Iedere keer hetzelfde liedje:

Blijft Luis Suárez bij Ajax?

 

Door SIEMEN STAMSNIJDER, voor TobSport.nl

Gepost op: 08-11-2009.

 

 

 

 

Iedere keer. Iedere keer maar weer. Je kunt je klok erop gelijkstellen. Het gebrek aan originaliteit is tenenkrommend. Een automatisme. Vanaf de eerste speeldag van dit seizoen.

 

Iedere keer dat Luis Suárez na het eindsignaal bezweet zijn weg zoekt vanaf het veld richting catacomben, komt direct diezelfde, vervelende vraag:

 

 

Verslaggever: “Luis... Luis? Eén seconde?”

 

Suarez: “Ja…”

 

Verslaggever: “Je speelde weer geweldig. Blijf je dit seizoen bij Ajax?”

 

Suarez: “Iek wiel gewoon bij Ajax blaifen, ies un mooie kloep!”

 

Verslaggever: “Maar je speelt zo goed. Dat is de grote Europese clubs ook opgevallen en die willen je al halen tijdens de winterstop!”

 

Suarez: “Jai weet zelf: Ik geb get. Maar ik blaif bij Ajax, is goed voor mai. Ik geb get naar main zin gier…”

 

 

Alleen de voortdurende vraag op zich is al reden genoeg voor de Uruguayaan om gillend het land te willen verlaten. Nederlandse sportverslaggevers praten ons een Mickey Mouse-complex aan door met grote ogen vol ongeloof kennis te nemen van Suárez’ voornemen om bij Ajax het seizoen af te maken. Als je al niet zou geloven dat de Eredivisie kwalitatief achteruit gegaan is, dan realiseer je je het wel bij het zien en horen van de gedeprimeerde journalist met zijn microfoon. 

 

 

Maar Suárez gaat niet weg. Hij is een liefhebber. En hij geniet op dit moment met volle teugen. Hij blijft het herhalen, als een robot. “Ik blaif”. Tot aan de slurf naar het vliegtuig in de vertrekhal blijft hij Ajax de liefde en eeuwige trouw te verklaren. Contractbesprekingen? Welnee. Hij blijft volhouden zijn zieke oud-tante te gaan bezoeken, of nieuwe lesmaterialen te gaan schenken aan een zielig schooltje in een ter plekke te verzinnen buitenland.

 

 

 

Luis Suárez in Nederland

 

 

 

Luis Suárez is een profvoetballer die nog echt geniet van het spelletje voetbal. Hij geniet van het maken van een actie en nu ook van het bedienen van een teamgenoot. Hij geniet tegenwoordig zelfs van het op sleeptouw nemen van een heel elftal. En het op sleeptouw nemen van zijn ploeg Ajax, dat deed en doet hij. In talloze wedstrijden werd Ajax pas gevaarlijk als Luis het op zijn heupen kreeg. Daarnaast stak de Uruguayaan veel energie in het coachen van zijn teamgenoten. Luis is volwassen geworden en in principe klaar voor de Europese top.

 

Ajax kocht Luis Suarez voor een bedrag rond de 8 miljoen euro. FC Groningen had hem overgenomen van Club Nacional de Football uit zijn thuisland voor 1,5 miljoen. Luis Alberto Suárez werd geboren in Uruguay in 1987 en werd al vroeg beschouwd als een van de grootste talenten uit zijn land. In het jaar van zijn internationale doorbraak, in 2008, scoorde hij 22 Eredivisie-goals. Zijn coach dat jaar, Marco van Basten erkende de talenten van de Uruguayaan, maar sprak ook meerdere malen zijn twijfels uit over het volledig benutten van zijn talenten door de Uruguayaans international.

 

 

Een liefhebber van het spel was hij altijd al, Suárez. Maar bij Groningen concentreerde hij zich volledig op zichzelf. De ‘pure klasbak’ in de woorden van zijn trainer Ron Jans mocht doen wat hij wilde. Zijn  rommelige acties waren altijd alles-of-niets. Pas bij een analyse over langere tijd bleek dat Suárez zijn rommelige spel met opzet zo werd uitgevoerd. Balletje tegen het been van de tegenstander om hem zo te passeren. Zie je het voor het eerst, dan denk je: met geluk erlangs. Maar dan gebeurt het weer. En weer. Pure kunst. Soms lelijke kunst, maar kunst. Maar ook toen al stormde Suarez niet altijd met zijn kop naar beneden als een stier richting vijandelijke goal. Bij Groningen gaf Suarez meer assists dan hij er terugkreeg van zijn individuele medespelers.

 

 

Van Uruguay naar Groningen, naar Amsterdam, naar ….?

 

 

Tegenwoordig is Luis in zijn passeerbewegingen een veel sierlijkere speler geworden. Effectiever ook. Veel minder ballen in de kluts, meer effectief kappen en draaien. Suarez speelt veelal op instinct, maar dat moet je zeker niet veroordelen. Terug naar zijn tijd in het Hoge Noorden. Aan het einde van zijn periode bij Groningen begon Luis ook nog eens regelmatig te scoren. Ajax lijfde hem daarop in voor het Eredivisie-seizoen 2007/2008. In Amsterdam liep de wisselwerking met zijn bewezen collega-spits Huntelaar in eerste instantie nogal stroef. Veelvuldig liet Suarez tijdens een actie met zijn hoofd naar beneden gericht Huntelaar voor paal vrij voor het doel staan.

 

Het bewind over Ajax 1 lag toendertijd in handen van de coaches Henk ten Cate en Adrie Koster. Zij probeerde Suárez zijn oogkleppen te ontnemen en hem zich te laten richten op het zorgen van voldoende aanvoer voor Huntelaar. In een bepaalde periode leek Suarez bewust vaak voor eigen succes te gaan. Ook werden zijn neigingen tot het maken van schwalbes en het-zich-makkelijk-laten-vallen-bij-contact breed uitgemeten in de media. Suárez werd er buiten Amsterdam niet populairder mee. Toch liet hij zijn klasse ook vanaf het eerste moment zien. Met prachtige goals en soms zelfs een assist.

 

 

Vorig seizoen brak Suárez definitief door in Amsterdam als een mogelijke toekomstige topspeler. Meeste gescoorde goals en assists bij zijn team. Volwassener in zijn spel, ondanks zijn jonge leeftijd. Dit seizoen maakte Ajax-coach Martin Jol hem aanvoerder, waarbij Suárez terugbetaalde door een groter verantwoordelijkheidsgevoel te laten zien. En hij scoort aan de lopende band. Als hij niet scoort is Ajax vooralsnog vaak in de problemen. Suárez neemt de ploeg op sleeptouw, hij is verreweg de meest bepalende en de belangrijkste speler. Naar verluid staat hij op een groot aantal ‘lijstjes’ van Europese topclubs, die hem al met de winterstop zouden willen overnemen.

 

 

 

Waarom Luis Suárez in Amsterdam blijft

 

 

 

Suárez is een liefhebber. Die op dit moment vindt wat hij zoekt in het leven in Amsterdam. Voetballen voor het plezier. Voor de traditionele topclub Ajax, met Martin Jol als coach. Suárez is geen domme jongen. Hij wil aan de bak bij een topclub, maar hij weet dat hij op dit moment waarschijnlijk op de bank zou moeten plaatsnemen. En hij wordt pas na de winterstop 23 jaar oud. Hij heeft de tijd.

 

Suárez wil in beeld blijven bij het nationale elftal van Uruguay. In Amsterdam kan hij zich etaleren en speelt hij altijd. Hij is aanvoerder en het team is ingericht om hem in stelling te brengen. Ze hebben hem nodig. Luis vormt een sterk koppel met Diego Forlan in de spits voor zijn land. Zit hij op de bank bij een nieuwe club, dan is het maar de vraag of hij bij een WK-deelname in de basis start.

 

Suárez maakt een persoonlijke ontwikkeling door. Je ziet hem bijvoorbeeld genieten van het opgroeien van Emanuelson en Anita. Wanneer deze tuinkabouters hun talent laten zien knuffelt hij ze. Om ze in fijne Spaanse bewoordingen te vervloeken als ze de fout ingaan. Suárez zorgt ervoor dat de rest in zichzelf gelooft. En ook daar geniet hij van. Zijn team gunt hem ondertussen zijn persoonlijke succes. In de klassieker tegen Feyenoord bleef men Luis maar zoeken om hem aan zijn eerste goal in de wedstrijd te helpen.

 

Suárez houdt van Martin Jol. De nononsense-coach met de warme touch laat zijn sterspeler waarschijnlijk wijselijk vrij, aait af-en-toe waar nodig en zorgt dat hij ballen krijgt. Als hij dan eens tegen AZ genoegen moet nemen met een plek aan de linkerkant, ten faveure van het meedoen van Pantelic, dan doet Luis slechts een helft chagerijnig. En daarna beslist hij de wedstrijd in je voordeel, in de tweede helft.

 

Suarez moet blijven. Hij heeft een contract tot 2012. Op dat moment komt pas zijn lichamelijke piek in zicht. Transfervrij vindt hij waarschijnlijk een rode loper bij alle topclubs in Europa. Ajax moet eventueel geld lenen en Jol handvatten geven om een team te bouwen. Op naar de inkomsten uit de Champions League. Op naar een verhoogde transferwaarde van Maarten Stekelenburg, Urby Emanuelson, Greg van der Wiel, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Kerlon en Ze Roberto,   Manucharyan, de Zeeuw, Enoh en niet te vergeten Suarez. Gooi je scoutingapparaat om of vraag Heerenveen of Twente heel lief om het voor je te doen en omring de talenten met enkele fitte veteranen met overwicht op het veld en in de kleedkamer.

 

 

 

Waarom Ajax Suárez kwijt wil (tegen de juiste vergoeding)

 

 

Tot 16 oktober van dit jaar lag de focus van de media puur op de wensen van de speler. Suarez zou min of meer kunnen bepalen wanneer en waar hij zou gaan. Komt er een mooie club met veel geld en spreekt de speler geen veto uit, dan buigen de Nederlandse clubs. En ook al zou Ajax moeilijk doen, een paar weken chagerijnig op de training rondlopen en voor je het weet zit je in het vliegtuig richting een wereldstad als Barcelona, Madrid of Milaan. Daar gaat Luis. Op weg naar de Europese top.

 

Maar na 16 oktober ligt de focus ook op wat Ajax wil. Voor 16 oktober ging vrijwel iedereen ervan uit dat Ajax alles zou doen om Suarez te behouden. Eindelijk weer eens kampioen worden. Als verplichting aan de seizoenskaarthouders. Om de angel in je elftal in stand te houden. Om je stimulerende en groeiende aanvoerder te behouden. Om de speler nog meer waard te laten worden. Hij is immers nog maar 22 jaar oud. Maar ook om je voor de Champions League te plaatsen, met zijn interessante geldbonussen.

 

 

Terug naar de datum van 16 oktober. Toen presenteerde Ajax haar jaarcijfers, waarin weer een verliesgevend jaar werd gepresenteerd. Op de redactie van Voetbal International  werden cijfers van meerdere jaargangen naast elkaar gelegd en samengesmolten tot een desastreus overzicht. Begin november meldde Johan Derksen in een uitzending van Voetbal International de ‘prestaties’ van de Amsterdammers sinds de beursgang. Die bracht 55 miljoen in het laatje. Verkopen van spelers en met name eigen kweek bracht 100 miljoen op. Maar de waan-van-de-dag-bedrijfsvoering de laatste 11 jaar liet een schrikbarende post zien van 144 miljoen aan inkopen van spelers die niet wisten te slagen bij Ajax.

 

 

Voetbal International presenteert de cijfers…

 

 

Het verhaal van Derksen sloeg in als een bom bij het brede publiek. De boodschap is helder. Ajax betaalt 71 spelers in totaal meer dan 40 miljoen euro aan salaris. Men wil nu terug naar een selectie van 25 spelers. De tendens van het Voetbal International-artikel is dat het geld op is in Amsterdam. Voorzitter Rik van den Boog verklaarde al dat Suarez voor een aanzienlijk bedrag mag vertrekken. Voetbal International zegt dat dat bedrag 40 miljoen euro is. Coach Martin Jol gaf aan dat Suarez niet voor een Huntelaar-bedrag weg zou gaan. Een prijskaartje van meer dan 27 miljoen euro dus.

 

Geinteresseerde clubs zouden zijn Manchester United en Manchester City, Barcelona en Athletico Madrid. Een bod van 40 miljoen van Suarez gaat niet komen. Nadat Eredvisie-topscorers Kezman en Alvez niet slaagden zijn buitenlandse clubs minder geneigd de hoofdprijs uit te keren voor spelers uit de Nederlandse competitie. Maar een bedrag boven de 27 miljoen euro (de transfersom voor Huntelaar) is realistisch. Als AC Milan enigszins heeft zitten opletten bieden ze ook fijn mee. Huntelaar in de prijs betrekken, klaar is kees. Dat is wellicht de enige manier om de seizoenskaarthouders tevreden te houden. De fans snakken naar het kampioenschap en accepteren niet meer dat het elftal zwakker wordt tijdens het seizoen.

 

 

Huntelaar terug, gemotiveerd om het WK te halen en in combinatie met soms Pantelic, soms Cvitanich lijkt me prima te kunnen functioneren. Maar ik geniet het liefst nog een heel seizoen of meer van Suarez. Maar als Ajax geld moet gaan lenen om salarissen te kunnen betalen van ongeschikte spelers, dan zal de club maar al te graag toehappen bij een goed bod. Met het aankoopbedrag van 8 miljoen is winst maken niet moeilijk. Maar het accepteren van een te laag bod is zonde. Een Suarez, die het Eredivsie-record voor goals in een seizoen breekt is meer waard dan dezelfde speler tijdens de winterstop. Suarez heeft bovendien een belangrijk aandeel in het wel-of-niet kwalificeren voor de Champions League.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel, geef uw mening

 

Meer van deze schrijver