Wimbledon 2008:

Zien we Federer en Nadal weer terug in de finale?

 

Door TobSport redactieteam, TobSport.nl

Gepost op: 28-06-2008.

 

Wimbledon 2008

 

Het prestigieuze tennistoernooi in Zuidwest Londen, is inmiddels aanbeland bij de vierde ronde. Het grastoernooi kent een lange en rijke historie (sinds 1877). Elk jaar weer trotseert het publiek de regenpauzes om aardbeien met slagroom naar binnen te werken en om de nieuwe kampioen te mogen begroeten. De traditie wordt veilig gesteld, zo gaan alle spelers verplicht in het wit gekleed op de court. Wie zou de nieuwe, in het wit geklede kampioen kunnen zijn? In het mannentennis doken de laatste jaren voornamelijk de namen van twee spelers op: Roger Federer en Rafael Nadal. De nummers 1 en 2 van de wereld op de ATP-ranglijst sinds 2005. Federer veroverde de eerste plaats al in 2004. Ze stonden in 5 Grand Slam-finales tegenover elkaar, waarvan twee keer op Wimbledon. Die twee keer won Federer. Net zoals de vijf laatste edities van het toernooi trouwens.

 

Roger Federer vs. Rafael Nadal

 

De drie ontmoetingen in de finale van het Franse Open op Roland Garros waren voor Nadal. Net zoals de laatste vier edities trouwens. Federer wist het toernooi nog nooit te winnen. Ook dit jaar verloor hij, van Nadal, in de finale. Maar Federer is dan wel weer de eerste levende Zwitser met een eigen postzegel. Ook mooi. Federer is ook degene, die het langst de nummer 1-positie vasthoudt in het tennis. Nadal houdt dan weer tot dit moment het langst de nummer 2-positie vast. Als het gaat om de onderlinge winstratio over alle onderlinge duels dan staat het 11-6, in het voordeel van de Spanjaard Nadal. Op gras leidt Federer met 2-0, maar Nadal wint weer met 4-2 als het gaat om alle onderlinge duels in Grand Slam-wedstrijden. Kortom: beide mannen ontlopen elkaar niet zoveel, maar zijn wel totaal verschillend. Met name qua spelstijl. Federer is de all-rounder, Nadal is de man aan het net en op de achterlijn.

 

Waarom Nadal wint?

 

Nadal won dus de meeste onderlinge partijen. Ook omdat ze hoofdzakelijk gespeeld werden op zijn favoriete ondergrond: het gravel. Federer prefereert een snelle(re) baan. Vorig jaar speelden de twee spelers een custom-game: “The Battle of the Surfaces”. De speelhelft van Federer kreeg als ondergrond gras en die van Nadal gravel. Nadal won. Het veld kostte 1.63 miljoen dollar om aan te leggen, maar er zal zeker nog een rematch volgen. Het voornaamste wapen van Nadal tegen Federer is zijn wervelende cross-court forehand zegt coach Dan Thorp tegen de BBC. De topspin die de bal meekrijgt zorgt dat deze stijgt en omdat Nadal linkshandig is, eindigt de bal hoog bij Federer’s backhand. Dit vormt een constant probleem voor Federer, al probeert hij dingen te verzinnen om deze krachtige forehand te vermijden. Federer’s backhand is zeker niet slecht, maar bij de hoge ballen die hij moet slaan maakt willekeurig elke speler meer fouten en slaat men minder krachtige returns. Nadal wist tot nu toe de ‘trucs’ van Federer goed te omzeilen.

 

Waarom Federer wint?

 

Federer ziet Wimbledon als ‘zijn’ toernooi. En hij heeft genoeg in huis om van iedere tegenstander te kunnen winnen. Judy Murray van de BBC stelt het als volgt: “Federer is atletisch en beweegt gemakkelijk over het veld, is technisch zeer goed, vol zelfvertrouwen en heeft zijn emoties goed in bedwang. Zijn voornaamste wapens zijn net als Nadal de cross-court forehand, zijn ‘sliced-backhand (werkt vooral goed tegen big-hitters als Roddick en lokt tegenstanders naar het net) en zijn accurate ‘service’. Hij beheerst zelfs het serve&volley-spel erg goed, wanneer daarvoor zou kiezen. Zijn arsenaal aan slagen is ongekend. Hij brengt verschrikkelijk veel afwisseling in zijn spel. Dit jaar heeft Nadal het tot nu toe echter beter gedaan op papier. Roger won 1 titel en Rafael 4. Zou Federer sterk genoeg zijn voor een zesde titel?

 

Voorspellingen van deskundigen

 

Voor de zege op Wimbledon 2008 werden door de bookies vooraf als kanshebbers vooral Djokovic, Federer en Nadal genoemd. De Rus Marat Safin wist het gevaar van de Serviër Djokovic al in ronde twee te ontmantelen. Safin ziet door deze overwinning weer eens een sprankje licht, na ver gedaald te zijn op de ATP-ranglijst Voorafgaande aan het toernooi had Djokovic nog veel praats. Hij ziet nieuwe namen opduiken, die de nummer 1-positie van de Zwitser moeten kunnen aanvallen. Hij versloeg Federer zelf in de halve finale van de Australian Open. Hij verwacht dat Federer nog steeds “geschokt moet zijn van dat feit. Hij is de laatste maanden aan het tobben.” (DAG). Het ging inderdaad minder de laatste maanden met de Zwitserse numero uno. Hij kwam dan ook terug na een herstel van de ziekte van Pfeiffer. Federer wist zich in deze Wimbledon-editie vrij gemakkelijk te ontdoen van Hrbaty, Söderling en Gicquel. Nadal versloeg Beck en Gulbis en Kiefer. Tennislegende Björn Borg noemde Djokovic en Nadal als grootste kanshebbers. Nadal zelf noemt de reeks ongeslagen partijen van Federer op Wimbledon en trekt een andere conclusie: “Hij heeft het grastoernooi van Halle gewonnen en is al 59 wedstrijden ongeslagen op Wimbledon. Kom op zeg, natuurlijk is hij favoriet.” (DAG).

 

De Fed-Express is niet te stoppen

 

TobSport zet zijn geld alvast op Roger, de Fed-Express uit onze broederstaat (want wat gaven we er fijn geld uit deze voorzomer en wat vonden ze ons aardig). Zijn zelfvertrouwen heeft zeker nog geen deuk gekregen: “Het gras is in mijn voordeel, omdat ik een speler ben die beweegt over het hele veld. Ik voel me absoluut de grote favoriet. Dit is heel belangrijk voor me, opgaan voor de zesde titel op rij.Ik focus mijzelf op de zeven titels die Pete Sampras hier won. Dat is mijn doel.” (DAG). Recordhouder Grand Slam-titels (14), Pete Sampras zelf is het eens met TobSport en voorspelt Federer als de kampioen in 2008. Kijk maar uit Pete, nog twee titels naar Zwitserland en daar gaat je record!

 

Bronnen:

 

Wikipedia over Federer vs. Nadal, Roger Federer, Wimbledon.

BBC Sports/ Dan Thorp – “Player Tactics”.

BBC Sports/ Judy Murray – “Player Tactics”.

MA.DAG 23 06 2008 – “Twijfels over Federer op Wimbledon”.

 

Foto’s:

 

Wikipedia, Tennis.com, Topnews.in, De Pers.

 

 

Reageer op dit artikel in het forum

 

Meer van deze schrijver