Klik!

 

 

Belgisch blok op WK Hoogerheide

Niels Albert in een zetel naar de winst

 

Door TobSport redactieteam voor TobSport.nl

Gepost op: 01-02-2009.

 

Het WK Veldrijden 2009 in Hoogerheide

 

Veldrijden ofwel cyclocross is ideaal om te volgen via de televisie. Ongeveer een uur koers en dan: de uitslag. Met een flink bemodderde winnaar ziet u ook weer eens een topsporter die aantoonbaar werkt voor zijn geld. Terwijl het aanwezige publiek enkel flitsen van de wedstrijd kan volgen, zit u achter uw televisiescherm op de eerste rang. Een terrein met veel oneffenheden, obstakels en de vele bochten in het parcours zorgen voor spektakel en veel kansen om aan te vallen voor de renners. U hoeft u dus zeker niet te vervelen met een middagje cyclocross. Er worden gereden in diverse klassementen zoals de Superprestige, de Wereldbeker en de Gazet van Antwerpen-trofee.  De belangrijkste wedstrijd van het jaar is echter die om het wereldkampioenschap. Is het dan alleen maar hosanna in het wereldje van het veldrijden? Zeker niet. De sport staat onder druk. De sport is met name populair in België en kent een afnemende belangstelling in andere landen.

 

In Nederland dreigen subsidiegelden wellicht te verdwijnen, omdat het veldrijden geen Olympische sport is. De Belgische Minister van Sport wil het ‘topsport-label’ van het veldrijden afnemen. De internationale wielerbond UCI wil zich sterk gaan maken voor de cyclocross. Het WK van volgend jaar zal gehouden worden in Tsjechië om daar de aandacht vast te houden. De woonplaats van tweemalig runner-up Zdenek Stybar, Tabor, is gekozen als wedstrijdlocatie. In Nederland hadden we jaren achtereen Adri van der Poel en Richard Groenendaal die onze nationale driekleur verdedigden uit pure liefde voor de sport. Van der Poel stopte en Groenendaal doet dat nu ook. Gelukkig diende zich een nieuwe Nederlandse kanshebber aan in de vorm van Lars Boom. Voorafgaande aan de wedstrijd brulde Boom dat de 1e februari zijn dag zou worden. Dat roept hij al twee jaar. Hij wilde zijn wereldtitel van vorig jaar prolongeren. Toen al keek hij vooral uit naar het WK in eigen land. De klassementen kunnen hem niet zoveel schelen. Hij wil met name mooie dagzeges halen.

 

Belgen kunnen het bloed van Boom wel drinken

 

En dat steekt de Belgen. Zeker omdat hij weet te winnen als hij zich op een individuele wedstrijd concentreert. De Stem betitelde hem al als ‘prijsvechter’. In België werd Boom door media, publiek en bondscoach De Bie tot staatsvijand nummer één gemaakt. Al ver voor de eindstrijd kondigden de Belgen aan voor het eerst als één blok te gaan rijden. Tot dan toe nog nooit gelukt. Enkele jaren achtereen gooide ploegentactiek roet in het eten als het gaat om het behalen van een titel voor België. Met als mooiste voorbeeld het WK van 2000, gewonnen door Groenendaal, geholpen door Rabo-teamgenoot Sven Nys. De Belgen bleven massaal met een nare smaak in de mond achter. Nys werd beschimpt en was in tranen na de wedstrijd. Toen Nys van de Nederlandse Rabo-ploeg overstapte naar een Belgische ploeg leek ook deze drempel weggenomen te worden. De Belgen zouden als één ploeg gaan rijden om Boom van de eindoverwinning te houden. Ze liepen Boom voor het WK flink te zieken. Boom zou een "een arrogante jongen zijn geworden", volgens Bart Wellens. De Nederlander bleef geconfronteerd met de woorden van Wellens rustig tegenover Sporza: "Ach, ik heb hem nog gefeliciteerd met zijn dochtertje. Zo arrogant ben ik dan toch niet?" Boom toonde zich niet onder de indruk van het Belgische blok. Hij zou zich er “geen bal van aantrekken” en geloofde dat hij in z’n eentje sterk genoeg zou zijn om de concurrentie te verslaan.

 

Boom geloofde niet in het gezamenlijk rijden voor één doel door de Belgen. Ploegentactieken zouden opnieuw roet in het eten gaan gooien voor de Belgen. Terwijl de Nederlanders juist als één blok zouden rijden. De voortekenen waren echter goed te noemen voor de Belgen. De eerste cyclocrosswedstrijden van het seizoen is Boom standaard herstellende van de wegwedstrijden. Hij komt dan langzaam in vorm om op het juiste moment te pieken. Vorig jaar won Boom de wedstrijden die hij wilde winnen voorafgaande aan het WK (na een zwaar wegseizoen) en aansluitend reed hij soepel naar de wereldtitel. Dit jaar, in het weekend voor het WK, wist Nys de inmiddels warmgedraaide Boom echter in de sprint te kloppen in de laatste wereldbekerwedstrijd in Milaan. Ook in de wedstrijd daarvoor in Roubaix wist Boom niet te winnen. Voor en na die wedstrijd bepaalden de Belgen al hun WK-tactiek. Wellens tegen Sporza: “In Roubaix hebben we twee weken geleden al vergaderd met de Belgische ploeg. Als er een Belg aan de leiding rijdt, mag er een andere Belg naartoe rijden, behalve als Lars Boom in het wiel zit." De Tsjech Stybar is niet bevooroordeeld en zegt tegen Sporza: “Boom rijdt voor eigen volk en zegt al twee jaar dat dit de belangrijkste wedstrijd is voor hem. Zo heeft hij zichzelf enorm veel druk opgelegd. En Nys heeft afgelopen weekend in Milaan zijn goeie vorm bewezen. Sven Nys en Lars Boom zijn voor mij de favorieten." Zouden de Belgen slagen in hun ploegentactiek, door Boom gezamenlijk total-loss te rijden?

 

Het lukte ze, al in de eerste ronde

 

Zondag 1 februari won het Belgische toptalent Niels Albert (22) het WK cyclocross in het Brabantse Hoogerheide. Op een onverwacht lastig parcours (uitgezet door Adri van der Poel) ging hij van meet af aan aan kop. Het broekie van de Belgische ploeg was vooraf geen favoriet voor het behalen van de wereldtitel. Hij verstopte zich bewust de laatste twee wedstrijden voorafgaande aan het WK. Het was ook pas zijn eerste prof-WK. En hij is nog niet zo lang hersteld van een gescheurde lever. Niels Albert is afkomstig uit hetzelfde dorp als de tien jaar oudere cyclocross-specialist Sven Nys. De man die alles al won in het veldrijden, maar slechts een enkele wereldtitel wist te veroveren. Zijn honger naar een tweede wereldtitel is erg groot. Dat en zijn staat van dienst maakten hem de grote Belgische favoriet. Toch zou het hem weer niet lukken. Hij werd derde dit jaar. Net als vorig jaar. Een korte demarrage van Vantornhout was de Nederlanders fataal. Nys nam de kop over en hield daarna even stil. Op dat moment sloeg Albert een gaatje en in zijn harkerige stijl wist hij voorop te blijven.

 

Samen met Vantornhout, Wellens en Zdenek Stybar (Tsjechië) reed hij Nys weg van de achtervolgende groep. Stybar was de enige die Albert enigszins kon volgen. De Belgen gingen natuurlijk niet meer als maniakken in de aanval. Nys probeerde nog achter Stybar aan te gaan, maar viel terug in de groep onder aanvoering van de Nederlander Thijs Al. De doorbraak van dit jaar verrichte kopwerk voor Boom. Lars Boom zat echter vanaf het begin totaal niet in de wedstrijd. Hij zou uiteindelijk als 20e eindigen. Een complete off-day. Hij wisselde tweemaal van fiets, onder andere om een hogere bandenspanning te genieten. Waarschijnlijk had Boom een zachtere ondergrond verwacht. Het zonnetje in Hoogerheide wist de bevroren ondergrond echter niet voldoende te ontdooien. Met hardere banden zou hij met zijn sierlijke stijl kunnen profiteren en tijd kunnen inlopen. Boom kon echter met moeite de groep onder leiding van landgenoot Al volgen. Hij zou later aangeven niet goed genoeg te zijn geweest om echt potten te kunnen breken. Het wisselen van fietsen had ook teveel tijd en inspanning gekost.

 

De 35.000 aanwezige Belgen van de in totaal 50.000 bezoekers konden hun geluk niet op. Wat was men bang geweest voor de torenhoge favoriet Lars Boom. Het bleek nergens voor nodig. Gedurende de wedstrijd wist Niels Albert op een bepaald moment een ongekende voorsprong van bijna een minuut neer te zetten op zijn achtervolgers. En dat terwijl er rondjes met meer dan 30 kmp/u waren afgelegd door de veldrijders. Albert hield zo’n 20 seconden over op Stybar. In het achterveld nam levende legende Richard Groenendaal afscheid. Hij kon geen rol van betekenis meer spelen. Stiekem had hij nog even gehoopt op een regenachtig parcours om zijn kans te grijpen. In Groendaal verliest Nederland een icoon van de cyclocross. Gedurende lange tijd heeft hij het veldrijden in Nederland in leven gehouden. Nederlands succes in Hoogerheide was er wel voor Marianne Vos, die de wereldtitel bij de vrouwen op haar naam schreef en voor Tijmen Eising, die won bij de junioren.

 

Twee talenten: garant voor spannende wedstrijden in de toekomst?

 

Na afloop van het WK toonde Bart Wellens zich opgelucht. “We hebben de boom geveld”, sprak hij triomfantelijk tot een verslaggever van de Belgische krant de Morgen. Het wisselen van fietsen door Boom bestempeld deze krant als “een schijnmanoeuvre van de Nederlandse topfavoriet om zijn slechte vorm te verdoezelen”. De Morgen geeft aan dat Thijs Al dit zou hebben laten doorschemeren na de wedstrijd. Sven Nys speelde op de man na de wedstrijd. Tegenover de Morgen: “Er is maar één verliezer vandaag en dat is Boom. Hij voelde meteen dat er een onklopbaar Belgisch blok stond en dat heeft hem mentaal gekraakt. We mogen trots zijn als Belg.” Tegenover de camera’s van de NOS toonde Boom zich na afloop weinig spraakzaam. Hij leek ‘ontgoocheld’ te zijn volgens de Belgen en verkeerde volgens hemzelf niet in goede vorm. Zijn stilzwijgen is koren op de molen van de negatieve Belgen. Die Boom liever kwijt lijken te zijn dan rijk. De Morgen stelt dat Boom na afloop niets kwijt wilde over de vraag of dit zijn laatste WK veldrijden geweest is. Ook Sporza stapte op Lars af: “Of het WK een van de laatste crossen uit mijn carrière in het veld wordt? Dat weet ik nog niet. Ik moet daar met de ploegleiding van Rabobank nog over praten en voor dat gesprek doe ik daar geen uitspraken meer over." Heel België hoopt alvast op het compleet overstappen van Boom op het wielrennen op de weg. Tegen onze zuiderburen zeggen we: Think twice!  Er is niets mooier dan twee talenten, uit Nederland en België die elkaar proberen de loef af te steken met het behalen van mooie overwinningen.

 

De drang om de Boom uit Nederland te verslaan zit diep bij de Belgen. Sven Vanthourenhout tegenover De Morgen: “Dat Lars Boom het vandaag niet zou maken, wist ik meteen na de start. Ik keek in zijn ogen en ik had het meteen begrepen dat het niet zijn dag zou worden. Nooit voorheen stond er een Belgische ploeg als vandaag. Ik ben pas als zevende aan de finish gekomen maar ik geniet alsof ik zelf gewonnen heb." Klaas Vantornhout, die Albert hielp ontsnappen dacht er het zijne van: “Ons plan bestond erin om Lars Boom mentaal te kraken en daar zijn we perfect in geslaagd. Vrijdagavond hebben we samen gezeten en hebben we geëvalueerd wat hij de laatste weken zoal rondgestrooid had. We hebben er eens hartelijk mee gelachen. Boom topfavoriet, ach. Hij zal het nu wel weten tot wat we in staat zijn." Nederlanders en Belgen hebben elkaar nodig voor een spannende strijd in de komende jaren en om een positief imago voor het veldrijden te garanderen. Niels Albert wist zijn strategie perfect ten uitvoer te brengen. Tegenover de Morgen: “Weet je, in Roubaix en Milaan heb ik de voorbije weekends serieus verstoppertje gespeeld. De anderen begonnen twijfels te uiten bij mijn paraatheid en dat was precies wat ik nodig had. Bovendien was ik voor het eerst in weken nog eens fatsoenlijk weg bij de start. Zo'n explosieve start op een hellende strook past me als gegoten. Ik heb mijn plannetje vervolgens perfect uitgevoerd. Voor de start had ik voor mezelf al uitgemaakt dat ik met een vroege aanval wilde uitpakken. Toen Stybar naderde, heb ik ook niet gepanikeerd. Integendeel, ik liet hem zelfs bewust bijna tot in het wiel komen om vervolgens na de trap een serieuze versnelling te plaatsen. Het heeft hem gekraakt. Ik liep per ronde slechts enkele seconden uit, maar dat was voldoende om de strijd ook mentaal te winnen."

 

Bronnen:

 

DeMorgen.be : “Prins Albert nu al koning” (01-02-2009).

DeMorgen.be : “Nys: Iets rechtgezet uit verleden” (01-02-2009).

DeMorgen.be : “Albert : Pas over drie weken nuchter” (01-02-2009).

Sporza.be : “Boom: Trek me niets aan van de Belgen” (29-01-2009).

Sporza.be : “Lars Boom is arrogant geworden” (28-01-2009).

 

Foto’s:

Niels Albert : Cor Vos Fotopersburo/Telegraaf.nl.

Podium Hoogerheide : DeMorgen.be.

Sven Nys : Cor Vos Fotopersburo/Telegraaf.nl.

Podium WK Treviso 2008 : Cor Vos Fotopersburo/LarsBoom.nl.

Lars Boom in koers WK Treviso 2008 : Photonews.

 

 

Reageer op dit artikel in het forum

 

Meer van deze schrijver