Tour de France 2010

Hebben we weer een man voor het klassement?

 

Door TobSport redactieteam voor TobSport.nl

Gepost op: 01-07-2010.

 

 

In dit artikel:

 

  • De Tour van 2010: wie zijn de kanshebbers?
  • De Rabobank-ploeg is de enige Nederlandse afvaardiging
  • Rijdt Robert Gesink zijn eerste volledige Tour?

 

 

Tour de France 2010: Frankrijk snakt naar afleiding

 

In Frankrijk kan men niet wachten tot de Tour de France van start gaat. Een perfect middel immers om de gedachten van het WK-echec af te leiden. Tijdens het mondiale voetbalfestijn deed het gedrag van de kleuterschool van het Franse elftal het imago van Frankrijk in wereld geen goed. Graag tonen de Fransen weer de prachtige helicopter-shots van de schoonheid van hun land, het liefst vergezeld door een spannende wielerronde. Vanzelfsprekend zit men in Frankrijk juist dit jaar niet te wachten op een eventuele nieuwe dopingrel in het peloton.

 

De winnaar van vorig jaar, Alberto Contador neemt het deze editie opnieuw op tegen de veteraan Lance Armstrong. Ditmaal worden zij niet betaald door dezelfde baas. En mogen ze elkaar openlijker dan voorheen dwarszitten. Armstrong heeft een seizoen warm kunnen draaien en moet zijn prestatie van vorig jaar kunnen evenaren. Contador is de grote favoriet om opnieuw de Tour de France te winnen. Zogenaamd heeft hij opnieuw een ‘superknecht’ in Vinokourov. Maar zou die laatste echt wel zo geneigd zijn een buitenlander een titel te laten pakken voor Astana?

 

 

Toen wij uit Rotterdam vertrokken…

 

De 97e editie van de Tour de France vertrekt vanuit Rotterdam. Via België fietst men over de Alpen en vervolgens over de Pyreneeën om natuurlijk te eindigen in Parijs, op 25 juli. Voor de liefhebbers: de rit van meer dan 3600 kilometer in totaal bevat maar liefst tweemaal een beklimming van de beruchte Tourmalet. Maar het peloton komt ook kasseien tegen en fietst slechts een enkele lange tijdrit, op de voorlaatste dag. Nederland wordt slechts vertegenwoordigd door 1 wielerploeg, namelijk de Rabobank-ploeg. Frankrijk en de V.S. leveren de meeste teams, namelijk 4.

 

 

De Nederlandse Rabobank wielerploeg zal dit jaar bestaan uit enkele talentvolle Nederlandse renners. Met name van Robert Gesink wordt veel verwacht. Maar ook Lars Boom is een groot talent. De ploeg bestaat sinds 1996, als opvolger van het team Novell. De ploeg snakt naar succes en heeft nu de Tour-ervaren Erik Breukink (3de in de Tour van 1990) als sportieve directeur. De Rus Mentsjov won vorig jaar de Giro, maar stelde teleur in de Tour de France van 2009. Hij is er dit jaar weer bij en blijft de eeuwige outsider voor een goede plek in het klassement. De talentvolle Bauke Mollema reed een super voorseizoen, maar is nog niet klaar voor de Tour. 

 

 

De hongerige Nederlanders van de Rabo-ploeg

 

Voor een land dat fietsen in het bloed heeft zitten is wielersucces in de Tour lang uitgebleven. Directeur Breukink had Rooks en Theunisse en Michael Boogerd kon zich later optrekken aan Erik Dekker. Maar een eindzege in de Tour heeft er voor deze mannen nooit ingezeten. De Lemonds, Indurains, Ullrichs en Armstrongs waren altijd een klasse apart. Ook deze Tour-editie zal niet gewonnen worden door een Nederlander. Maar hopen op een goede klassementsrenner en mooie ritoverwinningen mogen we zeker. De Tour blijft de grootste en meest betekenisvolle wielerrace van het jaar voor Nederland en de rest van de wereld.

 

Als je dan Pieter Weening heet en hoort dat je niet namens de Rabobank deel mag nemen aan het grootste wielercircus dan knapt er wel even iets. Zeker als je de renner bent, die de laatste Nederlandse etappe-overwinning op zijn heeft staan (uit 2005). Ploeggenoot Laurens ten Dam raakte geblesseerd en Weening was er vast van overtuigd dat hij zijn vervanger zou worden. Het belang van de Tour voor een renner klinkt door in Weening’s woedende reactie op het besluit van de teamleiding: “Ik kan wel een muur van twee meter dik kapot slaan!” De sympathieke Bram Tankink is aangewezen als de vervanger van Ten Dam. Weening vindt dat het team hem een loer heeft gedraaid: “Ze hebben me een worst voorgehouden, door me de indruk te geven dat ik me op de Tour kon richten”.  

 

De gehele Rabo-ploeg voor de Tour de France 2010 bestaat uit:

 

Denis Mentsjov, Robert Gesink, Oscar Freire, Lars Boom, Grischa Niermann, Koos Moerenhout, Maarten Tjallingii, Bram Tankink en Juan Manuel Garate.

 

 

Gesink gaat het klassement bestormen

 

Robert Gesink uit Varsseveld, tegenwoordig Aalten, volgt u via Twitter of u toetst ‘.nl’  achter zijn naam en bezoekt zijn website. De renner kwam de top 20 van beste wielrenners binnen door zijn recente succes in de Ronde van Zwitserland. Hij wist daar de Koninginnerit van de ronde te winnen (en de gele leiderstrui). Volgens Thijs Zonneveld van De Pers reed Gesink die dag “een heel peloton vedetten aan puin. Armstrong, de Schleck-broertjes, klassementsleider Tony Martin: ze zijn allemaal net zo hulpeloos als (trainingsmaat, red.) Jos van Emden een paar maanden daarvoor”. Zonneveld refereerde aan Van Emden, omdat die vorig jaar Robert Gesink vergezelde tijdens een trainingsstage in dezelfde regio in Zwitserland.

 

Jos Van Emden over Gesink’s drive om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de Tour: “Berop, bergaf, op het vlakke: ik moest overal in het rood rijden om hem bij te houden. Na een dag of vier heb ik tegen Robert gezegd dat ik even een dagje in mijn eentje moest pielen om te herstellen. Niet normaal hoe hard hij reed.” Robert Gesink had voorafgaande aan de trainingen met Van Emden al enkele dagen alleen door de Zwitserse Alpen geraced. Gesink is goed in vorm. Hij rijdt zijn tweede Tour de France. Wij verwachten er veel van. Gesink zelf is bescheiden. Op zijn website bepleitte hij het nodige realisme ten aanzien van zijn vuurdoop in de Tour van 2009.

 

Hij gaf aan over een aantal jaren om de grote prijzen te willen meedoen. Verder heeft hij er zin in en wil hij “eerst eens een jaar proeven”. Dat liep helaas anders af dan hij vooraf gedacht had. In de vijfde etappe van de Tour de France van 2009 viel Gesink tijdens een afdaling en brak zijn pols. Hij moest opgeven. Hij wilde zijn revanche pakken direct na de Tour van 2009, in de Vuelta a España. Tot de 17e etappe stond hij tweede in het overall-klassement op 32 seconden van leider Valverde. Hij kwam ten val in de volgende etappe en eindigde de Ronde van Spanje uiteindelijk als 6de. Ook dit jaar maakte een valpartij einde aan zijn aspiraties op een erg goede klassering in een eindklassement. Hij stond op een podiumplek, maar sloot de Ronde van Baskenland uiteindelijk als 9de af.

 

 

Blijft hij op zijn fiets zitten?

 

Pieter Weening die boos is op de Rabobank-ploegleiding, is wel vol lof over de kansen van teamgenoot Gesink: “Zo’n jongen als Gesink, die kan een grote ronde winnen. Ik niet.” Aan Gesink zal het niet liggen. De aanvaller-pur-sang doet gelukkig niet mee aan het grote rekenen van tegenwoordig in het wielrennen. Hij gaat wanneer hij denkt dat hij kan gaan en kijkt dan niet meer om. Ploeg- en kamergenoot Koos Moerenhout was onder de indruk van het zelfvertrouwen van Gesink in de Vuelta: “Hij is na die valpartij nooit gaan panikeren. Dat heeft me verbaasd. Hij is toch pas 23 jaar hè. Dat moeten we niet vergeten.

 

Moerenhout vervolgt, tegen Sportweek: “Hij leert hier alleen maar van dat je nooit alles onder controle kunt hebben. Niet alleen moet fysiek en mentaal alles kloppen, je bent afhankelijk van zo veel factoren.” Gesink gelooft zelf in een overwinning in een grote ronde in de toekomst. Dat zal dit jaar nog niet gebeuren in de Tour. Eerst maar eens een podiumplek. Of tenminste in de top 10 van het eindklassement eindigen. Robert Gesink moet in ieder geval Parijs halen! Is het niet deze Tour, dan duikt hij in een toekomstige editie op naast twee andere renners op het podium. Misschien wel vroeger, dan later…

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen:

 

De Pers, Thijs Zonneveld - “Een peloton aan vedetten aan puin gereden op D-Day” (18-06-2010).

De Pers, Thijs Zonneveld – “Tourwinnaar die de Tour nooit won” (28-05-2010).

Sportweek, Manon Colson – “De woede van zwarte vrijdag” (21-09-2009).

www.robertgesink.nl

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel

 

Meer van deze schrijver