Het grote geld regeert:

FC Hollywood-aan-de-Rijn binnenkort in de Champions League?

 

Door SIEMEN STAMSNIJDER, TobSport.nl

Gepost op: 19-08-2010.

 

 

In dit artikel:

 

         Wanneer gaan de grote Europese competities failliet?

         Wie wordt de kampioen van Nederland in de Eredivisie?

         Wanneer mag Piet Velthuizen de schoten van Lionel Messi gaan pareren?

 

 

 

Ik vertel u niets nieuws: het grote geld regeert in het voetbal.

 

Het allerhoogste orgaan in het voetbal pretendeert de sport mooi, schoon en eerlijk te willen houden. Ze is echter de verpersoonlijking van de macht van het kapitaal in het voetbal. De FIFA bewijst keer-op-keer zich vooral te laten leiden door hebzucht: mogelijkheden om geld te verdienen worden optimaal benut. Zo rooft men het brood van de arme bevolking in een land dat het WK organiseert. En probeert men o.a. op die manier winst te maximaliseren, het liefst met zo min mogelijk belastingafdrachten.

 

Door het ‘Holland-Belgium-bid’ voor het WK voetbal van 2018 komen de megalomane taktieken maar weer eens goed onder de aandacht in ons land. De FIFA behaalde over het afgelopen WK een winst van maar liefst 1,5 miljard euro. Bij een WK in ons eigen land draagt de FIFA netjes btw af. Om het vervolgens als iedere andere buitenlandse onderneming terug te claimen op een rekening in Zwitserland. Verder neemt men bezit van onze snelwegen, laat men megalomane stadions achter en mogen we zelf nog iets houden van de kaartverkoop.

 

Terwijl Nederland nog steeds in de hele wereld met de nek aangekeken wordt voor het commando-voetbal in de WK-finale van 2010 is het Eredivisie-seizoen alweer begonnen. Nederland en Spanje betalen zelfs een boete aan de FIFA voor het te hoge aantal gele kaarten in de finale. De FIFA is er goed in wijzen met het vingertje, maar haalde zelf al snel het beloofde discussiepunt ‘videobeelden toepassen bij arbitrage’ van de agenda van het volgende congres. Om het vervolgens later in het jaar te willen bespreken. Misschien met de verwachting dat er tegen die tijd minder hanen zullen kraaien naar dit onderwerp? Daarover later meer in een ander artikel op deze website.

 

De FIFA is namelijk als overkoepelende bond slechts medeverantwoordelijk voor de mondiale machtsbasis van het grote geld in het voetbal. De Spaanse staat en Spaanse banken zien het namelijk al jaren door de vingers dat de grote voetbalclubs torenhoge schulden maken. Barcelona bijvoorbeeld leed vorig jaar een enorm verlies van bijna 70 miljoen euro. De club heeft een schuld van 442 miljoen euro. Het bekende verhaal is dat autoriteiten en geldverstrekkers financiŽle medewerking door druk van de bevolking niet kunnen weigeren. Maar die verhalen stammen van voor de financiŽle crisis.

 

In het klimaat van “alles is mogelijk” van voor de crisis was het mogelijk dat een voetbalsuperster als Cristiano Ronaldo voor maar liefst 94 miljoen euro van Manchester United naar Real Madrid verkaste. Naar verluid betaalt Madrid Ronaldo ook nog eens 13 miljoen euro per jaar aan salaris. De relatieve rust op de transfermarkt na het WK toont echter aan dat er een wind van financieel realisme is gaan waaien binnen de voetbalwereld. Maar het kan natuurlijk net zo goed een luwte zijn in de storm van het kapitaal dat de voetbalwereld lamlegt. De kloof tussen arm en rijk wordt al maar groter en daardoor wordt juist de door de FIFA gepropagandeerde ‘gelijke strijd’ een utopie.

 

Het huidige klimaat in het voetbal moedigt overinvestering en (het nemen van) hoge risico’s aan” zegt management-consultancybureau A.T. Kearney (Metro). Het bedrijf maakte een rapport wereldkundig met de resultaten van een onderzoek getiteld “Football Sustainability Study”. De alarmerende conclusie: De voetbalcompetities van Engeland, Spanje en ItaliŽ stevenen keihard af op een bankroet. Voor de eerste twee competities zou het binnen twee jaar tijd al spannend kunnen worden, waarna ItaliŽ snel zal volgen. Het risico op een faillissement wordt met name veroorzaakt door de hoge salarissen en transfersommen van/voor de voetballers. In tegenstelling tot de competities die het geld gemakkelijk over de balk smijten staan de Duitse Bundesliga en de Franse Ligaue 1.

 

Met name de Bundesliga lijkt haar zaakjes goed voor elkaar te hebben: sportief minder interessant dan de Premier League, maar structureel winstgevender. De Duitse clubs steken jaarlijks 100 miljoen euro in de voetbalacademies. Als je voldoende jonge talenten weet te ontwikkelen ben je natuurlijk minder afhankelijk van de transfermarkt. En de Bundesliga kan nog groeien. Met name inkomsten genereren uit de verkoop van tv-rechten is nog een achtergebleven exploitatiemogelijkheid in vergelijking met de Premier League, de Primera Division en de Serie A.

 

Een schril contrast met de weelde en macht van de movers-and-shakers in het wereldvoetbal vormt onze eigen Eredivisie. PSV, Twente en Heerenveen lijken nog te kunnen investeren, maar de rest van de clubs maakt min of meer pas op de plaats. Alleen Heerenveen is volgens de KNVB financieel gezond. De KNVB deelde al boetes uit en pakte nog niet behaalde wedstrijdpunten van de clubs af. Veel clubs dumpen de duurdere salarissen om beter te kunnen voldoen aan de zwaardere financiŽle eisen die de KNVB stelt. Vitesse is bijvoorbeeld gedegradeerd tot een opgewaardeerd jeugdelftal.

 

Maar toen klopte er een Georgische zakenman op de deur, met een schimmig verleden en 4 miljoen euro in zijn achterzak. FC Hollywood aan de Rijn veranderde van eigenaar. De oude eigenaar introduceerde de nieuwe waarbij de eerste zich als een dolenthousiaste dorpsgek gedroeg. Ook de talentvolle keeper Pietje Velthuizen liet zich direct om de vinger winden van de rijke ex-speler en ex-spelersmakelaar van de Kaukasus. Pietje gaat lekker verdienen bij zijn oude liefde. Volgens de nieuwe eigenaar mag hij zich over niet al te lange tijd verdienstelijk gaan maken in de Champions League. Er wordt naarstig gezocht naar versterkingen voor de Arnhemse club.

 

Vitesse’s nieuwe eigenaar, de heer Merab Jordania, meldt ons dat Vitesse binnen 3 jaar kampioen van Nederland is, waarmee hij zijn megalomane voorganger Karel Aalbers naar de kroon steekt. Crazy Karel wist Vitesse naar plaats 3 in de Eredivisie te loodsen. En hij liet een multifunctioneel stadion achter, met een veld dat naar buiten getransporteerd kan worden. Het stadion is geen eigendom van Vitesse. De leuke adelaar die er rondjes in vliegt dan weer wel. Zou hij net als de Vitesse-jeugd ook bang moeten zijn voor een plekje op bank of tribune? Bijvoorbeeld vervangen ‘in-the-spotlight’ door een vale gier uit de Kaukasus?

 

De eigenaar is niet van onbesproken gedrag maar hij verdient het voordeel van de twijfel. De macht van het geld in het voetbal is verderfelijk, maar vertel dat maar eens aan een Arnhemmer op dit moment. Als die week in, week uit, kan kijken naar supersterren op het veld, dan hoor je hem of haar niet klagen. Vitesse is het echter wel aan haar ‘legacy’ verplicht om de jeugd in ere te houden, als zijnde op Sparta (1888) na de oudste club van Nederland (uit 1892). Coach Theo Bos mag voorlopig blijven zitten en de GeorgiŽr lijkt (ook) geld te willen verdienen door onbekende talenten duurder door te verkopen. Plus: hij heeft een direct lijntje met Chelsea-eigenaar Abramovitsj.

 

Dit Eredivisie-seizoen echter lijkt PSV het best op weg naar de Nederlandse landstitel. De club uit Eindhoven kocht de laatste twee jaar goed in met o.a. Toivonen, Lens en Engelaar.Affelay speelt nog steeds in Eindhoven en Fred Rutten neemt de tijd om een multifunctioneel team neer te zetten waarmee hij wil oogsten in Europa. Toivonen zou dit jaar de Gouden Schoen wel eens kunnen winnen met al vijf goals uit 2 wedstrijden en de wisselwerking met zijn maatje Markus Berg in de spits.

 

De AFC Ajax kende een rammelende voorbereiding. Coach Martin Jol gebruikte een aangeboden overgang naar Fullham als een middel om zijn zin te krijgen. De selectie werd op zijn verzoek uiteindelijk versterkt met de terugkerende Mido en voormalig Eredivisie-topscorer El Hamdaoui. Topspelers Suarez, Van der Wiel en Stekelenburg staan nog steeds onder contract. Emanuelson is er nog en lijkt gemotiveerd om zijn meer aanvallende positie uit te buiten. Ajax is nog in de race om Champions League-deelname en de miljoenen die het verlies van 21 miljoen euro over het vorige seizoen enigszins kunnen goedmaken.

 

Bij S.C. Heerenveen nam ex-Groningen coach Ron Jans het bewind over. De club had geld om uit te geven en deed dat verstandig. Arnold Kruiswijk kwam de verdediging versterken. Roy Beerens bleef en Jans wil net als Rutte de tijd nemen om de talenten te behouden en goed te laten samenspelen. De enige Nederlandse club met een oorlogskas is al jaren een stabiele subtopper, maar liet vorig jaar de nodige steekjes vallen. Tegen PSV liet men dit jaar al zien dat het topsportklimaat in Friesland al weer sterk verbeterd is. Heerenveen bewees altijd betaalbare talenten te kunnen vinden, maar men maakt wel steeds minder gebruik van de diensten van superscout en ex-voorzitter Riemer van der Velde.

 

F.C. Utrecht heeft de parel Dries Mertens in huis en beschikt voor de rest ook over een degelijke selectie met mannen als Silberbauer, Mulenga en Lensky. Ricky van Wolfswinkel kan met wat meer spek op de botten en de juiste topsportmentaliteit de nieuwe Nederlandse superspits worden in het rijtje Van Basten – Bergkamp – Kluivert – Van Nistelrooy - Huntelaar. Beschouwd vanaf het moment dat ze de Nederlandse competitie verlieten. Zo goed is de jonge man. Net als dolle Dries trouwens. Vaak beschouwd als te klein voor het internationale topvoetbal, zou hij nu in de Nederlandse top al bepalend kunnen zijn. Utrecht gaat nog goed verdienen aan kleine Dries.

 

De kampioen van vorig seizoen uit Twente verving N’Kufo door Janko. Bovendien wil het Luuk de Jong laten doorbreken in de spits. Theo Janssen is klaar voor een permanente stek binnen het Nederlands Elftal en mag Twente dirigeren. De Wezel, Bryan Ruiz is terug, om nog veel meer belangrijke goals te maken voor Twente. Trainer Preud’homme moet meer dan zijn Schotse voorganger ook de jonge talenten zich laten ontwikkelen. Twente speelt aan het begin van de competitie alweer mooie wedstrijden, maar vergeet te scoren.

 

Gertjan Verbeek wist met AZ in de voorbereiding al een hecht collectief te creŽren in Alkmaar. De topspelers speelden nog niet, zodat ze nog in Europees verband kunnen spelen voor clubs die nog wel investeren. Verbeek’s selectie kende daardoor geen spelbepalers, maar de hernieuwde kennismaking met bijvoorbeeld Maarten Martens smaakt naar meer. Inmiddels zijn Lens, El-Hamdaoui en Dembele al met de Noorderzon vertrokken. Als ex-Sparta-speler Falkenburg begint te scoren is AZ een geduchte tegenstander voor iedere Eredivisieclub. Het symphatieke verzorgde voetbal van de Noord-Hollanders levert een duidelijke meerwaarde op voor de Nederlandse competitie.

 

Feyenoord heeft het financieel nog steeds erg moeilijk, maar beschikt over enkele belangrijke karakterspelers in Leroy Fer, Jon Dahl Tomasson en Ron Vlaar. Genoeg om iedere linie met net-niet-goed-genoeg-voor-de-top-spelers te voorzien van de nodige ‘pep’ als inspirator en motivator. Coach Been doet de rest. Zelfs Tim de Cler speelt weer goede wedstrijden. Zo goed, dat hij Coach Been zelfs durft tegen te spreken als die het hele elftal afkraakt na een verliespartij op de tweede speeldag tegen buur Excelsior. De club die met Feyenoord-leftovers en te jonge talenten speelt op een veld zo groot als een postzegel.

 

Voorspelling top 7 Eredivisie, seizoen 2010-2011:

 

  1. PSV
  2. Ajax
  3. Twente
  4. Heerenveen
  5. F.C. Utrecht
  6. Feyenoord
  7. AZ

 

 

Bronnen:

 

Metro, Jeroen Haverkort – “Op rand van bankroet” (29-07-2010).

Metro, Jeroen Haverkort – “Vitesse wordt in drie jaar kampioen” (17-08-2009).

 

 

 

Reageer op dit artikel

 

Meer van deze schrijver