TobSport.nl: kritische Nederlandse sportsite over sportorganisaties en diverse topsporten en -sporters.TobSport.nl doorzoeken
Bezoek www.TobSport.nl: via onze landingspagina stuit u op een unieke verzameling (hoofdzakelijk Nederlandstalige) sport-content. Van columns tot beschouwingen, historische overzichten, sportbeelden en actuele sportartikelen: TobSport is een onafhankelijke topsportsite voor en door Nederlanders en Vlamingen.Dien uw eigen sportartikel of -beelden in ter publicatie op deze website!

U bent beland op TobSport.nl: De indie-sportsite van Nederland.   

Tour de France 2011

Etappewinnaars en klassementsrijders op zijn Maarten Ducrot's

Door: Siemen Stamsnijder.  Gepubliceerd: 03-07-2011.


Volgt u de Tour de France 2011 bij de NOS of op Sporza?

Net als bij het wedstrijdcommentaar op voetbalwedstrijden kent iedere wielercommentator zijn fans en haters. Veel Nederlandse wielerliefhebbers (1 op de 5 volgens De Pers) kijken naar Sporza (met Michel Wuyts en Jose 'Amai' de Cauwer) omdat ze Maarten Ducrot en/of Herbert Dijkstra van de NOS niet uit kunnen staan. Daartegenover staat het feit dat veel Belgen juist naar de NOS kijken om het gezever van hun detailverliefde Sporza-commentatoren te omzeilen. Maar ook Herbert Dijkstra weet soms deskundig te vervelen met zijn kasteelverliefdheid. Duikt er weer een gaar vervallen kasteeltje op dan weet Herbert schijnbaar moeiteloos de ganse geschiedenis vanaf de vroege Middeleeuwen op te rakelen. Enkel in de rede gevallen door de hardop in jargon denkende Ducrot. De rode rakker zit er niet zonder uitzondering naast in blote bast, omdat het in zo'n commentatorshokje al snel oploopt tot 40 graden Celcius. Bij beide heren loopt de temperatuur in de bovenkamer geleidelijk mee en ze ratelen er vervolgens heerlijk op los.

Wat zeggen de Tour-voorspellingen en wat zijn de verwachtingen voor de Tour de France 2011? Philippe Gilbert gaat een aantal etappes pakken. Maar ook Marc Cavendish, Galimzyanov, Rojas en Ben Swift kunnen sprinten. Wat kunnen we verwachten van onze Nederlandse renners en de Nederlandse ploegen? Na zijn zesde plek in de vorige Tour wil Robert Gesink graag het podium bereiken. Hij verwacht daar ook Andy Schleck en Alberto Contador aan te treffen. Maar ook Cunego is goed, net als Van den Broeck, Wiggins, Kern, Sanchez, Evans en Leipheimer. De Tour wacht op niemand en een ongeluk zit in een klein hoekje. Een ding is zeker: de winnaar van het eindklassement van de Tour de Fance 2011 verdient 450.000 euro. Contador viel tijdens de proloog en liep direct meer dan een minuut achterstand op ten opzichte van de top van het klassement. Parijs is natuurlijk nog ver, maar de massale valpartij die werd veroorzaakt door een toeschouwer die te dicht op het parcours stond laat zien dat er in de Tour van alles kan gebeuren.

De laatste zin van de vorige alinea laat zien dat wielercommentaar bijna vraagt om het gebruik van cliches om te laten zien dat "hard rijden op de fiets nog geen wielrennen is" (bedankt, Maarten Ducrot). Op welke zender u moet afstemmen om de Tour te bekijken? De 12 Nederlandse renners aan de start vragen om een fijne nationalistische focus. TobSport kiest gewoon voor de NOS en geniet van het commentaar van Ducrot, waarbij het soms lijkt of die net als vroeger in de ploeg van Jan Raas net een bolletje testosteron achter de kiezen heeft. Daarom in tekst, vanaf de volgende alinea een denkbeeldige passage uit het commentaar bij een etappe uit de Tour de France 2011, verzorgd door de heren Ducrot en Dijkstra van de NOS.


Voorbeeld van een stukje commentaar bij een willekeurige bergetappe (NOS):

Maarten Ducrot: "Herbert, wat denk je vandaag van de kansen van Gesink met al die flinke pukkels onderweg?". (Geeft zelf het antwoord:) "Gisteren zagen we hem al harken op het buitenblad om Contador bij te benen. Die reed hem het snot voor de ogen weg, Herbert, dat was toch duidelijk te zien?" (Ducrot vervolgt:) "Hij zat te stoempen op zijn zadel, tot aambeien aan toe! Die knakworsten van Rabo daalden als drollen, met hun mijnwerkers-gezichten." In de rede gevallen door Herbert: "Maarten, laat me nog even wat vertellen van dat kasteeltje dat net in beeld was..."

Ducrot tegen Dijkstra: “Kan je even je kop houden, we zitten hier naar een fantastische sport te kijken en jij leutert wat over een mooi klooster. Kijk, die Contador rijdt alsof tie een brommer heeft ingeslikt. Gesink kan niet meer volgen en Schleck is er al lang en breed afgereden. Kijk hem gaan, die Contador. Kijk hem eens al die mijnwerkers aanharken met een washandje, mijn buik gaat nu echt echt pijn doen. Kijk hem! Hij zit als een aal te harken op z'n fiets. Hij zet nu aan. Die gaat lopen linkeballen. Ow jongens, hij rijdt zo z'n karretje in de poep. Ik ga even uit het raam hangen hoor. Dat is gewoon de hele week op de 13 of de 14 op kop boren. Ze hangen als washandjes op een lijn te wapperen." (Herbert Dijkstra:) "Dat witte kloostertje, dat u net zag, onderaan die berg..."

(Ducrot neemt het weer over:) "Die Contador, hij rijdt hier de stenen uit de straat. Kijk hem nou fietsen, hij gaat zijn remkabels op eten! Hard fietsen kan iedereen, daarna gaan we wielrennen..." (Herbert:) "Daar komt Gesink weer, met zijn laatste krachten!"

(Ducrot:) "Hij gaat als een staafmixer door dat peloton. Hij wil niet wachten, hij gaat er een klap op geven en een streep in het asfalt zetten. Vooraan staat Gesink aan de boom te schudden en achter vallen zijn ploegmaten er als rijpe appelen vanaf. Oelewapper!" (Herbert:) "Er is weer contact met de ploegleiding in de volgauto".

(Ducrot:) "Ik ben benieuwd wat die oude wijven daarachter nu weer bekokstoofd hebben. Ja hoor, ze zitten weer te bellen met die oortjes. Ik wil wel eens weten wat voor een telefoonrekening ze hebben." (Herbert:) "Waar is Schleck eigenlijk? Volgens mij zit hij niet meer bij de groep achtervolgers."

(Ducrot:) "Nee, hij is gelost. Hij zit ondersteboven op zijn fiets om zijn moeder te roepen. Dan kan je 1000 keer Andy Schleck heten maar nog word je er gewoon afgepierd hier hoor. Die Contador, wat een klasbak is het toch! Hij spaart zijn krachten... Parijs is nog ver." (Herbert:) "Maar o wee, wat gebeurt daar in de groep achtervolgers?!"

(Ducrot:) "Gaat ie staan pissen, op een moment waar de hersenen uit de oren komen als gebraden kroketten! Die Gesink, dat is me toch een koekwaus jongens. (Herbert:) Hij gaat weer in de achtervolging"

(Ducrot:) "Hij is gebroken, staat totaal geparkeerd. Hij rijdt nog 12, wat zeg ik nog 6. Mijn moeder, ze is 71, zou hem nu gewoon voorbijfietsen!" (Herbert Dijkstra:) "Met een kinderzitje op het stuur!"

(Ducrot:) "Wonderbaarlijke hergeboortes gebeuren alleen maar in de bijbel... Het is toch erg voor een renner, eraf moeten zonder kopwerk te verrichten. Uit het wiel worden gereden. Afgeschud als een nat washandje. Ja, je moet wachten, wachten, wachten, 'Is dit de groep die wegrijdt? Ja?' Dan moet in één keer dat gat dicht. Maar als je het dan niet redt, heb je een bloedsmaak in je mond, het snot komt uit je oren en dan kan je om je moeder roepen, maar dan heb je het niet meer in eigen hand, dat noemt men de chasse patate. Ja, de chasse patate, ik heb géén idee wat het betekent, maar het ik vind het een prachtige uitdrukking." (Herbert:) "Gisteren bereikte ons trouwens het bericht dat de hond van Tyler Hamilton is gestorven. 13 jaar, best oud voor een Golden Retriever. Maar ja, de Tour wacht op niemand."

(Ducrot:) "He, kijk Gesink weer eens gaan hij heeft zich herpakt en rijdt zo de groep achtervolgers voorbij. Wàt een courage." (Dijkstra:) "He, maar nu houdt hij weer in. Dat doet me trouwens denken een een leuk verhaal: Gerben Karstens, daar heb jij nog mee gefietst Maarten, die hield wel van een geintje, dan demarreerde hij uit het peloton en verstopte zich dan in de bosjes, vervolgens sloot hij dan weer achteraan aan in het peloton en het peloton maar achtervolgen. Hahahaha."

(Ducrot:) "Ze rijden daar als een halve kip met een paardekop op kop. "Het is wel zonde voor die jongen. Maar je zag hoe hij aan het hannesen was. Hij verliest hier tien minuten. Weet je we hoe lang dat is? Ga maar eens tien minuten met je vingers tussen de deur zitten. Vroeger pakten ze die jonkies en stampten ze die de grond in, als ze dan nog met hun neus erbovenuit staken stampten ze nog een paar keer, en als ze er dán nog bovenuit staken zeiden ze: kijk, dat is een goeie." (Dijkstra:) "We zitten hier trouwens in de Auverge, het gebied met de slapende vulkanen, Maarten..."

(Ducrot:) "Eerst zijn het de kastelen, gisteren deed je de tuinbloemen en nu vulkanen. Het zijn onvermoede krachten die in je loskomen, Herbert!"


In deze alineas verwerkte quotes komen van Racefietsblog.nl ("Top 11 uitspraken Maarten Ducrot") en van de pagina's met uitspraken van Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra op Wikiquote.org.

 


Tour de France zonder dopingzondaars?

Waarom weer over doping beginnen? Voorafgaande en tijdens de Tour blijven twee verhaallijnen het nieuws doorkruisen: 1. Mogelijk dopinggebruik door Lance Armstrong en 2. Clenbuterol in het bloed van Contador. Vlak voordat de Tour van start ging werden twee medewerkers bij wielerploegen 'gepakt met verdachte substanties'. En zo kan de Tour bij iedere ontdekking toch weer helemaal op zijn kop komen te staan. Het dopinggebruik is fors afgenomen, maar gebruikt wordt er nog steeds. Dagblad De Pers streepte vanaf Tour-editie 2001 betrapte en verdachte renners weg uit het eindklassement. Stephan Wageman van De Pers vroeg zich af waar hij nou de laatste tien jaar naar had zitten kijken in de Tour. Wat zou er over blijven van de eindklassementen in die jaren als je alleen diegenen toelaat waar je met de kennis van vandaag nog op kunt vertrouwen? Ook verdachten als Contador en Armstrong worden weggelaten uit Wageman's nieuwe eindklassementen.

Wat bleek? We worden achtergelaten met eindklassementen die in twee gevallen werden gewonnen door Cadel Evans (2005, in werkelijkheid als 8e geeindigd en 2007, als 2de) en twee keer door Andy Schleck (2009, 2de en 2010, 2de). Na het streepwerk van De Pers vallen tevens de prestaties van de schone, constante en saaie Carlos Sastre op (2001: 7de i.p.v. 20e, 2002: 2de i.p.v. 10de, 2003: 2de i.p.v. 9e, 2004: 2de i.p.v. 8ste, 2005: 5de i.p.v. 21ste, 2006: 2de i.p.v. 4de, 2007: 2de i.p.v. 4de, 2008: 1e en jawel: in werkelijkheid ook 1e). Sastre is vanaf 2001 gezien de enige (!) die zijn Tour-overwinning mag behouden als alle door de Pers gemarkeerde verdachten en gepakten uit de geschiedenisboeken worden verwijderd. Tour-overwinningen worden achteraf toegekend aan mannen als Kivilev, Zubeldia en Azevedo (die laatste won zelfs twee keer, in 2002 en 2004, als we mannen als Lance Armstrong, Joseba Beloki, Jan Ullrich en Ivan Basso wegdenken uit de klassementen van die jaren). Laten we hopen dat deze Tour-editie verschoond blijft van dopingschandalen rond renners die zich begeven aan de top van het klassement. Er is niets zo erg als een sportevenement dat na afloop anders beleefd dient te worden (door aan het licht gekomen feiten) dan toen het in real-time plaatsvond.

 Bronvermelding en TobSport's vervolg-surftips:

Geraadpleegde bronnen voor dit artikel:

  • Racefietsblog.nl - "Maarten Ducrot uitspraken top 11".
  • Wikiquote.org - "Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra - uitspraken".
  • De Pers, Thijs Zonneveld - "Echte fans knettergek van kasteelmanie bij de NOS" (01-07-2011).
  • De Pers, Stephan Wageman - "Niets was zoals het leek" (16-06-2011).

Verder surfen op deze topsportsite?

Ga naar de homepage voor de meest recente artikelen, de meest gelezen artikelen en reacties van bezoekers. Klik hier...
Ga naar het TobSport-archief voor alle artikelen en video's. Klik hier...
Bezoek een sportwebshop op internet voor sportkleding, -accessoires en -schoeisel. Lees verder...

Meer over TobSport? Klik op het logo!