TobSport.nl: kritische Nederlandse sportsite over sportorganisaties en diverse topsporten en -sporters.TobSport.nl doorzoeken
Bezoek www.TobSport.nl: via onze landingspagina stuit u op een unieke verzameling (hoofdzakelijk Nederlandstalige) sport-content. Van columns tot beschouwingen, historische overzichten, sportbeelden en actuele sportartikelen: TobSport is een onafhankelijke topsportsite voor en door Nederlanders en Vlamingen.Dien uw eigen sportartikel of -beelden in ter publicatie op deze website!

U bent beland op TobSport.nl: De indie-sportsite van Nederland. Tip: Neem deze site op in uw 'favorieten'.   

Salarissen van topsporters

Voetballers stijgen op de ranglijst van topinkomens

Door: Siemen Stamsnijder.  Gepubliceerd: 26-02-2011.

Samenvatting: een overzicht van de bestbetaalde Nederlandse sporters in 2010 en de wereldwijd best verdienende sporters. Een conclusie uit dit artikel is dat voetballers bezig zijn aan een opmars op de ranglijst van de mondiaal bestbetaalde atleten. Terwijl de financiele crisis ook het voetbal in zijn greep houdt, lopen enkele supertalenten weg met een topsalaris.

In welke sport wordt het best betaald?

Tot het einde van de vorige eeuw werden de hoogste salarissen voor sporters puur en alleen uitbetaald in het Walhalla van de sport: de Verenigde Staten. Basketballers, honkballers en American Football-spelers streken verreweg de hoogste salarissen op. Ook de meeste sponsorgelden vloeiden in hun richting. De grote Amerikaanse sportmerken, softdrinks en entertainmentfirma's zorgden er soms zelfs voor dat de populaire Amerikaanse sporter meer verdiende uit reclameinkomsten dan het reguliere salaris bij het team. Maar met de komst van het nieuwe millennium begonnen de Verenigde Staten hun heerschappij te verliezen. Mondiaal geprezen sporten zoals het voetbal begonnen aan een inhaalrace. In het voetbal profiteerden na het Bosman-arrest vooral de voetbalspelers van de hogere budgetten door gestegen tv-inkomsten en verbeterde merchandising. En in 2008 kwam daar nog eens een economische crisis overheen, die het hevigst om zich heen sloeg in de V.S. Professionele sportteams begonnen zich daar ineens zorgen te maken over de enorme last aan schulden die ze zich op de hals aan het halen waren. In alle populaire Amerikaanse sporten werd het een sport om contracten te lozen en alleen de ultieme supersterren nog te voorzien van maximum-contracten.

Tegenwoordig kunnen landen aan de Middellandse Zee goede Amerikaanse basketballers aantrekken, die de gage van de Griekse, Spaanse en Italiaanse clubs niet aan de andere kant van de oceaan kunnen verdienen. De basketballer Josh Childress speelt dit seizoen weer in de NBA bij Phoenix, maar verdiende de afgelopen twee seizoen een vorstelijk salaris bij Olympiakos in Griekenland. Childress vertolkte bij zijn Griekse werkgever bepaald geen Michael Jordan-rol. Maar hij werd er wel als een superster betaald. Bij Phoenix staat hij niet in de basis. Maar hij speelt wel bij een team dat hem op het lijf geschreven is. Door twee jaartjes zijn talenten te etaleren in een van de zwaarste Europese competities. Het Europese basketbal dacht zelfs even LeBron James binnen te kunnen halen. Die koos voor de Miami Heat, maar had ook tijdens een royaal betaald Europees seizoen NBA-clubs tegen elkaar uit kunnen spelen in de zoektocht naar een nieuw contract. De financiele crisis bij de Amerikaanse sportorganisaties duurt voort. Voor het eerst sinds lange tijden draait het grootste deel van de clubs in de grote profliga's (MLB, NFL, NHL en NBA) in de rode cijfers. Toch zijn de honkballers, footballers en basketballers nog altijd de best betaalde atleten van deze wereld. Maar exorbitant hoge sportsalarissen vind men tegenwoordig ook in het Europese topvoetbal.

   

Europese voetbalsterren zijn bezig aan een opmars naar de top van de salarisschaal

In Engeland verdienen de voetbalclubs in de Premier League vele miljoenen aan de televisie- en sponsorgelden. Ieder jaar opnieuw. Daardoor permitteren de clubs zich torenhoge salarissen en hoge transfergelden. Ondanks de Engelse spending-frenzy herbergen zij geen van de allerbest betaalde topatleten. Voetballers in de hoogste salarisschalen vindt je bij de twee grote voetbalclubs in Spanje. In Italie en in de Bundesliga worden ook topsalarissen uitgekeerd, maar toch tegen beduidend lagere bedragen als in Engeland en Spanje. In de afgelopen winterstop lieten enkel de Engelse clubs hun tanden zien. Waarbij ze met name makkelijk aftikken bij de binnenlandse transfers. Fernando Torres ging van Liverpool naar Chelsea voor een slordige zestig miljoen euro. Dat geld besteedde Liverpool vervolgens volledig aan Andy Carrol van Newcastle en Luis Suarez van Ajax. Over het algemeen genomen liggen de transfergelden vandaag de dag een stuk lager dan enkele jaren geleden. De Europese topclubs hebben een nieuwe hobby bedacht: ieder jaar een keur aan jeugdspelers kopen tegen relatief lage afkoopsommen en vervolgens maar af wachten of 1 of 2 spaarzame talentjes weten door te breken. De left-overs eindigen bij de Europese subtop of lager, of verdwijnen zelfs geheel uit beeld.

Er worden nog steeds ongekend hoge salarissen betaald in het Europese topvoetbal. Maar niet in Nederland. Daar is sprake van financiele malaise bij alle topclubs, met uitzondering van FC Twente. Ajax boekte over het afgelopen boekjaar (2009/2010) een recordverlies van meer dan 22 miljoen euro. Maar daana volgden een overwintering in de Europa League, met duurbevochten overwinningen in de Champions League en de verkoop van topspeler Luis Suarez. En hop: je schrijft weer zwarte cijfers. PSV boekte zo'n 18 miljoen euro verlies, het solide SC Heerenveen maakte bijna 15 miljoen euro verlies en in totaal noteerden Eredivisieclubs verliezen van meer dan 70 miljoen euro over 2009/2010. In 2007/2008 maakten de Eredivisieclubs in totaliteit nog winst. Sinds die tijd zijn de spelerssalarissen gek genoeg explosief gestegen. Sinds 2007/2008 stegen de salarissen met 11% (148 miljoen euro) en verdient de gemiddelde Eredivisie-speler volgens Voetbal International een kleine vier ton. Kortom: de clubs hebben het moeilijk, maar blijven toch het overgrote deel van hun jaarlijkse inkomsten uitbetalen in (te hoge) spelerssalarissen. Het heeft even geduurd, maar sinds enige tijd heeft ook de KNVB ingezien dat er enige sturing diende te zijn bij de financiele handel en wandel van de clubs. Clubs worden nu in categorieen ingedeeld met volledige tot beperkte financiele vrijheid van handelen. Deze financiele fair-play heeft echter nog niet geheel Europa in zijn greep, door de afwachtendheid van de UEFA. De grote buitenlandse clubs kunnen nog steeds enorme schulden blijven maken, zonder al te veel nare consequenties.


De hoogste salarissen in het voetbal en de topverdieners in andere sporten

De 10 bestbetaalde Nederlandse topsporters in 2010 vindt u in het overzicht hieronder (bron: NuSport). Remco Regterschot en Bart Vlietstra presenteerden in NuSport het totale aan de sport gerelateerde brutoinkomen in euro's, dus inclusief reclameinkomsten en andere honoraria. De nummer 1 in de lijst Arjen Robben verdiende 4,5 miljoen euro bij zijn club, ontving alleen al een winstpremie voor het bereiken van de Champions League-finale en het behalen van de Duitse dubbel van 1 miljoen en ontving daarnaast de gewone wedstrijdpremies. Hij haalde nog een andere finale met het Nederlands Elftal en ontving nog de nodige sponsorgelden. Uit het overzicht blijkt dat de voetballers eindelijk honkballer Andrew Jones van Curacao voorbij hebben gestreefd, nadat men jarenlang niet kon tippen aan de verdiensten van de Antilliaan. Om soms ook nog de incidentele Nederlandse NBA-speler voor te moeten laten gaan. Jones zag zijn salaris gehalveerd worden in 2010 ten opzichte van de meer dan 10 miljoen euro, die hij in 2009 op zijn bankrekening mocht bijschrijven.


1. Arjen Robben (voetbal: Bayern Munchen) 10.950.000
2. Wesley Sneijder (voetbal: Inter Milaan) 10.450.000
3. Nigel de Jong (voetbal: Manchester City) 8.550.000
4. Klaas-Jan Huntelaar (voetbal: Schalke '04) 6.050.000
5. Edwin van der Sar (voetbal: Manchester United) 5.800.000
6. Mark van Bommel (voetbal: Bayern Munchen) 5.650.000
7. Robin van Persie (voetbal: Arsenal) 5.350.000
8. Dan Gadzuric (basketbal: Golden State Warriors) 5.200.000
9. Dirk Kuyt (voetbal: Liverpool) 4.950.000
10. Andruw Jones (honkbal: New York Yankees) 4.600.000

De ultieme grootverdieners gezien over alle sporten

In de tabel hieronder vindt u de bestbetaalde sporters ter wereld. De lijst komt van Sports Illustrated en werd gepubliceerd door NuSport. Wederom worden neveninkomsten gerelateerd aan de sport meegerekend. Het gaat ook hier om de totale inkomsten in euro's in 2010. De top 10 is mooi verdeeld over een groot aantal belangrijke televisiesporten. Maar de voetballers zijn duidelijk bezig aan een opmars. Die wisten voorheen niet zomaar even 30 miljoen mee te slepen na een jaartje ballen en af en toe even fotogeniek de camera inkijken. De economische recessie heeft ook nog niet geleid tot een daling van de spelerssalarissen in vrijwel alle grote sporten. De toppers zijn zelfs alleen maar meer blijven verdienen. En dat is natuurlijk ook logisch, omdat inkomsten uit tv-gelden en (in mindere mate) sponsorinkomsten voor sportorganisaties aan de top van hun tak van sport over het algemeen alleen maar stijgen. Een groot deel van deze inkomsten vindt weer zijn weg naar de zakken van de sporters/spelers. Naast de sponsordeals die ze zelf weten aan te boren.


1. Tiger Woods (golf, VS) 69.830.000
2. Phil Mickelson (golf, VS) 47.570.000
3. Roger Federer (tennis, Zwitserland) 47.000.000
4. Floyd Mayweather (boksen, VS) 46.490.000
5. LeBron James (basketbal, VS) 35.320.000
6. Lionel Messi (voetbal, Argentinie) 33.950.000
7. David Beckham (voetbal, Engeland) 31.250.000
8. Cristiano Ronaldo (voetbal, Portugal) 30.860.000
9. Manny Pacquiao (boksen, Filipijnen) 29.320.000
10. Alex Rodriguez (honkbal, VS) 28.550.000
Bronvermelding en TobSport's vervolg-surftips:

Geraadpleegde bronnen voor dit artikel:

  • NuSport, Bart Vlietstra en Remco Regterschot - "De inkomens top 100: Koning Voetbal terug op de troon." (01-02-2011).

Verder surfen op deze topsportsite?

Ga naar de homepage voor de meest recente artikelen, de meest gelezen artikelen en reacties van bezoekers. Klik hier...
Ga naar het TobSport-archief voor alle artikelen en video's. Klik hier...
Bezoek een sportwebshop op internet voor sportkleding, -accessoires en -schoeisel. Lees verder...