voetbal_collectie_336x280_NL

Terug naar TobSport.nl

 

 

 

 

Oranje onder!

Sportartikel, geschreven voor een Nederlands Elftal dat GEEN wereldkampioen voetbal geworden is
(maar daar eigenlijk nog steeds 50% kans op maakt...)

Door: TobSport-redactieteam. Posted: 07-07-2010 (3-en-een-halve dag voor de WK-finale).

Het heeft niet zo mogen zijn. Ondanks de duidelijke focus en de wil en het geloof om te winnen werd Oranje sufgetikt in de WK-finale door Spanje. Het populaire vakantieland, dat maar 1 optreden in een WK-finale nodig bleek te hebben om de wereldtitel in de voetbalsport te kunnen pakken. Nederland kwam dit toernooi onvoldoende in zijn aanvallende spel om een tegenstander voldoende de wil op te kunnen leggen. Makkelijke conclusie achteraf natuurlijk. We waren juist zo blij met ons realistische 'Duitse' spel.

Met een on-Nederlands ogende campagne stoomde het Nederlands Elftal op richting WK-finale. Wereldkampioen waren we misschien geworden met Duitsland als tegenstander in de finale op het WK voetbal in Zuid-Afrika. Met berekenend combinatievoetbal, het nodige geduld, zelfvertrouwen en een goede veldbezetting en teamgeest wist Nederland onverwacht ver te komen in het toernooi. Voor de derde maal haalden we de finale van het WK. Maar daar wachtten de Spanjaarden met hun weergaloze voetbalspel.

De messcherpe driehoekjes van de Spanjaarden deden de Nederlanders de das om. Niet te verdedigen. Altijd meer dan 1 afspeelmogelijkheid beschikbaar. Het gemis van een extra dodelijke spits naast David Villa bleek Spanje niet te kunnen nekken. De Spanjaarden domineerden lange tijd het spel en wachtten op het momentje van onachtzaamheid van Nederland voor de eigen goal. Een hard schot van Villa werd met moeite gepareerd door de goede Stekelenburg, maar Xavi kon daarna onbewaakt scoren in de rebound.

Collega Iniesta had ook het laatste tikje kunnen geven, want die stond net zo vrij, pal naast de heer Hernandez. De beide middenvelders bleken niet onder controle te krijgen door het Nederlands Elftal. Met voetbal om van te smullen is het nodige respect geboden bij de tegenstander. Spanje wist nooit eerder door te dringen tot de WK-finale. Voor Nederland was driemaal nog steeds geen scheepsrecht.

Maar toch moeten we in Nederland apetrots zijn, met drie optredens in een WK-finale en een Europese titel (en misschien nog 1 met deze groep over 2 jaar). Met nu zo'n 17 miljoen inwoners die voor getalenteerd nageslacht kunnen zorgen hebben we allicht een minder groot 'achterland' dan de grote en sterke voetbalnaties zoals Engeland, Italie, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Brazilie en Argentinie.

NB: In werkelijkheid zijn beide halve finale-wedstrijden zojuist afgewerkt en is de finale nog niet gespeeld. Nederland won op weg naar de finale relatief eenvoudig van Uruguay en Spanje slachtte de sterke Duitsers. Over enkele dagen (zondag 11 juli) wordt de WK-finale gespeeld. Het Nederlands Elftal is er klaar voor. We worden wereldkampioen! Met "een mooi stel", zoals de afscheid nemende Evert ten Napel zou mogen opmerken. Dat, of we worden sufgetikt door die dekselse Spanjaarden.

Nog even over die dappere WK-finalist in 2010:

Oranje's regisseur Wesley Sneijder liet tijdens het toernooi om de wereldtitel zien bepalend te kunnen zijn zonder altijd goed te spelen. Een lang en slopend seizoen hadden van Sneijder een echte leider en spelbepaler gemaakt bij Inter in Milaan. Sneijder had de eerste Europeaan ooit kunnen worden, die in een seizoen de landstitel, de nationale beker, de Champions League en een WK-titel pakt. Pele is de enige speler die hem voorging door de Zuid-Amerikaanse equivalenten en de wereldtitel te winnen. Maar Sneijder wint dit jaar mogelijk ook nog de Italiaanse supercup. En de wereldbeker voor clubs.

Mark van Bommel stond samen met Arjen Robben als tegenstander van Sneijder in de Champions League-finale. Deze drie heren bepaalden ook in grote mate het succes van dit Oranje. Van Bommel als de ultieme politieagent en stofzuiger op het middenveld. Robben met de constante dreiging vanaf rechts. Internationaal gezien viel Van Bommel van dit drietal het minste op. In Nederland noemden analytici hem vrijwel iedere wedstrijd de beste speler. Zelfs Van Basten prees Van Bommel.

Dirk Kuyt werkte zich het apezuur en behoorde ook tot de bepalende spelers. Maar als flankaanvaller bleef hij natuurlijk een beperkte speler. In zijn plek lieten Affelay en Elia flitsen van hun potentieel zien door op te stormen langs de flanken. Maar zonder Dirk voor de balans, als aanjagende vechtjas en als nieuwe aartsvijand van de Braziliaanse geweldenaar Maicon had het Nederlands Elftal niet een dergelijk succes weten te behalen.

Robin van Persie speelde tegen Uruguay pas zijn eerste goede wedstrijd. De goede combinatie van de Arsenal-speler met Rafael van der Vaart viel in die wedstrijd ook op. Het duo stond immers garant voor enkele succesvolle combinaties in het veld. Zo creëerden zij samen met Robben onder andere de situatie van waaruit de belangrijke 2e goal in de wedstrijd van Wesley Sneijder viel.

Nigel de Jong, John Heitinga, Giovanni van Bronckhorst, Khalid Bouhlarouz, Demy de Zeeuw, Joris Matthijssen en Andre Ooijer speelden geconcentreerd hun wedstrijden waarin zij de indruk gaven nooit echt de kluts kwijt te zijn. Met name Van Bronckhorst viel op door zijn sterke optredens, na een pover seizoen bij zijn club Feyenoord. Een prachtige manier voor hem om zijn carriere af te sluiten, met een WK-finale.

Maarten Steekelenburg keepte een goed toernooi en kan misschien een mooie buitenlandse club krijgen. Datzelfde geld voor de stoicijnse coach Bert van Marwijk, die de jongens liet geloven in het behalen van de titel. Laten we hopen dat Bert tenminste nog een EK wil winnen met deze groep. Klaas-Jan Huntelaar maakte een mooie goal en komt hopelijk volgend seizoen weer veel aan spelen toe.

De weg naar de WK-finale tegen Spanje...

In de poulefase behaalde Oranje relatief makkelijke overwinningen tegen Denemarken, Japan en Kameroen. Tijdens deze wedstrijden hoefden de spelers niet voluit te gaan. Van Slowakije in de achtste finale werden we ook niet echt bang, zeker niet toen de Slowaakse aanval de beste kansen glansrijk verprutsten. Ook tegen Brazilie werd het nodige geluk aangesproken om verder te komen in het toernooi. In de kwartfinale nam Nederland het op tegen dit ultieme voetballand.

Toen Ronaldinho in de eerste helft scoorde werd er een loden last om de schouders van de Nederlands Elftal-spelers gelegd. Maar zoals eerder in het toernooi bleven zij in zichzelf geloven en toonden ze het nodige geduld. Met alweer Sneijder als de bepalende speler, als het gaat om de score. Daarnaast vielen de mentale kwetsbaarheid en de armoede van het spel van de tegenstander op. Brazilie: 4 man die kunnen ballen voorin met daarachter 6 houthakkers en een man met handschoenen.

Uruguay was een geduchte tegenstander in de halve finale, waarbij Diego Forlan met zijn eerste goede balcontact direct een goal maakte. Nederland liet wederom wilskracht zien, waarbij de spelers zich snel herpakten en geconcentreerder gingen aanvallen. Tegen het einde van de wedstrijd liet Nederland het de Uruguayanen toe nog erg lastig te worden, met een eventuele gelijkmaker als ergste nachtmerrie. Maar wat trok die scheids ook een tijd bij! Terwijl hij in de eerste helft een mooie aanval van Oranje bruut onderbrak.

De WK-finale 2010 tussen Nederland en Spanje

Spanje ontdeed zich ogenschijnlijk vrij eenvoudig van het best voetballende land van het toernooi in de halve finale. Duitsland had Engeland en Argentinie gedeklasseerd, terwijl de Spanjaarden lastige wedstrijden speelden tegen tegenstanders als Zwitserland en Paraguay. Maar de Spanjaarden lieten wel in iedere wedstrijd een uitstekende veldbezetting en het scherpst mogelijke combinatievoetbal zien. Met minstens zoveel wereldsterren als in ons Nederlands Elftal.

Het vervelende is: de wereldsterren van Spanje spelen samen in een team. Een team dat gewend is om af te jagen, gegroepeerd aan te vallen en te domineren in balbezit. Nederland moest zijn beste wedstrijd van het toernooi spelen om de Spanjaarden te verslaan. En Spanje bleek te makkelijk te kunnen terugvallen op de automatismen bij met name de Barcelona-spelers.

Nederland vocht, maar kwam onvoldoende aan voetballen toe. Het inschakelen van creatieve spelers op de flanken gebeurde te laat in de wedstrijd om nog voldoende effect te kunnen genereren. Ondanks een behoudende stijl verdiend Bert van Marwijk een pluim voor de coaching en het neerzetten van het Nederlands Elftal. Bert moet blijven, want het is tijd om te oogsten in 2012 met deze groep.

Een groep die nu al de constante focus aan de dag kon spreiden om een titel te kunnen winnen. Bedenk je dan eens wat twee jaar extra ervaring kan doen met onze beste spelers. Die nog jong genoeg zijn om op het hoogste niveau te kunnen presteren, tegen die tijd.

Lees meer (actuele) sportartikelen op de Nederlandse topsportsite TobSport.nl


500x500 voetbaldirect