AZ: kampioen van de Eredivisie!

De zoete wraak van Louis Van Gaal en Dirk Scheringa

 

Door SIEMEN STAMSNIJDER, voor TobSport.nl

Gepost op: 20-04-2009.

 

Een bescheiden, aimabele man. Met het imago van een ietwat onhandige, maar positieve en bereikbare levensgenieter. Een slimme zakenman en een supporter van vooral het voetbal en het schaatsen. Een man, die al jaren financieel advies gaf aan vrienden en besloot daar zijn baan van te maken. Een man die zijn gezicht laat zien als er goede doelen gesteund moeten worden. Altijd in voor een praatje. Ik heb het natuurlijk over de eigenaar van de DSB-Bank, Dirk Scheringa. Een man, die de meeste Nederlanders een landstitel in de Eredivisie niet zullen misgunnen. Als voorzitter is hij al sinds 1993 bezig om dit resultaat te bereiken. In 2005 werd hij volledig eigenaar van de club en sinds die tijd klopte AZ nadrukkelijk op de deur van de topvoetbalclubs in Nederland. In deze tijd werkte Scheringa met topcoaches als Willem van Hanegem, Co Adriaanse en Louis van Gaal.

 

 

Scheringa heeft twee gezichten in de media

 

Scheringa blijft investeren in iets waar wij allen plezier aan beleven, namelijk sport, terwijl de financiële crisis hem zeker niet onberoerd heeft gelaten. Uit een artikel van NRC Handelsblad blijkt, dat het vermogen van de voormalig wachtmeester bij de Rijkspolitie in 2006 nog op 585 miljoen euro werd geschat. Zijn bedrijf was toendertijd anderhalf tot twee miljard euro waard. In 2008 werd hij door het blad Quote op de 97e plaats gezet op hun ranglijst van de 500 meest welgestelden van Nederland. Met een vermogen van nog ‘slechts’ 285 miljoen euro. Scheringa is  oprecht geïnteresseerd in sport, wil bijdragen en komt met ideeën. Gerson Heidinga haalde hem al als bron aan in zijn anti-buitenspel en de huidige manier van arbitreren-artikel. 

 

Toch is de nuchtere Noord-Hollander niet iedereen zijn vriend. Jarenlang bestookte hij de natie met irritante reclames voor leningen. Zo verdiende hij met Leen van Frisia de Loden Leeuw van het tv-programma TROS Radar. Onder de naam “Hollands Welvaren Select” startte hij een aandelenconstructie, waarmee hij een groot aantal consumenten gedupeerd achterliet. Hij werd veroordeeld tot het terugbetalen van een deel van de schulden. KRO Reporter maakt in 2001 de reportage “Kleine lettertjes – het ware gezicht van Dirk Scheringa” en schetste een belastend beeld van de AZ-preses. Onlangs berichtte TROS Radar over gesjoemel met het verkopen van dure en onnodige verzekeringen bovenop hypotheken.

 

AZ: tweemaal kampioen van Nederland

 

Hij wist echter wel twee maal een club buiten onze nationale, historisch bepaalde top 3 kampioen van de Eredivisie te maken. In totaliteit gebeurde dat slechts vijf maal. De andere titels gingen naar de grotere steden Amsterdam (DWS), Rotterdam (Sparta) en Utrecht (DOS). Na het laatste feestje in Alkmaar in 1981 werd het weer eens tijd zal de bankier gedacht hebben. Vanaf het ontstaan van AZ in 1967, na een fusie, hadden in eerste instantie de gebroeders Molenaar de club naar een hoger niveau getild. Met als grootste prestatie: de dubbel in 1981 (KNVB-beker en landskampioenschap) en een plaats in de finale van de UEFA-cup in dat seizoen. In dat seizoen werd slechts eenmaal verloren in Nederland, tegen Ajax. Het voetbal van de ploeg van Georg Kessler werd echter vooral ‘zakelijk’ genoemd. De Molenaars baalden van het feit dat de ploeg in Alkmaar ondanks het succes maar lauw werd ontvangen.

 

De Molenaars investeerden daardoor steeds minder in AZ en trokken zich uiteindelijk helemaal terug. Met het voetbal ging het bergafwaarts. In 1988 degradeerde AZ. In 1993 werden Scheringa en zijn bankbiljetten geïntroduceerd en vanaf 1998 wist AZ weer een rotsvaste stek in de Eredivisie te bemachtigen. In 2004 bereikte de ploeg weer Europees voetbal, onder leiding van coach Co Adriaanse. In 2005 werd hij opgevolgd door de door hem getipte vervanger Louis van Gaal. In het seizoen 2005/2006 werd AZ vervolgens tweede in de Eredivisie. Het seizoen 2006/2007 zou vooral een opbouwjaar worden. Maar AZ ging zo voortvarend van start dat tussentijds de doelstelling werd bijgesteld. Uiteindelijk vergooit AZ het landskampioenschap op de laatste speeldag van de competitie in Rotterdam, tegen Excelsior. Een trauma werd geboren in de hoofden van de spelers.

 

 

AZ onder coach Louis van Gaal

 

De verwachtingen voor het seizoen 2007/2008 waren torenhoog gespannen. AZ zou kampioen gaan worden, maar verspeelde al snel een grote hoeveelheid punten. Een groot deel van de competitie deed de ploeg slechts voor spek en bonen mee. Voor het eerst sinds 2004 werd er geen Europees startbewijs bemachtigd. Aan het einde van het seizoen dreigde Louis van Gaal te vertrekken. Enkele bepalende spelers (waaronder Stijn Schaars en Kew Jaliens) trokken het boetekleed aan en smeekten Van Gaal om te blijven. Van Gaal bleef als de spelers voldoende inzet, een prof waardig, blijvend zouden laten zien. AZ werd voorafgaande aan het nieuwe seizoen 2008/2009 weer bij de kanshebbers genoemd. Tenminste, als de spitsen goals zouden gaan maken.

 

Na de eerste twee gespeelde wedstrijden was het echter direct gedaan met het vertrouwen in de Alkmaarse formatie. AZ verloor van Willem II en Den Haag en werd afgeschreven als titelkandidaat. Louis van Gaal zat met zijn AZ nog steeds in een dip, concludeerden de media. Hoe had hij ooit Danny Koevermans kunnen laten gaan? De volgende wedstrijd was tegen PSV, thuis. AZ won na een  spannende wedstrijd terecht met 1-0. Het team speelde defensiever dan gewoon, wat weer kritiek opleverde. Maar langzaam maar zeker begon AZ steeds meer als een geoliede machine te draaien. Maar de spotlights van de pers richtten zich niet direct weer op Alkmaar. AZ groeide in de luwte.

 

Dit seizoen was AZ onaantastbaar

 

Van Gaal werd steeds rustiger, terwijl de hoofden van zijn collega’s bij rivaliserende clubs op het hakblok achterbleven. Van Gaal bleef ook altijd voor zijn spelers staan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld zijn collega in Amsterdam. Het saaie, defensieve spel van AZ werd nu koel en berekenend genoemd. AZ was weer een team geworden en liet af en toe fraaie staaltjes gallery-play zien. Er werd niet meer gesproken over de zich ver terugtrekkende verdediging bij balverlies. Nee, de beoogde nieuwe sterren van Barcelona, Schalke of HSV speelden wedstrijden waardig aan het niveau van de Champions League.

 

Dit seizoen braken Mounir Elhamdaoui en de Braziliaan Ari definitief door als afmakers in de aanval. Zelfs de zoveel verguisde Italiaan Pellè liet nuttige invalbeurten zien. Van Gaal kon vrijwel het hele seizoen beschikken over een geniale Moussa Dembélé. De naam van Alfonso Alvez stierf al vroegtijdig weg dit seizoen in het DSB-stadion in Alkmaar. Het bleef uberhaupt lang stil in Alkmaar. De ploeg sprokkelde gemakkelijk punten, maar bleef denken aan het Excelsior-trauma. Over een kampioenschap mocht niet gesproken worden. Er mocht niets vooraf worden georganiseerd, qua festiviteiten. Pas toen de gelegenheid zich dan echt aandiende bij een thuiswedstrijd tegen Vitesse werd er gesproken over kampioen worden. Een week ervoor waren de Alkmaarders dan eindelijk voorzichtig met de voorbereidingen van ‘een feessie’ begonnen.

 

 

Het Excelsior-trauma deed weer van zich spreken

 

Maar Van Gaal waarschuwde direct voorafgaande aan de wedstrijd nog voor de extra druk voor het getraumatiseerde team. Vitesse werd ineens een obstakel van formaat. En jawel, Ricky van Wolfswinkel kreeg de bal op een prestenteerblaadje uit de kluts en schoot de bal achter de sterke goalie Ramero. Later veranderde Swerts een bal van richting en AZ verloor ongelukkig met 1-2. Ze hadden echter niet weten door te drukken en dat stak Van Gaal. De nederlaag tegen Vitesse was pas de eerste, na de eerste twee wedstrijden van het seizoen. En dan is Louis van Gaal iets minder rustig. Na afloop kreeg hij het nog aan de stok met een cameraman en diens camera (zie boven).

 

Een slachtpartij de volgende dag in Eindhoven, waar Ajax met 6-2 op het hakblok werd gelegd, zorgde dan toch nog voor een feestje. AZ kon niet meer ingehaald worden op weg naar de titel. Volgend seizoen speelt AZ Champions League. Spelers willen, niet onverwacht, niet toezeggen tegen elke prijs te blijven. Toch moet deze selectie met enkele slimme aankopen kunnen overwinteren in de Champions League, stelt de huidige coach. Het lijkt ondenkbaar, dat hij zelf niet degene zou zijn die dit feit zou willen bewerkstelligen. Maar misschien ook niet. Misschien hebben de laatste jaren wel een forse inbreuk gedaan op de energie van de Champions League-winaar. Gerson Heidinga wees deze maand al op het vreemde gedrag dat de coach vertoont in zijn artikel over .

 

 

Wordt Co Adriaanse de nieuwe coach van AZ?

 

Van Gaal begint weer veelvuldig met het noemen van landen en clubs tegen zijn ‘beste vrienden’ van de pers over waar hij nog wel zou willen trainen. Dat doet hij meestal als er ‘ergens een stekkie’ is. Bayern München en Madrid en ook België mogen zich op zijn interesse verheugen. En daar liggen (wellicht) mogelijkheden als het gaat om vacatures. Eerder nam hij al namen van clubs en landen op in zijn contract, als ontsnappingsclausule. Het is best mogelijk, dat Van Gaal vanaf volgend seizoen of het seizoen daarna “in de wachtkamer gaat zitten” voor een plek bij een nationaal team of een internationale topclub. En ra ra, wiens gezicht zal er dan direct opduiken: Co Adriaanse steekt zijn brede Amsterdamse glimlach om de hoek. Van Gaal en Adriaanse werkten natuurlijk al eerder nauw samen bij Ajax, naar volle tevredenheid van beiden. Wie weet wordt Van Gaal wel puur technisch-directeur en Adriaanse veldtrainer.

 

Het name-calling-gedrag van trainers is meestal een teken, dat er veranderingen op komst zijn. Meestal gaat om of een degradatie (ontslagen worden), of een promotie (een betere club trainen, meer geld verdienen). Van Gaal heeft natuurlijk op uitstekende wijze reclame gemaakt voor zichzelf, met af en toe oogstrelend en vrijwel altijd behaaglijk voetbal. Een toppositie in het buitenland is niet ontdenkbaar. Zijn reclame is in ieder geval beter te pruimen dan dat van de eigenaar van de club! Maar heb je Louis wel eens een keuken zien aanprijzen? Daar springen je de tranen van in de ogen! Een acteur is het zeker niet. Maar dat geldt eigenlijk voor alles dat AZ omringt. De fans, de spelers, het management, de trainer-coach, de voorzitter/eigenaar: what-you-see-is-what-you-get. West-Friese nuchterheid, zullen we maar zeggen. Het leverde maar mooi twee titels op.

 

 

 

 

Bronnen:

 

NRC.nl – “Scheringa eigenaar van AZ na saneringen” (13-12-2006).

 

Wikipedia.org over de geschiedenis van de Eredivisie, AZ en Dirk Scheringa (op 19-04-2009).

 

TobSport.nl, Gerson Heidinga – “Bijval voor Scheringa. Weg met de buitenspelregel in het voetbal” (20-01-2009) en zelfde auteur - “Geheime lijstjes met kandidaat-trainers. De coaches-carrousel en de Prof. Dr. Ir. P. Akkermans-trofee” (07-04-2009).

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel in het forum

 

Meer van deze schrijver