Alles is voor Badr

K-1-vechter roept controverse op

 

Door SIEMEN STAMSNIJDER, voor TobSport.nl

Gepost op: 14-06-2009.

 

 

Introducing: Badr Hari uit Amsterdam

 

Badr Hari is een K1-vechter uit Amsterdam. The Golden Boy’. Een geweldenaar in de ring. En een up-and-coming talent van 24 jaar die zo langzamerhand zijn fysieke piek zal gaan bereiken. K-1 is een populaire vechtsport: een combinatie van kung-fu, karate en kickboks-technieken. Tot april 2008 vocht Badr 72 partijen, waarvan hij er 65 won. 52 daarvan won hij op knock-out. Een indrukwekkende carrière tot dusverre. Badr vecht voor Marokko.

 

In een interview met het Parool op 23-jarige leeftijd: "Ik wil niet meer voor Nederland vechten. Ik ben uitgefloten in Nederland. Ik vecht nu voor Marokko." Hari doelt op zijn gevecht in de Arena in 2005, toen het publiek hem uitfloot toen hij neer was gegaan in de ring: 'Ik ben geboren in Amsterdam, maar ik vecht voor Marokko. Ik wil de Marokkanen in Nederland iets geven waar ze trots op kunnen zijn. Sinds mijn gevecht in de Arena in 2005 ben ik een beetje klaar met het Nederlandse publiek. Ik ging na dertig seconden zwaar neer. Daarna werd ik heel hard uitgefloten. Ja, dag! Vechten in Nederland doe ik dus niet meer. Daar ben ik te trots voor, weet je.'


Badr zou later gelukkig wel weer in Nederland vechten.
Hij wordt door een grote groep Marokkaanse Nederlanders op handen gedragen. Vooral onder de jongere jeugd is hij populair en wordt hij gezien als een rolmodel. Uit het artikel van Gerson Heidinga op deze site blijkt wel hoe belangrijk de rolmodellen en opleiders in vechtsporten zijn voor het op het rechte pad blijven van de jeugd. Het geven van een goed voorbeeld aan de jeugd over hoe-wel en hoe-niet om te gaan met de krachten waarover je beschikt is van levensbelang.

 

Agressiviteit moet op den duur plaatsmaken voor beheersing. Natuurlijk hoeft een topsporter uw kinderen niet op te voeden, maar het respecteren van het fair-play-principe in de sport mag wel van hem of haar verlangd worden. Dat hoort gewoon bij je baan als topsporter. Respect voor de sport, je tegenstander, de toeschouwers en jezelf.

 

Lees het artikel over agressie en beheersing in vechtsporten van Gerson Heidinga via:

http://www.tobsport.nl/Artikelen/Heidinga/Vechtsporters%20en%20criminaliteit.htm

 

 

Een onsportieve Badr Hari tegen Remy Bonjasy (K-1 finale 2008)

 

In enkele video’s kunt u dadelijk de kracht en macht van Badr Hari als K1-vechter aanschouwen. In het uitoefenen van zijn sport mag hij echter nog niet gezien worden als een positief rolmodel voor zijn bewonderaars. In de finale van de jaarlijkse K-1 Grand Prix in Japan afgelopen jaar liet hij zijn onsportiviteit nog zien door na te trappen tegen Remy Bonjasky uit Almere. Toen Bonjasky op de grond lag duwde de scheidsrechter Hari weg maar ondertussen deelde hij tegen de regels in nog een hielkick uit tegen het hoofd. Hari kreeg een gele kaart. Bonjasky kreeg een aantal minuten om te herstellen. De ringdokter concludeerde na de pauze dat Bonjasky niet door kon vechten. Hierop kreeg Hari de rode kaart, werd gediskwalificeerd en Bonjasky werd winnaar van het gevecht en de wereldtitel. Een anticlimax voor de neutrale toeschouwer, veroorzaakt door Hari’s actie.

 

Bonjasky en Hari waren sowieso al geen vrienden. Hari in het Parool: “Ik vind andere vechters vaak saai. De eerste ronde in Japan vecht ik tegen Remy Bonjasky. Die loopt zo in de pas dat ik denk: kom op man, je bent bijna nep. Ik zorg er met mijn grote bek voor dat mensen naar die partijen komen kijken. En daar profiteren ook mijn tegenstanders weer van. Het is ook beetje marketing." Ook met andere vechters ligt Hari overhoop. Hij toont zijn collega’s ook weinig respect: "Kijk, omdat ik met mijn bijna twee meter lange lijf zo lekker zelfverzekerd zit te wezen bij die persconferenties in Japan, verdien ik ook het meeste geld van al die gasten. Ik heb de beste contracten en de grootste sponsors. En ik maak het in de ring ook vaak waar, natuurlijk. Of ik miljonair ben? Ha, doe een gok! Ik kan alles kopen wat mijn hartje begeert en mijn hartje begeert veel, weet je. Ik heb het goed. Ik lach mijn ballen uit mijn broek. Ik ben bijna 23 jaar en de BMW 5-serie die daar staat, is van mij."

 

 

Badr in de buitenwereld en in de bak

 

Geen rolmodel als vechter dus. Maar ook in de wereld buiten de sport is Hari nu niet bepaald een voorbeeld voor de jeugd. Gelukkig beseft hij zich dat in zijn interview met het Parool: "Ik heb wel een fout gemaakt toen ik was betrokken bij die vechtpartij waar ik voor heb gezeten. Dat zal ook niet meer gebeuren. Ik kan gewoon te veel verliezen door nog zo'n misstap, snap je? Een partij missen, betekent groot geld missen. Dat wil ik niet." Eerder in het interview, over zijn vechtsportcollega’s en zijn tijd in het schavot : “Hoeveel vrienden heb ik nou helemaal? Toen ik twee maanden moest zitten vanwege mijn betrokkenheid bij een burenruzie is bijna niemand van al die gasten me komen opzoeken. En in de stad vinden ze het allemaal zo leuk om met me om te gaan. Ja, dag! Ik heb ook niet echt heel goede vrienden. Ik heb mijn vrouwtje, mijn training en mijn partijen. Ik vind het lekker zo."

 

Badr Hari doelt hier op een voorval in 2006, waarvoor hij veroordeeld is door de rechter wegens mishandeling. Samen met zijn manager Simon Rutz raakt hij betrokken bij een burenruzie. De directie van Simon Rutz Promotions brengt een persbericht uit terwijl de twee vastzitten: “Simon en Badr reden samen in de auto terug van een training in Alkmaar toen zij gebeld werden door een alleenstaande moeder uit hun kennissenkring dat haar kind geslagen zou zijn door een buurman. Logischerwijs kwaad over dit feit reden zij naar de bewuste plaats waar zij aanbelden en een grote mond en agressieve houding tegen zich kregen. Hierbij is een handgemeen geweest. De man in kwestie respecteerde zijn eigen rechten duidelijk meer dan dat van het vijfjarige kind en wist de weg naar het bureau goed te vinden.


Aanklacht: huisvredebreuk en lichte mishandeling. Twee maanden later werden Simon en Badr opgehaald voor dit feit. Justitie laat zwaar wegen dat de mannen uit de vechtsportscene komen en ondanks een bekentenis hebben zij toch verlenging gekregen van 30 dagen, dit vanwege mogelijke represailles, wat natuurlijk onzin is maar wel een mogelijkheid van de rechter om ze nog eens 30 dagen vast te houden.


Aangezien Simon Rutz in de ogen van de officier van justitie een hooggeplaatste man in de vechtsport is, willen zij hem als voorbeeld stellen voor alle andere vechtsporters dat je geen eigen rechter mag spelen. Verder zijn ze vanwege het feit dat het in huis gebeurd is, ook aangeklaagd wegens huisvredebreuk hetgeen zeer zwaar wordt opgenomen door de rechter.


Dit is het enige juiste verhaal en de andere aanklachten die er volgens sommigen zouden zijn (die ik hier niet eens durf te herhalen) zijn uit de lucht gegrepen.


Dit is het verhaal van Simon zelf en wanneer hij weer de gelegenheid heeft, zal hij zelf een reactie geven.”Badr, bomaanslagen en criminelen

 

Maar er is meer. Stan de Jong van Revu weet dat op zaterdagmiddag 19 januari 2008 in de Amsterdamse wijk Buitenveldert een appartement in een flat uitbrandt na een explosie. De bewoonster is niet thuis, er vallen geen gewonden. Getuigen zien een man in de BMW van Badr Hari stappen kort na de explosie. Hari wordt op 21 april gearresteerd door de politie. Voor de aanslag was de auto van de bewoonster van de flat totaal uitgefikt. Vast staat dat Hari de vrouw kent. Hij gaf aan niks met de aanslag te maken te hebben en werd niet veroordeeld. Volgens Stan de Jong circuleerden geruchten op het internet dat de vrouw links met de Hells Angels zou hebben en dat Hari een relatie met haar gehad zou hebben (een vriendin van zijn vriendin).

 

Ook recent dook de naam van Badr Hari weer op in combinatie met het criminele circuit. De Amsterdamse gangster Gwenetta Martha is een vriend van Badr. De gewelddadige drugshandelaar is voortvluchtig na ontsnapt te zijn uit de gevangenis. Justitie zit naarstig achter hem aan en zet 5000 eurie op zijn hoofd, bericht Panorama. Hij zou de afgelopen maanden gesignaleerd zijn in Marrakech, Marokko, feestend met Badr Hari. Martha treedde ook op als sponsor van Hari, zijn naam was voorafgaande aan wedstrijden op de borst van Hari te lezen.

 

Martha wordt ook genoemd door de bekende kroongetuige in het liquidatieproces, door Peter La Serpe. Panorama: Het is natuurlijk wel duidelijk waarom het Openbaar Ministerie Gwenetta Martha met spoed zoekt. Zijn naam wordt door Peter La Serpe een aantal keer genoemd in verband met de moordpoging op Antilla Onder.  Hij hoort ook in de verdachtenbankjes naast Jesse R, Fred R, en Sjaak B. thuis in het liquidatieproces.” Hij werd veroordeeld als opdrachtgever voor de moord op de persoon die zijn broer liet vermoorden. Op CrimeBron: “'Moumie' zou de broer van Gwenette M. op het Amsterdamse Rembrandplein hebben laten liquideren. Sommige mensen beweerden dat de liquidatie er aan zat te komen. Gwenette werd gezien als de opdrachtgever.“

 

Badr en de diskwalificatie tegen Bonjasky

 

Kortom: Badr heeft nog veel te leren als het gaat om een voorbeeld te zijn. Na het gevecht met Bonjasky gaf de K-1 organisatie hem de zwaarste straf ooit. Hij verontschuldigde zich: "Ik verontschuldig me voor mijn fout tijdens de finale. Maar ik wil me ook excuseren tegenover de organisatie en alle fans van het meest gewaardeerde vechtevenement ter wereld." Hari raakte zijn prijzengeld kwijt, zijn tweede plaats en een eerdere titel weet de Telegraaf. Ook hier lijkt hij echter weer geleerd te hebben van het incident: “Ik baal dat ik die titel en al mijn prijzengeld moet afstaan. Ik hoopte alleen dat ik K-1-kampioen zou worden."

 

De Telegraaf vervolgt: In juni van dit jaar prolongeerde Hari de titel in het zwaargewicht van de K-1. Die kampioensgordel is hij dus kwijt. Zelf beseft Hari inmiddels dat hij in de eindstrijd fout zat en accepteert dan ook de opgelegde sanctie van de K-1-bond. "De enige manier hoe ik mijn excuses nu kracht kan bijzetten, is door te laten zien dat ik ook onder de K-1-reglementen kan vechten", sloot Hari af. Direct na de wedstrijd had hij nog anders gereageerd. Hij raakte gefrustreerd door de defensieve stijl van Bonjasky. Tegen de Telegraaf: “Het was weer hetzelfde liedje met hem. Remy hield alleen zijn handen hoog. Dit was een duur grapje en een goede les voor de volgende keer. Ik heb geen glazen bol, maar ik beloof me in het vervolg in te houden. Deze actie is goed voor de sport. De mensen vinden het niet leuk om altijd naar hetzelfde te kijken. Het was een schitterend toernooi. “

 

Badr Hari vs. Alistair Overeem en Sem Schilt

 

Na de finale tegen Bonjasky vocht Hari met Alistair Overeem (aka The Demolition Man) tijdens het vechtsportgala van Saitama. Wikipedia beschrijft het verloop van de wedstrijd: “In de eerste ronde gaf Overeem een linkerknie gevolgd door een linkerstoot als gevolg waarvan Badr Hari een knock down te verwerken kreeg. Na de hervatting gaf Overeem een linker directe en sloeg Hari daarmee knockout naar het canvas.” Overeem vecht voor de organisatie MMA (mixed martial arts). In de MMA wordt in tegenstelling tot K-1 ook op de grond gevochten. K-1-partijen worden alleen staand uitgevochten waardoor bijvoorbeeld verwurgingstechnieken niet toegepast kunnen worden. Overeem versloeg Hari volgens de K-1 regels en dus op zijn eigen discipline. Er zou nog een gevecht volgens MMA-regels volgen, maar Hari had er geen trek meer in: “There won't be an MMA fight in the near future. I'm a stand-up fighter and that's what I do. I'll be focusing on stand-up.”

 

Badr Hari haalde zeer recent zijn sportieve wraak over al zijn miskleunen op 3-voudig K-1-kampioen Sem Schilt. Op het ‘It’s Showtime-gala’ in Amsterdam ging Schilt al in de eerste ronde knock-out tegen het canvas. Daar was maar een minuut voor nodig. Het verloop van de wedstrijd, volgens Wikipedia: “Hari begon sterk met veel stoten op het hoofd van Schild. Na 25 seconden kreeg Schilt een Knock-down te verwerken door een linker hoek en 2 opstoten. Schilt mocht doorvechten maar na 47 seconden ging hij neer door een linkse en een rechtse directe.” In de strijd om een volgende K-1-wereldtitel komen beide heren elkaar wellicht weer tegen. Semmy Schilt beloofde al dat hij dan beter voorbereid aan de start zal verschijnen. Ook zal Hari sportieve wraak willen nemen op de ongenaakbare Bonjasky. Hari zal het nog ver schoppen in de ring. Nu nog een rolmodel worden voor de mensen die tegen je opkijken.

 

 

TobSport-tip:

 

 

Het ‘K-1 WorldMax 2009’-toernooi wordt gehouden op 13 juli in Yokohoma, Japan.

 

 

Hier vechten de ‘Final 8’ om de wereldtitel. Voor de beelden, hou de programmering van RTL7 in de gaten voor het programma ‘It’s Showtime’.

 

 

In de volgende video’s kunt u de (recente) verrichtingen van K-1-vechter Badr Hari volgen:

 

 

 

K-1 World GP 2005: Stefan Leko vs. Badr Hari

 

 

K-1 World GP 2008: Peter Aerts vs. Badr Hari (kwartfinale)

 

 

K-1 World GP 2008: Remy Bonjasky vs. Badr Hari (finale)

 

 

K-1 Dynamite 2008: Alistair Overeem vs. Badr Hari

 

 

It’s Showtime Gala 2009: Sem Schilt vs. Badr Hari

 

 

 

 

Bronnen:

 

Wikipedia.org over Badr Hari.

Parool.nl – Interview met Badr Hari (08-12-2007).

Revu.nl, Stan de Jong – “Kickbokser Badr Hari verdacht van bomaanslag” (23-06-2008).

Kickbox.nl – Directie Simon Rutz Promotions - “Officiele reactie omtrent zaak Simon Rutz / Badr Hari” (mei 2006).

Panorama.nl – “Badr Hari en de voortvluchtige Gwenetta Martha” (13-05-2009).

Telegraaf.nl – “Hari toont geen berouw” (06-12-2008).

Telegraaf.nl – Hari biedt openlijk excuses aan” (18-12-2008).

CrimeBron.web-log.nl - “Amsterdamse crimineel ontsnapt?” (14-11-2008).

 

 

 

 

Reageer op dit artikel, geef uw mening!

 

Meer van deze schrijver