TobSport.nl: kritische Nederlandse sportsite over sportorganisaties en diverse topsporten en -sporters.TobSport.nl doorzoeken
Bezoek www.TobSport.nl: via onze landingspagina stuit u op een unieke verzameling (hoofdzakelijk Nederlandstalige) sport-content. Van columns tot beschouwingen, historische overzichten, sportbeelden en actuele sportartikelen: TobSport is een onafhankelijke topsportsite voor en door Nederlanders en Vlamingen.Dien uw eigen sportartikel of -beelden in ter publicatie op deze website!

U bent beland op TobSport.nl: De indie-sportsite van Nederland. Tip: Neem deze site op in uw 'favorieten'.   

Voetbalrecords en statistieken

Wereldrecords in het voetbal en overige statistieken

Door: TobSport redactie.  Gepubliceerd: 11-03-2013.


Statistieken over de sport die het minst geinteresseerd is ze te raadplegen

In het redelijk conservatieve voetbalwereldje wordt pas sinds enkele jaren op een iets intensievere manier gebruik gemaakt van wedstrijdstatistieken. De meeste topvoetballers kijken nu net zoals hun collega's in andere sportdisciplines al jaren deden voorafgaande aan een wedstrijd naar een op een gedegen wijze gecompileerd videoverslag van de prestaties van de aanstaande tegenstander.

Onder de huidige verzameling coaches die in dienst zijn bij de topclubs in Europa geloven steeds meer van de begeleiders in de waarde van gedegen statistische analyse van de prestaties van spelers, het elftal en tegenstanders. Plotseling worden spelers nauwkeurig in de gaten gehouden als het gaat om het aantal succesvolle voortzettingen in een wedstrijd, het aantal afgelegde kilometers en het aantal malen balverlies.

Een voorbeeld uit het recente verleden waarbij statistici de wanprestaties van het management van een voetbalclub blootlegden in het recente verleden was bij FC Twente. Na het kampioenschap van de club onder leiding van Steve McLaren in 2010 die aansluitend aan het seizoen naar VFL Wolfsburg verkaste ging het voor ons gevoel down-hill met de prestaties. Dit was echter meer een gut-feeling dan een aantoonbaar feit als je de stand op de ranglijst en de potentie van de individuele spelers en het team in ogenschouw nam.

Twente leek goed bezig te zijn terwijl het haar positie aan de top probeerde te consolideren. Goed, ieder jaar spelen om de titel dat zat er nou niet direct in, maar ieder jaar Europees voetbal spelen moest toch een haalbare doelstelling zijn. Onder Mc Laren's opvolger Preud'homme werd nog gestreden om de landstitel met Ajax, onder zijn opvolger Co Adriaanse werd nog een goede aansluitende serie neergezet en onder de terugkerende Steve McLaren was het vervolgens eigenlijk alleen maar prut.

Als je de statistieken van de individuele spelers en de positie op de ranglijst bekijkt zou je niet direct zeggen dat FC Twente structureel minder is gaan presteren sinds de landstitel in 2010. Voor de winterstop, eind 2012 stond Twente zelfs bovenaan met PSV in de Eredivisie. Het spel was na de winterstop echter niet meer om aan te gluren en nadat er in 2013 steeds maar niet werd gewonnen stapte McLaren naar verluid 'vrijwillig' op.

Het lijkt alsof Twente na het kampioenschap in 2010 nu pas te maken krijgt met de eerste echte crisis na de jaren van voorspoed waarbij het fundament werd gelegd door coach Fred Rutten. Kijk je daarentegen naar het aandeel van de doelpunten in wedstrijden dat FC Twente wist te scoren ten opzichte van de tegenstanders, dan valt direct de duidelijke neergaande lijn op die al werd ingezet in 2010-2011, het seizoen na het behalen van het landskampioenschap.

Statistici hadden op deze manier het overwicht van FC Twente in het veld willen blootleggen en dat was goed gelukt. De grafiek toont onomstreden aan dat FC Twente al direct na het behaalde landskampioenschap steeds meer moeite heeft om meer doelpunten te maken dan de tegenstander. Waar in het kampioensjaar een groot aantal wedstrijden nog met minimale cijfers in het voordeel van de Tukkers werden beslist, lukt het FC Twente steeds minder goed om meer te scoren dan de tegenstander.

De moraal van het verhaal?

Hadden de Tukkers de statistieken (doelpunten voor vs. doelpunten tegen in wedstrijden afgezet op een tijdslijn) in de gaten gehouden dan hadden ze de transfer voor Luc Castaignos met de wijsheid achteraf in pacht waarschijnlijk als een te groot risico bestempeld, aangezien er een hoog transferbedrag neergelegd moest worden voor de speler die een jaar lang vooral op de training kon schitteren bij Internazionale Milaan.

Ze hadden met een duidelijk inzicht over het scorend vermogen als de achilleshiel van het team de spits Glynor Plet die het voorafgaande seizoen goed presteerde bij Heracles waarschijnlijk niet uitgeleend om uit te kunnen komen in de Belgische competitie voor KRC Genk. Plet doet het goed in Belgie bij de club van Mario Been en wordt volgend seizoen weer teruggehaald door Twente. Twente had het geld afkomstig van de transfer van Bryan Ruiz dat nu werd gespendeerd aan Castaignos en Bulykin wellicht minder risicovol aangewend door een zekerheidje in de spits te halen, hoe lastig dat ook is voor Nederlandse clubs tegenwoordig.
Enkele feiten op een rijtje over de voetbalsport:


Een speler legt in het voetbal van vandaag de dag gemiddeld een afstand van elf kilometer af in een wedstrijd.

Een keeper legt gemiddeld vier kilometer af, waarvan 400 meter met de bal in zijn handen.

De gemiddelde voetballer legt 40 minuten per wedstrijd wandelend af.

Voetballers trekken sprints gedurende zeven tot zestien minuten in een wedstrijd.

Zo'n 3 a 4 minuten staan de heren op het veld gemiddeld stil.
Nog meer cijfers op een rijtje:


Van de 11 kilometer die een speler in een wedstrijd aflegt, heeft hij 191 meter lang de bal in bezit.

Dat betekent dat een speler gedurende 53 ononderbroken seconden in balbezit is gedurende een wedstrijd.

Tijdens het balbezit legt de speler drie tot vijf meter af, in ongeveer een seconde, waarin hij de bal twee keer aanraakt.

De gemiddelde loopsnelheid van een voetballer die een bal aanneemt is 10,3 km/pu, met uitschieters tot 25 kmp/u

Een professionele voetbalspeler komt in een wedstrijd gemiddeld 43 keer in balbezit.Strafschoppen: de cijfers


Voetballers zien over het algemeen het nut van het raadplegen van statistieken het meest in om informatie in te winnen over het nemen of tegenhouden van strafschoppen. Menig keeper hield in het verder verwijderde verleden al een persoonlijk archiefje bij met daarin de plekken vermeld waar strafschoppennemers probeerden te scoren. Andere keepers maakten juist een studie van de lichaamshoudingen van opponenten om te kunnen voorspellen in welke hoek de bal geschoten zou worden. Strafschopnemers raadpleegden de weinige beschikbare statistieken over de meest kansrijke plaatsen om de bal in het doel te plaatsen als het gaat om het hoogste aantal succesvolle pogingen vanuit historische data. Statistisch gezien is het klassieke Panenkaatje een van de betere opties, ondanks het feit dat de bal recht op de keeper afgevuurd, of beter: gelobt wordt. De uitvoering blijft natuurlijk cruciaal.


85% van de strafschoppogingen in de profliga's in Europa en Zuid-Amerika is succesvol.

57% van alle strafschoppen is gericht op het onderste derde deel van het doel. Deze schoten vlak bij de bodem gaan er in 80% van de gevallen in.

Slechts 13% van de strafschoppen (in de steekproef van de Rijksuniversiteit Groningen, die het onderzoek blijkbaar uitvoerde, red.) is gericht op het bovenste derde deel van het doel. Deze ballen (in de steekproef, red.) gingen er allemaal in.

87% van de schoten naar het midden van het doel gaan er in, tegen 83% schoten richting de buitenste derden van het doel.

40% van de strafschoppen gaat naar de rechter benedenhoek, met 85% trefkans.

De zenuwen die de speler voelt opspelen zijn als factor het meest van invloed op het resultaat, nadat een duel onbeslist is gebleven (bleek uit onderzoek van de RUG).

Refererend aan bovenstaande conclusie: het heeft dus wel degenlijk zin om op strafschoppen te trainen (TobSport redactie).


Tenslotte nog dit: de hoogste uitslag in het voetbal ooit, was 149-0, door twee teams in Madagaskar, waarbij een van de teams uit protest tegen een beslissing van de scheidsrechter in de voorgaande wedstrijd 149 eigen doelpunten wisten te scoren. Aangenomen dat de wedstrijd precies 90 ellendige minuten lang heeft geduurd, scoorde de verliezende partij Stade Olympique l'Emryne voor maar niet tegen tegenstander Adema elke minuut een naar boven afgeronde 1,66 keer. Dat is allengs voor verbetering vatbaar, als je er tenminste als bewust verliezend team geen gewoonte van maakt elk eigen doelpunt uitbundig en bovenal langdurig te gaan vieren. Onbekend of dat ook in dit geval gebeurd is. Je kunt je voorstellen dat er bij de topwedstrijd in Madagaskar tussen de doelpunten door met de scheidsrechter gediscussieerd werd of dat de doelpunten in een slakkentempo werden ingeprikt, uit protest...
Grappige voetbalrecords: http://www.nieuwsmeteenglimlach.nl/2008/06/03/grappige-voetbalrecords/

Nederlandse voetbalrecords: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_records_uit_de_geschiedenis_van_de_Nederlandse_Eredivisie

En waarom niet? Duitse voetbalrecords: http://nl.conefecto.com/page/germany-all-time-football-records.htmlBronvermelding en TobSport's vervolg-surftips:

Geraadpleegde bronnen voor dit artikel:

  • Intermediair - "De feiten: Voetbal" (10 juni 2010).

Verder surfen op deze topsportsite?

Ga naar de homepage voor de meest recente artikelen, de meest gelezen artikelen en reacties van bezoekers. Klik hier...
Ga naar het TobSport-archief voor alle artikelen en video's. Klik hier...
Bezoek een sportwebshop op internet voor sportkleding, -accessoires en -schoeisel. Lees verder...