Rondje langs de velden

Halverwege het voetbalseizoen 2009-2010

 

Door SIEMEN STAMSNIJDER, TobSport.nl

Gepost op: 07-02-2010.

 

 

 

Gemakshalve maak ik in dit sportepistel een rondje langs de voetbalvelden op volle snelheid, zo vlak na de winterstop. Omdat het hier KAN en omdat het hier MAG. Op gebruikelijke vileine TobSport-wijze werpt uw reporter een scherpe blik binnen de voetbalwereld van buitenaf.

 

De Nederlandse Eredivisie, seizoen 2009-2010

 

De ranglijst van de Eredivisie op moment van schrijven suggereert een zekere spanning. Toch voelt de competitie aan alsof deze zich in de luwte bevindt van de storm die komende zomer op zal steken in de vorm van het WK voetbal. PSV en FC Twente staan vlakbij elkaar bovenaan de ranglijst van de Eredivisie, maar de Eindhovenaren hebben een diepe bank en komen maar weinig in de problemen. Ajax is al gezien en bij Twente beginnen de fysieke gesteldheid en schorsingen van spelers hun tol te eisen. Feyenoord broedt op een jong en talentvol elftal, maar zal niet in staat zijn te zorgen voor voldoende ‘bank’ om zich te meten met de favorieten in de komende jaren. Twente en Ajax zullen ook de komende jaren moeite hebben om de brede selectie uit Eindhoven te benaderen in kwaliteit.

 

FC Twente vs. Ajax

 

Twente kan zich in ieder geval nog beroepen op super-scouts en de handelsgeest van de heer Munsterman. Ajax komt vooralsnog nooit meer af van het Sulejmani-echec. Bij iedere analyse van de club is het Servische talent een dankbaar voorbeeld van miskleunen uit het verleden, die hun doorslag vinden in het heden en de toekomst. Totdat Sulejmani vertrekt, of zijn vaardigheden weet aan te wenden om te slagen zal zijn geest over de club hangen, al maak je hem onzichtbaar door hem mee te laten spelen op een achterveld, met de B-tjes. Op een selectie van meer dan 70 spelers beschikt Ajax slechts over enkele onbetwiste toppers: Suarez, De Zeeuw, Pantelic, Van der Wiel en Stekelenburg. Twente haalt wel de juiste talenten binnen, maar zal goed moeten blijven boeren met spelersverkopen om het niveau van de spelers in het team vast te houden. Je kunt van de club uit Enschede niet verwachten ieder jaar spelers als Stoch en Ruiz uit de hoge hoed te toveren.

 

Nederlandse clubs in Europa

 

Ondertussen is de kwaliteit van het spel in de Eredivisie verder verwijderd dan ooit van de Europese topcompetities. PSV plus een extra scorende diepe spits kan/kunnen (?) nog steeds hoge ogen gooien in Europa, verwacht uw bescheiden reporter. Ze hebben goede middenvelders met internationale ervaring (Affelay, Engelaar, Simons, Bakkal) en ex-internationals op de bank in de verdediging (Marcellis, Pieters, Ooijer). Ajax en Twente zullen het de komende jaren echter moeilijk krijgen om zomaar even hun selecties kwalitatief te versterken. Er moeten spelers goed verkocht worden in de hoop bruikbare en met groeipotentieel gezegende spelers terug te krijgen om tenminste het niveau te behouden. Buiten de top om hoeven we ons weinig illusies te maken, dat we weer hoge ogen gaan gooien in Europa. Heerenveen en AZ hebben het moeilijk, terwijl we ons hart moeten vasthouden als clubs als V.V.V. en Heracles ons gaan vertegenwoordigen in het Europese voetbal.

 

Is HFC Haarlem het eerste dominosteentje?

 

Ondertussen ging Haarlem failliet en volgt een keur aan clubs op het vinkentouw. Eindhoven, Veendam, Fortuna Sittard, RKC, Roda JC, RBC: bij allen staat het water de clubs aan de lippen. Meer clubs zullen omvallen. Hopelijk krijgen de mooie, traditierijke clubs een herstart tussen de amateurs. Om zich weer naar boven te kunnen vechten. Via de Topklasse. Een dijk van een opponent voor de Eerste Divisie. Het gros van de spelers in de professionele, door Jupiler geadopteerde league verdient een minimumloon tot maximaal 30.000 euro. Een gemiddelde speler in de Eredivisie verdient meer dan het tienvoudige in vergelijking met een Jupiler-topper. Spelers in de Topklasse hebben een echte baan en verdienen daarnaast goed met het trappen tegen een bal en een scheen. De intrede van de Topklasse zal betekenen dat een degradatie naar de kansloze Eerste Divisie meer dan ooit een doemscenario zal worden voor de clubs ‘die het overkomt’. Degradatie naar een 2e divisie, die altijd semi-professioneel had moeten blijven.

 

Wat gebeurt er ondertussen in Europa?

 

Als schril contrast tegen de schulden van HFC Haarlem (2 miljoen) tekenen zich de enorme bedragen af, die bijvoorbeeld de 2 Spaanse toppers wisten los te weken bij bange banken. Barcelona’s schuld loopt tot de 300 miljoen en Real nadert de 600 miljoen euro. En ondanks het FIFA-gebabbel over salarisplafonds en een minimum aantal spelers uit eigen land in het veld: de Europese topclubs zijn te machtig om het systeem drastisch te laten wijzigen. De FIFA spint garen als een zelfvoldaan spinnend katje bij de inkomsten die de vaste actoren in de laatste fase van de Champions League binnen brengen. Ondertussen blijft de FIFA weigeren de huidige stand van de technologie te respecteren door elektronische hulpmiddelen toe te staan. En het voetbalbolwerk toont zich als een gevoelloos orgaan door het Afrikaanse land Togo te schorsen door hun terugtrekking in het toernooi om de Afrika Cup. Het feit dat twee spelers van het nationale team waren doodgeschoten in de aanloop van het toernooi gold voor de FIFA niet als verzachtende omstandigheid.

 

De Nederlandse internationals in de aanloop naar het WK

 

Behalve K.J. Huntelaar en de geblesseerde Robin Van Persie lijken de meeste internationals een prima aanloop te nemen naar het WK in Zuid-Afrika. Bondscoach Bert liet na actief de diensten van Twente-verdediger en te-naturaliseren-Braziliaan Douglas te achterhalen. Een eenvoudig alternatief dient zich aan met Ron Vlaar. Leve het krachthonk en een jaar lang fitte knieën. Edson Braafheid ging niet naar Ajax en blijft waarschijnlijk rotten op de bank bij Bayern. Van Bronckhorst lijkt kwetsbaar als linksback in het Nederlands Elftal. Even was Royston Drenthe in beeld als ulitieme guardian van de linkerflank maar misschien is ons beste alternatief heden ten dage Urby Emanuelson. In de Klassieker Feyenoord – Ajax bewees Urby nog maar eens zijn probleem met wedstrijdmentaliteit/concentratie/verdedigende onkunde (doorhalen wat niet van toepassing is) door zomaar een gelijkmaker weg te geven. Urby, als je dan gaat verneuken deze zomer, beloof me 1 ding: geef dan ook een mooie voorzet of maak een mooie goal aan de andere kant. Dan is het even goede vrienden, brada.

 

 

 

 

 

Reageer op dit sportartikel

 

Meer van deze schrijver