Oranje en het WK 2010 in Zuid-Afrika

Mondiaal voetbalfeest of Afrikaanse deceptie?

 

Door TobSport redactieteam voor TobSport.nl

Gepost op: 04-05-2010.

 

 

In dit artikel:

 

  • De onrustige politieke situatie in de aanloop naar het WK voetbal 2010
  • Het Nederlands Elftal en haar kansen op het WK: een voorspelling
  • Onze grootste bedreiging? Niet Duitsers of Brazilianen, maar bavianen!
  • WK 2010: voorspelling van een bank uit Zwitserland
  • TobSport’s favoriete Oranje-opstelling

 

 

Op 11 juni 2010 begint de 19e editie van het WK voetbal in Zuid-Afrika. Al vanaf het moment dat het Afrikaanse land het WK toegewezen had gekregen stak de kritiek op. De FIFA moest en zou een WK organiseren op het Afrikaanse continent (immers de trouw stemmende achterban van oppergangster Blatter). De veiligheidssituatie in Zuid-Afrika was en is niet al te best. Het was onzeker of de stadions op tijd klaar zouden zijn en of de financiering wel 100% rond zou komen. Kortom: Zuid-Afrika domineerde de sportmedia, maar we werden vooral geconfronteerd met negatieve berichtgeving van buitenaf. Soms vrijwel geheel ingekleurd door vooroordelen.

 

Naarmate het toernooi dichterbij kwam overheersten de effecten van het aankomende WK binnen het organiserende land en de omringende landen de (westerse) media. Afrika deed haar mond open en werd gehoord. Wederom overheerste het negatieve nieuws. Het werd straatverkopers onmogelijk gemaakt door de FIFA om WK-gerelateerde artikelen te venten. De puissant rijke wereldvoetbalbond wilde dan wel Afrika voorgoed op de voetbalkaart zetten, maar zorgde er wel voor dat de mogelijke inkomsten van elke straatarme ‘profiteur’ toch in eigen kas zouden landen. Ondertussen onderzochten journalisten en voetbalprominenten de veiligheidssituatie aan levende lijve.

 

 

Zuid-Afrika: land van interne spanningen…

 

Ze rapporteerden dezelfde verhalen als de vele westerse toeristen die het Afrikaanse land jaarlijks aandeden: op sommige plekken moet je je (’s avonds) niet begeven, maar dat geldt natuurlijk  ook voor onze eigen ‘grote’ steden. Het aantal moorden in Zuid-Afrika kent echter een hoog jaargemiddelde en een felgekleurde supportersschare is natuurlijk een niet te missen ‘target’. Zuid-Afrika heeft een enorme beveiligingsmacht opgeroepen om de supporters te beschermen en uit elkaar te houden. Alle verhalen over onveiligheid hebben er wel voor gezorgd dat de FIFA de kaarten voor de wedstrijden aan de straatstenen niet kwijt kan. Zelfs flinke kortingen lijken niet-Afrikanen niet over de streep te kunnen trekken om het nationale team aan te moedigen.

 

Ondertussen barstte eerder dit jaar in Zuid-Afrika de bom. De rechtsradicale Eugène Terre'Blanche van de Afrikaner Weerstandsbeweging werd vermoord door twee van zijn landarbeiders. Pijpen, stokken en kapmessen waren zijn deel. Eerder had Terre’Blanche een medewerker op hetzelfde recept getrakteerd waarop hij in de cel belandde. Daarnaast had hij in het verleden met bomaanslagen 21 slachtoffers gemaakt om het apartheidsregime overeind te houden. Blanke apartheid-aanhangers dreigden na de moord de maatschappij en het WK lam te leggen. Het kwam tot ongeregeldheden tijdens het proces tegen de twee daders. Ondertussen gingen de FIFA en reisbureau’s door met het geven van steeds hogere kortingen om de stadions nog enigszins gevuld te krijgen.

 

 

Tegenstellingen tussen zwart en wit en tussen mens en aap…

 

Eerder al was er een nationale zwart/wit-controverse over het anti-apartheidslied ‘Kill the Boer’, waarbij het strijdlied  verboden werd. Regeringspartij het ANC was geschokt omdat ze het lied tot de geschiedenis en het erfgoed van Zuid-Afrika vindt behoren. Na het verenigende sportsucces van de rugbyers en ‘Bafana Bafana’ (het Zuid-Afrikaanse voetbalteam) in recente jaren stak de tegenstelling zwart/blank weer in volle hevigheid de kop op. De radicale ‘boeren’ mogen niet onderschat worden. Ze moeten een hekel hebben aan de ‘witmensen’ die het WK organiseren, met die FIFA-boodschap van: voetbal verenigt en voetbal is voor allemaal.

 

En anders zijn er nog genoeg straatarme originele bewoners van Zuid-Afrika. Die een verdwaalde toerist zonder moeite volledig ‘strippen’, maar uit coulance het slachtoffer een vlaggetje laten om mee te zwaaien. In de Afrikaanse staat Tanzania ondertussen dreigde een cel van Al-Qaida met het plegen van aanslagen tijdens het WK. Nationale voetbalteams zullen veilig van zwaarbewaakte compound naar stadion reizen en terug. Het blijft moeilijk te geloven dat de Zuid-Afrikaanse autoriteiten alle bezoekende voetbalfans een veilig verblijf zouden kunnen garanderen. Ondanks de enorme beveiligingsmacht. Maar soldaten met riot-guns zijn echter niet de beste verdediging tegen een heel andere bedreiging voor de Zuid-Afrikaanse bevolking en het toernooi…

 

Zuid-Afrika gaat momenteel namelijk gebukt onder een ‘plaag’. Zuid-Afrikanen hebben door bebouwing en het cultiveren van grond voor de landbouw zichzelf opgezadeld met een probleem. ‘De baviaan trekt door de stad’: op de vlucht voor bebouwing en landbouw zoeken de apen naar nieuwe territoria om in hun levensonderhoud te voorzien. Vanuit hun natuurlijke habitat trekken ze de stad in en laten een spoor van vernieling achter in hun jacht naar eten. Mij is altijd geleerd dat die bavianen bovendien voor mensen ook gevaarlijke rakkers zijn. Sterk als beren en met vlijmscherpe gebitjes. En een aangeboren ‘bad temper’. Spits weet te melden dat “in Kaapstad al bavianen met mobieltjes in de hand zijn gesignaleerd”.

 

Natuurlijk ontvreemd van nietsvermoedende voorbijgangers. Maar je vraagt je toch af of de bavianen dan geen hooligan-praktijken gaan vertonen: bellen met rivaliserende bavianengroepen en dan flink rellen, midden op het marktplein van de stad…

 

 

Dan nu waar het eigenlijk om zou moeten gaan: het voetbal…

 

Het Nederlands Elftal

 

Het Nederlands Elftal kende een gebalanceerde, gedegen, evenwichtige, volwassen, rustige voorbereiding op het WK voetbal 2010. De spelersgroep van de nationale voetbalselectie begon onder Dick Advocaat en Willem van Hanegem door te breken, speelde onder Marco van Basten een onevenwichtig WK en een goed EK. Na drie superieure groepswedstrijden op het EK verslikte Oranje zich in Rusland. Vervolgens werd onder de nieuwe bondscoach Bert van Marwijk een foutloze kwalificatiereeks afgerond, net als onder Van Basten. Van Marwijk had wel een duidelijke verbetering in het spel weten te realiseren. Het Nederlands Elftal stond beter te verdedigen met een betere veldbezetting en liet meer uitgespeelde aanvallen zien dan onder Van Basten.

 

De vier belangrijke sterren zijn weer een paar jaar ouder en rijper geworden. Rafael van der Vaart, Arjen Robben en Wesley Sneijder moesten allen vechten voor een plek bij Real Madrid (net als Klaas-Jan Huntelaar) en allen belandden uiteindelijk op de juiste plek en verkeren nu in bloedvorm. Robin van Persie vocht zich terug van een blessure en hoopt zijn vorm van voor zijn kwetsuur tenminste te evenaren. Eerder genoemde Klaas-Jan Huntelaar, Nigel de Jong, Mark van Bommel, Dirk Kuijt, Eljero Elia, Ryan Babel, Joris Mathijssen, Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel en Johnny Heitinga zijn allemaal in vorm en moeten ‘de vier’ goed laten spelen. De problemen liggen op de linksbackpositie. Van Bronckhorst is oud, Braafheid speelt niet, Urby is geen linksback, Anita is erg klein en Arthur Numan is echt oud. Gelukkig spelen maar weinig teams met een echte rechtsbuiten.

 

Het Nederlands Elftal lijkt onder de rustige maar scherpe bondscoach Bert van Marwijk fysiek in topvorm, de winnaarskarakters zijn voldoende gevormd en een groot deel van het elftal knokte het hele jaar om te mogen spelen, maar slaagde uiteindelijk. Natuurlijk wordt een belangrijk deel van de uitkomst winst/verlies bepaald door toevalsfactoren waaronder puur geluk. Maar met geconcentreerd defensief spel en aanvallers die elkaar wat gunnen is een relatief tot zeer succesvolle deelname aan het toernooi goed mogelijk. Nederland zou zo maar eens de halve finales kunnen halen. Of als finalist eindigen. Na bijvoorbeeld geslacht te worden op weg naar de eeuwige roem door een voetballende vlo genaamd Messi. Maar misschien kunnen we zelfs wereldkampioen voetbal worden.

 

 

De groepsfase van het WK 2010 in Zuid-Afrika

 

Laten we eens beginnen om de tegenstanders in de groepsfase (poule E) te beschouwen. Nederland speelt onder andere tegen Japan. Nederland slachtte Japan op vriendschappelijke wijze in eigen huis (in de Grolsch Veste in Enschede), voorafgaande aan het toernooi. Toch zijn de Japanners goed in staat om gecontroleerd aanvallend spel te laten zien met enkele getalenteerde spelers. Bovendien bleek in december 2009 al in de Telegraaf dat de Japanse bondscoach Okada bezig was zijn team te sterken door oude Japanse mentale en zelfverdedigingstechnieken toe te passen: Japanners hebben de kracht van de bushido in zich”, refereerde Takeshi Okada aan de levenswijze van de samurai. „We hebben misschien niet de fysieke kracht van de grootmachten in het voetbal, maar we kunnen uitblinken door explosiviteit en uithoudingsvermogen.”

 

We moeten ons dus zorgen maken om de bushido, de Honda, de Nakamura en het feit dat onze bondscoach Bert hun bondscoach Okada over het hoofd zag bij de WK-loting. Die Bert kan sowieso een technisch perfecte trap in de edele delen verwachten. Een andere tegenstander is Denemarken. De Denen doen altijd precies waar ze zin in hebben, zonder uit te stralen enige vorm van druk te voelen. Op het EK in 1992 liet Denemarken een zwaar favoriet Nederlands Elftal al struikelen en op WK’s weten ze altijd de groepsfase te overleven. Nederland bracht nog even een talent onder de aandacht van bondscoach Morten Olsen in de veelbelovende Ajacied Christian Eriksen. Een voorbeeld van de koele Deense winnaarsmentaliteit? Neem Roda JC-spitsenduo Mads Junker en Morten Skoubo. Van lachertjes in de Eredivisie naar ‘koningskoppel’ in de spits met een hoog rendement.

 

Of denk aan Ajacied Dennis Rommedahl. Voor altijd beschimpt als een van de meest talentloze Ajacieden, maar altijd dreigend en beslissend. Dennis draaft langs de zijlijn en maakt zich ondertussen niet druk om enig gebrek aan techniek of het zoeken van de mooie oplossing. Gewoon gaan en als je er langskomt die voorzet of naar binnen trekken. En dan hem nog veel vaker dan veel meer getalenteerde spelers op het kop van de spits leggen. Bij Denemarken maakt het eigenlijk niet uit wie er speelt: het eindresultaat zal niet veranderen. Dan nog de laatste tegenstander in de groepsfase: Kameroen van het Afrikaanse continent en dus…. Eng, oeh! Want: lange, fysiek sterke negers, voor de duvel niet bang. Maar ook: ongeorganiseerd en jaren voorbij de dagen van Roger Milla. Naar verluid zoekt de Kameroenese selectie het in Voodoo of beter: het Voodoo-geloof.

 

Naast Japan nog zo’n mentaal tot de tanden gewapende selectie, gemotiveerd tot meditatie om tot de top van het kunnen te komen. Men drijft kwade geesten uit en roept goede geesten aan die voorspoed moeten brengen. Wellicht met een goed gelijkend popje van onze bondscoach Bert op het nachtkastje. Een paar zorgvuldig geplaatste spelden doen de rest. Hoppa, zo nog een in de enkel van het Van Persie-poppetje en je hebt geen Chiellini-trap meer nodig. De ploeg van Ajacied Eyong Enoh, Eto’o en Geremi zullen echter altijd ‘de ontembare leeuwen’ zijn en daardoor sta je in feite al met 1-0 achter, als brave, calvinistische Nederlandse polderleeuw zijnde. In 2000 en 2002 won Kameroen de Afrika-Cup en in de laatste (zeer teleurstellende) editie haalde men de finale. Zo bereikte Kameroen de afgelopen jaren mooi wel de 11de plek van de FIFA wereldranglijst.

 

 

Wedstrijden van het Nederlands Elftal in de poulefase van het WK 2010 in Zuid-Afrika:

 

·         Maandag 14 juni 2010, 13:30 uur: Nederland – Denemarken.

·         Zaterdag 19 juni 2010, 16:00 uur: Nederland – Japan.

·         Donderdag 24 juni 2010, 20:30 uur: Kameroen – Nederland.

 

 

 

De knockout-fase van het WK 2010 in Zuid-Afrika

 

In de achtste finale van het WK treft Nederland in ieder geval een team uit groep F. Daarin spelen Italië, Paraguay, Slowakije en Nieuw-Zeeland. Natuurlijk gaan Paraguay of Italië voor de bijl tegen een goed warm gedraaid Nederlands Elftal. In de kwartfinale komt Nederland dan sowieso uit tegen een van de sterke ploegen uit de originele poules G en H uit de groepsfase.

 

Dat zijn Portugal, Brazilië en Spanje. En alledrie kanshebber op de wereldtitel. Kan Oranje zich succesvol meten met zijn tegenstander in de kwartfinale (de moeilijkste hobbel) dan blijven tegenstanders over als Argentinië en Duitsland en een van het illustere vorige drietal. De halve finalewedstrijd is niet moeilijker dan de kwartfinale en dus maakt Oranje in deze kromme logica goede kans op een finaleplaats.

 

Vervolgens bepaalt het lot wie er wint. Ondanks een eventuele vlekkeloze road-to-the-finals zie ik het Nederlands Elftal geen gecontroleerde finale spelen. Eerder een hectische. Waarin onze vier sterren gedwongen worden op de toppen van hun kunnen te spelen om Nederland die lang-verwachte wereldtitel in het voetbal te bezorgen. En waarom dan niet tegen Duitsland? Als die tenminste Messi hebben weten te temmen, op weg naar de finale.

 

Een toevallig goed opgepikt steekpassje. Nog even aangeraakt door een verdediger. Valt toch precies goed voor de voeten van de dienstdoende spits. Koelbloedig afgerond. De keeper van de tegenstander had geen enkele kans. Bal tegen het vijandelijke net na een slopende wedstrijd. In het laatste kwartier. Nederland wint heel erg on-Nederlands met 1-0. We zijn wereldkampioen. Goal: Robben, mooie volley uit een corner. Zoals ze die al kenden in Duitsland.

 

Maar niet goed genoeg, blijkbaar (Schade, Deutschland, …)

 

 

 

WK-voorspelling 2010 van een Zwitserse bank

 

UBS is een Zwitserse bank, die haar mensen inzit om computerprogramma’s te schrijven die de uitslagen op het WK voetbal voorspellen. Bij het vorige WK voorspelden de programmeurs van de bank, dat Italië wereldkampioen zou worden. Bij de kenners was Italië zeker niet favoriet. Bij deze WK-editie beperkt de bank zich door het geven van een kansberekening van de nieuwe wereldkampioen voetbal. En in die berekening doet Oranje het bepaald niet slecht. Een ander positief punt is dat de bank aanschopt tegen de wereldwijde FIFA-ranking. Verstandig dus.

 

Goed: de bank over de kansen van het Nederlands Elftal. 68% kans om door de eerste ronde te komen. De kans om de halve finale te halen is nog altijd 34%. De kans om wereldkampioen te worden is 8%. Alleen de Brazilianen (22%), de Duitsers (18%) en wederom de Italianen (13%) gaan Nederland voor. De door kenners getipte voetbalgrootmachten Spanje en Engeland wordt slechts een kans van 4% toegedicht om wereldkampioen voetbal te worden in 2010. Zoals het een bank betaamt, houdt het haar methoden om de berekening te maken angstvallig geheim. Zolang de FIFA wereldranglijst maar buiten beschouwen blijft vinden wij het best…

 

 

 

Het super-kwartet van het Nederlands Elftal

 

Het super-kwartet van het Nederlands Elftal (Vaart, Sneijder, Persie, Robben) werd al eerder in dit artikel aangehaald. Onze vier superspelers hebben zich dit seizoen met verve bewezen. Robben moest weg bij Madrid, werd allesbepalend in München en mag als beloning de belangrijkste wedstrijd van het jaar in het mondiale voetbal spelen. En dat nog wel in de stad die hem als een zwerver de stadspoorten wees. Datzelfde geld voor de heer Sneijder. ‘Overbodig’ in Madrid sloot Mourinho hem in de armen in Milaan en gaf hem de sleutels voor een seizoenlang ritje met zijn Inter-bolide. Of moeten we zeggen onverzettelijke ‘dumptruck’, met elegante lieverdjes als Cambiasso, Lucio en Samuel. Wesley rockte Milaan, poetste met zijn vrienden Barcelona weg en mag nu ook in Bernabeu lachen naar het team dat er normaal zijn thuiswedstrijden afwerkt.

 

Robin van Persie raakte geblesseerd, maar verkeerde voor zijn blessure in een bloedvorm. Hij gaf in NOS Studio Voetbal al brutaal aan in de spits te willen spelen. Met Van der Vaart, Robben en Sneijder om hem heen: ‘No question’! Als zijn lichaam enigszins meewerkt is zijn geest sterk genoeg om zijn prestaties tot grote hoogten te doen stijgen. Nog-niet-genoemde Rafael van der Vaart wist zich ondanks fikse (politieke) tegenstand en onwil in de basis van Real Madrid te spelen. Als dirigent naast Kaka. Speelde goed ook. Scoorde. Gaf assists. En is de ideale speler om tussen verdediging en middenveld op te duiken, altijd aanspeelbaar te zijn. En de man met het passje op spits Van Persie en wellicht Huntelaar. Net als Van Persie straalt Van der Vaart uit klaar te zijn om te kunnen winnen.

 

Datzelfde geld voor Sneijder en Robben. Robben knalde Bayern meerdere malen een ronde verder in de Champions League. Sneijder dirigeert Inter al het hele seizoen. Van der Vaart zag Van Persie op tv, aan tafel bij Jack, Hugo en Yoeri. Tegen interviewer Johan van Boven vertelt Raffie wat Van Persie’s woorden teweegbrachten in huize Van der Vaart: “Dat klonk als muziek in mijn oren”. Van Boven confronteert Van der Vaart met het feit dat de bondscoach het creatieve kwartet weinig samen liet spelen. Meestal koos hij voor drie-van-de-vier in het veld. Aangevuld met een spits (Kuijt). Van der Vaart geeft aan dat het Nederlands Elftal sowieso al met 6 verdedigend ingestelde spelers speelt. Meer dan genoeg. “Als je goede voorhoedespelers hebt, moet je die ook opstellen (…) Ik vind juist dat je zelf dominant moet willen zijn (ook tegen ‘grote landen’). Wij hoeven wat dat betreft echt voor niemand bang te zijn.”

 

 

 

Rafael van der Vaart wil met Robben, Sneijder en Van Persie…

 

Van der Vaart refereert aan het EK van 2008 in Oostenrijk/Zwitserland. Oranje won daar van grootmachten Italië (3-0) en Frankrijk (4-1). Beide landen werden van de mat gespeeld. De zo verguisde coach Marco van Basten startte daar met de creatieve vierling. Ze mochten hun gang gaan. Van der Vaart: “Heel veel mensen praten over Van Basten, alsof hij niets gepresteerd heeft, maar hij heeft wel de basis gelegd voor het huidige Nederlands Elftal. Vergelijk het maar met Rijkaard die weggaat bij Barcelona en werd opgevolgd door Guardiola, die het elftal nog beter maakt. (…) Onder Van Basten zijn we weer gaan voetballen zoals Oranje hoort te voetballen. ” Het verlies tegen Rusland doet nog steeds pijn. Met name omdat Van der Vaart het verlies zichzelf en de spelersgroep aanrekent.

 

In het artikel van Van Boven komen nog enkele vermakelijke details boven water. Van der Vaart en Van Persie hadden in elke jeugdselectie als ras-Feyenoorder en ras-Ajacied een bloedhekel aan elkaar. Pas onder Van Basten sloeg dat helemaal om: ze beseften ineens dat ze elkaar nodig hebben. Verder vertelt Van der Vaart over het gedol in de Madrileense kleedkamer met de Franse spelers. Ze zijn nog steeds onder de indruk van de nederlaag op het EK, maar reppen ondertussen ook volop dat Oranje ‘nooit iets wint’, ondanks het altijd goede spel. “Daar moet nu maar eens verandering in komen”, vindt Van der Vaart… We zijn het met hem eens en wensen het super-kwartet samen met goalgetter Klaas-Jan steeds van meet af aan in het veld te zien staan.

 

2 spitsen: Huntelaar en Van Persie, Van der Vaart en Sneijder erachter en Robben op links. Een fitte Elia als supersub voorin. Dan 2 of 1 defensieve middenvelders (De Jong en/of Van Bommel) en Van der Wiel, Heitinga en Mathijssen. Eventueel met een of andere linksback voor Van Bommel. Of voor De Jong als de draadjes teveel overbelast raken en kortsluiting dreigt. Zo iemand als Van Bronckhorst een jaar of drie geleden of Braafheid een seizoen geleden bij FC Twente. Maar ja, vindt die maar eens. Zou Kuijt ook daar niet goed kunnen spelen? Zijn werklust lijkt alle barrières te kunnen slechten. Of Ryan Babel achterin op links. Gewoon omdat we hem ook zijn plekje gunnen. Doe liever maar geen Emanuelson of Anita, svp. Kunnen we Arthur Numan of Frank de Boer geen nieuwe ledematen aanmeten en ze tjokvol Duracell-batterijen proppen? Goalie: Steekelenburg. Geen twijfel, niet meer Edwin bellen, Bert…

 

De Japanse bondscoach Okada kijkt ook Champions League en is zich ondertussen een hoedje geschrokken. Zijn grootste angst? Een Arjen Robben die zijn prestaties bij Bayern kan evenaren. De Telegraaf quote Okada: Robben is een fantastische speler. Ik weet niet hoe je hem moet stoppen”, bekende Okada tegen Aziatische media. De trainer lijkt ten einde raad over de strijdwijze tegen Oranje: "Ze hebben ook nog Van Persie en Kuyt. We kunnen ze niet allemaal mandekking geven.”  Okada loofde ook de schotkracht binnen het Nederlands elftal: "Ze kunnen van alle afstanden schieten, heel anders dan bij ons.” De angst zit er goed in bij de coach: "De Nederlanders hebben een team van een veel hoger niveau.”

 

 

 

Besluit:

 

We hopen natuurlijk allemaal dat het Nederlands Elftal wereldkampioen voetbal 2010 wordt. Voorgoed voorbij die trauma’s uit 1974, 1978, 1990 en 1998. Nederland maakt een goede kans op de wereldtitel, als het elftal draait en alles-een-beetje-meezit. Laten we in eerste instantie hopen dat het toernooi goed verloopt, zonder noemenswaardige incidenten. Voetbal International-eindredacteur Johan Derksen verdiepte zich in de veiligheidssituatie in Zuid-Afrika en schetst een voor hem zo kenmerkend, somber beeld. Hij haalt in een column een rapport aan, gepubliceerd door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie en geschreven door dr. Johan Burger. Dr. Burger is als senior onderzoeker verbonden aan het Instituut voor Veiligheid Studies in Pretoria. Dr. Burger is niet mals over de veiligheidssituatie in Zuid-Afrika.

 

Burger zou van mening zijn, dat “een groot internationaal evenement als het WK de ideale gelegenheid biedt voor het plegen van misdrijven, terwijl Zuid-Afrika tijdens het toernooi ook een aantrekkelijk doelwit is voor terroristische aanslagen. Ondanks een indrukwekkend veiligheidsplan boezemt het onvermogen van de politie in Zuid-Afrika tot het terugdringen van de misdaad, niet veel vertrouwen in dat zij wél in staat zal zijn een effectieve veiligheidssituatie te bieden tijdens het WK.”, aldus Derksen. De criminaliteit is vorig jaar gestegen, na enkele jaren een daling vertoond te hebben. Met name overvallen op bedrijven, woningen en automobilisten kwamen veel vaker voor. In Zuid-Afrika vinden elk jaar nog een schrikbarend aantal moorden plaats.

 

 

 

 

Bronnen:

 

Telegraaf – “WK: Japan hoopt op samuraikrachten” (17-12-2009).

Telegraaf.nl – “Bondscoach Japan schrikt van Robben” (23-04-2010).

Spits – “Bavianenplaag teistert Kaapstad” (27-04-2009).

Spits – “Zwitserse bank geeft Oranje goede kans”  (28-04-2010).

Spits, Johan van Boven – “Pleidooi voor creatief kwartet” (28-04-2010).

VI.nl, Johan Derksen – “Oranje-supporter vogelvrij in Zuid-Afrika” (29-03-2010).

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel

 

Meer van deze schrijver