TobSport.nl: kritische Nederlandse sportsite over sportorganisaties en diverse topsporten en -sporters.TobSport.nl doorzoeken
Bezoek www.TobSport.nl: via onze landingspagina stuit u op een unieke verzameling (hoofdzakelijk Nederlandstalige) sport-content. Van columns tot beschouwingen, historische overzichten, sportbeelden en actuele sportartikelen: TobSport is een onafhankelijke topsportsite voor en door Nederlanders en Vlamingen.Dien uw eigen sportartikel of -beelden in ter publicatie op deze website!

U bent beland op TobSport.nl: De indie-sportsite van Nederland.   

Meest irritante sporters!

De Sepp Blatter-award voor de meest vervelende, gehate profsporter

Door: TobSport redactie.  Gepubliceerd: 26-03-2013.

Wie zijn de meest irritante sporters ter wereld?

TobSport maakte eerder een lijstje van de meest gehate sporters ter wereld (aller tijden) en deelde de Vuvuzela-award uit aan de winnaar (klik op de link om het artikel te lezen). Omdat sporters (net als de rest van ons) hun leven kunnen beteren volgt in dit artikel opnieuw een verkiezing. Weer kiezen we de door het publiek als meest irritant bestempelde spelers. Omdat de Vuvuzela (u weet wel: het meest irritante 'instrument' ooit) op ons halfrond geen onderwerp meer is van gesprek hebben we gekozen voor een nieuwe titel, of naamgever voor onze cup.

TobSport deelt dit jaar de Sepp Blatter-award uit aan de meest irritante sporter van het moment. De Zwitserse voorzitter van de FIFA is een corrupt en narcistisch kereltje, die veranderingen in het voetbal jarenlang tegen wist te houden. Pas toen er zich in de verte een rivaal aandiende in de vorm van Platini, die een fel tegenstander is van allerhande elektronische hulpmiddelen besloot Sepp de langgekoesterde wens van voetbalfans over de hele wereld in vervulling te laten gaan.

Hij propagandeerde ineens openlijk het toestaan van doellijntechnologie en de oude mannetjes in het IFAB gingen er in mee en werken in 2013 dan eindelijk met enkele fabrikanten aan bruikbare oplossingen. Sepp Blatter is ondanks zijn 'inkeermomentje' zonder twijfel een van de meest irritante lieden in de sport. De enige reden dat hij de naar hem vernoemde award niet zelf wint is omdat hij geen sporter is. Om dezelfde reden wint een man als Real Madrid-coach Jose Mourinho de award niet.

Nog even een korte opsomming wat er allemaal niet mis is met de naamgever van onze award: vanaf 1998 dicteert Sepp Blatter de wereldvoetbalbond FIFA. Met de commercie die hij als voorzitter in het voetbal wist aan te jagen versterkte hij ook de corruptie, omkoping, machtsmisbruik en fraude legde de journalist Andrew Jennings in het verleden bloot. In 2002 werd Blatter door leden van het FIFA-bestuur aangeklaagd voor corruptie met giften aan Caraibische en Afrikaanse landen. In 2001 had al een van zijn naaste medewerkers hem in een rapport beschuldigd van omkoping. Sepp Blatter is de perfecte naamgever voor onze award.


algemeen 468x60


Enkele irritante sporters van de afgelopen jaren komen direct in aanmerking voor de Sepp Blatter-award voor de meest vervelende sporter ter wereld:

Lance Armstrong viel van zijn voetstuk toen bleek dat hij jarenlang ondanks hardnekkig ontkennen ladingen doping gebruikte en wedstrijdorganisaties manipuleerde of zelfs controleerde. De grote boef uit Texas deed nog wel meer dingen verkeerd. Mensen de grond in boren. Liegen tegen Mart Smeets. Een stuitend interview met Oprah Winfrey deed meer kwaad dan goed. Lance krijgt de Sepp Blatter-award niet, vanwege het simpele feit dat vrijwel al zijn collega's ook de wet overtraden. Wat Armstrong deed was extreem, maar het hele peleton draaide op epo, cortisonen, hormonen en wat al niet meer.

Micheal Vick is een NFL-speler (American Football) en werd zo ongeveer Amerika's staatsvijand nummer een toen enkele jaren geleden bekend werd dat hij zich inliet met hondengevechten. Vick trainde zijn killerhonden om te doden en was een weinig tedere verzorger. Hij aarzelde ook niet om zelf zijn honden af te maken. Vick wordt het niet omdat hij vooral in een heel groot land gehaat wordt of zelfs werd en niet door het overgrote deel van de wereldbevolking in al die andere landen. En zelfs voor hem lijkt er enige vergeving te bestaan in de U.S.A. Waarschijnlijk ook na een tear-jerkend interview over een moeilijke jeugd enzo (_non-fact-checking-mode_).

Rudi Voller, Oliver Kahn, Lothar Mattheus en andere Duitse voetballers worden het niet omdat ze niet meer actief zijn en de hedendaagse Duitse voetballers minder bezig zijn de schwalbe te trainen maar meer uren steken in verzorgd aanvalsspel.

Raymond van Barneveld
wordt niet de meest irritante sporter omdat slechts weinigen op Aarde hem kunnen verstaan als hij weer eens staat te jammeren als hij een serie pijltjes misgegooid heeft.

Even genoeg over al die op zich vrij irritante sporters die het niet zijn geworden. Hieronder volgt eerst nog even een belangrijke rectificatie.


Rectificatie: TobSport grist Vuvuzela-award weer uit handen bij Ronaldo

In het artikel over de Vuvuzela-award riepen we Christiano Ronaldo, de voetballer van Real Madrid uit tot meest gehate sporter ooit. Op dat moment was dat een accuraat gekozen uitverkiezing. Hele volksstammen op de wereld ergerden zich aan de gladde rakker. We zijn nu echter enkele jaren verder en Ronaldo heeft zich samen met Messi weten op te trainen tot wat misschien wel de twee beste voetballers ooit zijn of kunnen worden. Ronaldo is een arrogant en onuitstaanbaar kereltje, zoals je hem inschat door zijn gedrag en houdinkjes op het voetbalveld. In werkelijkheid is de man een zachtaardige kerel, die harder dan wie dan ook werkt om zijn lichaam te onderhouden en zijn techniek te verbeteren.

Ronaldo heeft zich de laatste jaren dusdanig gemanifesteerd als modelprof in het voetbal dat het tijd is geworden om de Vuvuzela-award die aan hem is toegekend terug te trekken. Ronaldo is niet langer de meest irritante sporter aller tijden. In een top 50 zou hij echter zeker nog voorkomen. Bij sommige voetbalfans die voor de tv plaatsnemen doet de Portugees letterlijk het haar op de armen recht overeind staan. Die zullen nooit om dat vette haar en die denigrerende blik heen kunnen kijken. TobSport zegt tegen die mensen: bekijk nog even zijn goal met de kop tegen Manchester United in Bernabeu dit seizoen en je krijgt onmiddelijk enig respect voor ook de mens Ronaldo. De trainingsuren zie je er aan af. Of bekijk even zijn hartelijke begroetingen bij de return-wedstrijd met de oude mannetjes uit de staf van de thuisploeg op Old Trafford.


Banner Schoenen mvk 468x60


Ronaldo wordt ook niet degene die de Sepp Blatter-award gaat winnen, dat voelde u al aan uw water aan. Maar wie wordt het dan wel? Enige inspiratie kwam van de Duitse krant Bild. Die propte een heel elftal vol met de meest gehate voetballers. Een groot deel ervan heeft een Ajax-verleden. En Ajax, dat is nu weer een mooi bruggetje naar een fenomeen dat nog even benoemd moet worden als het gaat om het uitverkiezen voor een uitverkiezing van gehate sporters. Het gekke fenomeen dat we willen belichten gaat helemaal op voor de club Ajax. Deze club is namelijk tegelijkertijd de meest populaire, maar ook de meest gehate club van Nederland. Het is de meest populaire club van Nederland simpelweg omdat het de meest supporters in Nederland en het buitenland heeft. Maar Ajax is ook de meest gehate club van Nederland omdat vrijwel alle voetbalfans die een andere club supporteren niet zozeer elkaar, maar vooral gezamenlijk Ajax haten. Zo heeft de meest populaire club meer haters dan aanhangers.

In het artikel over de Vuvuzela-award waagde TobSport zich al aan de volgende stelling: "De meest populaire sporters staan vaak ook hoog genoteerd in lijstjes met de meest irritante, vervelende of zelfs gehate sporters." In de aanloop naar het WK 2010 ondervroeg het gratis ochtendkrantje Metro in Nederland meer dan duizend mensen naar hun favoriete en minst favoriete Nederlands Elftal-spelers. In 2010 was Robben de meest populaire Oranje-speler (21 procent van de stemmen), gevolgd door Van Persie (18,4 procent) en Sneijder (9,6 procent). Sneijder scoorde ook hoog op het lijstje met de meest irritante spelers, hij voerde de lijst aan gevolgd door Van der Vaart en Robben.

De meest gehate voetbalspelers door Bild Zeitung

Hieronder volgt de opstelling van Bild Zeitung van de meest irritante voetballers ter wereld, allemaal spelers die nog actief zijn op de velden in een elftal gepropt. We hadden al aangegeven dat er opvallend veel spelers met een Ajax-verleden in het elftal opgenomen zijn (en opvallend weinig Duitsers):

Keeper: Artur Boruc - Verdediging: Dani Alves, Pepe, John Terry, Marcelo - Middenveld: Cristian Poulsen, Nigel de Jong, Joey Barton - Aanval: Luis Suárez, Zlatan Ibrahimovic, Mario Balotelli - Wissels: Francesco Totti, Gennaro Gattuso, Cristiano Ronaldo, Paolo Guerrero

Real Madrid-trainer José Mourinho, die zichzelf graag ‘The Special One’ noemt, is leider van het elftal
(bron: Bild Zeitung).

Enkele van deze voetballers zijn zonder meer kanshebber op de Sepp Blatter-award. De streken van voetballer Mario Balotelli zijn stuitend te noemen. Luis Suarez toont zich vaak de onsportieve verliezer door zich theatraal te laten vallen en soms flink uit te delen. Racistische opmerkingen worden hem ook toegedicht. Pepe vinden we als TobSport redactie ook een kanshebber: een koele geniepige killer, die je zou moeten respecteren om die kwaliteit ware het niet dat het pijn doet aan je ogen als hij probeert te voetballen.

TobSport denkt er niet al te lang over na en maakt een eigen keuze over wie de meest irritante speler van het moment is. De Sepp Blatter-award zal gaan naar die sporter die TobSport dit afgelopen jaar als meest vervelende sporter wil aanmerken en dat hoeft niet perse in lijn te zijn met wat de rest van de wereld ervan vindt. We begonnen dus maar lijstjes te maken. Hier volgen enkele namen die erop voorkwamen:

Michael Boogerd: sporter-in-ruste die maar bleef weigeren de stap te zetten om met een eerlijk verhaal te komen terwijl iedereen en zijn moeder al aan zijn/haar water aanvoelde dat ook Boogerd van de verkeerde middelen gesnoept heeft. De NOS liet hem links liggen nadat zijn naam werd genoemd door andere oud-renners en in de rest van de media kwam hij steeds meer onder vuur te liggen. Toen het hoge woord (trending topic op Twitter) er eindelijk uit was in maart 2013 ("Ja, ik gebruikte epo, cortisonen en bloeddoping van 1997 tot 2007") waren zelfs collega's als Lars Boom wel klaar met hem: "Ik ben er een beetje klaar mee. Ik heb geen goed woord over voor mensen die jarenlang doping hebben gebruikt en nu gaan bekennen. Hopelijk is dit geouwehoer een keer afgelopen". Bauke Mollema:"Boogerd kon geen kant meer op. Dus ik zou zijn bekentenis niet moedig willen noemen. Hij heeft te lang gewacht: zijn geloofwaardigheid was tot nul gedaald" (Bron: Spits).

Redelijk uitgesproken meningen voor wielrenners. Sporters die in de regel de eeuwige omerta van het gesloten wereldje van het peleton eerbiedigen. Nu hebben we Erik Dekker nog om ons aan te ergeren als een van de weinige overgebleven prominente Nederlandse wielrenners uit de doping-jaren die nog geen publieke verklaring af hebben gelegd. Boogerd noemde geen specifieke wedstrijden die werden beinvloedt door zijn gebruik van doping. Organisaties zouden hun prijzengeld namelijk wel eens terug kunnen vragen. Dekker heeft nog meer te verliezen: hij is ploegleider van de Rabo.. eh, Blanco-ploeg. Als klip-en-klaar wordt bewezen dat de bank wist van de dopingpraktijken zal dat haar imago weinig goed doen. De bank ontkent natuurlijk iets geweten te hebben. Danny Nelissen was in zijn interview met Wilfred Genee vlak na Lance Armstrong's bekentenis tegen Oprah Winfrey echter duidelijk over tenminste een bankmedewerker die gewaarschuwd zou zijn.

Steve McLaren:
wel zielig dat hij ontslagen werd bij FC Twente maar zijn tegeltjeswijsheden na afloop van wedstrijden kwamen ons zooo de neus uit!

Louis van Gaal: de meningen zijn verdeeld: van respect, tot lachen met die man tot stuitend arrogant.

Gregory van der Wiel: speelde zooo slecht en deed daar in de media zooo onverschillig over.

Ola Toivonen: altijd maar zuigen en trekken en hangen en zeuren en verongelijkt kijken en vervelende, gemene en doortrapte dingen doen.

Toivonen moest na langdurg beraad door de redactie toch zijn meerdere erkennen als irritante sporter aan die andere finalist in de uitverkiezing voor de Sepp Blatter-award...

(zijn naam noemen we onderaan dit artikel)PSV:
altijd maar klagen dat de Randstad voorrang krijgt. En maar geen kampioen kunnen worden met je dure selectie en desondanks pover voetbal. Ook even de laatste voetbalnominatie. We kunnen natuurlijk nog wel even doorgaan, met alleen al een regiment spelers dat in Nederland uitkomt in de nationale competitie: Dries Mertens, Anthony Lurling, Mark van Bommel, Mark Fledderus, Wout Brama, Gennaro Zeefuik...

De Blade-Runner: als hij zijn vrouw vermoordde, maar daar lijkt het wel op.

Djokovic: omdat we van Federer vs. Nadal houden. Ga eens weg.

Maar uiteindelijk waren we het erover eens: er was een sporter waar de hele TobSport-redactie zich al enige tijd aan ergerde. Het is niet Badr Hari, want die beschouwen we al niet meer als sporter omdat hij zo graag en vooral buiten de ring lijkt te willen vechten, gewoon in de amateursport. Het gaat bij de winnende finalist (nu komt de Sepp Blatter-awardwinner....) om een voetballer die ondanks zijn zeer kwetsbare fysieke gestel al na twee wedstrijden dat hij fit op de bank plaats moet nemen moord en brand schreeuwt. En dat ook nog eens terwijl zijn 'vervanger' (lees: andere tactische keuze) goed speelt en zijn club almaar wint.

De winnaar van de Sepp Blatter-award voor de meest irritante sporter van het moment:

Arjen Robben, de vleugelaanvaller van Bayern Munchen. Als Arjen kan spelen vertoont hij direct primadonna-gedrag op het voetbalveld: hij moet en zal de bal krijgen en bij zich houden en weegt in seconden eerst honderd opties af die hij vervolgens allemaal ten uitvoer brengt voordat hij ook maar overweegt af te spelen. Natuurlijk, een fitte Arjen Robben is een wereldvoetballer die meestal nog weet klaar te spelen wat hij probeert te bereiken, maar we kotsen hem zo uit na zijn recente kritiek op zijn coach dat hij vanaf de bank moest starten in wedstrijden terwijl hij net weer eens terugkwam van langdurig blessureleed (gaap).

Al snel na zijn aanhoudende geklaag volgde als beloning een basisplaats waarna Robben alweer uitviel met een blessure, zodat zijn coach vast tot zijn genoegen weer over kan gaan op zijn vertrouwde tactiek met Thomas Muller op de positie van Robben. Dat de 'man van glas' altijd geblesseerd is, is met name vervelend en frustrerend voor hem. Daarin voelen we met hem en de fans van Bayern Munchen mee. Maar dat gezeik om een basisplaats alsof je leven zonder weinig zin meer heeft, terwijl je ploeg wint en het alternatieve tactische concept goed uitpakt is not-done. Het getuigt niet van enige collegialiteit, gevoel voor het team- en clubbelang of ook maar een greintje sportsmanship.

Ook Robben's radiostilte over zijn blessure na afloop van het WK 2010 was zo'n lekkere angsthazenstreek. Het leek erop alsof Robben willens en wetens iedereen-but-himself de schuld toeschoof voor (het geharrewar rond) zijn blessure. Als Robben volledig open was geweest over hoe hij werkelijk aan zijn blessure is gekomen en ermee om is gegaan, had Oranje wellicht niet die vervelende oefenwedstrijd tegen Bayern Munchen hoeven spelen. Ook niet zo netjes om die oude grijze Dick van Toorn compleet links te laten liggen nadat hij je 'optrainde' om deel te kunnen nemen aan het WK. Uiteindelijk natuurlijk een keuze voor je eigen risico. Dubbel niet zo netjes omdat Van Toorn na lang beraad besloot weer met je te gaan werken nadat je de eerste behandeling in een verder verleden had plaatsgevonden helemaal niets van je liet horen.

Van Toorn in mei 2012 in het radioprogramma De Perstribune, nadat Robben in de finale van de Champions League een penalty miste bij de stand van 1-1 tegen de latere winnaar Chelsea: "Ik was niet ongelukkig dat hij een penalty miste. Ik heb de gifbeker toen helemaal leeggedronken en hij heeft altijd zijn kaken stijf op elkaar gehouden. Ik word hier nog steeds mee geconfronteerd en leef hier nog steeds mee. Ik heb van Robben nooit meer iets vernomen (na de storm van kritiek vanuit Bayern Munchen, redactie). Ook financieel ben ik er niks mee opgeschoten. Ik heb geen stuiver gezien. Het heeft mij alleen maar ellende opgeleverd.” Robben was altijd al een eenling op het veld in overdrive, wellicht heeft het missen van de kans die de wereldtitel had op kunnen leveren Robben's ergerlijke eigenschappen nog meer naar voren gehaald dan voorheen het geval was.

Toen Van Toorn in 2013 uit het ziekenhuis werd ontslagen na een herseninfarct liet hij zich tegenover diverse media uit over het uitblijven van ook maar enig teken van leven of beter mededogen uit de voetbalwereld. Niet alleen Arjen Robben, maar ook al die andere (voormalige) topspelers lieten niets van zich horen. Robben zelf riep in maart 2013 de nodige irritaties op bij bondscoach Louis van Gaal. In de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland had Robben zich tegen alle afspraken in steeds maar laten verleiden zijn positie aan de zijlijn te verlaten. Van Gaal gaf Robben flink op zijn donder in de rust. Robben reageerde gelaten na afloop van de wedstrijd tegen NUSport: "Ik snap hem een beetje. Ik weet er alles van dat ik vaak weg was van de zijlijn. Hij heeft me dat uitgebreid in de rust verteld. Hij is de bondscoach, dus hij beslist ook. Ik ben in de tweede helft ook met mijn kont tegen de linkerlijn gaan spelen. We scoorden toen drie keer, ja. Maar dat vind ik te makkelijk."Vuvuzela-award: http://www.tobsport.nl/Artikelen/Heidinga2/Vuvuzela-award%20meest%20gehate%20sporter.htm


Bronvermelding en TobSport's vervolg-surftips:

Geraadpleegde bronnen voor dit artikel:

  • Bild Zeitung, Spits, Telegraaf, Metro, NUSport

Verder surfen op deze topsportsite?

Ga naar de homepage voor de meest recente artikelen, de meest gelezen artikelen en reacties van bezoekers. Klik hier...
Ga naar het TobSport-archief voor alle artikelen en video's. Klik hier...
Bezoek een sportwebshop op internet voor sportkleding, -accessoires en -schoeisel. Lees verder...