TobSport.nl: kritische Nederlandse sportsite over sportorganisaties en diverse topsporten en -sporters.TobSport.nl doorzoeken
Bezoek www.TobSport.nl: via onze landingspagina stuit u op een unieke verzameling (hoofdzakelijk Nederlandstalige) sport-content. Van columns tot beschouwingen, historische overzichten, sportbeelden en actuele sportartikelen: TobSport is een onafhankelijke topsportsite voor en door Nederlanders en Vlamingen.Dien uw eigen sportartikel of -beelden in ter publicatie op deze website!

U bent beland op TobSport.nl: De indie-sportsite van Nederland.   

Miami Heat pakt NBA-titel

LeBron James wil vanaf nu gaan oogsten

Door: TobSport Redactie.  Gepubliceerd: 10-07-2012.

Miami Heat had een jaar nodig om NBA-kampioen te worden

Vorig seizoen moesten de Miami Heat in de NBA-finaleserie hun meerdere erkennen in de geslepen Dallas Mavericks met sterspeler Dirk Nowitzki. Andere belangrijke teams in het Westen waren de Los Angeles Lakers, de San Antonio Spurs, de Memphis Grizzlies en de Oklahoma City Thunder. In het Oosten had Miami het relatief eenvoudig tegen alle tegenstanders, met uitzondering van de sterke verdediging van de Boston Celtics. In het Westen maakte dit seizoen maar een ploeg de dienst uit. Oklahoma verpulverde zijn tegenstanders in de NBA playoffs. Kevin Durant is een superscorer die eigenlijk niet af te stoppen is. De energieke en sterke guard Russel Westbrook is de motor van de ploeg. Onder de borden staan boomlange kerels, die of zeer atletisch (Ibaka) of zeer krachtig zijn (Perkins). De ploeg beschikt ook nog over een supersub, de beste zesde man van de NBA. James Harden gaat getooid met een baard zodat hij direct die oldschool-feel over zich heen heeft. Hij spring niet al te hoog maar heeft zich voldoende verdiept in de basketball-textbooks voor klassieke moves vanaf de perimeter.

De Lakers, Mavericks en Spurs moesten allen al vroeg in de playoff-series opgeven tegen het fysieke en atletische geweld van Oklahoma City. Miami Heat was als ploeg dichter naar elkaar toe gegroeid in het seizoen in de Eastern Conference van de NBA. Maar tijdens de playoffs konden ze niet altijd beschikken over hun belangrijke lange man Chris Bosh. Tegen de Celtics werd het weer een lastig verhaal. Point-guard Rajon Rondo van de Celtics is geweldig, een man waar je een kaartje voor koopt om het stadion te bezoeken. En de lange man in het midden Kevin Garnett was voor het gemak maar eens vergeten wat zijn werkelijke leeftijd was. Hij speelde als een jonge God, die in zijn eentje een gemiddelde verdediging kan optrekken tot het niveau 'onneembare vesting'. Maar tegen zoveel talent als Miami herbergt konden de oude Celtics simpelweg niet op. Miami wist met de nodige moeite Boston naar huis te sturen. Bij de Celtics maakte Kevin Garnett een voor velen een opmerkelijke keuze: hij besloot door te spelen. Bij de Celtics. Zijn kompaan Ray Allen maakte ook een opmerkelijke keuze: hij stapt volgend seizoen over naar het team van LeBron James.


De NBA Finals 2012: Miami Heat vs. Oklahoma City Thunder

De spelers van de Thunder toonden zich stuk voor stuk waardige tegenstanders in de finaleserie tegen de Heat. Iedere speler liet wel op een moment zien wat zijn specifieke specialismen waren. Maar nadat er een aantal wedstrijden gespeeld waren werden ze steeds minder consistent. En dat terwijl LeBron James en Dwayne Wade bloed begonnen te ruiken. Durant en Westbrook bleven scoren maar anderen wisten de Heat-spelers aan banden te leggen. Wayde speelt nu duidelijk de tweede viool naast James en daardoor is het aanvalsspel voor de Heat-spelers zelf een stuk eenvoudiger geworden. Chris Bosh haakte op tijd aan om een aantal belangrijke wedstrijden te spelen waarin hij scorend doorkwam. Bosh begint een betrouwbaar schot van de middenafstand te ontwikkelen. Ook speelde een aantal rolspelers erg goed. Shane Battier was de lijm tussen alle afzonderlijke delen van het team. Mike Miller besliste een wedstrijd met zijn driepunters. Maar de belangrijkste factor in het winnen van de titel was zoals het hoort LeBron James. Waar hij in eerdere series in beslissende minuten slechte beslissingen nam om teamgenoten belangrijke schotkansen toe te spelen voltrok hij dit keer zelf het vonnis of gaf hij teamgenoten een makkelijke schotkans.

LeBron is duidelijk rustiger geworden in het veld. Het hielp ook dat hij meer dichtbij de basket moest spelen als een veredelde power-forward. James is nu ongeveer van dezelfde leeftijd als Michael Jordan toen hij voor het eerst een titel won met zijn Chicago Bulls. James speelde alleen al langer omdat hij op jongere leeftijd in de NBA kwam. Direct vanuit high-school namelijk. James is klaar om net als Jordan nu zijn legacy te gaan vestigen. In de Thunder trof hij een waardige tegenstander, maar wat Durant of Westbrook ook probeerden ze konden James en Wade uiteindelijk niet aan banden leggen samen met hun teamgenoten. De Heat kunnen er echter niet vanuit gaan dat ze zonder meer een ticket voor de NBA-finals klaar hebben liggen de komende jaren. Ze zullen zich blijven moeten concentreren op het aantrekken van een capabele supporting-cast voor Wade en James. Misschien zelfs door Bosh in te ruilen. Een voordeel: nu ze de titel hebben gewonnen is Miami een nog aantrekkelijkere bestemming voor NBA-profs dan voorheen. En je had er ook al zo'n mooi strand, gunstige belastingtarieven en voldoende lekkere wijven.


algemeen 468x60


Wie kunnen de Miami Heat nog bedreigen de komende jaren?

Decennia lang was de NBA vrij voorspelbaar. Sterke teams bleven sterke teams en er viel hoogstens eens een bekende kandidaat een aantal jaren terug of er diende zich een nieuwkomer aan door slimme draft-picks of die enkele mega-trade van goede spelers. Door de economische crisis, het toetreden van goede buitenlandse spelers buiten de draft om en een steeds heviger jeukende trigger-finger bij general-managers van NBA-teams wisselt het landschap voortdurend. Zo hebben we komend seizoen ineens een team in de New-Yorkse wijk Brooklyn. De Nets uit New Jersey verhuisden. Bij de Nets speelt een goede point-guard die een aantal jaren geleden waarschijnlijk voor altijd het boegbeeld van zijn team zou zijn gebleven (Utah Jazz). Deze guard Deron Williams stond nu ook al op het punt om ook deze club weer te verlaten. De nieuwe trend in de NBA is om met een aantal bevriende supersterren te trachten een team te vormen. En Williams wacht misschien wel op supercenter Dwight Howard. Of zou die zich nou juist willen verbinden met Chris Paul?

Maar in dat geval zou Blake Griffin bij de L.A. Clippers weer een goede spelverdeler moeten zoeken. Kortom: de NBA is meer dan vroeger in grote mate in beweging. TobSport houdt van herkenbare teams en spelers die ergens hun legacy willen vestigen. Eerder genoemde Utah Jazz zijn niet het meest sexy team in de NBA, maar sinds de hegemonie van college-ploeg Butler is TobSport wel helemaal gek van fundamentals-first Gordon Hayward. Een supergetalenteerde basketballer, waarvan je het in eerste oogopslag niet zou zeggen. Hayward hoort niet bij de belangrijkste uitdagers van de Heat in de NBA. Als een sterk team (bijvoorbeeld Dallas) Dwight Howard weet los te weken van de Orlando Magic kunnen ze tegenstand bieden. Maar als u het ons vraagt als redactie van een online sporttijdschrift dan kunt u uw geld alsvast stallen met een gokje op Oklahoma vs. Miami terug in de NBA-finals voor volgend jaar. Als beide teams geen vervelende blessures oplopen zijn ze de gedoodverfde favorieten om het opnieuw tegen elkaar op te nemen.Banner Schoenen mvk 468x60


Wat zijn de voorspellingen van die sportsite dan wel waard vraagt u zich af? Laten we even terugkijken naar vorig seizoen om onze vakbekwaamheid of juist incapabliliteit aan te tonen. We vertelden u dat Philadelphia zou verrassen en dat LeBron James eindelijk zijn eerste titel zou gaan winnen. We voorspelden de Clippers een mooie toekomst en hadden niet alle vertrouwen in Dallas (die ook niet ver kwamen in de playoffs). Van Los Angeles Lakers hadden we meer verwacht dan opnieuw Gasol en Bynum die het op belangrijke momenten lieten afweten en Kobe die alles weer dacht alleen te moeten doen. Ook van New York Knicks hadden we meer verwacht. Natuurlijk zonder zelfs maar rekening te houden met een geweldige surprise-performance geleverd door de man die uit het niets kwam: Jeremy Lin. Diezelfde Lin is mogelijk alweer op weg naar een nieuw team in de Houston Rockets, die een bom duiten voor hem neerlegden. En naar verluid ook nog eens Dwight Howard willen inlijven. Wel een leuke combinatie, lijkt ons.Bronvermelding en TobSport's vervolg-surftips:

Verder surfen op deze topsportsite?

Ga naar de homepage voor de meest recente artikelen, de meest gelezen artikelen en reacties van bezoekers. Klik hier...
Ga naar het TobSport-archief voor alle artikelen en video's. Klik hier...
Bezoek een sportwebshop op internet voor sportkleding, -accessoires en -schoeisel. Lees verder...