Sport en gokken door de eeuwen heen:

Gokken sporters op hun eigen wedstrijden?

 

Door TobSport redactieteam voor TobSport.nl

Gepost op: 16-08-2009 (Geschreven: juni 2009).

 

 

In dit artikel:

·        Celtic-supporters gokken op de overlijdensdatum van Gazza

·        NAC-coach Robert Maaskant en tennisspeler John van Lottum maakten sporters mee, die op eigen wedstrijden gokten

·        Neanderthaler-battle: Zimbo vs. Garau

·        In de regio Den Haag wordt 1 à 2 miljoen euro per week verdiend aan illegaal gokken op sportwedstrijden

·        Ex-tennisspeler Yevgeni Kafelnikov werd een Poker-King na zijn retirement

 

 

Gokken bij het ontwaken van de mensheid

Gokken en sport zijn al sinds mensenheugenis met elkaar verbonden. Toen Zimbo, de Nederlandse Neanderthaler het in 40.000 v. Chr. opnam tegen Garau de Geweldenaar uit Engeland in de strijd om de wereldtitel oeros rijden werd er naar verluid een ongekend aantal vuurstenen ingezet op beide kandidaten. En dan vooral op Garau, de oerosrijder met de grootste reputatie van allemaal.

De onverwachte overwinning van onze Zimbo zorgde voor veel beroering. Een groot aantal Neanderthalers moesten hun grotten verlaten wegens te hoge maandlasten. Zonder voldoende vuurstenen als onderpand, zit je in de penarie. Dat weet je als Neanderthaler maar al te goed. Je gaat je zorgen maken, ontwikkelt een goedaardige tumor in je hoofd en je wordt eeuwen later teruggevonden in de huidige Noordzee, tussen het visafval.

Om vervolgens gepresenteerd te worden in Leiden, door een enthousiaste minister, zonder die voor hem kenmerkende hoed op zijn kop dit keer (15 juni 2009: Plasterk onthult de eerste ‘Nederlandse’ Neanderthaler, gevonden aan de Zeeuwse kust).

Gokken in onze tijd

In de huidige tijd is er nog maar weinig veranderd. Het afsluiten van weddenschappen en het spelen met kansberekening is al zo oud als de mensheid. Al hadden Zimbo en Garau natuurlijk niet te maken met een allesoverheersend instituut dat zei: Gokken is verboden! Behalve natuurlijk als wij alle opbrengsten binnen krijgen. Maar ook deze opstelling van Vadertje Staat zal net als Zimbo en Garau naar de eeuwige jachtvelden verkassen.

Het beleid van onze Nederlandse overheid is namelijk niet in overeenstemming met dat van het Verenigde Europa. Minister Hirsch-Ballin voert zijn christen-democratische kruistocht tegen de kansspelen, waarin de staat haar kunstmatige monopoliepositie misbruikt om ons aller staatskas te spekken met gokinkomsten.

Goed. Het zal niet lang meer duren of wij als Nederlanders mogen overal en bij iedereen op gokken. Maar mogen sporters zelf ook gokken? Bijvoorbeeld op hun eigen wedstrijden? In een artikel van de Volkskrant worden verschillende sporters en officials ondervraagd. In het hockey is statutair vastgelegd door de hockeybond dat spelers niet op eigen wedstrijden mogen gokken. Ties Kruize van de Nederlandse hockeybond: Als zij (hockeyspelers, red.) op andere hockeywedstrijden willen gokken, dan heb ik daar niet zon moeite mee. Mocht er sprake zijn van omkoping, dan komt dat toch wel aan het licht.

 

Gokken door sporters

Professionele voetbalspelers doen daarentegen wel mee aan de Voetbaltoto en gokken zo ook op hun eigen wedstrijden. Dick Jol werd als voetbal-arbiter in 2005 onterecht beschuldigd van het gokken op door hem gearbitreerde wedstrijden. Hij heeft de volgende mening: Spelers moeten helemaal zelf weten op wie of wat ze gokken. Als iemand wordt betrapt, dan moet hij maar flink op de blaren zitten. Zolang er geen bewijs is, vind ik het prachtig om al die geruchten te lezen.

Dat het gebeurt, gokken op eigen sportwedstrijden bewijst tennisspeler John van Lottum. Op een (speel)dag maakte hij mee dat zijn tegenstander van te voren aangaf in de tweede set te zullen stoppen. Van Lottum gaf zijn mening aan de Volkskrant: Spelers die op hun eigen wedstrijden gokken, moeten voor het leven worden geschorst. Maar stel dat ik geld zou zetten op het duel Federer - Djokovic, waarom niet? Anders zou niemand meer kunnen gokken. Mogen voetballers dan nog wel meedoen aan een managementspel op internet? Misschien vinden ze dat gewoon leuk. Je moet niet altijd van het ergste uitgaan als het sport betreft.

Van Lottum vervolgt: Bij tennis kan, anders dan bij voetbal, één speler de wedstrijd beïnvloeden. Dat is in principe heel makkelijk. De ATP, de mannenvakbond, verbiedt spelers op eigen wedstrijden te gokken, maar sjoemelen houd je toch nooit tegen. En waarom ook niet? Al sinds de dagen van Zimbo en Garau zoeken we allemaal wel eens naar een spannende weddenschap, een tactisch steekspel of een andere beproeving. En als dat met verstand, discipline en zelfkennis gebeurt, dan is daar ook helemaal niets mis mee.

 

 

Gokken op sport is big business

Op de site wedden-op-sport.com wordt een Haagse bookmaker, die actief is in het illegale circuit, anoniem geinterviewd. De bookmaker heeft zich gespecialiseerd in het gokken op sportwedstrijden. Hij schat de marktomvang van het gokken op sportwedstrijden op 1 à 2 miljoen euro. Per week. In de regio Den Haag alleen. Er wordt gesmeten met forse bedragen. Zon twintig bookmakers, met een handvol grote daarboven bedienen de markt.

Wedden-op-sport over de loopban van deze bookie: Hij maakte zijn entree in het circuit als schrijver, de loper die voor een bookmaker werkt en contact heeft met zijn klanten. De schrijver verspreidt de gokformulieren, sluit de weddenschappen af, en betaalt die ook uit, twee keer in de week: voor de voetbalwedstrijden in het weekeinde en doordeweeks. De bookmaker: Het is makkelijk geld. Een schrijver krijgt dertig procent over de winst.’’ Wedden-op-sport vervolgt: Het snelle leven beviel hem, en dus groeide hij al snel door naar bookmaker. In zijn hoogtijdagen had hij zestig, zeventig schrijvers voor zich werken.

De bookmaker tegenover Wedden-op-sport: Ik had een omzet van drie, vier ton per week. Daar houd je dan tien, twintig procent van over. Ik heb heel veel geld gewonnen. Maar ook veel verloren. Het kon bijvoorbeeld gebeuren dat iemand ineens 40.000 euro op een wedstrijd zette. Een groot risico. Ik nam dan zelf 10.000 euro voor mijn rekening, de overige 30.000 schoof ik door naar een grotere bookmaker, die dat dan ook weer voor een deel wegzette bij een ander. Je spreidde het risico, en je deelde de winst. Vooral in de jaren zeventig en tachtig was het big business. Toen had je nog mensen die heel veel speelden, veel zwart geld hadden, en op een avond rustig 30.000 gulden verloren. Dat komt niet veel meer voor.

 

 

Er wordt actief gegokt in Den Haag en omstreken

Wedden-op-sport interviewde ook een tweede insider uit het gokwereldje, die werkzaam was geweest als schrijver. De man verteld over het verkopen van wedstrijden door professionele voetbalclubs: Dat er wel eens wedstrijden worden verkocht, daarvan ben ik overtuigd. Soms werd er door het gokkantoor ineens een wedstrijd van het programma gehaald. Dan zongen de geruchten al rond dat die wedstrijd verkocht was. Ik heb meegemaakt dat een kwartier voor de aanvang van een wedstrijd 500.000 euro aan weddenschappen binnenkwam. Dat was een duel in de derde divisie, Cambridge tegen Colchester of zo. Natuurlijk denk je dan aan omkoping, maar de grote bazen werden daar niet warm of koud van. Geen idee hoe ze tot uitbetaling overgingen.

De Haagse gokconnectie komt ook bovendrijven in de professionele sportwereld. Zo werd ex-ADO-speler Daniël Rijaard al eens aangeklaagd voor het verkopen van wedstrijden. NAC-trainer Robert Maaskant hierover: Dat ADO Den Haag genoemd wordt in recente beschuldigingen over illegaal gokken is geen toeval. De meeste spelers die aan dit circuit meededen, waren afkomstig uit het Haagse. Ik ben ervan overtuigd, ik ben er zeker van dat spelers van ADO gokken op wedstrijden. Maaskant bood later zijn excuses aan voor zijn uitingen richting Den Haag.

Maaskant ontdekte het gokken door spelers bij zijn toenmalige club RBC Roosendaal: Ik heb meegemaakt dat mijn spelers, waaronder Edwin de Graaf gokten op  wedstrijden bij illegale organisaties. Er kwamen jongens de kleedkamer binnen met een lijst van wedstrijden waarop kon worden ingezet. De inzet werd dan per telefoon doorgegeven aan een tussenpersoon. Bij de inzet ging het om een paar tientjes per speler. RBC liet daarna in contracten met spelers opnemen dat er niet gegokt mocht worden.

 

Mannenbladen

 

Gokken en het grote geld van het poker

Goed. Gokkers in de regio Den Haag vormen samen natuurlijk maar een zandkorrel op een strand vol geldinzettende spelers met dollartekens in hun ogen. Ter illustratie: de wereldkampioen Texas Hold Em (een pokervariant) van het afgelopen jaar 2008 zit er warmpjes bij. Er werd $ 9.152.416,00 bijgeschreven op zijn rekening voor het behalen van de wereldtitel. De 22-jarige Deen Peter Eastgate werd daarmee de jongste wereldkampioen ooit in het no-limit Texas Hold Em-spel. De nummer 2, Ivan Demidov, kreeg nog altijd bijna 6 miljoen dollar uitgekeerd.

Yevgeny Kafelnikov was een top 10 ATP-tennisser, die na zijn carrière een actieve gokker werd. Een professionele pokerspeler. Hij won 26 toernooien in het tennis, waaronder Roland Garros en de Australian Open. Onlangs stond hij weer eens op de baan na lange tijd in de goot te hebben gezeten en extra lichaamsgewicht te hebben opgedaan. Zijn goot bevond zich voor zijn pc waar hij uren doorbracht met spelen. Zijn instelling: Dommeriken leren van hun eigen fouten, slimmeriken van die van anderen. Volgens geruchten gokte hij in het verleden ook op zijn eigen wedstrijden. Soms kon hij meer verdienen door een wedstrijd te verliezen.

Op de site Pokerpages.com is een overzicht te vinden van de carrière van Kafelnikov als pro-pokeraar in de World Series en de Russische Kampioenschappen:

·         Aantal uitbetalingen: 5

·         Totaal aan verdiensten: $ 44.328,00

·         Aantal kampioenschappen: 1

 

Kafelnikov over zijn carrière als pokerspeler

Kafelnikov over zijn stap om professioneel pokerspeler te worden op 30-jarige leeftijd: Ik begon toen ik 19 was. Het is onmogelijk om nu nog de strijd aan te gaan met jongens die tien jaar jonger zijn. Zij zijn hongeriger naar succes. Eind vorig jaar verloor ik wedstrijden van spelers die ik in mijn hoogtijdagen 'met mijn linkerhand' had verslagen. Volgens RTLnieuws stond Kafelnikov in het tenniscircuit bekend om zijn voorliefde voor roulette en nam hij als start van zijn pokercarrière deel aan een professioneel pokertoernooi in Maidstone, ten zuiden van Londen. Kafelnikov: "Het is erg spannend. Vooral omdat je het spel niet wint door de kaarten maar met je vaardigheden. Je kunt het winnen of verliezen door je lichaamstaal." Lef speelt volgens Kafelnikov, net als in het tennis, een grote rol. "Als je niet gelooft in je eigen mogelijkheden, dan win je niet."

Naast Kafelnikov zijn er meer professionele (ex-)sporters goede pokerspelers. Brian Viner noemt Doyle "Texas Dolly" Brunson, perhaps the greatest poker player ever, was a basketball prodigy whose career was ended by a knee injury. Another leading player, T J Cloutier, played pro football. At a less exalted level, snooker stars Steve Davis and Mark Williams are both highly competent poker players. De reactie van Kafelnikov over de correlatie tussen succesvolle sport- en pokercarrieres: "I think it's to do with nerve.  Sportsmen know how to keep calm under pressure, they're focused, observant, disciplined and they have a powerful winning psyche."

 

 

In de dip na de actieve carrière loert er een gevaar

Maar er bestaat natuurlijk ook een gevaar. De topsporter die zijn sport vaarwel zegt na een succesvolle carrière hoeft in een groot aantal gevallen niet direct op de kleintjes te letten. Bij onvoldoende interessante alternatieven voor de besteding van de dag doemt plotseling een gigantisch zwart gat op. In de eerste editie van het sportblad Helden van Barbara en Frits Barend vertelde Michael Boogerd bijvoorbeeld over de moeilijke periode, direct na een topsportcarrière. Michael werd een boeman voor zijn omgeving. Zijn relatie liep er forse klappen door op. Ook bij zijn oude Rabobankploeg kon hij niet direct een baantje betrekken. Hij wist even niet wat hij met zijn verdere leven aanmoest.

Onlangs rondde Boogerd zijn studie af aan de Johan Cruijff University en hij ziet nu weer perspectief voor de toekomst. Maar in het interview in Helden geeft Boogerd aan te snappen waarom sporters eenvoudig aan lager wal kunnen geraken na hun actieve sportcarrière. Een grote dosis vastigheid valt weg uit het leven en er is soms nog geen inzicht in een mogelijk doelstelling voor de periode na het sportleven. Op zon moment is een ongecontroleerde ontmoeting met een goksite of een beleggingsclubje een groot gevaar voor de meer labiele sporters. Een groep die sowieso al meer dan gemiddeld van diverse (gezelschaps)spelletjes houden. En verslaafd zijn aan competitie.

Paul Gascoigne, ex-Engels international in het voetbal, vond zichzelf na zijn carrière in de drank, maar hij werd ook een liefhebber van het gokken en het snuiven van drogerende goederen. Tot op de dag van vandaag vergaat het Gazza niet al te best. Al enige tijd wordt er in zijn gok-gekke thuisland Engeland actief gegokt op zijn toekomstige overlijdensdatum. Supporters van de Schotse voetbalclub Celtic zijn het Rangers-verleden van de ex-speler nog niet vergeten en volgen de verhalen over zijn financiële malaise, depressie en alcoholverslaving op de voet. Hoe luguber. In de toekomst zullen soortgelijke voorbeelden opduiken van aan lager wal geraakte sporters die ten onder gingen aan het online poker en andere spellen. We bereiden u maar vast voor.

 

 

Bronnen:

Volkskrant.nl – “Gokken is toegestaan, maar niet op jezelf” (19-09-2007)

Volkskrant.nl - “MVV-trainer: ‘Illegaal gokken gebeurt gewoon’ “ (28-09-2007).

Wedden-op-sport.com – “Snel geld verdienen met gokken” (datum onbekend).

Sportwereld.nl – “Jonge Deen wint World Series of Poker” (11-11-2008).

Pokerpages.com – Poker Player Profile: Yevgeny Kafelnikov (17-06-2009).

RTLnieuws.nl – “Kafelnikov verruilt tennis voor professioneel poker” (09-12-2004).

AFP/ Brian Viner – “Yevgeny Kafelnikov: Poker King” (15-11-2004).

Nieuwsblad.be – “Hoe lang heeft Paul Gascoigne nog te leven?” (03-10-2008).

Fotos:

Neanderthaler en Plasterk – Marcel Antonisse/ANP.

Artist impression van een jongvolwassen Neanderthaler op basis van de fossiele vondst - Kennis&Kennis.

Dikke golf-Kafelnikov – Getty Images.

Kafelnikov 1998 – Ron Waite.

Gokattributen – Serviceculinair.nl

Robert Maaskant - ANP

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel, geef uw mening

 

Meer van deze schrijver