Sport op televisie

Twee nieuwe tv-concepten die de moeite waard zijn

 

Door ROBERT-JAN VAN SCHALKHAAR, voor TobSport.nl

Gepost op: 12-03-2010.

 

 

 

Tobsport’s selectie met aanbieders van sport op televisie? Klik hier.

 

 

Sportbeelden: de meest populaire televisie-content

 

Sport en televisie sloten al lang geleden een succesvol huwelijk. Met name wedstrijdverslagen op tv zijn populair. Daarnaast heb je natuurlijk nog interviews, analyses en documentaires. In de jaren ’90 dook ook de real-life soap op binnen de sportwereld. Zo kunt u nog steeds de avonturen van de Belgische ex-goalie Jean-Marie Pfaff en zijn gezin volgen. De serie over de Pfaff’s past precies binnen de trend, waarbij de camera steeds dichter op de sporter moet komen te staan.

 

Er zijn meer succesvolle ‘nieuwe’ sportformats op televisie. Zo kon u al kijken naar Bart Veldkamp, die een aantal Keniaanse atleten tot topschaatsers probeerde om te vormen. In België keek men massaal naar “Ole Ole Zimbabwe” waarin Afrikanen wielerrondes moesten gaan winnen, onder aanvoering van de bekende Vlaamse ex-renner Roger de Vlaminck. Programma’s zoals deze passen precies bij de populaire formats met audities en verkiezingen, waarbij de kijker zich dient te identificeren met de ‘kandidaten’ om hun emoties mee te voelen.

 

We willen de sporter steeds dichter op zijn huid zitten…

 

In Nederland werd onlangs weer eens een oude discussie opnieuw opgerakeld: wel of geen tv-camera’s in de kleedkamer bij Eredivisie-wedstrijden. Eredivisie Live weet een aardig programma neer te zetten en prefereert duidelijk het op de huid zitten van spelers en trainer. De grote clubs willen er echter niet aan. Of ze willen de beelden vanuit de catacomben zelf vermarkten. De grotere clubs in de Eredivisie krijgen allen al tijd bij Eredivisie Live om hun eigen clubprogramma’s te laten uitzenden.

 

In die programma’s volg je bijvoorbeeld een prof die boodschappen gaat doen bij een nationale ‘super’ en toevallig zijn eigen voetbalplaatje niet vindt tussen de net verworven pakjes met plaatjes. Of je ziet een interview met de koffiejuf en de catering, waarin we bijvoorbeeld inzicht krijgen in de favoriete hapjes van de eerste de beste provincieclub. Uit deze voorbeelden proeft u mijn mening al: niet alle topsportformats die worden ontwikkeld voor televisie zijn van hoogstaand niveau.

 

Onlangs dienden zich vanuit het buitenland echter 2 nieuwe en succesvolle concepten aan:

 

1. Football’s Next Star van Sky 1 uit Engeland

 

In Football’s Next Star wordt een nieuwe talentvolle voetbalster uitgekozen uit een groot aantal spelertjes die zich aandienden (7000+). Een Idols-verkiezing voor jonge voetballertjes dus en in die zin niet erg origineel. Maar wel succevol. De 17-jarige Hicham Abdellah haalde de halve finale van de Britse tv-show. Toen officials van de club Queens Park Rangers het jonge talent zagen spelen wisten ze genoeg. Voor hem ligt alvast een profcontract klaar.

 

In Engeland draaien er nog enkele vergelijkbare tv-programma’s. Waaronder een programma geadopteerd door Wayne Rooney. De eerste editie van Football’s Next Star werd gewonnen door Ben Greenhalgh. De hoofdprijs: een profcontract bij de Italiaanse topclub Inter Milaan. In 2011 zal een tweede editie van het programma uitgezonden worden. Kijkt u niet vreemd op uw neus als dit tv-concept ook in Nederland op gaat duiken. Tenminste als de Eredivsie-clubs die ongetwijfeld om medewerking zal worden gevraagd daadwerkelijk mee wensen te werken.

 

Een titel voor de Nederlandse versie? In Hilversum doet en denkt men nooit zo moeilijk, wat dacht u van: “De nieuwe voetbalster”? De presentatie zou natuurlijk gedaan moeten worden door Willem van Hanegem, maar het zal wel weer Beau van Erven Dorens worden. Willem bewees zijn geschiktheid al eens op tv. In een pupillenwedstrijd met Ajax- en Feyenoord-shirtjes nam hij het als coach op tegen Louis van Gaal. Waar Van Gaal al in de weer ging met voorzichtige tactische concepten was Willem vooral bezorgd over het jonge grut (“je moet meevoetballen, anders krijg je het kou-houd..”)

 

Het team van Football’s Next Star neemt het op tegen Inter onder-17

 

 

 

2. Miracle Body 2 (uitgezonden door de Belgische tv-zender Canvas)

 

Miracle Body 2 is een peperdure Japanse documentaireserie. Het camerawerk voor de serie is subliem. De tv-serie becommentarieert en analyseert de bewegingen van topsporters tot in detail met behulp van de laatste technologie. Zo geeft de serie een verklaring voor de redenen waarom topsporters ‘top’ zijn. Wat maakt dat ze de besten zijn in hun sport? Natuurlijk zit het in het kunnen uitvoeren van superieure bewegingen en het beschikken over de grootste mentale vermogens. In deze serie wordt gekeken naar het alpineskiën, het schansspringen en het kunstschaatsen.

 

Miracle Body met Michael Phelps (deel 1, overige te zien via YouTube)

 

 

 

Tot besluit: ook de FIFA wordt wakker…

 

Twee innovatieve sportconcepten voor televisie. In navolging van onze binnenlandse discussie over camera’s in de kleedkamer lijkt de FIFA dit concept ook opgepikt te hebben. Natuurlijk met de achterliggende gedachte er flink aan te verdienen. Voor het eigen FIFA tv-kanaal wil de wereldvoetbalorganisatie alle 32 deelnemers aan het WK in Zuid-Afrika 24 uur per dag volgen met de camera. Dus van kleedkamer tot douche tot hotelkamer tot eetzaal. De hele dag! KNVB-voorzitter Henk Kesler en bondscoach Bert van Marwijk protesteerden al tegen dit plan. Net als het gros van de andere grote voetballanden. Allen steken hun middelvingers op tegen dit plan voor FIFA TV.

 

Een woordvoerder van de NOS laat zich uit over dit plan tegen Voetbal International. De NOS verwacht weinig van het plan van de FIFA. Mediadirecteur Jan de Jong onderzocht het WK-contract en vond uit dat het plan voor FIFA TV daarin niet is opgenomen. In de aanloop naar het WK voetbal presenteert de NOS trouwens het programma “Op weg naar Zuid-Afrika”, met daarin de wereldkampioenschappen uit het verleden. De clubs zitten ondertussen ook niet stil en met name Ajax toont zich een vooruitstrevende bespeler van de media. Op Eredivisie Live kunt u kijken naar “Studio Ajax”, niet te verwarren met het populaire “Studio Voetbal” dat ook vrijwel geheel over Ajax gaat.

 

Daarnaast zijn de Amsterdammers als eerste Nederlandse club een eigen televisiezender begonnen gericht op digitale tv-abonnees van UPC. Het kanaal begon dit jaar met uitzenden en kent een on-demand-karakter. 90% van de beelden is gratis te bekijken, de rest tegen betaling. U kunt dan denken aan het betalen voor herhalingen van oude Europa Cup-wedstrijden. In een later stadium worden wellicht ook doordeweekse trainingen live uitgezonden. Eigenlijk alles behalve de live-wedstrijden komt aan bod. Die zijn voorbehouden aan Eredivisie Live. Vooralsnog houden de clubs zich aan het gelijkheidsprincipe bij het verdelen van de televisiegelden. De grootste clubs vangen het meest, maar toch blijven ze geloven in een collectief tv-contract. Maar hoe lang nog?

 

 

Tobsport’s selectie met aanbieders van sport op televisie? Klik hier.

 

 

 

 

Bronnen:

 

Voetbal International, 03-03-2010. Anton Lippold en Thijs van Veghel – “Big Brother-praktijken wekken woede bij KNVB”, “Eredivisie Live heeft ook profijt van Ajax-zender”.

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel

 

Meer van deze schrijver

 

Alternatieve startpagina www.TobSport.nl