slechts een beperkt aantal minuten. Omgerekend naar blocks-per-48-minuten blokt hij 5.75 schoten per wedstrijd. In de playoffs krijgt hij gemiddeld 21 minuten speeltijd, met 1,89 blocks per wedstrijd. Per 48 minuten blokt hij in de play-offs nog steeds 4,28 schoten per wedstrijd. Kobe Bryant kan zijn borst nog natmaken in de Western Conference Finals van dit jaar.

 

Een overzicht van fragmenten van recentere blokkeerders, in een Top 10 van NBA-blocks uit 2005 met een top 3 met respectievelijk Dwayne Wade, Amare Stoudemire en Robert Horry.

 

 

 

Blokkeren als wetenschap: technieken

 

 

Uit het artikel van Chris Ballard komen tips-n-tricks van grote blockers langs, maar ook de technieken die gebruikt worden door de beste shot-blockers in de NBA. Een overzicht van deze technieken ziet er als volgt uit:

 

The bait-and-block (Mourning):

 

Preventie is niet belangrijk. Laat de verdediger denken dat je niet oplet, dat je te laat zult komen. Dat hij gemakkelijk zal kunnen scoren. Zorg ervoor dat je afwacht tot je man een schot neemt en ga er dan achteraan.

 

“The eyes lie” (Eaton):

 

Kijk naar het shirt van de tegenstander om de intentie van de tegenstander en het moment van springen om te kunnen blokken te bepalen. De ogen liegen zou Eaton opmerken. Wacht tot nadat de bal is losgelaten met springen. En sla richting bal met de hand, tegenovergesteld aan dat van de aanvaller.

 

Know-your-Enemy (Russell):

 

Bestudeer je tegenstanders en de neigingen die ze vertonen bij het scoren van de bal. Zo maakt Kobe Bryant veelvuldig gebruik van de pump-fake. Spring dus pas als je z’n shirt echt de hoogte in ziet gaan. Andere spelers hebben weer sterk de neiging om de blokkeerder juist op te zoeken en aan te sturen op een botsing in de lucht. Gilbert Arenas van Washington wordt gevreesd in de NBA om deze neiging, waarbij hij niet zelden op de vrije worp-lijn terecht komt om eenvoudig te kunnen scoren. 

 

Don’t-get-overexited! (McHale):

 

Kevin McHale was net als mede-Celtic Russell erg goed in het levend houden van de bal na een block-attempt. De bal moet binnen het veld blijven en de aanval moet snel opgezet kunnen worden. Chris Bosh van Toronto is er erg goed in. In 2006 blokte hij 74 schoten op rij, die niet out-of-bounds gingen. Vermijdt goal-tending, waarbij de tegenpartij direct punten bijgeschreven krijgt en laat je niet uit je positie lokken door slimme fakes. Vergeet de rebound niet.

 

Anticipation-is-the-key (Mutombo):

 

Shot-blockers maken gebruik van verschillende stijlen. Mourning en Mutombo wachten spelers op onder de basket. Een Okafor maakt meer gebruik van zijn zijdelingse snelheid. Het Russische blokwonder Andrei Kirilenko (Utah Jazz) vindt het fijn om van achter een teamgenoot op te duiken, vanuit de schaduwen om schoten te blokkeren. Maar er zijn ook overeenkomsten tussen succesvolle blockers: een shot-blocker mag niet bang zijn om een dunk in zijn gezicht te ontvangen en beweegt met zijn handen omhoog in verdediging van de basket. Zo is hij sneller bij de bal als het nodig blijkt te zijn.

 

 

 

 

Bronnen:

 

SI.com, Chris Ballard – “Dealing with rejection” (29-01-2007).

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel in het forum

 

Meer van deze schrijver