TobSport.nl: kritische Nederlandse sportsite over sportorganisaties en diverse topsporten en -sporters.TobSport.nl doorzoeken
Bezoek www.TobSport.nl: via onze landingspagina stuit u op een unieke verzameling (hoofdzakelijk Nederlandstalige) sport-content. Van columns tot beschouwingen, historische overzichten, sportbeelden en actuele sportartikelen: TobSport is een onafhankelijke topsportsite voor en door Nederlanders en Vlamingen.Dien uw eigen sportartikel of -beelden in ter publicatie op deze website!

U bent beland op TobSport.nl: De indie-sportsite van Nederland.   

Linsanity: NBA-sensatie Jeremy Lin

NBA-seizoen 2011-2012: 66 wedstrijden in een volgepropte competitie

Door: TobSport redactieteam.  Gepubliceerd: 05-03-2012.


NBA-seizoen 2011-2012: uiteindelijk werd de lock-out opgelost...

Dit NBA-seizoen zou voor altijd gekenmerkt worden door de lock-out voorafgaande aan de competitie.
NBA-spelers vertrokken massaal naar buitenlandse competities terwijl de spelersvakbond en de clubeigenaars elkaar geen strobreed toegaven. Toen de discussie was opgelost kwamen een groot aantal spelers op basis van clausules in hun contracten weer terug naar de V.S. om te basketballen. De voorbereidingstijd werd ingrijpend verkort en er moesten nog 66 wedstrijden in het normaal al overvolle competitieschema gepropt worden. Van samenstelling veranderde teams hadden nauwelijks de tijd gehad om samen te trainen.

Maar vlak nadat de lock-out was beeindigd, dook er een nieuwe NBA-mediahype op. Het door de League gecontroleerde team New Orleans Hornets wilde zijn superster Chris Paul verhandelen aan Los Angeles Lakers. De NBA-commissaris David Stern stak er een stokje voor. Hij vond dat hij te weinig terugkreeg in de spelersruil. Om point-guard Paul vervolgens te laten vertrekken naar dat andere team uit Los Angeles, de Clippers. De Clippers werden met de toevoeging van Paul aan hun jonge superster Blake Griffin van lelijk eendje ineens een titelkandidaat. De ruil die de Lakers hadden voorgesteld was echter niet beduidend slechter dan de verzameling spelers die de Clippers boden. Veel media, clubs en spelers sprake schande van de bemoeienis van de NBA met de Chris Paul-trade. De lock-out was alweer een beetje vergeten.Toen het seizoen eenmaal was begonnen zorgden de Clippers van Paul en Griffin voor de belangrijkste krantenkoppen. LeBron James is in Miami aan een zeer goed seizoen bezig, net zoals zijn teamgenoot Chris Bosh en de Los Angeles Lakers en Dallas Mavericks zijn nog een beetje aan het kwakkelen. Oklahoma City hoort ook weer duidelijk bij de topteams en maakt een zeer goed seizoen door. Het seizoen kabbelde zo'n beetje voorbij zonder al te grote uitschieters. De NBA-spelers wisten natuurlijk ook van meet af aan dat het een lang seizoen zou worden met weinig rust tussen de speeldagen in. Scores liggen beduidend lager en de goede teams proberen hun belangrijkste spelers zo goed mogelijk te sparen.

algemeen 468x60

Een beetje een saai seizoen. En toen was daar Jeremy Lin...

Zoals de vorige alinea eindigde duurde het seizoen maar voort. Er waren heus nog wel wat leuke teams om te bekijken. Ondanks blessures spelen de Bulls goed. Verbazingwekkend hoe goed de Celtics en Spurs het met al die ouden van dagen nog doen. Orlando vraagt zich hardop af of ze superster Dwight Howard kunnen en willen behouden en het team verkeert een beetje in een status-quo. Bij een andere verwachte topper uit het Oosten ging het ook veel minder dan verwacht. New York Knicks haalde met veel stampij center Tyson Chandler weg bij kampioen Dallas en daarbovenop kwam nog de komst van de veel-geblesseerde voormalige superster Baron Davis. Maar New York miste nog een goede point-guard, want Davis zou de eerste helft van het seizoen missen was vooraf bekend. De topspelers Carmelo Anthony en Amare Stoudemire vielen nogal tegen of ontbraken op hun beurt ook weer door blessures.

Spelverdeler bij New York was de dappere Toney Douglas. Een mannetje dat van ver kwam, maar eigenlijk niets meer zou moeten zijn dan een goede back-up voor een betere point-guard. Omdat Baron Davis geblesseerd was trok New York op een proefcontract van een paar dagen de onbekende spelverdeler Jeremy Lin aan. De rest is geschiedenis. Jeremy Lin mocht een basisplaats innemen en gaf zijn plekje niet meer uithanden. In twee weken tijd werd hij de meest besproken sporter in de U.S.A. en ook daarbuiten na men gretig kennis van zijn avonturen. Gezien over zijn eerste vijf wedstrijden scoorde hij gemiddeld bijna 27 punten en gaf hij 8 assists. Tegen Kobe Bryant en zijn Lakers scoorde hij in die periode 38 punten. Al snel werd Jeremy Lin een enorme hype in de V.S. Door zijn onverschrokken spel, met genadeloze drives naar de basket en mooie passes als hij zelf niet kon scoren. Maar ook omdat hij de eerste in Amerika geboren Aziaat is die zo ver is gekomen. De ogen van de hele natie richtten zich op New York en Lin en die laatste bleef maar wedstrijden voor de Knicks winnen.De New York Knicks hadden ineens weer zicht op het bereiken van de NBA Playoffs en het basketbalsprookje van Jeremy Lin legde de club ook financieel geen windeieren. Na jaren van mismanagement een gelukkige en goedkope treffer in New York. Niemand, maar dan ook niemand was in staat geweest om het verloop van Jeremy Lin's doorbraakseizoen te voorspellen. New York had Lin overgenomen van Houston, maar hadden weinig hoop op een echt waardevolle contributie van de point-guard aan het spel. Houston op zijn beurt had Lin weer overgenomen van Golden State waar hij in het voorafgaande seizoen niet meer dan 10 minuutjes gemiddeld op het veld had mogen staan. Darryl Morey, de algemeen directeur van de Houston Rockets gaf in de media af op alle wijsneuzen die de beslissing van New York loofden en die Houston en Golden State bespot hadden. Morey was duidelijk: de krachten die vrijkwamen uit het relatief tengere lijf van Jeremy Lin in de vorm van een totale staat van Linsanity had niemand kunnen voorzien.

Banner Schoenen mvk 468x60

Golden State Warriors krapt zich nog wel even achter de oren

In the Bay Area bij Oakland en San Francisco reageert men echter wat minder laconiek op de doorbraak van Lin. De eigenaar van de Warriors, Joe Lacob heeft geen spijt van het ruilen van Lin met Houston. Ze hadden hem beperkte minuten gegeven en nu niet direct een nieuwe superster aan het werk gezien. Golden State had er voor gekozen om Lin een contract te geven door bepaalde inside-knowledge. Joe Lacob's zoon groeide op samen met Lin in the Bay Area, was kind aan huis bij de Lacob-family en domineerde zijn highschool-team Palo Alto. De highschool-ploeg van Palo Alto werd kampioen van de staat Californie. Jeremy Lin kon goed leren en vertrok later naar de prestigieuze Harvard-universiteit, die nu niet bepaald bekend staat om zijn succesvolle sporttak. Hij wist van Harvard echter weer een respectabele basketbalploeg te maken.

Toch had Joe Lacob onthouden dat Jeremy Lin een goede speler was en hij gaf hem een contract, ondanks kritieken als: "Wie is dat, wat moeten we met die jongen?" Jeremy Lin was ook niet gekozen in de NBA-spelersdraft van 2010. Bij Golden State kon Lin in zijn eerste seizoen nauwelijks overtuigen. Hij kreeg ook nauwelijks de kans om te spelen en werd naar de D(evelopment)-League gestuurd. Hij liet zich niet kisten en bleef leren en spelen met inzet. Dit seizoen mocht hij het weer in de NBA proberen. Maar daar ben je als wisselspeler nooit helemaal zaker van een plekje op het spelers-roster, gevuld met de speelgerechtigde spelers. De 23-jarige Lin was misschien ook alleen maar teruggehaald als ruilmateriaal voor andere spelers. De Warriors speelden namelijk uit overvloed vaak al met twee goede jonge spelverdelers (Stephen Curry en Monta Ellis). De Warriors wilden vlak voordat het seizoen begon een dure speler halen (Clippers-center DeAndre Jordan) en besloten daarom om het contract van Lin te verscheuren. Ook bij Houston liet men hem snel weer gaan om ruimte te maken voor andere spelers en zelfs de Knicks stonden op het punt om zijn contract weer te beeindigen.Golden State en Houston zaten naar verluid alweer op het vinkentouw om Lin toch weer te laten tekenen, toen trades niet doorgingen of tegen een lagere vergoeding. Ze zagen dus toch wel dat de speler talent had. Maar toen volgden er drie doldwaze wedstrijden voor New York dat met 8 gewonnen partijen en 15 verliezen niet bepaald goed aan het seizoen was begonnen. Ondanks hoge verwachtingen na de komst van met name Chandler. Maar toen mocht Lin eindelijk laten zien wat hij kon. Lin scoorde 25.3 punten gemiddeld en gaf 8.3 assists. Maar hij viel met name op door zijn enthousiaste en energieke spel. Hij werd een feel-good-story waar de NBA zo dringend behoefte aan had, door de lock-out, de Paul-trade en de masaal gevoelde haat onder sportfans richting LeBron James na zijn aankondiging van de overstap naar Miami Heat. New York verkocht allerhande Lin-merchandise zoals schoenen, shirts en poppetjes die als warme broodjes over de toonbank gaan. De waarde van de aandelen van de Madison Square Garden Company (van het theater waar de Knicks spelen) steeg met 10%.

De toekomst van Linsanity: blijft Jeremy Lin zo goed spelen?

Voor de NBA en New York kwam Jeremy Lin dus als geroepen. Marketingtechnisch was het naast het mooie verhaal van een gewone jongen die de top bereikt als afwisseling op het 'gezeur om geld' door spelers tijdens de lock-out. Aziaten (in Amerika) vertegenwoordigen namelijk een interessante markt voor de NBA. Nu de Amerikaanse profcompetitie het zonder de boomlange Chinese center Yao Ming moet doen is er een waardige opvolger gevonden. New York heeft veel mazzel met het aantrekken van Lin en geprobeerd wordt hem een goed back-court te laten vormen met Baron Davis. Hij past goed in het speltype dat coach D'Antoni nastreeft. Hij heeft alleen nog problemen om met de beste speler van team samen te spelen. Carmelo Anthony kwam terug van een blessure en moet zijn weg nog vinden. Hij is een speler die om effectief te kunnen zijn de bal in zijn handen moet hebben. Net als Jeremy Lin. De sleutel van het succes voor New York is spelletjes uitdenken waarin beide spelers kunnen excelleren.Jeremy Lin moet in staat geacht worden zijn goede spel nog wel enkele jaren vol te kunnen houden. Als dat hem lukt hoort hij bij het groepje van de beste spelverdelers van de NBA. Het kan ook zijn dat hij enigszins terugzakt wanneer tegenstanders zijn spel en passeerbewegingen beter doorhebben en zijn schoten minder vaak vallen. Maar ook dan is hij nog altijd goed genoeg om een meer dan degelijke back-up te zijn voor een goed team met een goede point-guard. Jeremy Lin is in ieder geval in staat om zijn eigen kansen voor de basket te creeeren en met wat oefening leert hij ook nog beter schieten. Hij kan ballen afpakken, maar kan wat betreft positioneel verdedigen nog verbeteren. Jeremy Lin wordt geen vaste All Star-selectie. Wel verdient hij voor zijn spel dit seizoen de Most-Improved-Player-Award. Zijn concurrenten voor die prijs? Ryan Anderson van Orlando, James Harden van Oklahoma City en Kyle Lowry van Houston. Dat moet wel lukken. Hij heeft de mediahype in ieder geval mee. Niet slecht voor een bijna vergeten speler uit de D-League.

Bronvermelding en TobSport's vervolg-surftips:

Geraadpleegde bronnen voor dit artikel:

  • Sports Illustrated, Sam Amick - "Lin's rise atop NBA conversation a matter of NBA business, luck." (10-02-2012).

Verder surfen op deze topsportsite?

Ga naar de homepage voor de meest recente artikelen, de meest gelezen artikelen en reacties van bezoekers. Klik hier...
Ga naar het TobSport-archief voor alle artikelen en video's. Klik hier...
Bezoek een sportwebshop op internet voor sportkleding, -accessoires en -schoeisel. Lees verder...