Met je poten van het veld!

WebSport-TV: Voetbalfans tonen geen respect voor de sport

 

Door TobSport redactieteam, TobSport.nl

Gepost op: 07-02-2009.

 

 

Hét kenmerk van het Eredivisieseizoen 2008-2009: supporters, die verhaal halen bij de selectie, trainer of het management van de voetbalclub waar ze claimen fan van te zijn. In hun voordeel: ze hebben doorgaans genoeg valide redenen tot klagen. Daarover later meer in dit artikel. Eerst over het ergste vergrijp: een regelmatig voorkomende misdaad tegen de grondbeginselen van de sport bij het voetbal in Nederland: hoe de door sport-evolutie bepaalde wetten van de vaststaande relaties tussen de arena, de atleet, het publiek en de leraar met voeten getreden worden door een horde barbaren.

 

De ergste vorm van verhaal halen bij coach, club en spelers is het betreden van het veld door de supporters. Chef Sport bij de Telegraaf Jaap de Groot vreest een mogelijke afnemende openheid in het Nederlands voetbal als reactie op dit gedrag: “(Er wordt…) een bom gelegd onder de openheid die Nederlandse clubs tot uitzonderingen in Europa maakt. Ga naar de trainingen van AC Milan, Real Madrid of elke Engelse Premier-Leagueclub ook en je wordt geconfronteerd met een onmogelijke missie. Bij Manchester United moet je na een serie hefbomen nog een goede kilometer door een niemandsland rijden, voordat je bij het ter plekke ook nog zwaar afgezette trainingscomplex komt. Kortom, een training bij Manchester, Chelsea, Liverpool, Arsenal, maar ook AC Milan, Juventus en diverse andere Europese topclubs krijg je niet te zien. Niet als journalist en als supporter al helemaal niet.”

 

Op het betreden van het veld door een supporter moet een levenslang stadionverbod opgelegd worden. Net als in Engeland. Al lijkt het daar bijna niet nodig te zijn. In de Premier League doen zich nauwelijks voorvallen voor waarbij supporters het veld betreden. Na enkele uitgevaardigde stadionverboden tegen overtreders hier, zal de rest van Nederland zich ook wel drie keer bedenken voordat de heilige grassprieten voortaan nog getreden worden door de onverlaten met hun strontkicksen. De kleur van het karakter van de fans lijkt ook een beetje clubbepaald te zijn. Zo heb ik nooit het gevoel gehad dat Heerenveen-fans Trond Sollied bij zijn bolide zouden opwachten om verhaal te halen na een stroeve nederlaag.

 

Zonder verder oponthoud neemt TobSport u nu mee in een rondje langs de Nederlandse Eredivisievelden, in zes verschillende ‘cases’, waarbij supporters al dan niet terecht hun ongenoegen lieten blijken op verschillende manieren: 

 

1.         Fusieperikelen in Limburg bij Roda JC en Fortuna Sittard

 

Medewerkers van de clubs Roda JC en Fortuna Sittard werden in de privé-sfeer bedreigd omdat ze over fusieplannen spraken. De bedreigingen zorgden al voor het aftreden van de voorzitter van Roda JC. De fusie is nodig om topvoetbal in Limburg blijvend mogelijk te maken. Het geld van Ome Nol bij Roda is een keer op en Fortuna lijkt tegenwoordig niet hoger dan de middenmoot te kunnen eindigen in de Jupiler League. Fans van beide clubs zijn wel redelijk consequent: de matige voetballende prestaties worden op de koop toegenomen nu de eigen identiteit onder vuur ligt. Liever slecht voetbal van Roda of Fortuna, met middelmatige spelers, dan juichen voor goed voetbal bij FC Limburg. Toch lijkt de kogel nu echt door de kerk te zijn op managementniveau. Roda JC en Fortuna Sittard gaan fuseren, maar het Maastrichtse MVV moet er vooralsnog niets van hebben en blijft liever aanmodderen in de Jupiler League. Roda en Fortuna zullen bij een fusie mogelijk fans verliezen, maar wellicht zijn er ook voldoende nieuwe fans te winnen voor een professioneel voetbalbolwerk in het Diepe Zuiden. Op 6 december 2008 liepen Roda-supporters mee in een anti-FC Limburgmars:

 

 

2.         Het zoveelste moment van terug-bij-af bij Feyenoord

 

Feyenoord-fans raken zo langzamerhand begrijpelijkerwijs tot op het bot gefrustreerd door de spiraal van slechte prestaties en ditto aankopen. Ruud Gullit kocht een selectie aan mislukkelingen bijeen, maar ook de huidige lichting met ervaren spelers kan nog niet aan de verwachtingen voldoen. De fans stonden als een man achter trainer Verbeek, maar de spelers waren al in de aanloop van het seizoen het vertrouwen kwijt in de ingeslagen weg. Verbeek gaf zichzelf niet de kans om te falen of slagen met zijn methoden, want de selectie was al ver daarvoor klaar met zijn sociale capaciteiten als trainer blijkt uit een artikel van Voetbal International van vorige maand. Een groep aanvoelen en daarop anticiperen behoort natuurlijk tot de kerncapaciteiten van de trainer. Gelukkig begrepen de fans dit en na enkele verdiende scheldkannonades en het ophouden van de spelersbus begonnen ze hun ploeg weer aan te moedigen. De spelers hadden natuurlijk een lelijke dolksteek gegeven in de rug van de trainer, maar belangrijker is de club behoeden voor het verder voetballen tegen degradatie.

 

 

3.         Een nieuwe wind blaast op tornadokracht bij PSV Eindhoven

 

In Eindhoven wist Jan Reker in korte tijd door de hele club van boven tot onder onrust te zaaien. In de uitzending van Voetbal International van 2 februari wist hij de uitspraken van zijn criticasters echter aardig te weerleggen. De groep die kritiek levert is echter groot en de beschuldiging vrijwel altijd dezelfde: “Reker liegt dat het gedrukt staat”. Hij lag al in de clinch met o.a. Stan Valckx (technisch directeur), Heurelio Gomez (ster-keeper), Lemic (succesvolle spelersmakelaar), De Visser (superscout), Erwin Koeman (beoogd assistent-trainer) en Joop Hiele (keeperstrainer). Ondertussen vond coach Huub Stevens geen ‘klik’ met de spelersgroep en liep het verwende publiek al aan de stoelpoten van en Stevens en Reker te zagen. Stevens stapte op is de lezing en dus kon Reker blijven zitten. Ook evalueren is niet meer mogelijk want club en coach spraken af de vuile was niet buiten te hangen. En met de energieke Toivonen daalde de rust weder neer op de Herdgang. In het videofragment heeft Stevens het aan de stok met Edison Mendez:

 

 

4.         Een fan bekritiseert de arbitrage bij De Graafschap

 

Op De Vijverberg, in de Achterhoek, bij De Graafschap is het respect voor de medemens doorgaans nog wel aanwezig. Des te groter de verrassing dat we ook in Doetinchem geconfronteerd worden met een fanatieke supporter, die letterlijk het veld aanveegt met een lid van de arbitrage. De man is boos omdat een goal van de prachtige Isrealische aanwist Ben Sahar (terecht) wordt afgekeurd. De man klimt over de boarding, kegelt assistent-scheidsrechter Simons omver en wordt daarna het stadion uitgegooid. De man mag 15 jaar zijn gezicht niet laten zien in De Vijverberg en betaalt daarbovenop een boete van 1000 euro, plus eventuele bijkomende kosten door een boete van de KNVB. Hierbij zijn spijtbetuiging:

 

 

5.         Fans in Den Haag houden van een ererondje op het veld

 

ADO-fans staan er bekend om, dat ze ook een ‘Haags Kwartiertje’ OP het speelveld wel kunnen waarderen. Een groot aantal filmpjes op de site YouTube toont wangedrag verspreid over een keur van wedstrijden. Een aantal ererondjes over het veld en andere praktijken uit de recente geschiedenis voor en door de fans uit Den Haag:

 

In november 2006 daagt men Vitesse-fans uit in eigen stadion door ze over het veld tegemoet te lopen. In april 2007 begonnen fans alvast tijdens de wedstrijd tegen FC Groningen met het afscheid en de geplande sloop van het Zuiderpark-stadion door de tribunes te demonteren en een assistent-scheidsrechter met vuurwerk te bekogelen. In november 2007 betreden Den Haag-fans het veld bij een wedstrijd in en tegen FC Den Bosch. In mei 2008 viert men de promotie naar de Eredivisie alvast voor het laatste fluitsignaal op het veld, met de spelers. Gelukkig maar, dat ADO in het zelfverklaarde “best beveiligde stadion van Nederland speelt”. Vlak voor de winterstop van dit seizoen was coach Andre Wetzel nog niet gerust op het uitblijven van nieuwe fratsen door de fans: “We staan nu waar iedereen ons vooraf verwachtte. Maar wij zijn een eredivisiewaardige ploeg. Onze grootste zorg ligt niet bij het elftal, maar bij de supporters. Het is te hopen dat het negativisme niet weer de overhand krijgt. Ik heb dingen van de tribunes gehoord waar ik niet blij van werd. De oude reputatie mag niet weer terugkomen."

 

Hier nog even de beelden tegen Vitesse uit 2006:

 

 

6.         Vechten tegen te hoge verwachtingen bij Ajax

 

Na een 1-0 nederlaag in eigen snelkookpan karakteriseerde een fan vanaf de tribune de passerende coach Van Basten als zijnde “een pannenkoek, voor het verspelen van de landstitel”. Het steekt de fans, dat de geïnvesteerde 34 miljoen euro niet automatisch garant staat voor het behalen van een titel. Het vertoonde spel van de Ajacieden en het soms moeilijk te begrijpen wisselbeleid door Van Basten en co. helpen niet echt om het vertrouwen in het nieuwe Ajax van Van Basten goed te laten wortelen in Amsterdam. Het roepen van “pannenkoek” is op zich een uiterst beschaafde manier van het uiten van ontevredenheid. Het daaropvolgende betreden van het trainingsveld door boze fans deze week is een verre van beschaafde actie. Het zorgde er zelfs voor dat Van Basten even aan stoppen dacht. De laatste coach van de traditionele top drie van de Eredivisie die dit seizoen nog op z’n plekje zit. Hij herpakte zich en richt zich weer vol goede moed op de actualiteit en gelooft in zijn aanpak voor de lange termijn. Met de pannenkoek-criticaster liep het minder goed af. Hij bleek zich in het verkeerde vak op te houden. Ajax toonde zich een humorloze wreker en pakte zijn seizoenskaart af. Hij is hier vereeuwigd:

 

 

TobSport-conclusie:

 

Het afnemen van respect in dagelijkse omgangsvormen is een maatschappelijk probleem, dat zich ook voordoet en etaleert in de wereld van de (top)sport. Toch is er niets mis mee om juist in deze wereld met rolmodellen, idolen, superatleten, het verleggen van grenzen, het ontplooien van talent en liefde en passie te hameren op enkele bekende en enkele ongeschreven regels. En daarbij moet elke partij de hand in eigen boezem steken.

 

Fans mogen nooit meer het speelveld of de trainingsvelden betreden. Dat is een doodzonde. Het veld behoort enkel toe aan degenen die waardig genoeg zijn om erop op te treden. Diegenen zijn de artiesten, die op hun beurt moeten beseffen en uitstralen dat ze weten uitverkoren te zijn om hun talent te mogen etaleren op het speelveld. Ter meerdere eer en glorie van de speler zelf en zijn club, maar zeker ook om het publiek te vermaken.

 

Fans moeten accepteren dat processen in topsport tijd vergen en dat een groep mensen niet in enkele maanden volledig op elkaar ingespeeld zijn. Het tot de orde roepen van spelers of coaches buiten het speelveld moet mogen, mitst dit gepaard gaat met respect en de nodige realiteitszin. Coaches en spelers moeten zichzelf dan ook kwetsbaar durven opstellen en netjes in discussie durven gaan met fans.

 

Coaches en spelers moeten zich bewust zijn van hun voorbeeldfunctie en niet bijvoorbeeld op kinderachtige wijze zelf het veld betreden terwijl dit niet mag (zoals Van Basten en coach Ron Jans onlangs deden). Ook moeten zij onsportief gedrag binnen de eigen selectie aankaarten, ook al behalen zij soms succes met dit onsportieve gedrag (denk aan schwalbes, die penalties uitlokken of het elkaar aannaaien van kaarten).

 

Coaches en spelers moeten naast een goed salaris kiezen voor het acteren voor een club waar men van houdt. Een club, waarvan men de clubwaarden uitdraagt en waarbij men teruggeeft aan de regio, door tijd beschikbaar te stellen en inzet  te tonen. Men moet de club gedurende langere tijd trouw blijven, door niet bij iedere mogelijke contractverbetering direct te verkassen (Koeman nam de trein naar Valencia en solliciteert nu weer bij PSV).

 

Als deze regels in acht genomen worden zal het niveau van onderling respect en algemeen welbehagen in de voetbalwereld alleen maar toenemen. I HAVE A DREAM: “Kinderen kunnen weer met hun ouders een voetbalwedstrijd bezoeken, zonder gevaar voor eigen leven of schade aan het het jeugdige paradigma (op 5-jarige leeftijd moeten nadenken over ‘Joden aan het gas’ ?). Voetballers zijn weer helden, die we bewonderen als superatleten of omdat zij voorafgaande aan de wedstrijd nog een muurtje gemetseld hebben. Er mag best nog wel eens een spelersbus staande gehouden worden bij slechte prestaties, maar bedreigingen aan het privé-adres van spelers, coaches en bestuurders behoort tot het verleden. Een terugkeer naar de harmonie van de relaties tussen atleet, arena, publiek en leraar en de ware geest van de topsport.”

 

Bronnen:

 

DeGraafschap.nl : “Verklaring directie na incident van 01-02-2009” (02-02-2009).

Telegraaf.nl, Mike Verweij : “Van Basten dacht aan stoppen” (07-02-2009).

Telegraaf.nl : “Seizoenskaart Ajaxfan afgenomen” (07-02-2009).

NSP.nl, Joop Niezen : “ADO’s Forepark hufterproof?” (29-05-2008).

FCUpdate.nl : “Wetzel baalt van spreekkoren ADO-supporters” (15-11-2008).

Telegraaf.nl, Jaap de Groot : “Eigen kijk: Pannenkoek” (07-02-2009).

 

Foto’s:

 

DeGraafschap.nl, ANP, Sportweek.nl, Voetbal-centrum.nl, NSP.nl.

 

Video:

 

NOS.nl, YouTube.com.

 

 

 

Reageer op dit artikel in het TobSport-forum

 

Meer van deze schrijver