TobSport.nl: kritische Nederlandse sportsite over sportorganisaties en diverse topsporten en -sporters.TobSport.nl doorzoeken
Bezoek www.TobSport.nl: via onze landingspagina stuit u op een unieke verzameling (hoofdzakelijk Nederlandstalige) sport-content. Van columns tot beschouwingen, historische overzichten, sportbeelden en actuele sportartikelen: TobSport is een onafhankelijke topsportsite voor en door Nederlanders en Vlamingen.Dien uw eigen sportartikel of -beelden in ter publicatie op deze website!

U bent beland op TobSport.nl: De indie-sportsite van Nederland.   

Michael Jordan is 50

Ode aan de beste basketballer ooit

Door: TobSport Redactie.  Gepubliceerd: 26-02-2013.

Michael Jordan werd 50 in 2013 en hij vierde het niet mee tijdens de NBA All-Star Game

Michael Jeffrey Jordan is de meest beroemde basketbalspeler (en misschien wel sporter) ooit. Ondanks zijn wereldwijde faam en de voortdurende aanwezigheid van zijn schoenen in het straatbeeld groeit er een generatie op die nooit 'live' heeft kunnen kijken naar 'his royal Airness'. Dit jaar werd Jordan 50 jaar. Er werd een ceremonie gehouden tijdens het All-Star Weekend om hem te eren. Maar het feestvarken zelf liet verstek gaan, ondanks het feit dat hij zich wel in speelstad Houston ophield.

In dit artikel een beschrijving van Jordan's basketbal-loopbaan en videos met markante momenten. De meest bepalende acties van Jordan staan zijn fans op het netvlies gebrand. 'The shot on Craig Ehlo' van Cleveland in de playoffs, zijn 63 punten tegen de legendarische Celtics met de net zo legendarische Larry Bird die direct na de wedstrijd aangaf 'dat hij God had zien spelen', zijn mid-air-bal-die-van-hand-wisselt-lay-up tegen de net zo legendarische Lakers met de meest legendarische Magic Johnson die hem probeerde af te stoppen toen Jordan's Chicago Bulls voor de eerste maal de NBA-titel pakten. Of de tweede editie van 'The Shot' toen hij Bryon Russell van Utah Jazz in de finale naar de grond liet gaan door een body-fake terwijl Jordan in de laatste seconden het beslissende punt scoorde.

De voornaamste tegenstanders van Jordan in de playoffs waren echter de Detroit Pistons die een alomvattende speciale Jordan-verdedigingstechniek ontwikkelden onder de titel 'The Jordan Rules'. Voordat Jordan en de Bulls definitief doorbraken stonden Isiah Thomas en zijn 'Bad Boy Pistons' letterlijk en figuurlijk in de weg van het succes. En ze schuwden daarbij enig geweld niet. Hetzelfde geldt voor de New York Knicks die ook volhardden in het stalken van Jordan over elke centimeter van het speelveld. John Starks probeerde Jordan het zo lastig mogelijk te maken en onder de basket loerde altijd de geniepige Patrick Ewing.

Basketbal in de Eastern Conference waarin de Bulls uitkomen werd vooral bepaald door de verdediging. Ook teams als Indiana, Cleveland en Boston lieten zich de kaas niet van het brood eten. Om titels te kunnen veroveren moest Jordan afrekenen met grootmachten uit de Western Conference zoals de Los Angeles Lakers (Magic Johnson, Worthy en Kareem Abdul-Jabbar), de Portland Trailblazers (de taaie Jerome Kersey, Cliff Robinson, Buck Williams, Terry Porter en de sublieme Clyde Drexler in misschien wel de leukste serie met Jordan in de NBA-finals), de Seattle Supersonics (Payton en Kemp) en de Utah Jazz (Stockton en Malone).

algemeen 468x60

Meer over Michael Jordan's memorabele sportcarriere:

Michael Jordan begon zijn weg naar het succes als student op de University of North Carolina. Een roemruchte college, met als bijnaam voor de studenten en sporters: The Tar Heels. Bij North Carolina kwam Jordan de oudere spelers James Worthy en Sam Perkins tegen. Twee spelers die respectabele NBA-carrieres zouden opbouwen en zelfs titels zouden winnen. Met name Big Game James Worthy was een zeer belangrijke speler van de beroemde Fast Break Los Angeles Lakers, de Lakers die 'Showtime' introduceerden in de stad van de sterren. Bij North Carolina speelde Jordan een belangrijke rol in het team, maar hij was ondergeschikt aan de oudere spelers. Hij was niet altijd de topscorer van het team. Amerika maakte op live-televisie kennis met zijn potentieel toen hij het winnende schot produceerde dat North Carolina aan een titel in de NCAA zou helpen (in '82). Dat alles ging ten koste van die andere 19-jarige: Patrick Ewing en zijn Georgetown University.

Jordan werd gedraft door de Chicago Bulls (in '84) die vooral uitblonken in het verliezen van wedstrijden. In zijn eerste seizoen leerde Amerika en de wereld hem kennen als een scoringsmachine die al in zijn debuutjaar meer dan 28 punten per wedtrijd scoorde. Als snel werd hij vergezeld van een jong en broodmager kereltje genaamd Scottie Pippen en een man die onder het bord kon spelen, de heer Horance Grant. Kort daarvoor was een oude center aangetrokken, een lange speler voor onder het bord: de onorthodoxe Bill Cartwright. Met een aantal redelijk goede begeleidende spelers op de guard-positie (zoals de spelverdeler B.J. Armstrong en vooral de blanke schutter John Paxson) groeiden de Chicago Bulls langzaam uit tot een team waarmee de rest van de NBA rekening diende te houden. Andere belangrijke teamgenoten die Jordan zouden helpen bij het behalen van zijn 6 NBA-titels: Toni Kukoc, Luc Longley en Dennis Rodman.

Jordan moest vooral concurrenten als New York Knicks, Indiana Pacers, Detroit Pistons en Boston Celtics van zich afslaan om het op te mogen nemen tegen de finalist uit de Western Conference. De Pistons en Celtics hadden voordat Jordan de NBA binnenkwam hun titels gewonnen of ze piekten tegen de tijd dat Jordan zich ontwikkelde als een aanvoerder in plaats van enkel het scorekanon te zijn voor de ploeg. De Celtics en hun superster Larry Bird hadden samen met de Lakers de 80er jaren gedomineerd, de jaren '90 waren voor Jordan. Hij moest twee titels toestaan aan de Pistons voordat hij zelf met de eer kon gaan strijken. Tegen die tijd was met name Scottie Pippen uitgegroeid tot zijn belangrijkste adjudant. Pippen kon ook scoren en verdedigde in de regel minstens zo goed als Jordan, die bekend stond om zijn defensieve intensiteit naast het feit dat hij ladingen punten kon scoren.

Banner Schoenen mvk 468x60


Michael Jordan is de beste sporter ooit

Je kunt artikelen vullen met verhalen over Jordan. Dat doen we op deze website niet. Scroll en je vindt de beelden die we voor je selecteerden. Als je Jordan's carriere moet opsommen in een notendop moet je het natuurlijk hebben over de Slam Dunk Contests (tegen Wilkins) tijdens de NBA All-Star Games. En over de tong van Jordan die altijd uit zijn mond (niet zijn schoen) hing terwijl hij de mooiste acties liet zien. Hoe hij met Pippen enfant-terrible met enorm potentieel Dennis Rodman in het gareel hield om titels te pakken. Over zijn serie driepunters in de playoff-finale tegen Portland. Ook moet je het hebben over zijn huis-tuin-en-keuken bread-and-butter-shot: drive inzetten, inhouden, jump-shot, two-points.

Michael Jordan kon vliegen. Er zijn meer bekwame dunkers geweest maar eigenlijk evenaren weinigen van de echte cream-of-the-crop de schoonheid van zijn lichaamsbewegingen. Jordan was gebouwd als de ideale atleet en dan bijna 2 meter lang en over de 90 kilo. Zijn bezetenheid om te willen winnen en zijn ultieme all-round set van vaardigheden maakten hem tot de ultieme basketbalspeler. De man die de wereld verlsaafd maakte aan het basketbal en de NBA. Iedere andere NBA-speler heeft profijt getrokken van de extra aandacht die Jordan genereerde voor de NBA. Het ultieme persmoment voor de commerciele liga kwam tijdens de Olympische Spelen van 1992 waar Jordan met alle andere superprofs als een Dream-Team de wereld kwamen laten zien hoe je moet basketballen. Al voor de wedstrijd bestookten de tegenstanders de legendarische nummer 23 met verzoeken om handtekeningen. Om vervolgens volledig afgedroogd te worden door mannen als Jordan, Barkley, Malone, Johnson, Bird, Robinson en Ewing.

Micheal Jordan is de beroemdste sporter ooit. Pele was bekend, won WK's, scoorde miljoenen doelpunten maar Jordan was groter. Alleen al omdat een basketballer als een van de vijf makkelijker de wedstrijd beinvloedt. Deze discutabele verkiezing wordt op dubieuze wijze beargumenteerd en het is zeker geen gelijke strijd, daar zijn we ons van bewust. Terug naar Jordan vs. de beroemdste (en velen zeggen beste) voetballer ooit: Jordan's klassieke Bulls-tenue met het nummer 23 verkocht veel meer dan dat van Pele en staat ondanks de schoonheid van het Braziliaanse nationale shirt meer op het netvlies gebrand. Bovendien kan Pele een puntje zuigen aan de unieke commercialisatie van zijn beeldrechten en kledingmerk die Jordan wist te realiseren. Jordan werd na zijn sportcarriere een tot nu toe weinig succesvolle teameigenaar bij de Charlotte Bobcats. Pele speelt succesvol de voetbalbobo-rol.

Tennisspelers, golfspelers, andere atleten of andere voetballers zoals Maradona, Cruijff of Messi kunnen niet tippen aan Jordan en zijn exposure en impact. Geen Carl Lewis, geen Bjorn Borg, geen Babe Ruth en geen Raymond van Barneveld kunnen zich ook maar enigszins meten met de invloed die Jordan heeft gehad op sport in het algemeen en sporters in het bijzonder. Jordan was een geweldige promotie voor de sport. Ook in Nederland wist Jordan veel jeugd aan het basketballen te krijgen. Sporters uit andere disciplines wezen hem aan als hun voorbeeld en namen zijn rugnummer over bij PSV. Jordan is still larger than basketball, larger than life!

Gefeliciteerd Mike (of zoals Spike Lee je altijd treffend noemde 'Money': op nog 50 jaar genieten van jouw sportmomenten in herhaling, zo af en toe). Ondanks het feit dat Jordan al goed kon profiteren van de toegenomen media-aandacht voor de sport en de commercie die daarmee gepaard gaat, trekt de NBA nu in absolute aantallen meer kijkers en afnemers van merchandise. Met name Aziaten zorgen voor een enorme toename van het bereik onder de wereldbevolking. Sporters genereren tegenwoordig meer aandacht dan in de dagen van Jordan het geval was maar toch zal het nog wel even duren voordat hij zijn titel van beste, meest beroemde sporter af moet staan. Ondanks het feit dat je tegenwoordig live kunt meegenieten van enerverende evenementen zoals het WK klootschieten raakt de aandacht voor sport versplinterd en zal misschien wel nooit meer iemand in staat zijn zo'n status te verwerven als sporter als Jordan deed.

Best of Michael Jordan

Bulls vs. Celtics '86 - Jordan scoort 63 punten

Top 10 Jordan dunks

Top 10 Jordan Buzzer Beaters

23 greatest Jordan moments


Bronvermelding en TobSport's vervolg-surftips:

Verder surfen op deze topsportsite?

Ga naar de homepage voor de meest recente artikelen, de meest gelezen artikelen en reacties van bezoekers. Klik hier...
Ga naar het TobSport-archief voor alle artikelen en video's. Klik hier...
Bezoek een sportwebshop op internet voor sportkleding, -accessoires en -schoeisel. Lees verder...