Raptors International

Vooruitblik op het NBA-seizoen 2009-2010

 

Door TobSport redactieteam, TobSport.nl

Gepost op: 09-09-2009.

 

 

In dit artikel:

 

  • De meest opvallende NBA-transfers: wie verwisselden van team?
  • De kandidaten van de NBA-titel voor het seizoen 2009-2010
  • Het internationale gezelschap van de Toronto Raptors
  • Een vooruitblik op het naseizoen: de free-agent frenzy van zomer 2010

 

 

 

De voorbereiding op de Summer-of-Bron in 2010

 

 

Het komende NBA-seizoen wordt al een tijd gezien als de laatste editie voor de zomer-van-LeBron losbreekt. King James, de NBA’s helderst schijnende jonge superster heeft dan zijn contract met Cleveland Cavaliers uitgediend. Ook de jonge sterren Dwayne Wade en Chris Bosh kunnen ervoor kiezen hun heil te zoeken bij een ander NBA-team.

 

Naast deze drie meest aansprekende namen om een nieuw team rond te bouwen (vanwege hun leeftijd, karakter en track-record) kunnen andere supersterren kiezen in 2010 een nieuw lucratief contract na te jagen: Amare Stoudemire (Suns), Paul Pierce en Ray Allen (Celtics), Manu Ginobili en Richard Jefferson (Spurs), Yao Ming (Houston), Dirk Nowitzki (Dallas), Joe Johnson (Hawks), Michael Redd (Bucks) etc.

 

Al deze spelers zijn spelbepalend bij hun respectievelijke team. En allemaal kunnen ze op zoek naar een vet contract vanaf de zomer van 2010.

 

Een groot aantal teams speelde in de voorgaande jaren in op dit gegeven, door te zorgen dat contracten na dit seizoen aflopen. Er is dan een volle oorlogskas om te bieden op de diensten van de supersterren. Maar toen kwam de kredietcrisis. De sterren zullen mogelijk ondervinden dat de markt verpest is en dat ze het best kunnen bijtekenen bij hun huidige teams.

 

Want op dit moment zijn het enkel de sterkste teams die durven te investeren. De niet-kansrijke teams dumpen massaal spelers om de pay-roll te verlagen. Voor dit seizoen waren er enkele interessante spelers transfervrij.

 

Toch verhuisden er maar weinig markante namen, als we de titelkandidaten nog even buiten beschouwing laten. Welke teams wisten zich wel te versterken om zich in de titelstrijd te kunnen mengen? Het antwoord luidt: “Geen, maar heel misschien één…

 

Meer over die ene ploeg aan het eind van dit artikel, als we de ‘NBA Dark Horse’ in beschouwing nemen voor het komende seizoen.

 

 

Eerst de also-ran’s

 

 

Nu eerst de teams die zich versterkten, maar uiteindelijk (nog) tekort zullen komen om mee te doen om de NBA-titel:

 

Shawn Marion gaat naar Dallas en vergezelt daar sterspeler Nowitzki en old-timer Jason Kidd, die bijtekende. Maar Dallas gaat de titel niet winnen. Nowitzki is een te inconsistente factor. Utah behoudt rots in de branding Millsap en heeft ook Boozer nog een jaar. Maar die laatste is een bepalende factor en hij is meer bezig om of al dit seizoen of het volgende van team te verruilen.

 

Beide spelers spelen ook nog eens op dezelfde positie. Utah zal dus ook dit seizoen geen potten breken in de NBA play-offs. De jonge en talentvolle Portland Trailblazers tekenden de zeer degelijke point-guard Andre Miller en klopten andere teams centen uit de zak door hoog in te zetten op hun spelers.

 

Toch hielden de meeste teams de centen in de zak. Ze bouwden niet aan hun teams, maar gaven zelfs in sommige gevallen spelers bijna weg voor niets.

 

En het is nog maar afwachten of alle transfervrije sterren de volgende zomer wel vette contracten tegemoet kunnen zien. Ze zouden wel eens met veel minder genoegen moeten nemen dan ze lange tijd gewend zijn geweest. Mogelijk liggen de beste aanbiedingen voor de iets mindere goden zelfs bij teams buiten de NBA. Europa wist al jonge talenten en degelijke NBA-spelers aan te trekken, maar de supersterren konden ze nog niet weglokken.

 

Wellicht is Allen Iverson te verleiden, na een seizoen met Memphis. Ook sterren als LeBron en Kobe sloten een Europees jaar niet per definitie uit. Een aanbod van een vet Europees contract voor een jaar helpt op zijn minst om de markt te kunnen testen.

 

Het maakt de situatie in de NBA komend seizoen wel direct duidelijk, als het gaat om de accumulatie van talent: de rijke clubs zijn dit seizoen alleen nog maar rijker geworden.

 

 

 

Kandidaten voor de NBA-titel 2009-2010

 

 

 

Cleveland probeert LeBron te overtuigen bij te tekenen en haalde een aantal nieuwe spelers om hem te paaien. Na de onverwachte uitschakeling tegen de Orlando Magic in de play-offs van afgelopen seizoen kwamen Shaquille O’Neal, Anthony Parker en Jamario Moon naar Ohio. Met deze spelers erbij moet Cleveland’s niveau gelijkwaardig worden geschat met de kampioen van het afgelopen seizoen: de Los Angeles Lakers. Als ze tenminste spelen naar hun mogelijkheden.

 

De Lakers tekenden de waardevolle Ron Artest en behielden Lamar Odom. Het is alleen de vraag of ze hun teamgeest kunnen bewaren. NBA Finals-finalist Orlando wist spelers te behouden en versterkte zich met Vince Carter. Een speler die uitstekend bij het spel van het team past. Ook de geblesseerde spelverdeler Jameer Nelson is terug, een All-Star in 2007.

 

Boston haalde de voormalige kampioen Rasheed Wallace op bij Detroit en is terug in de titelrace. Ook de San Antonio Spurs zijn terug. Ze kregen Richard Jefferson van de Bucks en vullen daarmee een leemte in hun spel op. Plus de mogelijkheid om hun beste spelers meer rust te gunnen. Bij de Miami Heat wordt op moment van schrijven nog volop gezocht naar geschikte spelers om superster Wade mee te omringen. De verrassing van de play-offs Denver Nuggets hield zich tot nog toe rustig. De teleurstellende New Orleans Hornets verruilden hun vaak geblesseerde defensieve center (Chandler) met een fitte(re) specialist (Okafor). De Hornets willen snijden in de kosten, omdat het team onvoldoende winstgevend is. Het vervelende voor de spelers: ze leken juist aan iets moois te bouwen, na het onverwachte succes in de NBA-playoffs van het seizoen 2007-2008.

 

Kanshebbers op de titel zijn de kampioenen Los Angeles Lakers, met Kobe Bryant aan het roer en Pau Gasol, Ron Artest, Lamar Odom en Andrew Bynum als zijn voornaamste adjudanten op het strijdtoneel. In het Oosten zijn tegenwoordig meer titelkandidaten te vinden, de al vrij oude Boston Celtics, de Cleveland Cavaliers en de Orlando Magic. Rasheed Wallace geeft de Celtics meer ruggengraat onder het bord en kan nog altijd scoren. Maar zijn speelminuten kunnen anderen in de weg zitten en zijn professionaliteit stond al vaak ter discussie. De Celtics hebben verder een blessuregevoelig team, maar ze zijn op papier beter dan het kampioenschapsteam van 2007-2008.

 

De Orlando Magic hebben een gemotiveerde en succesvolle Carter nodig, die zijn meesterschap van de pick-and-roll laat zien. Met de talentvolle power-forward Brandon Bass van Dallas, de terugkerende Marcin Gortat en de goed presterende Rashard Lewis moet superster Dwight Howard weer mee kunnen doen om de titel. Nu zelf nog wat offensieve moves bijleren. De Cavs moeten dit jaar goed genoeg zijn om de anderen voor te blijven in het Oosten. Ze beschikken over de beste speler in de Oostelijke divisie en hebben nu Shaq om Dwight Howard bezig te houden.

 

 

 

NBA Dark Horse: Toronto Raptors

 

‘Een internationaal gezelschap’

 

 

 

De NBA’s Dark Horse is het team dat als X-factor kan fungeren in de play-offs. Een team dat als het tijdens het seizoen een bepaalde samenhang weet te bereiken boven de som der delen uit kan stijgen. Het team groeit sterk naar elkaar toe tijdens het seizoen. Verschillende spelers weten te pieken met hun prestaties. Ze geloven in het concept dat het management ze voorschotelt en vechten voor elkaar in het veld. Zo kunnen ze ook in de play-offs hoge ogen gooien. Door goed samen te spelen, goed te verdedigen en te loeren op kansen voor fast-breaks en driepunters.

 

Voorafgaande aan vorig seizoen waren de Dark Horses van de NBA de in het zwart gestoken San Antonio Spurs, capabel om goede prestaties te leveren wanneer de belangrijke spelers fit zouden zijn. Dat bleek echter niet het geval. Tijdens de play-offs fungeerden de Denver Nuggets in het Westen en de Orlando Magic in het Oosten als X-factor.

 

Dit seizoen zou een internationaal gezelschap wel eens hoge ogen kunnen gaan gooien. Een gezelschap onder leiding van de jonge superster Chris Bosh, die ook in 2010 transfervrij zal zijn. Zijn club de Toronto Raptors wisten vorig seizoen de play-offs niet te bereiken. Het seizoen ervoor hadden ze juist opmerkelijk goed gepresteerd, tot in het naseizoen. Verwachtingen waren hooggespannen, maar werden niet waargemaakt. Bosh draaide een goed seizoen, tot hij net als de rest van zijn team zijn kop liet hangen richting het einde. Het probleem: als de driepunters niet vielen kon Toronto geen wedstrijden winnen. En ze vielen niet. Niet voldoende, zoals in de play-offs van het jaar daarvoor nog wel lukte. Ook het niveau van verdedigen van toendertijd werd niet gehaald.

 

Toronto haalde de Turkse NBA-speler Hedo Turkoglu om Bosh te overtuigen om te blijven. Turkoglu was het voorafgaande seizoen van onschatbare waarde voor finalist Orlando. Hij schoot raak van afstand, verdeelde het spel als forward en knapte ook hier en daar nog wat van het vuile werk op. Turkoglu behaalt goede statistieken als het gaat om punten, rebounds en assists. En hij beschikt over voldoende playoff-ervaring, opgedaan bij Orlando en het Sacramento van Vlade Divac en Chris Webber.

 

Het binnenhalen van de Turk past in het beleid om het team rond Bosh te bouwen, maar ook in Toronto’s strategie om een team te bouwen van internationale spelers, die over goede basketball-fundamentals beschikken. Het gebrek aan fundamentals in de NBA werd al aangetoond op het internationale platform, waar het Amerikaanse basketballteam haar suprematie al enige tijd geleden verloor.

 

En waarom dan niet het zo succesvolle internationale spel naar de NBA halen?

 

De internationale spelers van de Raptors hebben nog oog voor vrijstaande teamgenoten, passen makkelijk de bal rond en kunnen de steeds belangrijkere driepunter schieten. Ze passen goed bij het multiculturele Toronto, in het enige Canadese team in een Amerikaanse profcompetitie. Het management heeft sterke banden met het steeds succesvoller wordende basketball in Europa.

 

De Europese instelling van het goede teamspel en het stressen van fundamentals zou zo maar eens de spelinstelling van de Raptors kunnen worden. En net als Spanje op de Olympische Spelen zullen de spelers van buiten Amerika de supersterren uit de VS een taaie tegenstander bezorgen. Jerry Colangelo, de grote technische baas, bouwde al een succesformatie in Phoenix en doet veel werk voor de FIBA. Hij was verantwoordelijk voor het terugwinnen van respect voor USA Basketball ten opzichte van het basketball van de rest van de wereld, op de Olympische Spelen in China.

 

Toronto’s beste speler, Chris Bosh, zal dit seizoen moeten overtuigen dat hij waardig is om een team rond te bouwen. Hij krijgt hulp en aanvoer van de Turk Turkoglu en van de gewiekste Spaanse spelverdeler Calderon. Onder het bord zullen samen met hem de Italiaan Bargnani (no. 1 draft-pick in 2006) en de Sloveen Nesterovic huishouden. Op de vleugels spelen de Italiaan Belinelli en de Ghanese Brit Mensah-Bonsu. Ukic is een spelverdeler uit Kroatië. Wellicht tekent ook de Argentijn Delfino nog, voor een tweede run met het team. Er spelen ook nog Amerikanen met solide fundamentals bij het team: verdedigers Antoine Wright en Reggie Evans. Uit de draft kwam DeMar DeRozan en van Indiana kwam Jarrett Jack, beiden beschikken over voldoende NBA-talent en kunnen de Raptors verder helpen. 

 

De Raptors zijn waarschijnlijk nog niet sterk genoeg om de titelkandidaten uit te dagen. Hun frontlinie van Bosh, Bargnani en Turkoglu kan scoren, maar kunnen ze ook goed genoeg verdedigen? Hun guards hebben zich nog onvoldoende bewezen, maar beschikken zeker over voldoende basketball-talent. Kunnen ze voldoende scoren op de belangrijke momenten? Toronto heeft het in zich om voldoende naar elkaar toe te groeien tijdens het seizoen, met een bekeken game-plan waarin de talenten van alle spelers het best op elkaar aangesloten worden. Als Bosh zich bewijst als de go-to-scorer in de beslissende momenten is er veel mogelijk. Als hij tegenvalt zou het wel eens kunnen zijn dat hij helemaal niets meer te kiezen heeft. Het zou kunnen dat Bosh in 2010 noodgedwongen moet vertrekken bij de Raptors, die hun geld in een andere ster investeren. Of juist in het versterken van het internationale collectief.

 

Blijf natuurlijk naast de Raptors ook vooral letten op de Portland Trailblazers, die hongerig zullen zijn om weer de play-offs te halen.

 

 

 

 

Foto’s:

 

AP, EPA, Andrew D. Bernstein & Chris Graythen – Getty Images.

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel, geef uw mening!

 

Meer van deze schrijver