TobSport.nl: kritische Nederlandse sportsite over sportorganisaties en diverse topsporten en -sporters.TobSport.nl doorzoeken
Bezoek www.TobSport.nl: via onze landingspagina stuit u op een unieke verzameling (hoofdzakelijk Nederlandstalige) sport-content. Van columns tot beschouwingen, historische overzichten, sportbeelden en actuele sportartikelen: TobSport is een onafhankelijke topsportsite voor en door Nederlanders en Vlamingen.Dien uw eigen sportartikel of -beelden in ter publicatie op deze website!

U bent beland op TobSport.nl: De indie-sportsite van Nederland. Tip: Neem deze site op in uw 'favorieten'.   

De hoogste transferbedragen

De hoogste transfersommen betaald voor Eredivisie-spelers

Door: TobSport redactie.  Gepubliceerd: 10-03-2013.


De grootste transfers in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal

In dit artikel vind je een overzicht van de hoogste transfersommen die betaald werden voor Nederlandse voetballers en de hoogste bedragen die werden betaald voor buitenlandse spelers die door buitenlandse clubs aangekocht werden nadat ze eerst furore hadden gemaakt in de Nederlandse Eredivisie.

De Eredivisie is altijd een kweekvijver vol talent geweest voor de grote buitenlandse competities. Maar waar we in het verleden direct zaken deden met de grootste clubs op Aarde zijn onze topspelers tegenwoordig vaak gedwongen een tussenstap te nemen via een Europese subtopper.

De clubs die in Eredivisie-spelers een versterking voor hun basisteams zoeken zijn Engelse middenmoters zoals Fulham en Swansea, Portugese (sub)toppers zoals Benfica of Sporting Lissabon en de subtop uit Duitsland (clubs als HSV, Stuttgart, Freiburg). De piepjonge Eredivisie-talenten zijn over het algemeen nog niet berekend op een overstap naar de absolute top.

   

Er worden nog steeds hoge bedragen neergeteld voor talenten uit Nederland

In het recente verleden verdwenen Luis Suarez (van Ajax naar Liverpool), Luuk de Jong (van FC Twente naar Borussia Monchengladbach), Bas Dost (van Heerenveen naar Wolfsburg), Ola John (van FC Twente naar Benfica) en Ricky van Wolfswinkel (van FC Utrecht naar Sporting Lissabon) voor mooie bedragen naar het buitenland. Ze boekten al snel aansprekende successen.

Andere Eredivisie-revelaties verging het beduidend minder nadat ze een lucratieve transfer hadden verdiend naar een buitenlandse club. Bjorn Vlemickx werd topscorer in de Eredivisie maar verpieterde vervolgens bij zijn terugkeer in de Belgische competitie. Een Eredivisietopper als Assaidi van Heerenveen komt bij de Engelse subtopper Liverpool niet aan de bak. John Guidetti blies Feyenoord nieuw leven in maar mag bij Manchester City nog niet op de bank plaatsnemen.

De volgende generatie voetbalsterren die wacht op een mooie aanbieding uit het buitenland wordt aangevoerd door PSV-er Kevin Strootman, op de voet gevolgd door een hele compagnie aan Feyenoord-spelers: Vilhena, Claasie, De Vrij, Martins Indi, Boetius etc. Bij Ajax zullen Eriksen, Fisher, Alderweireld en De Jong nog wel een klapper gaan maken. Wilfried Bony roept al eeuwen dat hij wil vertrekken en in de zomer van 2013 zal hij ongetwijfeld zijn zin gaan krijgen. Heerenveen-spits Finbogasson zal op enige interesse mogen rekenen.

Mogelijk zullen ook de mooie statistieken van de Rotterdamse spits Pele interesse opwekken. De Italiaan viel op tijdens een jeugd-WK maar kon tot zijn ontwaken in Rotterdam-Zuid nooit overtuigen. Bij AZ liet hij bij vlagen zien waar hij toe in staat zou kunnen zijn en dat had Ronald Koeman in ieder geval scherp waargenomen. Pelle verbaasde vervolgens vriend, vijand, zijn toenmalige club Fiorentina en Koeman en de rest van Rotterdam-Zuid. De vlag ging uit toen men de Italiaan voor meerdere jaren kon vastleggen.


Transferbedragen van buitenlandse clubs voor Nederlandse topspelers

Hieronder vind je een overzicht van transfersommen betaald voor onze Nederlandse topspelers in het afgelopen decennium, op het moment dat ze nog uitkwamen voor Eredivisie-clubs (bedragen in euro's). Lijstaanvoerder is natuurlijk nog altijd Ruud van Nistelrooy, die uit zou groeien tot een wereldster bij Manchester United. De lijst is gebaseerd op een overzicht gepubliceerd in het blad Voetbal Magazine in maart 2011 en aangevuld door TobSport.

Ruud van Nistelrooy PSV - Manchester United 30,4 miljoen euro (2001)
Robin van Persie Feyenoord - Arsenal 3,4 miljoen (2004)
Arjen Robben PSV - Chelsea 18 miljoen (2004)
Khalid Bouhlarouz RKC - HSV 2 miljoen (2004)
Nigel de Jong Ajax - HSV 1,5 miljoen (2006)
Joris Mathijsen AZ - HSV 6,5 miljoen (2006)
Dirk Kuyt Feyenoord - Liverpool 18 miljoen (2006)
Mark van Bommel PSV - Barcelona 0 euro (2006)
Rafael van der Vaart Ajax - HSV 5,5 miljoen (2006)
Wesley Sneijder Ajax - Real Madrid 27 miljoen (2007)
Ryan Babel Ajax - Liverpool 17,7 miljoen (2007)
Royston Drenthe Feyenoord - Real Madrid 13 miljoen (2007)
John Heitinga Ajax - Atletico Madrid 10 miljoen (2008)
Eljero Elia FC Twente - HSV 10 miljoen (2009)
Edson Braafheid FC Twente - Bayern Munchen 2,5 miljoen (2009)
Klaas-Jan Huntelaar Ajax - Real Madrid 27 miljoen (2009)
Ibrahim Affelay PSV - Barcelona 3 miljoen (2011)
Urby Emanuelson Ajax - AC Milan 1,7 miljoen (2011)
Ricky van Wolfswinkel FC Utrecht - Sporting Lissabon 5,4 miljoen (2011)
Bas Dost Heerenveen - Vfl Wolfsburg 7,5 miljoen (2012)
Luuk de Jong FC Twente - Borussia Mochengladbach 15 miljoen (2012)
Ola John FC Twente - Benfica 9 - 12 miljoen euro (2012)


Transfergelden voor buitenlandse spelers actief in de Nederlanse Eredivisie

Nederland heeft een historie van het aantrekken van goede buitenlandse voetbalspelers. Na verloop van tijd moesten Nederlandse clubs echter genoegen nemen met een bijrol als het gaat om het aantrekken van de grootste buitenlandse talenten. De Europese topclubs zwaaien de scepter en kopen hele jeugdelftallen bij elkaar die ze stallen bij clubs her en der in Europa. Nederlandse scouts hebben aangetoond desondanks nog talenten te kunnen opsporen die bij de kapitaalkrachtige clubs onder de radar doorgingen of waar ze hun handen niet aan hadden willen branden.

In Nederland krijgen talenten de tijd om te rijpen in een competitie waar de doelpunten als rijpe appelen vallen. Spitsen als Malki, Pelle en Vlemickx die in het buitenland mislukten zijn toppers in de Eredivisie. Piepjonge voetballers kunnen binnen enkele weken in de nationale competitie al uitgroeien tot een volwaardig alternatief voor een positie in het Nederlands Elftal. De Nederlanders die in 2013 doorbraken zijn Vilhena en Boetius van Feyenoord en Mike van der Hoorn, de verdediger van FC Utrecht. Verder noemden we in dit artikel al enkele andere Ajax- en Feyenoord-spelers en vergeet ook niet de ex-Feyenoorders Fer en Wijnaldum, die al langere tijd gevolgd worden door buitenlandse clubs.

Buitenlandse spelers in de Eredivisie die in de zomer van 2013 een klapper kunnen gaan maken met een transfer naar een redelijk aansprekende buitenlandse topclub zijn Malki van Roda JC, Bony van Vitesse en Tadic en Chadli van FC Twente. Bij PSV wekken Mertens, Toivonen en Mahtavz misschien de nodige interesse op en vlak ook Finbogasson en Djuricic van Heerenveen en Tommy Oar van FC Utrecht niet uit.

Hieronder vind je een overzicht van transfergelden betaald voor de buitenlandse toppers uit de recente historie van de Nederlandse Eredivisie (bedragen in euro's). In het afgelopen decennium gingen de traditionele Nederlandse subtoppers steeds vaker zonder intermediair handelen met buitenlandse subtoppers en zelfs met de Europese topclubs. De traditionele tussenpartijen waren altijd de nationale topclubs, de traditionele top 3: Ajax, Feyenoord en PSV. Een Nederlandse topper zoals Assaidi kon Ajax in de zomer van 2012 niet betalen. De speler van het Marokkaanse nationale elftal verkoos een directe overstap naar Liverpool boven een tussenstap in Amsterdam.

Assaidi is echter ook een prima voorbeeld van een topper uit de Eredivisie die het op het hogere niveau vooralsnog niet waar kon maken. Naar verluid spraken Ajax en Liverpool serieus over een huurovereenkomst waarbij Ajax toch gebruik zou kunnen gaan maken van de oud-speler uit de eigen jeugdopleiding. Ook de buitenlandse toppers uit de Eredivisie worden nog altijd goed verkocht aan buitenlandse topclubs. In het overzicht hieronder vind je de aansprekende transfers van grofweg de afgelopen 10 jaar. De lijst is gebaseerd op een overzicht gepubliceerd in Voetbal Magazine in maart 2011 en aangevuld door TobSport.


Zlatan Ibrahimovic Ajax - Juventus 15 miljoen euro (2004)
Ji-Sung Park PSV - Manchester United 5,5 miljoen (2005)
Salomon Kalou Feyenoord - Chelsea 10,5 miljoen (2006)
Giorgios Samaras Heerenveen - Manchester City 9 miljoen (2006)
Alfonso Alves Heerenveen - Middlesborough 20 miljoen (2008)
Erik Nevland FC Groningen - Fulham 3 miljoen (2008)
Jefferson Farfan PSV - Schalke O4 10,4 miljoen (2008)
Heurelho Gomes PSV - Tottenham Hotspur 9,2 miljoen (2008)
Danijel Pranjic Heerenveen - Bayern Munchen 7,7 miljoen (2009)
Thomas Vermaelen Ajax - Arsenal 12 miljoen (2009)
Marko Arnoutovic FC Twente - Internazionale 11 miljoen (2009)
Marcus Berg FC Groningen - HSV 10 miljoen (2009)
Moussa Dembele AZ - Fulham 6 miljoen (2010)
Keisuke Honda VVV - CSKA Moskou 9 miljoen (2010)
Sheik Tiote FC Twente - Newcastle United 7 miljoen (2010)
Luis Suarez Ajax - Liverpool 26,5 miljoen (2011)
Jan Vertonghen Ajax - Tottenham Hotspur 12 miljoen (2012)Bronvermelding en TobSport's vervolg-surftips:

Geraadpleegde bronnen voor dit artikel:

  • Voetbal Magazine (maart 2011).

Verder surfen op deze topsportsite?

Ga naar de homepage voor de meest recente artikelen, de meest gelezen artikelen en reacties van bezoekers. Klik hier...
Ga naar het TobSport-archief voor alle artikelen en video's. Klik hier...
Bezoek een sportwebshop op internet voor sportkleding, -accessoires en -schoeisel. Lees verder...