TobSport.nl: kritische Nederlandse sportsite over sportorganisaties en diverse topsporten en -sporters.TobSport.nl doorzoeken
Bezoek www.TobSport.nl: via onze landingspagina stuit u op een unieke verzameling (hoofdzakelijk Nederlandstalige) sport-content. Van columns tot beschouwingen, historische overzichten, sportbeelden en actuele sportartikelen: TobSport is een onafhankelijke topsportsite voor en door Nederlanders en Vlamingen.Dien uw eigen sportartikel of -beelden in ter publicatie op deze website!

U bent beland op TobSport.nl: De indie-sportsite van Nederland.   

Rene van der Gijp en de Eredivisie

De een gaat nu eindelijk beginnen, de ander stopt voorlopig

Door: Sidney Alwart.  Gepubliceerd: 08-09-2011.


Transfer-window gesloten: nu gaat het Eredivisie-seizoen echt beginnen, maar ja...

In het vervolg van het Eredivisie-seizoen zult u het moeten doen zonder het voetbalcommentaar van de populaire Rene van der Gijp. De beroepsgrappenmaker en voor sommigen inspirator lijkt te kampen met een mentale inzinking. Ik ben fan van Rene en ga zijn humoristische en deskundige commentaar op de spelers, clubs en officials uit de Eredivisie missen. Ik weet nog goed dat Sportweek (nu: NuSport) na enkele optredens van Van der Gijp als debutant in het populaire voetbalprogramma op televisie Voetbal International uitriep tot de slechtste en meest irritante voetbalanalist op tv. Enkele maanden later won Voetbal International door Van der Gijp veel kijkers en won hij beduidend aan vorm. In de eerste uitzendingen zagen we nog een redelijk bedeesde Van der Gijp die af en toe een zeer geestige anekdote vertelde. Die niet altijd naadloos aansloot op de discussie aan tafel, waardoor het optreden van Van der Gijp een beetje geforceerd over kwam.Hij raakte al snel in vorm en bereikte zijn eerste voorlopige hoogtepunt door aan Johan Derksen, Wilfred Genee en John de Mol uit te leggen en te demonstreren hoe Wesley Sneijder zijn Hummer bestuurde. Sneijder stond te sturen, wel zo gemakkelijk: het stoeltje maar even weggehaald, dan kan hij er goed bij. Rene's aanstekelijke lach na het vertellen van een anekdote of grap deed de rest. Je moest wel meelachen! Het filmpje met de aan een denkbeeldig stuurwiel draaiende Rene werd veervuldig vertoond. Derksen, Genee en Van der Gijp bereikten hun hoogtepunt met de komst van Hansie-Hansie Kraay jr. en tijdens het WK 2010 met VI Oranje. Het was een mainstream-programma geworden, waarmee het noodlijdende RTL7 zich wenste te profileren. Carlo Boszhard maakte door de aanstekelijke lach een typetje van Rene, dat de sfeer in televisieprogramma's net als bij Van der Gijp het geval direct deed opfleuren. Wat mij verder aan Rene van der Gijp opviel, was zijn levenshouding: live and let live, lachen om jezelf en vooral ook om anderen die zichzelf te serieus nemen. Rene vertelde dat hij in het dagelijks leven continu geconfronteerd werd met zaken die hem hevig verbaasden, schokten of zelfs van de buitenwereld deden vervreemden.

De man leeft als een kluizenaar alleen in zijn huis, voor de tv, waarop een voetbalwedstrijd wordt vertoond. In KRO's profiel toonde hij zich een ware filosoof die dwangmatig dingen leek af te spoelen. Smetvrees is naar het schijnt een symptoom van een depressie. Gedurende een lange periode durfde Van der Gijp niet over straat. Daartegenover namen de media-optredens en andere publieke gelegenheden die de charistmatische ex-voetballer aan zou doen alleen maar toe. Van der Gijp werd voor velen een geliefde Nederlander en pakte bijna zo'n Televisierdingetjeprijs voor beste nieuwkomer op tv.

Rene van der Gijp is moe, misschien depressief en ontbreekt nog wel even bij Voetbal International op televisie. Ik zal zijn deskundige commentaar (want hij maakt niet alleen maar grappen) en zijn gezellige verschijning en ditto gespreksonderwerpen en reacties zeer missen. Hij komt vast terug, stronger than ever. Voor mij is hij ook op voetbaltechnisch gebied de onbetwiste nummer 1. Als speler veel talent, haalde er niet altijd 100% uit, maar als voetbalanalytics de top. Rene kan spelsituaties en keuzemogelijkheden van spelers erg goed uitleggen. Ook de eisen van het (buitenlandse) topvoetbal doorziet hij goed. Maar hij ziet ook de leuke details. Komt met een fragment van een debiele aftrap van een wedstrijd. Hop, bal in de tribune om mee te beginnen. Die denkt gewoon: ach kan mij het schelen joh. Laat gaan joh: lachen toch! Hij benadrukt ook de serieuse 'fundamentals' in het spel en is de smeerolie van het succes tussen de aggressieve Derksen en Genee. Met zn drieen pakken ze Studio Voetbal van de NOS in: Wilfred is de beste presentator, Derksen is het best op de hoogte, Rene doorziet het het best (Jan Boskamp deelt de beste koeken uit en Hans is mooi kannonnenvoer). Zelfs Emile Schelvis en Erik Dijkstra zijn betere actoren aan tafel dan de meest inhoudelijk bijdragende reguliere gasten van Studio Voetbal: Jan van Halst, Jan Mulder en Tom van het Hek.

Jammer dat Rene niets gaat zeggen over het verloop van de Eredivisie, met voorspellingen en analyses. Dan doe ik het in het vervolg van dit artikel maar voor hem. Dit artikel gaat over het Eredivisie-seizoen 2011-2012 en aan het eind ook nog weer even over Van der Gijp en zijn collega's van Voetbal International. Bekijk ook de selectie van fragmenten uit tv-programma's!

Transferperiode moet veel eerder eindigen

Ajax, PSV en FC Twente ondergingen als kanshebbers op de titel in de Eredivisie nog enkele belangrijke veranderingen. Met name het vertrek van Bryan Ruiz naar Fulham is een grote wijziging. Twente verliest zijn klassespeler, die ieder wedstrijdniveau moeiteloos leek aan te kunnen waarbij hij zijn eigen dwingende spel bleef spelen. Maar Twente veert wel terug, want ook jonkies als Ola John lieten zien in het diepe bad te durven duiken. Janko heeft zijn coach gevonden en Luuk de Jong is klaar om de competitie te veroveren. Ajax vond nog een waardevolle standinspitsstormram en Buleykin kan echt wel voetballen. En koppen! PSV vond eindelijk een spits in de sluwe Tim Matavz en spendeerde al een vermogen aan Strootman, Wijnaldum en Mertens. Ze kochten een echte keeper en willen de macht over de Eredivisie terug. PSV hijgt achter de andere twee kanshebbers aan als een dolle hond met bloeddoorlopen ogen. Toch raar dat de selectie tot nu toe nog vaak van die slaperige helften speelt. Misschien is een coach-wissel toch wel een goed idee. In hoeverre bepaalt de coach het succes van het elftal nu werkelijk? Het lekkere spel van Feyenoord onder Ronald Koeman is nu niet direct het uitvloeisel van een solide beleidsvorming in vele jaren daarvoor. Een nieuw gezicht formeert wellicht wat eenvoudiger een meer homogene groep waarbij spelers meer voor elkaar willen werken. En weer wat meer plezier in het spel krijgen en tonen. Feyenoord zou nog wel eens verrassend hoge ogen kunnen gooien dit seizoen.

Ajax heeft dit seizoen eindelijk de beschikking over die zo goed passende spits en behield belangrijke spelers. De Boer denkt verder zijn Van der Sar van de toekomst te hebben en Christian Eriksen heeft in zijn eentje meer voetbaltalent dan de hele Jupiler League. Als dat gaat werken met Jansen is Ajax de onbetwiste kampioen. Twente en PSV gaan dan voor plek twee. Leroy Fer is de wildcard in deze. Kan hij zijn veelzijdigheid tonen en Ruiz enigszins vervangen? Hij heeft de potentie om voor Twente een Rijkaard-rol te spelen. Tim Matavz is de X-factor voor PSV. Gaat hij scoren dan hebben alle clubs in Nederland een probleem. In de subtop doet AZ het goed en Groningen en Heerenveen het aardig. NAC, FC Utrecht en RODA zakken terug, NEC stijgt, Heracles heeft een sterke groep en Vitesse moet op een gegeven moment wel gaan draaien. De club uit Arnhem is een van de drie teams die niet direct de hand op de knip hoeven te houden. Die andere twee teams zijn Ajax en PSV. Wat dat betreft mag er van Vitesse toch wel wat verwacht worden de komende jaren. De rest van de teams duid ik als zeer zwak. Kortom: de Eredivisie is een lachertje geworden. Daarom nog even een linkje naar wat broodnodige voetbalhumor op deze site (WebSport-TV intermezzo deel 3: Voetbalhumor). We moeten het niveau van onze competitie tenslotte blijven relativeren.

Voetbal International bestaat niet alleen uit borrelpraat

Voetbal International krijgt als programma een kwaliteitsstempel van de gerespecteerde oudgediende Mart Smeets. Dat wordt hem niet in dank afgenomen door zijn collega's: "Ik heb een mening en ik kom voor die mening uit. Ik heb het heel erg opgenomen voor Johan Derksen, die dus niet 'NOS' is, maar van de commerciŽlen. Dat wordt je niet in dank afgenomen. Wat dat betreft is het bij de NOS een hele conservatieve pool van mannen die denken dat ze het weten." "In mijn optiek maakte Derksen tijdens het WK Voetbal afgelopen zomer een heel goed programma. Ik heb dat toen ook wel met Jack van Gelder besproken. Ik vond datgene dat wij in Zuid-Afrika deden, dat had niet de twinkeling, de humor, het 'buiten-de-lijntjes-kleuren' wat het programma van Derksen en zijn crew wel had. Nou, dat heb ik gezegd." (SigaarSnor.blogspot.com, 2011). In mijn omgeving hoor ik nog vaak negatief gelul over Voetbal International. Mensen prijzen Studio Voetbal van de NOS, zeggen dat dat het enige deskundige voetbalprogramma op de Nederlandse tv is. Voetbal International is slechts borrelpraat zegt men. Natuurlijk kan ik begrijpen dat je Derksen niet mag, Geneen een glibber vindt of Rene met zijn lach irritant. Maar binnen een aflevering van VI komen veel meer schoonheden van het spel aan bod, binnen en buiten het veld, dan in het open-deuren-intrappen-sfeertje bij Studio Voetbal. Beetje jammer dat je aan alle aanwezigen buiten Van het Hek en Mulder ziet dat ze constant hun uitlatingen monitoren ten opzichte van hun belangen in de voetbalwereld. Vriendjes niet kwetsen. Openlijk solliciteren. Je mening afzwakken. Niet je ware gezicht laten zien. Glashard ontkennen, liegen en het pleasen van mensen.

Nee, dan Voetbal International. Johan Derksen weet wat er op iedere dag van vandaag terug tot het begin van het voetbal in Nederland gebeurde. Hij is misschien zwart-wit, een demagoog, een snelgepikeerde chagerijn en wars van moderne methoden als mental-coaching, maar de man is ook goudeerlijk. Hij vertelt je waar het op staat, recht in je gezicht. Waarbij hij al lang doorheeft dat het uitnodigen van nietszeggende spelers en trainers in je uitzending niet zinvol is. Voor de entertainmentwaarde, maar ook zeker inhoudelijk. Er zijn enkele uitzonderingen. Voordat Van Hanegem alleen nog maar cynisch reageerde wist hij nog beter dan Van der Gijp de 'fundamentals' van het spel te benadrukken. Jan van Halst is goed met zijn digitale beeldentekentafel. Enkele spelers met onafhankelijke geesten voegen wat toe. Sneijder toonde zich bijvoorbeeld na enige hapering een kerel, door goed te reageren op de VI-aanvallen. In de uitzending lieten Royston Drenthe en Piet Velthuizen vaak het ontbreken van sterallures blijken via de telefoon vanuit Spanje. Een analytisch sterke ex-speler is Marco van Basten. Van Gaal is de ultieme analist, die zo eerlijk was op te stappen omdat zijn deskundige Nederlands Elftal-analyses de waarheid zo goed volgden dat ze saai werden. Van Gaal zag het iedere keer goed en dat werd saai. En klonk niet lekker uit de mond van een man die het zelf verneukte bij Oranje. Maar de voetbalcommentator met de meeste volgers op tv blijft die oude Snor.

Derksen begon op tv met Ruud ter Weijden en Hugo Camps met Voetbal aan tafel/Sport aan tafel. Derksen was inhoudelijk sterk en vermakelijk, Hugo lulde maar wat in mooie termen en was vermakelijk. Daarna schoof Wilfred Genee aan bij Derksen als presentator. Al snel hadden ze een bepaalde chemie. "Aan tafel" in de titel mocht contractueel niet dus schoof de naam steeds meer op richting Johan's blad. Barbara Barend verving Genee kort, toen die diens jongensdroom mocht vervullen bij het rondje Eredivisie op zondagavond 19:00 uur. Van Hanegem maakte sterke optredens in het programma. Daarna waren Kraay jr. en Van der Gijp de eye-catchers. Gasten mislukten totaal (Beckand), waren onverwacht entertaining (Dijkstra) of werden gemold door Derksen. Zo verging het bijvoorbeeld Zeljko Petrovic en Robert Maaskant toen die zo dapper waren om op te komen dagen voor een uitzending. Een mooi duel werd uitgevochten door Derksen en Van Basten.

Onderstaand een verzameling fragmenten met Wilfred Genee, Johan Derksen en Rene van der Gijp.

Bronvermelding en TobSport's vervolg-surftips:

Geraadpleegde bronnen voor dit artikel:

  • SigaarSnor.blogspot.com - "Mart Smeets: VI Oranje was beter dan Studio Sportzomer" (28-07-2011).

Verder surfen op deze topsportsite?

Ga naar de homepage voor de meest recente artikelen, de meest gelezen artikelen en reacties van bezoekers. Klik hier...
Ga naar het TobSport-archief voor alle artikelen en video's. Klik hier...
Bezoek een sportwebshop op internet voor sportkleding, -accessoires en -schoeisel. Lees verder...