Twitterende topsporters:

Direct lief en leed delen via het Internet

 

Door TobSport redactieteam, TobSport.nl

Gepost op: 29-05-2009.

 

 

 

In dit artikel:

 

·          Hardcore-twitteraars Lance Armstrong en Shaquille O’Neal

·          Ajacieden twitteren zichzelf in de problemen: Van der Wiel & Anita

·          NBA-teameigenaar Mark Cuban verstuurde tweets van 510 dollar per woord

·          NFL-baas Roger Goodell weet alles van Twitter:

 

NFL-baas Roger Goodell neemt nog even de juiste twitter-termen met ons door: je verstuurt een tweet, naar de ontvanger, de twit. De NFL werkt met een Twitter-unit vol met twits, die sturen de hele dag tweets naar de fan-twits. De tweets worden door de Twitter-unit ook nog eens ge-twackled, ze worden opgedeeld in categorieën. De meeste tweets gaan naar de twitterati, de zware gebruikers, de A-listers op Twitter. Soms ontmoeten deze twitteraars elkaar face-to-face, in zogenaamde tweet-ups…

 
 
Het stormachtige succes van Twitter.com

 

De website Twitter.com werd opgericht eind 2006 en begon als onderzoeksproject. ‘To twitter’ betekent kwetteren en dat is precies wat de gebruikers van de site doen. In korte berichtjes van maximaal 140 tekens, genaamd tweets, deelt de gebruiker met de wereld wat hij op dat moment aan het doen is. Dat het in de meeste gevallen om alledaagse zaken en opmerkingen zal gaan zult u al aanvoelen. Een real-time medium met weinig nieuwswaarde zult u zeggen. Een microblog-dienst.

 

Een medium waarbij u eenvoudig met uw gsm wereldkundig maakt dat u op het punt staat de vuile vaat aan te pakken. Of het konijn van de buren te plukken, omdat het beest u ‘vuil aankeek’ bij het voorbijgaan. Een zwarte kat met witte sokjes genaamd Sockington is een ware Twitter-hit, met meer dan een half miljoen volgelingen. Naar verluid heeft de poes onlangs concurrentie gekregen van een populaire debutant: Keyboard cat.

 

 

In slechts drie jaar tijd groeide de site uit tot een van de succesvolste spelers binnen de sociale netwerksites op het web. Dat was ook niet gek, want de twitter-feeds bewezen snelle verslaggeving on the spot mogelijk te maken bij bijvoorbeeld calamiteiten. Overlevenden in neergestorte vliegtuigen maakten familieleden op de snelst mogelijke manier duidelijk dat men ongedeerd was via een tweet op Twitter. Er verschenen huwelijksaanzoeken op Twitter.

 

Andere succesvolle netwerksites zijn bijvoorbeeld wereldwijd MySpace en FaceBook en in Nederland de website Hyves.nl. Marketing- en communicatiespecialisten hebben veel aandacht op het moment voor deze vorm van directe communicatie en haar potentie. Toch verwacht het toonaangevende bureau Nielsen online research dat de rek er snel uit is bij Twitter. De meeste gebruikers (60%) geven al na de eerste maand van het gebruik er al weer de brui aan. Wanneer Twitter echt doodbloedt, zal een gelijksoortige functionaliteit wel op andere sites opduiken. ‘Microblogging’ is een succes en blijft bestaan.   

 

Celebrities kwetteren maar raak

 

Twitter wist ook bij het grote publiek door te breken door de adoptie van het medium door beroemdheden. Politici als Barack Obama en onze eigen Maxime Verhagen twitteren zich helemaal suf! Net als helden uit de entertainmentindustrie zoals Jay-Z en Oprah Winfrey. Maar ook beroemde sporters laten het medium niet ongemoeid. Een mogelijke transfer, de revalidatie na een blessure of de samenwerking met een nieuwe coach zijn uitgelezen onderwerpen voor sporters om over te twitteren.

 

Het publiek smult van deze snelle en directe manier van informatievoorziening. Maar de gemiddelde informatiewaarde van een tweet moet ook weer niet overdreven worden. In het geval van de beroemde sporter die regelmatig berichten stuurt, mag de verwachting op opzienbarend nieuws niet te groot zijn. De gemiddelde sporter traint zich een groot deel van de dag namelijk suf en komt dan de rest van de dag bij op bank of bed. Met de afstandsbediening van de dvd-speler in de ene hand en de controller van de playstation in de andere.

 

We zitten natuurlijk niet te wachten op een Clarence Seedorf die vanuit Milaan bericht hoe groot het brokstuk is dat hij zojuist uit zijn neus wist te vissen. Maar Twitter en andere digitale media zijn nog relatief nieuw, waardoor de impact ervan de sporter soms nog niet helemaal duidelijk is. En dat levert soms grappige voorbeelden op van sporters die een voor zichzelf schadelijke, maar o zo onschuldige en eerlijke hartekreet via het internet versturen. Zich wellicht niet realiserende hoeveel ogen het bericht in potentie in een wip zouden kunnen oppikken.

 

Ajacieden volgen via Twitter?

 

Zo volgde Voetbal International de tweets van Ajacieden Gregory van der Wiel en Vurnon Anita op de voet. ‘Vreemd genoeg’ verdwenen enkele tweets waarover het blad publiceerde ook weer snel van de site. Wellicht kijkt de club Ajax als een soort ‘big brother’ wel mee na de ophef. Voetbal International pikte Van der Wiel’s tweets op toen hij in Barcelona was voor een korte vakantie. Columnist Michel van Egmond weet de laatste trends te benoemen en bestempelde het taalgebruik van Van der Wiel als “dat van een gangsta-rapper”.

 

Wat Van Egmond eigenlijk bedoelt, is dat u af en toe was extra klinkers aan de tekst dient toe te voegen: “Ws a lng nite, but a good nite tho, nvr had so mch fn lke diz”. Van der Wiel blijkt een ijverige twitteraar. Hij twittert er vrolijk op los, vanaf de achterbank van een Spaanse taxi, vanuit de disco of vanuit zijn hotelkamer: “Odrd sum rmservice…” Van der Wiel’s tweets verdwenen waarschijnlijk vanaf zijn Twitter-site door berichten over zijn stapavonturen: “Bn drnk as fukkk! Ga hlemaal loss hierr. Wil hier nooit meer wg! Got sum new frnds tho…Terecht merkt Van Egmond gelukkig nog op dat we hier met een 21-jarige jongen op vakantie in Spanje te maken hebben. Eentje die houdt van meisjes, pina colada en Twitter.

 

Net als zijn teamgenoot Vurnon Anita. Hij volgde Van der Wiel’s avonturen ook en kwetterde vanaf zijn vakantieadres op Curaçao: “Net done met haren wassen, en opnieuw vlechten, hmm wat zal ik nu gaan doen?” Heerlijk, die zonnig zorgeloze vakantierust. Laat ze er nog maar even van genieten. Voor je het weet loop je weer met het zweet in je naad een fikse bosloop met een schreeuwende Martin Jol in je nek. 

 

Sportsterren in the States gaan los op Twitter

 

De bekende basketballer Shaquille O’Neal heeft zich niet kunnen plaatsen voor de NBA play-offs met zijn team Phoenix Suns. Zo aan het einde van zijn lange carrière is hij het niet gewend al zo vroeg vakantie te hebben. En dan ga je je natuurlijk vervelen. En dan ga je twitteren. Als The Big Tweet zijnde, weet The Arizona Republic. Want Shaq verzint altijd een toepasselijke bijnaam voor zichzelf voor verschillende situaties, meestal beginnende met “The Big …

 

The Big Tweet besloot maar eens te kwetteren naar een andere notoire twitterende Amerikaanse topsporter: Lance Armstrong. Shaquille stuurde de volgende uitdagende tweet naar de fietsende Texaan: “I challenge u to a race, any time, any place. It’s time someone challenged u”. Lance Armstrong kon de tweet wel waarderen en reageerde: “Allright Shaq, you’re on. To quote the great Ricky Bobby: Bring it on trying to bring me down”. Ook Indy Car-coureur Danica Patrick was niet veilig voor een twitterende O’Neal: “Vrooom, vrooom”. Ook tegen deze man wil Shaq racen.

 

Een andere basketballende twitter-fanaat is NBA-speler Charlie Villanueva van de Milwaukee Bucks. Charlie is zo fanatiek met twitteren, dat hij er zelfs een fikse ruzie om kreeg met zijn coach Scott Skiles. Hij wachtte namelijk niet als Shaq tot het aanbreken van het off-season om zijn tweets te versturen. Hij deed het in de rust van de thuiswedstrijd tegen NBA-kampioen Boston Celtics, via zijn gsm: “In da locker room, snuck to post my twitt. We’re playing the Celtics, tie ball game at da half. Coach wants more toughness. I gotta step up.” Na de heftige woordenwisseling laat Villanueva het voortaan wel uit zijn hoofd te kwetteren tijdens de wedstrijd. De rel had wel effect. Milwaukee won de wedstrijd met 86-77 en Villanueva werd topscorer bij de Bucks met 19 punten.

 

Maar het kan nog erger. De basketballende college-prospect van het jaar Blake Griffin twittert zelfs op het veld. De speler zal dit jaar waarschijnlijk als nummer 1 worden gekozen in de NBA-spelersdraft. Het talent is ook een maniakale twitteraar, die ons tijdens de warming-up van een college-wedstrijd en op de bank de volgende interessante zaken weet te melden: “I am dribbling a ball. I’m jumping in the air right now. I’m so glad my parents weren’t white.” Commentatoren waren onder de indruk van het spel van Griffin, maar zeker ook van de snelheid waarmee hij berichten wist te typen…

 

Een overzicht van twitterende topsporters via Sportweek.nl:

 

 

Overzicht twitterende topsporters op http://www.sportweek.nl/twitter.asp

 

 

Een hele dure tweet van 510 dollar per woord

 

Dat onbezorgd twitteren zelfs een fikse kostenpost op kan leveren bewijst een andere belangrijke speler in het Amerikaanse professionele basketball. ‘Speler’, niet als in basketballer, maar de eigenaar van een NBA-team. Mark Cuban is een schatrijke en nog vrij jonge Amerikaan en is eigenaar van de Dallas Mavericks. Cuban staat bekend om zijn aanwezigheid tijdens de wedstrijden van de Mavericks. Hij juicht voor zijn team als een malloot, als een van de fans. Hij rent het veld op om ze te knuffelen en te steunen. En dat wordt wel enigszins gewaardeerd. Maar Cuban kan behoorlijk doorschieten en zich dan bijvoorbeeld gaan bemoeien met de scheidsrechters of het rechtstreeks intimideren van de tegenstander van de Mavericks.

 

Cuban is ook een fervente Twitteraar. Tijdens een wedstrijd van zijn team tegen de Denver Nuggets maakte hij zich kwaad om het gedrag in het veld van enkele tegenstanders en de reactie van de arbitrage daarop. Nuggets-speler J.R. Smith verlaat de bank en probeert zijn beste trash-talk aan Antoine Wright van Dallas. Nadat hij hem in een eerdere wedstrijd al eens een elleboog had gegeven. Cuban reageert direct na de wedstrijd op het incident met tweets. Cuban had van de NBA al eerder een boete van 250.000 dollar gekregen voor het herhaaldelijk becommentariëren van de arbitrage bij wedstrijden. In totaal wist hij al voor anderhalf miljoen dollar aan boetes voor zichzelf binnen te slepen in zijn carriere als NBA-teameigenaar.

 

Voor de onderstaande 2 tweets kreeg hij dit keer een boete van 25.000 dollar. Prijzige tweets dus, 49 woorden maakt een leuke boete van 510 dollar per getwitterd woord:

 

 

First post (7:25 p . m . , March 27):

how do they not call a tech on JR Smith for coming off the bench to taunt our player on the ground ?

Second post (10 minutes later):

scary part of that play: Same crew chief from game in Denver where they missed call - last play of the game & 1st JRSmith/Wright issue.

 

De boete was al snel binnen bij Cuban:

 

Third post (over the weekend):

just found out got fined25k by nba.) nice

Fourth post (over the weekend):

can't say no one makes money from twitter now. the nba does )

Fifth post (yesterday):

how much fun would it be if it could twitter whatever i wanted during mavs game. Fun, but expensive :).

Sixth post (yesterday):

Maybe I should set up an "incogtweeto" account. Think they would figure out it was me. Yeah, my lousy grammar would bust me :)

 

Vervelend voor Cuban is, dat hij ook al een boete van 25.000 dollar kreeg na de wedstrijd in Denver, waarbij dezelfde spelers het met elkaar aan de stok kregen. Cuban refereert eraan in de tweede, bovenstaande tweet. Naar verluid verdiept Cuban zich momenteel als een ware zakenman in het copyright op zijn tweets: mogen infame en abjecte sportblogs zoals deze zijn berichten wel zo overnemen?

 

 

Twitterend (sport)informatie delen heeft de toekomst

 

Dat twitteren niet een vrijblijvende communicatietechniek is, bewijst de Amerikaanse Football-league NFL. De league stuurt fans gespecificeerde tweets over spelers, teams, standen en scores. De draft met nieuwe spelers wordt op nauwgezette wijze gecommuniceerd via de NFL-account op Twitter. Ook de NHL, de ijshockey-league maakt gebruik van informatievoorziening via Twitter. De NFL-commissioner (de grote baas) Roger Goodell blijkt ook twitter-fanaat en erg goed op de hoogte: “It’s all the rage! It’s so cool! It’s the latest and greatest electronic communication tool that the NFL admires and embraces.”

 

De prof-leagues zullen ook wel moeten. Ze worden bijna gedwongen tot monitoring van weer een nieuw medium. Sporters moeten opgevoed worden in het gebruik van Twitter en andere vormen van sociale media. Bijvoorbeeld over de netwerksites die zo onschuldig lijken. Maar een opvallend berichtje haalt morgen alle kranten. Mediatraining gericht op twitter-berichten. Reguliere tweets onder je beroemde naam plaatsen en berichtjes naar een maîtresse maar onder een goede schuilnaam.

 

NFL-baas Roger Goodell neemt nog even de juiste twitter-termen met ons door: je verstuurt een tweet, naar de ontvanger, de twit. De NFL werkt met een Twitter-unit vol met twits, die sturen de hele dag tweets naar de fan-twits. De tweets worden door de Twitter-unit ook nog eens ge-twackled, ze worden opgedeeld in categorieën. De meeste tweets gaan naar de twitterati, de zware gebruikers, de A-listers op Twitter. Soms ontmoeten deze twitteraars elkaar face-to-face, in zogenaamde tweet-ups…

 

Oeps, Lance…

 

Dat zelfs heavy users van Twitter nog wel wat bij kunnen leren bewijst de kwetterende Texaan Lance Armstrong.

Armstrong wilde een video uploaden, maar hij deed iets fout waardoor zijn e-mailadres in beeld kwam te staan voor de 700.000 fans die hem via Twitter volgen. Mocht hij niet van start gaan in de Tour dit jaar, dan weet u hoe het komt, hij is e-mails aan het beantwoorden en/of verwijderen. Van twitteren zal er dan nog maar weinig komen. Het zal de Italiaanse sportpers niet deren. Die boycotten zijn tweets, omdat ze beledigd zijn dat Armstrong ze niet meer face-to-face te woord wil staan tijdens de Giro d’Italia.

 

De boycot deert Armstrong weer niet. “Veel geluk ermee en welkom in 2009”, kwettert hij vrolijk terug.

 

 

 

Bronnen:

 

Wikipedia.org over Twitter.

Voetbal International, Michel van Egmond – “Gregory van der Wiel twitterde gewoon door” (27-05-2009).

Arizona Republic - “Shaq challenges Lance Armstrong” (25-05-2009).

DeStandaard.be - “Twitter-rel in de NBA” (29-03-2009).

FanNation.com, Steve Kay – “Twitter in sports” (05-05-2009).

SportsComedian.com – “Blake Griffin Twitters About Awesome Shot During Game” (31-03-2009).

Usnews.com, Kimberly Castro – “Dallas Mavericks Owner Mark Cuban Fined for Twitter Comments (30-03-2009).

MediaMemo.Allthingsd.com, Peter Kafka – “Mark Cuban’s Twitter Bill: $510 a Word” (29-03-2009).

NBA.Fanhouse.com, Matt Watson - “Mark Cuban rips refs on Twitter”(28-03-2009).

Sportweek.nl – “Lance Armstrong begaat fatale Twitter-fout”(26-04-2009).

NuSport.nl/ANP – “Twitter Armstrong geboycot” (22-05-2009).

 

Foto’s:

 

Flickr.com: schets van de Twitter-homepage.

Ajax.nieuwslog.nl: Gregory van der Wiel.

Pro Shots: Vurnon Anita.

Alt.coxnewsweb.com: Shaquille O’Neal.

Askmen.com: Lance Armstrong.

Weblogs.newsday.com: Mark Cuban.

Insidesocal.com: Roger Goodell.

 

 

 

Reageer op dit artikel in het TobSport-forum

 

Meer van deze schrijver