Wie krijgt de basketbaltitel?

De beker is nog steeds niet gearriveerd in Amsterdam

 

Door TobSport redactieteam voor TobSport.nl

Gepost op: 24-07-2009.

 

 

In dit artikel:

 

Een overzicht van de Basketball-soap om de Nederlandse titel, met…

 

·          Een softdruggebruiker, die in het veld onvoldoende wist te overtuigen,

·          Een club-official, die zichzelf compleet belachelijk maakt, en…

·          Een overkoepelende sportbond, die niet weet hoe de posterijen werken.

 

 

Bijna twee maanden geleden won de Amsterdamse Eredivisie-basketbalploeg EclipseJet MyGuide de laatste en beslissende wedstrijd uit de best-of-seven-serie in de play-offs tegen EiffelTowers Den Bosch in de finale om de Nederlandse basketbaltitel voor het seizoen 2008-2009. De Amsterdammers hadden de competitie als winnaar afgesloten, met een voorsprong van 14 punten op nummer 2 Den Bosch.

 

Nadat Amsterdam Leiden en Bergen op Zoom had verslagen in de play-offs stuitte men weer op Den Bosch. Den Bosch gaf meer dan goed partij en hield de serie spannend tot aan een 3-3 gelijke stand aan gewonnen wedstrijden. Amsterdam gaf in de laatste wedstrijd nog wat extra gas en won de playoff-serie, ondanks dat het de belangrijke krachten Orien Greene, Tamien Trent en Victor Thomas moest missen wegens blessures en schorsingen.

 

Het seizoen ervoor waren de Amsterdammers ook al kampioen van Nederland geworden.

 

 

Waar blijft die beker?

 

 

De Amsterdamse formatie is echter nog niet officieel tot kampioen van Nederland uitgeroepen van het afgelopen seizoen. Twee maanden na de laatste score in het veld worstelt de tucht- en geschillencommissie van de Nederlandse Basketball Bond (NBB) nog steeds met een dopinggeval. En daarom riep de bond nog geen ploeg tot kampioen uit en is de kampioenschapsbeker nog altijd niet aangekomen in Amsterdam. Dit terwijl het nieuwe seizoen al op het punt van beginnen staat.

 

De voortkabbelende situatie werpt, samen met de financiële zorgen van de hoofdsponsors, een smet op een succesvol seizoen voor Amsterdam.

 

Zie ook: Kredietcrisis in de topsportwereld op deze site.

 

Aan het begin van het seizoen werden de Amerikanen CC Harrison en Orien Greene toegevoegd aan het kampioensteam van het jaar ervoor. Harrison bleek een onverzettelijke rots in de branding, die op consistente wijze prestaties leverde. Greene, die onder contract stond bij de Boston Celtics uit de NBA was veel wisselvalliger. Hij wisselde geniale wedstrijden af met zeer middelmatige partijen. Desondanks wist Amsterdam de kwartfinales van het EuroChallenge-toernooi te halen, de Haarlem Basketball Week te winnen en wist de ploeg de officieuze kampioen van Nederland te worden.

 

 

 

Orien Greene in betere tijden, bij de Celtics in de NBA.

 

 

 

Orien rookte een joint

 

 

Tijdens het seizoen, op 12 maart, na een wedstrijd tegen West-Brabant Giants wordt speler Orien Greene gecontroleerd op het gebruik van verboden stimulerende middelen. Orien rookte een of meerdere joints als Amerikaan in Amsterdam en eind maart was zijn positieve test bekend bij de bond. Die volgde haar eigen reglementen schrijft Steven Verseput in NRC.Next en stelt enkel de speler op de hoogte van het feit dat hij betrapt is op het gebruik van een verboden middel. Greene houdt zijn mond richting club en vraagt een contra-expertise aan. In afwachting van de her-test schorst de bond de speler nog niet.

 

Op 15 mei tijdens de playoff-finale om de Nederlandse titel blijkt ook de B-staal positief, schrijft Verseput, en daarna gaat de bond de fout in. De bond moet Amsterdam per aangetekende brief laten weten, dat Greene geschorst is voor de volgende finale-wedstrijd in Amsterdam van dinsdagavond 19 mei. In dit derde duel in de Sporthallen Zuid speelt Greene echter gewoon. Hij scoort 15 punten en Amsterdam neemt een 2-1 voorsprong. Amsterdam geeft later aan op 19 mei geen bericht van de bond te hebben ontvangen. De bond claimt echter via woordvoerder Jacob Bergsma, dat “het bondsapparaat heeft geïnformeerd via de weg die daarvoor staat”. Men stuurde volgens de eigen regels een brief via de post.

 

Verseput quote daarna Ruud Frese, de vice-voorzitter van Amsterdam, die stelt dat “iets dat je om 17:00 uur verstuurt met de post niet diezelfde avond in Amsterdam kan aankomen.” Ook Henk Reekers meld zich in de discussie. Hij is de voorzitter van de Federatie Eredivisie Basketball (FEB), die de Eredivisie organiseert. Hij stelt dat een club tijdig geïnformeerd moet worden en dat daarvan bewijs overlegd moet kunnen worden.

 

 

 

Amsterdam wint met Greene de finalewedstrijd van de Haarlem Basketball Week in 2008 met 65-64 van het nationale team van Israël.

 

 

 

Gekissebis om de titel door verschillende partijen

 

 

Het wordt echter nog gekker. Ook in het vierde finaleduel in de play-offs speelde Greene nog gewoon. Amsterdam claimt de brief van de bond pas ontvangen te hebben voorafgaande aan het vijfde duel. De club ontsloeg Greene daarna direct. Den Bosch maakte vervolgens bezwaar bij de NBB tegen het meespelen van Greene in de derde en vierde wedstrijd van de finaleserie. De tucht- en geschillencommissie oordeelde vervolgens dat Amsterdam niet onrechtmatig had gehandeld door Greene op te stellen.

 

Vervolgens ging de bond in beroep bij de Commissie van Beroep onder druk van Den Bosch, dat dreigde een schadeclaim bij de bond neer te leggen. De NBB verwacht te kunnen bewijzen dat Amsterdam tijdig op de hoogte was van het dopinggebruik door Greene. Ook Den Bosch laat zich ondertussen bij monde van Peter Vogelaar niet onbetuigd in de media. Den Bosch wil dat zij tot kampioen van Nederland worden uitgeroepen. Enerzijds gaat het Vogelaar puur om het rechtsprincipe. Maar in het NRC.Next-artikel noemt Vogelaar direct na die stelling nog enkele achterliggende redenen op om de procedure te starten. De kans om deel te nemen aan een hogere Europese competitie met meer sponsor- en tv-gelden en de mogelijkheid om kampioenschapsbonussen te kunnen betalen aan de eigen spelersselectie.

 

Vogelaar maakte zich er niet populairder op in het Nederlandse basketbalwereldje. Amsterdam was in de competitie en de play-offs de sterkste ploeg en toch zou Vogelaar blij zijn met een kampioenschap ‘behaald via de achterdeur’.

 

 

 

Amsterdam verliest thuis van Hapoel Jerusalem in Europees verband, December 2008.

 

 

 

De uitspraak in de nationale Basketball-soap wordt volgende week verwacht.

 

 

De bond denkt te kunnen bewijzen dat Amsterdam tijdig op de hoogte is gesteld. Dat dacht men ook bij de eerste bezwaarprocedure. Laten we hopen dat de bond lering trekt uit dit verhaal en een duidelijk beleid definieert voor ontdekte dopinggevallen in de toekomst.

 

 

Binnenkort leest u overigens op deze sportsite een serie artikelen geweid aan dopingproducten, -controle en –handhaving.

 

 

 

 

Bronnen:

 

NRC.Next, Steven Verseput – “Affaire over basketbaltitel is een klucht” (24-07-2009).

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel in het forum

 

Meer van deze schrijver