TobSport-intermezzo: WebSport-TV

Volume 3: Voetbalhumor, enkele treffende voorbeelden

 

Door TobSport redactieteam, TobSport.nl

Gepost op: 04-10-2008.

 

Een positieve start in Europa, maar niet op het hoogste niveau

 

Terwijl PSV dit seizoen roemloos ten onder lijkt te gaan in de Champions League is onze hoop gevestigd op de Eredivisieclubs, die uitkomen in de UEFA-cup. De meest aansprekende namen, Ajax en Feyenoord, lijken dit seizoen nog te jong en onervaren te zijn (Ajax) of te geblesseerd en onvoldoende op elkaar ingespeeld (Feyenoord) om potten te kunnen breken. Ajax kan alleen ver komen als het Van Basten-effect zorgt dat de jonge talenten boven zichzelf uitstijgen in de Europese wedstrijden. Had iedereen maar die brutale Enoh-mentaliteit! Feyenoord kan slagen in het toernooi om de UEFA-cup als Makaay zorgvuldig omgaat met zijn kansen en de verdedigers elkaar gaan ‘lezen’. Had iedereen maar die onverwoestbare en onverzettelijke Hofland-mentaliteit!

 

Heerenveen lijkt nog te weinig ervaren profs te kunnen opstellen om in Europa sterkere tegenstanders te verslaan. Had iedereen maar het vermogen om in belangrijke wedstrijden altijd een stapje extra te doen, zoals Daniel Pranjic. Bij NEC gaan ongetwijfeld spelers met shirt-over-het-hoofd-en-al in de catacomben verdwijnen. Of ze komen te laat voor vertrek met de bus of slaan thuis hun vriendin elkaar. Mario Been verdient beter. FC Twente verloor een geniaal middenveld aan Feyenoord en Schalke ’04 (El Ahmadi en Engelaar) en lijkt nu wel erg afhankelijk te zijn van krachtmens Blaise N’Kufo. Dit seizoen zal men de beugeldop nog niet van de Grolsch Veste kunnen laten ploppen om het winnen van een prijs te vieren. TobSport houdt de positieve ‘spirit’ erin en gelooft in het potentieel aan talent bij de vertegenwoordigende elftallen. Met uitzondering van Feyenoord (veel belangrijke, oude spelers) lijken de clubs te beschikken over een behoorlijk aantal talenten met een grote ‘upside’, die nog jong genoeg zijn om de eerstkomende twee, drie seizoenen (nog) niet te vallen voor het geld in de grote competities.

 

Deze positieve TobSport-‘spirit’ wordt onderstreept met de volgende vijf combinaties van een voetbalanekdote uit het verleden met een grappig of opmerkelijk voetbalfragment (plus een bonus-anekdote en -fragment). Na het artikel gelezen en bekeken te hebben weet u precies wat er onder het begrip ‘voetbalhumor’ wordt verstaan. De anekdotes komen uit verschillende bronnen en zijn verzameld op de site http://www.voetbalhumor.nl (tip!) en zijn hier geparafraseerd.

 

Ga er goed voor zitten en neem kennis van een flinke dosis voetbalhumor:

 

1.       Een blauw oog voor Dick Advocaat

 

Als eerste Nederlandse club toerde ADO uit Den Haag met wisselspeler Dick Advocaat in 1967 door de Verenigde Staten. Een demonstratiewedstrijd in San Francisco tegen Wolverhampton Wanderers uit de Premier League ontaardde in een massale vechtpartij. Rode kaarten, slaan, vechten op en naast het veld, kortom: een waar slagveld. Harry Heijnen van Den Haag krijgt die wedstrijd rood en meldt later tegenover De Haagsche Courant: “De jeugdige wisselspeler Dickie Advocaat wond zich op de bank dermate op, dat de Haagse driftkikker op een gegeven moment opsprong en woest een emmer met water de Wolverhampton dug-out inschopte. Alle Engelsen zeiknat, maar bovenal pisnijdig. Het gevolg was dat Dickie de volgende dag met een blauw oog naar Mickey Mouse in Disneyland ging. Na de veldslag was manager Eddy Hartmann des duivels. "Jullie moeten je schamen", riep hij in de kleedkamer woedend uit. "Dadelijk komt mister Flyerty, de grote sponsor, binnen en dan zwaait er wat. Schandalig, wat jullie hebben geflikt." En mister Flyerty zeilde binnen, en riep verrukt uit: "Het voetballen vond ik helemaal niks, maar dat fighting, well done boys, fantastic! Hier komen de fans voor!"

 

Fragment: Schalke ’04 tegen Bayer Leverkusen. “Keeper schiet strafschop binnen, maar moet een goal incasseren op de weg terug naar het eigen doel”.

 

 

2.       Cruijff en Van Hanegem

 

Cruijff en Van Hanegem speelden samen bij Feyenoord. In de kleedkamer haalden de ‘echte’ Feyenoorders geintjes uit met Cruijff. Cruijff riep het over zichzelf af door teveel kritiek te leveren. Op alles wat los en vast zat. In het boek met de illustere titel “Prrrt. Boem. Eroverheen” tekent Erik Hardeman de volgende anekdote op uit de mond van Willem: “Vroeger viel het allemaal nog wel mee, maar op een gegeven moment kreeg hij overal kritiek op. Dan had hij al kritiek op de manier waar op je een kopje vast pakte; als je biljartte, hield je je keu verkeerd vast; was je aan het tafeltennissen, had je je batje niet goed in de hand. Ik werd daar gek van. Bij Feyenoord gingen we op een gegeven moment heel moeilijke woorden opzoeken in het woordenboek. Dan zaten we zo'n beetje in de kleedkamer te praten en dan kwam opeens dat woord eruit. Dan stond Cruijff op en zei: dat betekent dat en dat. Toen gingen we woorden verzinnen die helemaal niet bestonden. Maar dat hinderde niets, want die woorden kende hij ook. We hebben wat gelachen daar."

 

Fragment: Goals waar je nog nachten van wakker ligt. “Een ongeluk zit in een klein hoekje. Geen wonder dat veel voetballers (en sporters) bijgelovig zijn”.

 

 

3.       Cruijff en Michels

 

Cruijff en Michels. Een gedwongen, maar succesvol Nederlands sporthuwelijk. In de VI Special: “Johan Cruijff, levende legende weet Sjaak Swart te melden dat beide heren nogal wat aanvaringen hadden eind jaren ’60. Cruijff had moeite met de ijzeren discipline van Michels. Swart komt met de volgende anekdote: “Een andere keer moesten we verplicht rusten tussen de middag (van Michels, red.). Maar Cruijff hield nogal van kaarten. Was hij met een paar anderen op zijn kamer gaan pokeren. Michels ging de deuren af om te luisteren, dat deed hij wel vaker. Uit de kamer van Cruijff hoorde hij: "plus dertig, plus veertig, plus vijftig". Toen is hij op een stoel voor de deur gaan zitten. Laten kwamen de spelers naar buiten, en hij riep: "Plus vijfhonderd, plus zeshonderd." Dat waren dus de boetes."

 

Fragment: ‘Sportsmanship’ en voetbal. “Woorden, die niet in een enkele zin voor kunnen komen”.

 

 

4.       In memoriam: Bert Jacobs

 

Bert Jacobs was een succesvolle en markante Nederlandse Eredivisietrainer met gevoel voor humor. Hij serveerde zijn medewerkers goulash met hondenvoer. Hij verzon de term “hotseknotsbegoniavoetbal”. Regelmatig sprong hij in zijn onderbroek op tafel om zijn act van de homofiele scheidsrechter Eugene Billemaat op te voeren. Maar bovenal loodste hij een karrenvracht aan Eerste Divisie-clubs naar de Eredivisie. Respect voor Bert (1941-1999). En zijn humor. De site Voetbalhumor.nl haalt anekdotes aan uit een artikel van Johan Derksen (“Afscheid van een levensgenieter”, VI) en een van Dick van Gangelen (Vakman, humorist, vrijbuiter, vechtjas”, AD): “Als er iets te vieren viel, dan zorgde hij graag voor een stunt. Dan reed Jacobs op een fiets een discotheek binnen. Of hij hanteerde in een hotel de brandslang zonder dat er ook maar een rookpluimpje te zien was. En dan vond hij - als tegenzet - zijn hotelkamer vol met geiten, konijnen en kippen, afkomstig uit de nabijgelegen kinderboerderij. Een bende, maar Jacobs kon er de humor wel van inzien. "Stel je nou eens voor dat je van de aardbol verdwijnt en je hebt helemaal niet gelachen." Soms kon niet iedereen om zijn grappen lachen. Zoals die keer in dat Turkse bad in Moskou, waar zijn Vitesse-baas Karel Aalbers met een hoge Russische militair vertoefde. Toen het wachten hem te lang duurde, trok hij het uniform van de generaal aan en marcheerde daarmee dwars door het bad, zonder ook maar aan de gevolgen van zijn stunt te dénken.

 

Fragment: Wereldvreemde scheidsrechter. "Hij laat 'em weer overnemen!"

 

 

5.       Regi Blinker en de ‘Bad Boys’ van Feyenoord

 

Regi Blinker speelde op de vleugels van het veld voor o.a. Feyenoord, Celtic en het Nederlands Elftal. Hij werd kampioen van Nederland in een markant Feyenoord-elftal samen met illustere namen als Gaston Taument, Ed de Goeij, Ruud Heus, John de Wolf, Peter Bosz etc. Binnen dit team werd de ‘practical joke’ tot kunst verheven. Een van de meest legendarische kwinkslagen uit die tijd was ‘de overval op Regi Blinker’. Voetbal Magazine geeft het voorval als volgt weer, opgetekend uit de mond van Ruud Heus: “Op een avond ziet Blinker vanuit zijn slaapkamerraam twee met bivakmutsen getooide inbrekers een poging doen zijn huis binnen te dringen. Vanuit het geopende raam hoort Regi de één tegen de ander zeggen: "We gaan die Blinker helemaal de tering slaan." Blinker, helemaal in paniek, belt onmiddellijk Paul Nortan, die tegenover hem woont. "Paul, je moet onmiddellijk komen helpen, er staan twee inbrekers voor de deur!" Paul komt zijn huis uit en wordt, eenmaal in Blinkers huis aangekomen, door de twee inbrekers vreselijk in elkaar geslagen. Tenminste, zo lijkt het. Nortan, die namelijk ook in het complot zit, schreeuwt moord en brand. Blinker, inmiddels gek van angst, sluit zich op in de slaapkamer en belt de politie. Die tien minuten later inderdaad arriveert. De inbrekers worden gearresteerd en Blinker durft eindelijk naar beneden te komen. Op het moment dat de bivakmutsen worden afgezet, staren de agenten en Regi Blinker in de gezichten van John de Wolf en Henk Fräser, die niet meer bijkomen van het lachen. Het bleek een revancheactie van De Wolf. Een paar weken daarvoor had Blinker 's avonds de tuin van De Wolf vol met vuurwerk gelegd. Op het moment dat het donker begon te worden stak Blinker het spul aan en schrok het gezin De Wolf zich dus het apelazerus. En we weten dat De Wolf zich nooit laat pakken. Niet in het veld en ook niet daarbuiten. Dus eigenlijk had Blinker beter moeten weten.”

 

Fragment: 'Justice at last'. "Jan Smit krijgt de rode kaart".

 

 

Bonus: de gehavende neus van Don Leo tijdens het WK’90 in Italië

 

Leo Beenhakker werd bondscoach van het Nederlands Elftal nadat voorganger Thijs Libregts voorafgaande aan het eindtoernooi ontslagen werd. De spelers hadden een lobby ingezet om Cruijff aan het roer te zetten. Een deel van de selectie nam Leo niet serieus als bondscoach. Tijdens een persconferentie verscheen Beenhakker met een gehavend reukorgaan voor de aanwezige pers. Er werd druk gespeculeerd over de oorzaak. Een hardnekkig gerucht repte over slaande ruzie met Gullit. Beenhakker wilde er niet veel over loslaten, ook na het teleurstellend verlopen WK voetbal niet. Rob Vente interviewt ex-keeper Piet Lagarde, die tijdens het WK bij sponsor Adidas werkte en die meer weet over Leo’s neus in 1990: “De waarheid was simpel," lacht Lagarde nu. "Na het eten in het hotel op Sicilië gooide Leo uit balorigheid een plantje - met potje en al - naar m'n kop onder het roepen van "Vangen, keeper." Ik pluk het uit de lucht en gooi meteen terug: "Vangen, bondscoach." Suist het plantje zo bovenop z'n neus. Zei ie een paar dagen later tegen mij: "Ik kon moeilijk zeggen dat je een plantje op m'n giechel had gegooid. Dat gelooft toch geen hond, zelfs geen journalist."

 

Bonusfragment: De schoonheid van het voetbal ligt bij de onbevangen jeugd, is dit de nieuwe Ronaldinho? "De 12 jaar oude Jean Carlos Chera, kijk naar een wervelwind van 35 kg".

 

 

Bron:

 

Voetbalhumor.nl

 

Foto’s:

 

Nu.nl, Peenvogel.nl, Ottenbourg.com, Vvvdj.web-log.nl, DiapGelderland.nl, Lexschoenmaker.nl, Feyenoordwint.nl, Dag.nl, Hotsknotsbegonia.nl, Rijnmond.nl, Ajax.nl.

 

 

 

 

Reageer op dit artikel in het forum

 

Meer van deze schrijver