Kobe kan het zonder Shaq

L.A. Lakers-ster helpt zijn coach aan een record

 

Door TobSport redactieteam, TobSport.nl

Gepost op: 15-06-2009.

 

 

Kobe Bryant won samen met Shaquille O’Neal en de rest van de Los Angeles Lakers drie NBA-titels aan het begin van deze eeuw. Kobe won dit jaar zijn vierde titel. De eerste zonder Shaq, die de Lakers in 2004 verliet na een verloren finaleserie tegen Detroit Pistons. Kobe won de vijftiende NBA-titel voor zijn team, de Lakers. De beste individuele basketballer na Michael Jordan kreeg voorheen vaak het verwijt geen teamspeler te zijn.

 

Bryant liet zijn teamgenoten niet beter spelen. Op een bepaald punt wilde ook hij de Lakers verlaten. Hij bekritiseerde zijn teamgenoten. Dit jaar sleepte hij zijn eerste uitverkiezing tot meest waardevolle speler in de finaleserie in de wacht, met gemiddeld 32.4 gescoorde punten per wedstrijd. Daarnaast pakte hij bijna 6 rebounds en gaf hij meer dan 7 beslissende passes per wedstrijd.

 

 

Vorig jaar verloren de Lakers de finaleserie van de Boston Celtics. Het was of de geest van de legendarische, overleden oud-coach Red Auerbach de Celtics hun oude defensieve krachten weer had teruggeven. Al was het alleen maar om te zorgen dat de andere legendarische coach van de tegenpartij hem niet voorbij zou streven. Phil Jackson verkeert nog in het rijk der levenden en de Zen-boeddhist stond met negen veroverde NBA-kampioenschappen gelijk met Red.

 

Zes van Jackson’s kampioenschappen kwamen tot stand met medewerking van Michael Jordan, Scottie Pippen en consorten in de jaren ’90 van de vorige eeuw. Dit jaar bezorgde Kobe Bryant zijn oude leermeester zijn tiende titel. Een record in de NBA. Daarna gaf hij hem een champagne-douche. Tegenover de Associated Press: “He took his glasses off, threw his head back and soaked it all in because this is a special time. For us to be the team that got him that historic 10th championship is special for us.''

 

De 2009 NBA play-offs: een overzicht

 

Boston moest dit jaar Kevin Garnett missen in de play-offs en streed zich dapper naar de Eastern Semi-Finals. Hun serie met de Chicago Bulls was de meest entertainende serie van de hele play-offs. Vermoeid en gehavend door blessures legden ze het loodje tegen Orlando Magic in het maximale aantal van zeven wedstrijden. De Magic deden het beter dan verwacht. Superster Dwight Howard was niet te stoppen door Cleveland en de belangrijke lange forwards Rashard Lewis en Hedo Turkoglu speelden naar behoren. Orlando durfde te gokken op de driepunter en wisten een plek in de NBA-finale te behalen.

 

 

De Cleveland Cavaliers leken dit jaar terug te kunnen keren in de NBA-finals. Met groot gemak schoven ze de Atlanta Hawks en de Detroit Pistons opzij. Tegen Orlando Magic werd het echter teveel een gedwongen one-man-show van LeBron James. Zijn teamgenoten die samen met hem een record aantal wedstrijden wonnen in het reguliere seizoen, door goed teamspel en een goede verdediging, gaven tegen Orlando te vaak niet thuis.

 

Er gaan geruchten dat de Cavaliers zich voor volgend seizoen willen versterken met de oude Shaq. In het Westen vielen vooral de Houston Rockets en Denver Nuggets op. Ze maakten het de Lakers namelijk klap lastig. Bij Houston viel superster Yao Ming weg, maar de Rockets wisten de Lakers tot een zevende en allesbeslissende wedstrijd te dwingen. De Denver Nuggets schakelden Chris Paul en zijn Hornets uit en daarna het ervaren playoff-team Dallas Mavericks. Tegen de Lakers kwamen de Nuggets net te kort.

 

 

De NBA kreeg niet haar droomfinale met een match-up tussen LeBron en Kobe. De aanwezigheid van Shaquille O’Neal zou een mogelijk treffen in de finale van volgend jaar alleen maar meer aanzien geven. Bryant en O’Neal die tegen elkaar komen te staan in een duel om de NBA-titel. Een gedroomde finale.

 

Vorig jaar liet Shaq zich nog negatief uit over Bryant, in een optreden rapte hij onder andere dat Bryant ‘zijn kont kon kussen’. Op zijn Twitter-pagina is O’Neal dit jaar een stuk aardiger voor zijn voormalig ploeggenoot: “Congratulations kobe, u deserve it. You played great. Enjoy it my man enjoy it.'' Maakt u zich vooral geen zorgen. Als de gedroomde match-up inderdaad plaatsvindt en het eerste fluitsignaal klinkt zullen alle vriendschappelijkheden zijn vergeten…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel in het forum

 

Meer van deze schrijver