TobSport-intermezzo: WebSport-TV

Volume 2: Nederlands succes op de Olympische Spelen

 

Door TobSport redactieteam, TobSport.nl

Gepost op: 15-08-2008.

 

Terwijl de Olympische Spelen in Beijing nog in volle gang zijn, voorziet TobSport u van beelden van hoogtepunten uit het verleden. Onderstaande filmpjes laten Nederlanders zien, die uitblonken op voorgaande edities van de Olympische Spelen. Deze tweede editie van TobSport’s WebSport-TV bestaat weer uit vijf fragmenten, aangevuld met een bonusvideo:

 

1. Het goud van de lange mannen in Atlanta

 

Het Nederlands volleyballteam pakte goud op de Spelen van Atlanta in 1996. Favoriet Italië werd verslagen onder leiding van coach Joop Alberda. Deze prestatie werd tot sportmoment van de afgelopen eeuw bestempeld door het Nederlands publiek. De fundering van de gouden ploeg: Ron Zwerver, Peter Blangé, Guido Görtzen, Bas van der Goor, Olaf van der Meulen en Henk Jan Held. In deze documentaire, waarvan je een introductie ziet, zijn de spelers 12 jaar na dato “bereid open en eerlijk te praten over de schermutselingen, pesterijen en meedogenloze onderlinge concurrentie, waarmee zij elkaar tot het hoogste niveau opzweepten. Ruzies over een poster aan de muur, bijgeloof ten koste van de persoonlijke hygiëne, welhaast telepathische aanvalstechnieken, treiterijen en intimidaties; het komt allemaal voorbij” (KRO’s Profiel: Omroep.nl via YouTube). Met onder andere eigen beelden, gefilmd door Guido Görtzen. Dit filmpje is een korte introductie van een langere uitzending. Bekijk de gehele uitzending via omroep.nl: http://player.omroep.nl/?aflID=7194087.

 

 

2.                   Ellen van Langen blikt terug op haar Olympische finale

 

Ellen van Langen gaat terug naar Barcelona, naar de plek des ‘onheils’. Ze geeft een toelichting op haar gouden 800 meter-race op de Spelen van 1992. Beelden van TROS en NOS laten je nog een keer smullen van die fantastische eindspurt. Dit is de tweede vrouw na Fanny Blankers-Koen, die een gouden medaille pakt voor ons land op een loopnummer. De records van de Oldenzaalse, op de 800 en 1000 meter staan nog altijd (Wikipedia). Tegenwoordig kunt u haar inhuren als spreker op bruiloften, partijen en bedrijfsaangelegenheden.

 

 

3. Van den Hoogenband zwemt naar Olympisch goud

 

Pieter van den Hoogenband zwemt de 200 meter vrije slag tijdens de Olympische Spelen in Sydney in 2000. Hij duelleert hier met de Australiër Ian Thorpe. Het duel met Ian Thorpe kreeg een herhaling in 2004, op de Olympische Spelen in Athene. Ditmaal zou Thorpe het duel in zijn voordeel beslechten. Pieter pakt het zilver, voor Michael Phelps uit de Verenigde Staten. Deze Spelen concentreert VDH zich op de 100 meter vrije slag en laat de 200 meter schieten. Tot teleurstelling van Michael Phelps. Van den Hoogenband’s laatste Spelen brachten hem helaas geen nieuwe podiumplek.

 

 

4. Mark Huizinga vecht zich een weg naar goud

 

Mark Huizinga op weg naar goud op de Olympische Spelen 2000 in Sydney. Met beelden uit zijn eigen archief. Volg deze militaire beer op zijn weg naar goud. Huizinga is officier bij de Nederlandse Luchtmacht en won in de klasse tot 90 kg. In 2008 werd hij Europees kampioen. Deze Spelen wist hij zijn ‘trucje’ niet opnieuw te herhalen. Zijn uitschakeling volgde na enkele kleine fouten. Met het Olympisch toernooi sluit Huizinga zijn judocarrière af.

 

 

5. Blast from the past: de originele Olympische onderdelen

 

Voor de Olympische Spelen van start gingen pakte tabloid DAG uit met een Olympische special. In een opinierend stuk werd gepleit voor het terugdringen van het aantal Olympische Sporten. Zo werden sporten als het snelwandelen beschimpt. De schrijvers willen enkel nog races zien, waarbij ook echt de snelste wint, niet gehinderd door allerlei (kunstmatige) handicaps. Maar ze gingen nog verder. Voor vrouwen is in het geheel geen plaats op de Olympische Spelen. Mannen zijn immers fysiek sterker en dus superieur in vrijwel alle sporten. Een teruggedrongen aantal medaillekansen zou het aanzien van de Spelen inderdaad verhogen, denk ik ook. Een medaille zou weer meer waard worden. Weg dus met het klosje garen rollen over resp. 50, 100, 150, 200, 250, 300 tm 10.000 meter en de varianten van diezelfde Olympische demonstratiesport met als extra handicap een omgedraaide ventilator aan de helm gebonden en het-klosje-garen-rollen-met-je-schoonmoeder-en-een-zak-bakstenen-op-je-rug. Hier volgt een overzicht van de originele Olympische onderdelen in het Oude Griekenland:

 

 

Bonusvideo: Van Kooten en de Bie – Olympische Spelen in Nieuwegein

 

De heren elaboreren op onnavolgbare wijze over een mogelijk kandidaatschap van de gemeente Nieuwegein, als ‘hosting-city’ voor de Olympische Spelen. Beijing, eat your heart out!

 

 

Foto’s:

 

Sport.nl

HansHeus.com

Sportgeschiedenis.nl

Reuters

Rml2.nl

Grotiuscollege.nl

 

 

Reageer op dit artikel in het forum

 

Meer van deze schrijver