Koeman vs. Van Gaal:

Het einde van de Koude Oorlog?

 

Door SIEMEN STAMSNIJDER, voor TobSport.nl

Gepost op: 19-05-2009.

 

 

Ronald Koeman en Louis van Gaal zijn niet elkaars beste vrienden. Ze delen al jaren kinderachtige plaagstootjes aan elkaar uit in de media. Toch lijken ze elkaar maar niet te kunnen ontlopen. Ze werkten met elkaar in Barcelona en Amsterdam en nu neemt Ronald Koeman het succesvolle team van AZ van Van Gaal over. Als coaches stonden ze tegenover elkaar met PSV en AZ. Koeman won dat jaar, dankzij Excelsior en Philip Cocu.

 

Ruzie op een Portugese golfbaan tussen Louis en Ronald?

 

Ze delen zelfs de Portugese plaats Vale Do Lobo in de Algarve als de plek waar hun beide vakantiehuizen staan. In de uitzending van Voetbal International van 18 mei wisten Genee en Derksen te melden dat ze elkaar zelfs de loef af proberen te steken als het gaat om hun vakantiehuizen. Van Gaal zou het duurste huis bezitten, maar Koeman zit op de mooiste locatie. Louis is het daar niet mee eens, want natuurlijk staat zijn huis op de mooiste locatie! Het past helemaal in het plaatje. Volgt u mij even in de volgende gedachte:

 

 Ik zie Louis en Ronald al voor me, druk bezig de tuin te fatsoeneren in Portugal, in het off-season. Om elkaar de loef af te steken in een wedstrijd om de mooiste tuin van het dorp. Beoordeeld door de lokale welstandscommissie van het openbaar bestuur en het schoonheidscomité van de wijkvereniging. Waarbij ze zelfs zo diep gaan dat ze elkaars strategisch esthetisch geplaatste tuinkabouters in het holst van de nacht trachten te ontvreemden.”

 

Wie heeft de mooiste stulp? Vorm zelf uw oordeel via de fotografie van Reni van Maren.

 

Het vakantiehuis van Van Gaal:

 

http://www.reni.nl/categories.php?cat_id=56

 

Het vakantiehuis van Koeman:

 

http://www.reni.nl/categories.php?cat_id=59

 

 

Een tijdperk van dooi in de Koude Oorlog

 

Misschien valt het allemaal toch nog mee met de tuinkabouteroorlog tussen Van Gaal en Koeman. En wordt bovenstaande vetgedrukte denkbeeldige dialoog binnenkort werkelijkheid. In het verleden bracht Echte Boter gebrouilleerde coryfeeën nog wel eens aan tafel. Mogelijk kunnen beide heren over het verleden heenstappen en zich met elkaar verzoenen. 

 

Volgens Jack van Gelder gaf Van Gaal zijn goedkeuring over de aanstelling van Koeman door Scheringa. Koeman roemde in dezelfde uitzending van NOS Studio Voetbal de prestaties van Van Gaal als trainer. Dat deed hij ook in die tijd bij Barcelona. “Beter dan Cruijff”, zou hij toen zelfs gezegd hebben. Hij zei niet bang te zijn om diens legacy over te nemen in Alkmaar. En Koeman is inderdaad een prima keuze voor AZ. Hij is een coach voor korte termijn-prestaties en die worden op dit moment verwacht in Alkmaar. Tijdens zijn presentatie vandaag was hij weer vol lof over Van Gaal en gaf aan veel van hem geleerd te hebben. Koeman had het desgevraagd zelfs over een mogelijke verzoening: “Maar die moet dan wel van twee kanten komen”. Scheringa gaf aan dat Koeman aan alle 14 verschillende criteria voor de nieuwe AZ-coach voldeed. Koeman onderstreepte zijn Champions League-ervaring nog maar eens: maar liefst 45 duels.

 

Van Gaal lijkt ook op zijn plek in München. Hij zal echter niet de alleenheerschappij krijgen in het Zuid-Duitse bolwerk. En macht en controle wil Van Gaal. Nu al moesten club-officials reageren op dictatoriale uitspraken die Van Gaal deed bij RTV Noord-Holland. De Duitse pers ziet en hoort alles. Wat zal bijvoorbeeld de relatie worden tussen Van Gaal en het machtige Bild-Zeitung? Vooralsnog ziet het blad hem als een gelijkwaardige Duitser.  Ze hesen hem al in ‘lederhosen’:

 

 

Van Gaal en de pers: een onmogelijke combinatie

 

Over zijn mogelijke toekomstige troubles met de pers wordt via de volgende link een voorspellend beeld geschetst: http://football.manutd.nl/2009/05/09/van-gaal-kan-druk-duitse-media-nu-al-niet-aan/comment-page-1/

 

Dat Van Gaal niet mals is zal men nog wel ontdekken in Duitsland. In onderstaand filmpje geeft hij een verslaggever van RTV Noord-Holland nadere uitleg over een spelsituatie:

 

 

 

Koeman bekritiseert Van Gaal

 

Als uitsmijter ziet u in de volgende video Koeman en Jan Mulder onder andere Van Gaal fileren in een onderonsje met Henk Spaan in Studio Spaan:

 

 

 

 

Bronnen:

 

Parool.nl – “Koeman is geen type Van Gaal” (18-05-2009).

Dagblad van het Noorden – “Erfenis Van Gaal is voor Koeman” (17-05-2009).

Thijs Zonneveld.com – “Het kanon zwijgt” (04-02-2008).

 

Foto’s:

 

ANP, Pro Shots, Rob de Jong, RonaldKoeman.nl, Sportweek.nl, Bild.de.

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel in het forum

 

Meer van deze schrijver