TobSport.nl: kritische Nederlandse sportsite over sportorganisaties en diverse topsporten en -sporters.TobSport.nl doorzoeken
Bezoek www.TobSport.nl: via onze landingspagina stuit u op een unieke verzameling (hoofdzakelijk Nederlandstalige) sport-content. Van columns tot beschouwingen, historische overzichten, sportbeelden en actuele sportartikelen: TobSport is een onafhankelijke topsportsite voor en door Nederlanders en Vlamingen.Dien uw eigen sportartikel of -beelden in ter publicatie op deze website!

U bent beland op TobSport.nl: De indie-sportsite van Nederland. Tip: Neem deze site op in uw 'favorieten'.   

NBA Update: het laatste nieuws, op weg naar de NBA Playoffs

Sleutelspelers vechten hun persoonlijke oorlogen uit

Door: TobSport redactieteam.  Gepubliceerd: 07-03-2011.


Op driekwart van het seizoen vonden er enkele grote wijzigingen plaats

Shaquille O'Neal ging afgelopen zomer naar de Boston Celtics in de veronderstelling op relatief rustige wijze als stand-in te fungeren voor de startende center Kendrick Perkins. Boston had afgelopen seizoen het de latere kampioen L.A. Lakers tot in de laatste spelminuten van playoffs moeilijk weten te maken met de gegroepeerde defensieve stijl. Een stijl die de robuuste center Perkins mede mogelijk hielp maken. Perkins was dit seizoen vooral geblesseerd en O'Neal vervulde zijn rol als stand-in best aardig. Technisch directeur Danny Ainge had in zijn Celtics-dagen het toenmalige kampioenschapsteam de directe toekomst zien verwaarlozen. Oude spelers doofden langzaam samen uit tot men op een gegeven moment op stel en sprong een totaal nieuw, jong team nodig had. De dagen nadat Bird, McHale, Parish, Johnson en Ainge gestopt waren, werden een ware hel voor de Celtics. Pas jaren later werd Paul Pierce gedraft en werd langzaam de weg naar boven weer ingeslagen. Aan het einde van zijn carriere werd Pierce samengebracht met Ray Allen en Kevin Garnett. Het superdrietal won een titel en begon dit seizoen weer sterk. Maar de trade van Kendrick Perkins naar Oklahoma City vraagt om een solide Shaq in de NBA Playoffs. Met nieuwkomers Jeff Green, Troy Murphy en en Nenad Krstic haalden de Celtics in ieder geval voldoende vers bloed binnen. Maar of dat voldoende is om Shaq te ondersteunen om het titel-kunstje nog eens te laten zien is maar de vraag. Gelukkig heeft hij drie van de beste spelers op hun positie om zich heen. Drie mannen met de ervaring van het winnen van een NBA-titel en een historische in-de-allerlaatste-wedstrijd-verloren Playoff-serie tegen de aartsvijand L.A. Lakers achter de rug in de laatste twee jaar.


Shaq met de Celtics tegen de Toronto Raptors


Carmelo Anthony is de superster die in hetzelfde jaar werd gedraft als LeBron James, maar nooit de status van laatstgenoemde wist te benaderen. Hij verhuisde onlangs van Denver naar de New York Knicks om een formidabel tandem te gaan vormen met showman Amare Stoudemire. Amare heeft dit jaar de Knicks goed aan de gang gekregen, na jaren van mismanagement waarin altijd de verkeerde spelers werden aangetrokken. Daar stonden beslissers als Isiah Thomas garant voor. New York moest veel opgeven om Anthony binnen te halen en vraagtekens blijven omtrent de aanwezigheid van de pure killersmentaliteit bij de forward. Veteraan-spelverdeler Chauncey Billups reisde met Carmelo mee en is de meest volwaardige 'klassieke NY-pointguard' die ze in jaren gehad hebben. Zijn beste jaren voltrokken zich in Detroit, maar hij is niet veel minder dan spelverdeler Raymond Felton die uit New York vertrok. De Italiaan Gallinari zal New York zeker missen, maar men maakt wel kans om het gedroomde trio Chris Paul - Anthony en Stoudemire samen te brengen, om de concurrentie aan te gaan met de grote drie van Boston, Miami en in mindere mate L.A. De Knicks in New York vinden het ook wel tijd worden om hun miskleunen van het verleden achter zich te laten, want ze voelen de hete adem van de New Jersey Nets in hun nek als het gaat om aandacht. De Nets verhuizen binnenkort naar Brooklyn, NY onder aanvoering van een Russische miljardair. Dit jaar hoeft de concurrentie nog niet te vrezen voor de nieuwe New York Knicks. Maar met de toevoeging van een aantal goede verdedigers ziet de toekomst er weer heel anders uit in New York.


Carmelo Anthony's debuut bij New York Knicks


   

De kampioen lijkt suf, ziek en misselijk

De Los Angeles Lakers winnen voldoende wedstrijden om aan de Playoffs mee te mogen doen, maar het gaat allemaal niet van harte. De vermoeide botten in de lichamen van Gasol, Bryant, Odom en Artest kraken in hun all hun voegen. Positief puntje is de relatieve consistentie van de grote center Andrew Bynum. Steve Blake en Matt Barnes zijn goede versterkingen gebleken. Superster Kobe Bryant heeft al enkele jaren last van de nodige kwetsuren en voelt zijn einde als speler wellicht al op relatief jonge leeftijd naderen. Hij betrad al jong de NBA, direct na de middelbare school en heeft er zo al een behoorlijk aantal NBA-kilometers opzitten. De Spanjaard Pau Gasol is het creatieve brein en Lamar Odom zorgt voor problemen tegen willekeurig iedere opstelling van de vijandelijke coach. Ron Artest speelt als een natte krant, maar laat in wedstrijden nog wel zien dat hij kan verdedigen. Alle Lakers spelen nog op halve kracht. Maar naar mate de Playoffs dichterbij komen, zie je binnen het team langzaam het besef doordringen dat niemand ze dit jaar een cadeautje gaat geven. De Lakers zullen ook deze titel weer helemaal zelf moeten verdienen. In het Westen is de concurrentie afgenomen ten opzichte van vorig jaar. Maar misschien kan een team uit het Oosten het de Lakers in de NBA Finals nog aardig lastig maken. Een ding is zeker: de Los Angeles Lakers hebben ook dit jaar weer de meest talentvolle selectie aan basketbalspelers. Ze krijgen het lastig, maar ze zijn de gedoodverfde kampioen.


De weg naar de titel loopt dwars door Los Angeles


De grootste concurrenten van de Lakers in het Westen zijn de Dallas Mavericks, de Oklahoma City Thunder en de San Antonio Spurs. Net als de Celtics zijn de Spurs met hun relatief oude spelersselectie bezig met hun laatste kunstje. Coach Greg Popovitch houdt voormalig superster Tim Duncan goed uit de wind door zorgvuldig op zijn speeltijd te letten. De oude Duncan moet net als zijn voormalig metgezel David Robinson zijn ploeg met zijn ongekende ervaring naar een NBA-titel gaan leiden. Maar Duncan is niet meer de Duncan van een paar jaar terug. Hij is langzamer, maar slimmer. De relatieve rust gedurende het reguliere seizoen heeft hem vast goed gedaan. Maar of het genoeg is voor een titel? Duncan wordt nog steeds ondersteund door de Argentijnse wervelwind (als zijn enkels naar behoren werken) Manu Ginobili. De Argentijn is een van de creatiefste spelers in de NBA, met een ijskoude en onbevreesde stijl. Ginobili kan met een goede maand basketbalspel een NBA-team kampioen maken. Maar te vrezen valt dat hij niet meer de explosiviteit heeft om gedurende een hele Playoff-serie zijn team aan kan voeren met zijn drives en afstandschoten en zijn onnavolgbare paden door gefocuste verdedigingen. De Franse point-guard Tony Parker is nog steeds aan boord van het Spurs-schip om hem te helpen. Net als Richard Jefferson, die dit seizoen ineens weer een effectieve basketbalspeler werd. En er zijn de karaktervolle jonkies George Hill, Gary Heal en DeJuan Blair. De laatste lengte-tekortkomende power-speler tekent het karakter van het team: hij basketbalt zonder een enkele meniscus in zijn knieen. En weet toch voorop te gaan in de strijd door zijn persoonlijke duels in de verdediging en rebound te winnen.


Spurs slachten HeatDe gedroomde kampioen moet nog even wachten

Het supertrio van de Miami Heat zette tot nu toe enkele indrukwekkende overwinningen neer. Maar die kwamen vrijwel uitsluitend tot stand tegen de mindere Goden in de NBA. Dwayne Wade begint pas langzamerhand zijn rol als top-aanvalswapen te vinden en af te dwingen. LeBron James begint maar net te begrijpen dat hij als een new-look Magic Johnson moet gaan acteren. LeBron moet een beetje van alles gaan doen: rebounden, de beste tegenstanders verdedigen, af en toe de bal over de middellijn dribbelen om de aanval te starten, goede help-side verdediging bieden, de vocale leider van het team zijn, veel punten scoren, het publiek op de banken brengen met power-dunks, etc. etc. Maar een belangrijke taak voor LeBron is ook het helpen en voeden van de lange teamgebnoot Chris Bosh. Die laatste laat totaal nog niet zien waarom hij een sloot geld mag gaan verdienen de komende jaren. Misschien wordt hij in de nabije toekomst zelfs geruild tegen een speler of meer waarschijnlijk meerdere spelers van een ander team. Bosh was onzichtbaar tijdens een groot aantal wedstrijden. LeBron was juist teveel aanwezig. Met name met belangrijke schoten aan het einde van wedstrijden die doel misten. Dwayne Wade wist zijn teamgenoten nog te weinig te overtuigen hem toe te staan topscorer te worden. Rolspeler Mike Miller begon pas halverwege het seizoen zijn eerste driepunters te schieten. En het team miste de belangrijke verdediger Udonis Haslem. Dit jaar zijn de Miami Heat nog niet beter dan de Celtics of de Lakers. Maar het zal niet lang duren voordat de kansen keren.


De Heat zoals ze kunnen spelen


Dat lijkt niet te gelden voor Dwight Howard. De gedroomde kampioen omdat hij met de ouderdom van Shaquille O'Neal de meest bepalende grote speler onder het bord is geworden. Howard werd gedraft door Orlando Magic met het idee dat hij ze net als Shaquille O'Neal binnen enkele jaren kampioen zou maken. Het hele team werd op hem afgesteld. Maar Howard beheersde tot dit seizoen geen enkel aspect van het finesse-spel. Hij dunkte, reboundde en blokte schoten. In grote aantallen. Hij verdedigde de eigen basket. Maar hij werd nooit de man die je aan het eind van de wedstrijd de bal moest geven om te winnen. Hij kan geen vrije worpen schieten en had met de dunk uitgesloten geen allesbepalende, onstopbare money-moves in huis. In de zomer trainde hij met de legendarische center en veteraan Olajuwon. Voorzichtig braken er enkele solide post-moves om dichtbij de basket te scoren door. Het management van het team voorzag hem van allemaal nieuwe teamgenoten. Howard mag binnenkort beslissen of hij de bepalende rol wil blijven spelen in Orlando of dat hij naar Los Angeles verkast om Kobe te vergezellen op weg naar een titel. Als hij een voorbeeld neemt aan eerdergenoemde Shaquille O'Neal verkast hij na enig pril succes om zijn heil te zoeken aan de Westkust. Howard was voorafgaande aan het seizoen de gebrandverfde MVP. Supersterren sloten zich bij elkaar aan en Howard bleef de enige bepalende man op het schip. Maar Derrick Rose van de goed spelende Chicago Bulls gaat met de eer van 'meest waardevolle speler' strijken, let maar op. En de Bulls gaan verder komen in de Playoffs dan de Orlando Magic. De voormalig defensieve coach van de Celtics heeft een solide team weten te smeden in zijn eerste seizoen. Luol Deng, yoakim Noah en Carlos Boozer doen lekker hun best en de Bulls draaien beter dan in alle dagen na Michael Jordan. Maar ze zijn nog niet goed genoeg om de Celtics te verslaan.


Chicago Bulls ruiken bloed: Rose for MVP?Wat valt er nog meer te vertellen over dit NBA-seizoen

Blake Griffin zat als rookie een jaar aan de kant met een knieblessure. Zijn eerste jaar kwam pas dit seizoen. En met die knie zit het wel goed. Griffin begon te dunken in zijn eerste wedstrijd en hij hield niet meer op. De meest aansprekende springveer in de NBA wist zelfs de stoffige Dunk-contest tijdens de AllStar-Game weer eens te promoten zoals superdunkers dat lang geleden deden. Griffin dunkte over een Kia met een teamgenoot die vanuit het dakraam de bal toewierp. En er was zelfs nog een flinke controverse of de gedroomde superdunkkampioen de behaalde ShowDunktitel uiteindelijk wel verdiende. Tegenstander McGee dunkte twee ballen op verschillende baskets gedurende dezelfde sprong. En concurrent Serge Ibake hapte eerst een speelgoedbeest van de ring, voordat hij dunkte. Griffin speelt voor de laag ingeschatte Los Angeles Clippers en lijkt tegen alle verwachtingen in prima in staat zelfs dit deprimerende team tot een attractieve en gevreesde tegenstander om te toveren. YouTube Blake Griffin even en je bent ook overtuigd: Jordan, Wilkins en Carter hebben hun opvolger gekregen. Even een follow-up op een ouder artikel op deze site: LaMarcus Aldridge van de Portland Trailblazers vervult eindelijk zijn rol van alleskunner en teamaanvoerder. Sinds het TobSport-artikel van 2008 is het de Blazers bepaald niet voor de wind gegaan. Ze waren een gedoodverfde kanshebber op NBA-titels in de nabije toekomst. Maar superster Brandon Roy's knieen begaven het en hetzelfde lijkt te gelden voor de ultieme belofte op de center-positie: Greg Oden. Aldridge wordt nu gedwongen om te leiden en halverwege het seizoen heeft hij Portland nog prima op koers om de NBA Playoffs te halen.


Blake Griffin wil altijd dunken


Er vonden halverwege het seizoen een karrevracht aan wijzigingen plaats binnen de NBA-teams. Spelers werden geruild om geld te besparen, voor de toekomst of om een grotere kans te maken op deelname aan de Playoffs. Meest opvallende veranderingen: nadat coach Jerry Sloan van Utah Jazz opstapte werd de hoeksteen van het team spelverdeler Deron Williams ge-trade naar de New Jersey/Brooklyn Nets van een Russische miljardair. Jerry Sloan is de beste NBA-coach die nooit die titel kreeg opgespeld. Hij zag dat hij zijn Utah dat hij als een Foppe de Haan meer dan twintig jaar aangestuurd had niet meer herkende. Hij voelde dat hij zijn onwrikbare visie niet meer over kon brengen op zijn team en zijn beste speler. Deron Williams zocht vervolgens groenere weiden op, omdat hij ondanks botsende inzichten veel respect heeft voor Sloan's legacy. Sloan zal altijd herinnerd worden als de architect achter het technisch begaafde teamspel van John Stockton, Karl Malone en consorten. Utah Jazz gaat nu opnieuw beginnen. Even verderop in de woestijn, in Phoenix, sloegen nieuwe teamgenoten juist de weg omhoog in. De Suns spelen attractief en snel basketbal over vele schijven. Let volgend seizoen eens op als Hakim Warrick echt uit zijn schulp kruipt als gedoodverfde (mooi woord toch) ontvanger van de passes van eeuwige diesel Steve Nash. Warrick kan een lichtere (fysiek gezien) versie worden van voorganger Amare Stoudemire. En anders zijn daar altijd nog ervaren veteranen als Vince Carter, Grant Hill, Channing Frye en Marcin Gortat om hem te ondersteunen.


Jerry Sloan's legacy
Bronvermelding en TobSport's vervolg-surftips:

Geraadpleegde bronnen voor dit artikel:

  • NBA.com, SI.com, FoxSports.com, Sport1

Verder surfen op deze topsportsite?

Ga naar de homepage voor de meest recente artikelen, de meest gelezen artikelen en reacties van bezoekers. Klik hier...
Ga naar het TobSport-archief voor alle artikelen en video's. Klik hier...
Bezoek een sportwebshop op internet voor sportkleding, -accessoires en -schoeisel. Lees verder...