Weer Lakers – Celtics!

Garantie voor een historische NBA-finale

 

Door TobSport redactieteam voor TobSport.nl

Gepost op: 01-06-2010.

 

 

Lees het artikel en bekijk:

 

·          De ‘eye-dance’ van Kevin Garnett en Lamar Odom

·          Ruzie tussen Rajon Rondo en Kobe Bryant

·          Bryant vs. Allen in ‘stills’

·          Artest trekt aan broek van Pierce en brengt serenade

·          The hardest working man in showbiz: Kendrick Perkins

 

 

In de NBA-finaleserie treffen de kampioenen van de Westelijke en Oostelijke basketbal-conferences elkaar. In het Westen gaven de piepjonge Oklahoma City Thunder dapper partij aan de kampioen van vorig seizoen. Maar ze speelden niet goed genoeg om de Los Angeles Lakers al in de eerste ronde van de play-offs naar huis te spelen. De Lakers versloegen de Thunder en maakten in de tweede ronde gehakt van de Utah Jazz. In de Westelijke finale hadden ze een zware dobber aan de sympathieke Phoenix Suns.

 

De Suns spelen frank en vrij op de aanval en met name hun bankzitters wisten de aandacht te trekken tegen de Lakers. De Suns wisten enkele wedstrijden achter elkaar te winnen, ondanks het goede spel van sterspeler Kobe Bryant van de Lakers. Het spel van zijn collega’s is nog te instabiel. Pau Gasol speelt vrijwel altijd goed, maar met name Lamar Odom, Ron Artest en Derek Fisher wisselen goede wedstrijden af met veel mindere. Center Andrew Bynum heeft last van een vervelende blessure.

 

Het hele playoff-scenario bij de Lakers doet denken aan de NBA-playoffs van twee seizoenen geleden. Toen de ploeg uit Los Angeles verloor in de finale van de eeuwige rivaal: de Boston Celtics

 

 

Lakers vs. Celtics in 2008:

 

Het NBA-seizoen 2007-2008 betekende een grote ommezwaai voor Boston. De Celtics hadden dat seizoen de supersterren Ray Allen en Kevin Garnett binnengehaald om hun eigen ster Paul Pierce te ondersteunen. Dankzij deze drie en het spel van spelverdeler Rajon Rondo, de sterke, defensieve center Kendrick Perkins en alleskunner James Posey wisten de Celtics de NBA-titel te veroveren. Het gemis van Los Angeles-center Andrew Bynum door een blessure zorgde ervoor dat de Celtics onder het bord en in de verdediging een overwicht hadden. En Kobe Bryant leerde zijn nieuwe teamgenoten net een beetje kennen.

 

Het jaar erop stonden de Lakers opnieuw in de finale tegen de Orlando Magic. Dit keer stond de lange Andrew Bynum weer onder de borden en dat hielp om Orlando’s beestachtige center Dwight Howard te controleren. De Lakers wonnen de finale vrij eenvoudig. Boston maakte een moeilijk seizoen door omdat Garnett geblesseerd was geraakt. Dit seizoen echter is er goed op de speelminuten van de belangrijkste Boston-spelers gelet en zijn ze nog vrij fris. En dat terwijl Los Angeles-center Bynum duidelijk nog niet in goeden doen is, na de zoveelste blessure aan het einde van het seizoen. Boston maakte gehakt van zowel de gevaarlijke Cleveland Cavaliers als de tot dan toe foutloze Orlando Magic.

 

 

Lakers vs. Celtics in 2010:

 

Als de Lakers de verrassende Celtics de baas willen zijn moeten Bryant en Gasol goed samenwerken en moeten bovendien Artest en Lamar Odom goed presteren. Los Angeles heeft een slecht gevulde bank, dus een redelijk gezonde Andrew Bynum zou wel handig zijn. Want Boston heeft aangetoond over voldoende geschikte krachten te beschikken, waaronder op de bank. Ray Allen werd gezien als zijnde niet langer fit genoeg om bij de beste spelers van de NBA gerekend te mogen worden. Zijn contract loopt aan het einde van het seizoen af en de geruchten waren dat de Celtics hem wilde ruilen of simpelweg de deur uit laten lopen.

 

Allen speelt echter een geweldige playoffs en verdiende daarmee zeker een nieuw contract. Pierce speelt vrijwel alle wedstrijden goed en Garnett doet alle nuttige dingen die niet automatisch op alle lijstjes met wedstrijdstatistieken opduiken. Het vuile werk zegmaar. Daarnaast vergeet hij niet zo af en toe te scoren. Perkins is een stevige en hardwerkende center geworden die weet te intimideren. Rajon Rondo was nog maar een piepjonge guard in de kampioensploeg van de Celtics, maar hij groeide razendsnel uit tot de nog snellere motor van de ploeg. De Celtics sloten het seizoen af met een relatief slechte reeks wedstrijden, maar alle spelers hebben duidelijk een tandje bijgeschakeld voor de playoffs.

 

Rajon Rondo maakt zelfs een geweldige playoffs door. De bliksemschicht scoort, pakt rebounds en geeft veel assists en is vaak de beste speler van de Celtics, ondanks zijn jonge leeftijd en de aanwezigheid van de Grote Drie. Hij wist enkele indrukwekkende ‘triple-doubles’ neer te zetten in de aanloop naar de finale. Naast Rondo beschikken de Celtics nog over de dappere forward Glen ‘Big Baby’ Davis, die eigenlijk meer op een onverzettelijke granieten Football-speler lijkt. Rasheed Wallace deed veel playoff-ervaring op bij de Detroit Pistons en heeft zijn beste spel van zijn slechte seizoen voor de playoffs bewaard. Tony Allen is een nuttige verdediger en de explosieve Nate Robinson kan soms gekke dingen doen.

 

 

De belangrijkste match-ups in de NBA-finals:

 

Derek Fisher – Rajon Rondo: Fisher is een taaie ouwe bok en Rondo de energieke jonge hond. Fisher moet zorgen enigszins in de buurt te blijven bij Rondo, wat overigens niet gaat lukken. Fisher is een speler die belangrijke afstandsschoten raak kan schieten op de juiste momenten. Maar Rondo heeft het in zich om de playoff-serie te gaan bepalen. Hij durft als een speer naar het bord te gaan voor zijn creatieve lay-ups en is dodelijk in het transitie-spelletje, waarin het team razendsnel omschakelt van verdediging naar aanval.

 

 

Kobe Bryant – Ray Allen: Bryant is de beste NBA-speler van het moment (sorry LeBron, maar echte helden worden gemaakt in de playoffs), maar mede-shooting guard Ray Allen is dermate in vorm dat zijn score-aantallen Bryant’s impact op wedstrijden danig kunnen verminderen. Allen beschikt over teamgenoten die meer kunnen scoren dan de Lakers minus Bryant. En Allen heeft ook laten zien bij tijd en wijle scherp te kunnen verdedigen. Dus weet Allen Bryant enigszins te controleren en bij hem in de buurt te blijven als het gaat om gescoorde punten, dan krijgen de Lakers het lastig.

 

 

Ron Artest – Paul Pierce: Pierce is de aanvaller en Artest de verdediger. Maar Pierce kan ook goed verdedigen en Artest is soms topscorer van de Lakers in een wedstrijd. Pierce kan Allen helpen om Bryant te verdedigen, terwijl de oersterke Artest zijn handen vol zal hebben aan Pierce. Pierce maakt vaak de meeste punten voor de Celtics, pakt veel rebounds en gaat vaak naar de vrije-worplijn. Artest is ondertussen gevaarlijk in post-ups, dichtbij de ring en met driepunters (als ze tenminste willen vallen).

 

 

Pau Gasol / Lamar Odom – Kevin Garnett: Kevin Garnett is de spirituele leider van de Celtics. Zijn intensiteit en enthousiasme zorgen dat alle Celtics scherp en bij de les blijven. Zelf pakt hij rebounds, verdedigt hij over het hele veld en schiet hij zijn jumpers raak. De Lakers zetten het liefts Pau Gasol tegenover Garnett. Maar als Bynum geblesseerd is zal Gasol moeten uitwijken naar de centerpositie. Lamar Odom moet dan het gevaar Garnett elimineren. Odom speelde enkele fantastische playoff-wedstrijden met veel rebounds en voldoende scores. Maar wil hij een succesvolle serie afsluiten als power-forward dan moet hij ook goed kunnen verdedigen ten opzichte van Garnett en Perkins.

 

 

Andrew Bynum / Pau Gasol – Kendrick Perkins: Perkins en collega Garnett bepaalden het succes van Boston in het laatste kampioenschapsjaar. Gasol en Odom bleken niet sterk genoeg om hun mannetje te staan onder het bord tegen de Celtics. Maar Gasol is een stuk sterker geworden en gewend aan de offensieve spelletjes van de Lakers. Hij is nog maar nauwelijks af te stoppen door zijn tegenstanders. Als hij ook goed verdedigt kunnen de Lakers een eventueel verlies van Bynum opvangen. Met Bynum erbij kan Gasol ondanks de  aanwezigheid van Garnett de playoff-serie domineren.

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel

 

Meer van deze schrijver