voetbal_collectie_336x280_NL

Terug naar TobSport.nl

 

 

 

 

Oranje boven!

Sportartikel, geschreven voor een Nederlands Elftal dat wereldkampioen voetbal geworden is!
(maar dat eigenlijk nog moet worden...)

Door: TobSport-redactieteam. Posted: 07-07-2010 (3-en-een-halve-dag voor de WK-finale).

Met een on-Nederlands ogende campagne op het veld is het Nederlands Elftal wereldkampioen geworden op het WK voetbal in Zuid-Afrika. Met berekenend combinatievoetbal, het nodige geduld, zelfvertrouwen en een goede veldbezetting en teamgeest stoomde het Nederlands Elftal op tot de finale van het WK. En daar wachtten de Spanjaarden met hun weergaloze voetbalspel.

Gedreven door de automatismen van de Barcelona-spelers en met de Europese titel op zak werd Spanje ingeschat als een misschien wel onmogelijk te nemen horde. De Spanjaarden wonden er vooraf geen doekjes om de wedstrijd vanaf minuut 1 te willen domineren. Juist ook om zich Nederland van het lijf te houden. De strijd zou gaan tussen het goede positiespel met combinaties op de helft van de tegenstander en het goede positiespel met de snelle counters.

Uiteindelijk werden zelfs de messcherpe driehoekjes van de Spanjaarden getrotseerd. Het gemis van een dodelijke spits naast David Villa brak de bewoners van het Iberisch schiereiland uiteindelijk op. De Spanjaarden domineerden lange tijd het spel, maar vergaten de laatste beslissende pass te geven om tot scoren te komen. Speler van het toernooi Wesley Sneijder maakte de beslissende treffer in de reguliere speeltijd (weer via-via) en mag zich thuis gaan vermaken met een leuke set trommeltjes.

Spanje wist nooit eerder door te dringen tot de WK-finale. Voor Nederland was driemaal dan toch echt scheepsrecht. Met een nationale competitie die op zijn gat ligt en alle sterren actief in het buitenland geeft de WK-titel het Nederlands voetbal een beetje meer kleur. Het succes van het voetbalelftal straalt af op de hele samenleving en laat de wereld zien dat ieder klein-duimpje mag geloven in het eigen vermogen tot het verrichten van grote daden. Eindelijk rekende Oranje af met de trauma's opgelopen in 1974 en 1978.

NB: In werkelijkheid zijn beide halve finale-wedstrijden zojuist afgewerkt en is de finale nog niet gespeeld. Nederland won op weg naar de finale relatief eenvoudig van Uruguay en Spanje slachtte de sterke Duitsers. Over enkele dagen (zondag 11 juli) wordt de WK-finale gespeeld. Het Nederlands Elftal is er klaar voor. We worden wereldkampioen!

Met "een mooi stel", zoals de afscheid nemende Evert ten Napel zou mogen opmerken. Een andere scheidende voetbalpro is KNVB-voorzitter Henk Kesler. Hem mag enig voetbalverstand na al die jaren niet ontzegd worden. Hij voorspelde aan het begin van het seizoen FC Twente als landskampioen en Nederland als wereldkampioen.

Het gouden Nederlands Elftal van 2010:

Regisseur Wesley Sneijder liet tijdens het toernooi om de wereldtitel zien bepalend te kunnen zijn zonder altijd goed te spelen. Een lang en slopend seizoen hadden van Sneijder een echte leider en spelbepaler gemaakt bij Inter in Milaan. Sneijder werd de enige speler uit Europa ooit, die in een seizoen de landstitel, de nationale beker, de Champions League en een WK-titel pakt. Alleen Pele ging hem voor in Zuid-Amerika. Maar Wesley kan dit jaar nog een Italiaanse supercup en een wereldbeker voor clubs pakken.

Mark van Bommel stond samen met Arjen Robben als tegenstander van Sneijder in de Champions League-finale. Deze drie heren bepaalden ook in grote mate het succes van dit Oranje. Van Bommel als de ultieme politieagent en stofzuiger op het middenveld. Robben met de constante dreiging vanaf rechts. Van Bommel was degene die nationaal zo geprezen werd voor zijn rol, maar internationaal meestal over het hoofd werd gezien. In Nederland vond zelfs voormalig bondscoach Van Basten hem goed spelen.

Dirk Kuyt werkte zich het apezuur en behoorde ook tot de bepalende spelers. Maar als flankaanvaller bleef hij natuurlijk een beperkte speler. In zijn plek lieten Affelay en Elia flitsen van hun potentieel zien door op te stormen langs de flanken. Maar zonder Dirk voor de balans, als aanjagende vechtjas en als nieuwe aartsvijand van de Braziliaanse geweldenaar Maicon had het Nederlands Elftal niet een dergelijk succes weten te behalen.

Robin van Persie speelde tegen Uruguay pas zijn eerste goede wedstrijd. De goede combinatie van de Arsenal-speler met Rafael van der Vaart viel in die wedstrijd ook op. Het duo stond immers garant voor enkele succesvolle combinaties in het veld. Zo creëerden zij samen met Robben onder andere de situatie van waaruit de belangrijke 2e goal in de wedstrijd van Wesley Sneijder viel.

Nigel de Jong, John Heitinga, Giovanni van Bronckhorst, Khalid Bouhlarouz, Demy de Zeeuw, Joris Mathijsen en Andre Ooijer speelden geconcentreerd hun wedstrijden waarin zij de indruk gaven nooit echt de kluts kwijt te zijn. Met name Van Bronckhorst viel op door zijn sterke optredens, na een pover seizoen bij zijn club Feyenoord. Een prachtige manier voor hem om zijn carriere af te sluiten.

Maarten Steekelenburg keepte een goed toernooi en kan misschien een mooie buitenlandse club krijgen. Datzelfde geld voor de stoicijnse coach Bert van Marwijk, die de jongens liet geloven in het behalen van de titel. Vanaf dag 1 met de groep wond Bert er geen doekjes om, zegt assistent Frank de Boer. De wereldtitel is altijd het enige echte doel geweest. En niets minder. Laten we hopen dat Bert tenminste nog een EK wil winnen met deze groep. Klaas-Jan Huntelaar maakte een mooie goal en komt hopelijk volgend seizoen weer veel aan spelen toe.

De weg naar de wereldtitel...

In de poulefase behaalde Oranje relatief makkelijke overwinningen tegen Denemarken, Japan en Kameroen. Tijdens deze wedstrijden hoefden de spelers niet voluit te gaan. Van Slowakije in de achtste finale werden we ook niet echt bang, zeker niet toen de Slowaakse aanval de beste kansen glansrijk verprutsten. Ook tegen Brazilie werd het nodige geluk aangesproken om verder te komen in het toernooi. Het leverde een zinderende kwartfinale op tegen het voetballand bij uitstek.

Toen Ronaldinho in de eerste helft scoorde werd er een loden last om de schouders van de Nederlands Elftal-spelers gelegd. Maar zoals eerder in het toernooi bleven zij in zichzelf geloven en toonden ze het nodige geduld. Met alweer Sneijder als de bepalende speler, als het gaat om de score. Daarnaast vielen de mentale kwetsbaarheid en de armoede van het spel van de tegenstander op. Brazilie: 4 man die kunnen ballen voorin met daarachter 6 houthakkers en een man met handschoenen.

Uruguay was een geduchte tegenstander in de halve finale, waarbij Diego Forlan met zijn eerste goede balcontact direct een goal maakte. Nederland liet wederom wilskracht zien, waarbij de spelers zich snel herpakten en geconcentreerder gingen aanvallen. Tegen het einde van de wedstrijd liet Nederland het de Uruguayanen toe nog erg lastig te worden, met een eventuele gelijkmaker als ergste nachtmerrie. Maar wat trok die scheids ook een tijd bij! Terwijl hij in de eerste helft een mooie aanval van Oranje bruut onderbrak.

De WK-finale 2010 tussen Nederland en Spanje

Spanje ontdeed zich ogenschijnlijk vrij eenvoudig van het best voetballende land van het toernooi in de halve finale. Duitsland had Engeland en Argentinie gedeklasseerd, terwijl de Spanjaarden lastige wedstrijden speelden tegen tegenstanders als Zwitserland en Paraguay. Maar de Spanjaarden lieten wel in iedere wedstrijd een uitstekende veldbezetting en het scherpst mogelijke combinatievoetbal zien. Met minstens zoveel wereldsterren als in ons Nederlands Elftal.

Het vervelende is: de wereldsterren van Spanje spelen samen in een team. Een team dat gewend is om af te jagen, gegroepeerd aan te vallen en te domineren in balbezit. Nederland moest zijn beste wedstrijd van het toernooi spelen om het de Spanjaarden zelfs enigszins lastig te maken. Toch slaagden de Hollanders met verve. Wat Michels, Cruijff en Van Hanegem niet lukte, lukte Bert uit Deventer en zijn Nederlands Elftal wel. Een groep met een constante focus op en vertrouwen in het winnen van de wereldbeker.

Met een paar brutale straatschoffies uit de grote stad, een werkpaard uit Katwijk, een krakende Feyenoorder met een wonderschone goal, de 'De Schoonzoon', een degelijke verdediging en ditto keeper werd Oranje zomaar voor het eerst in haar historie het beste voetballand van de wereld. Voor maar liefst 4 opeenvolgende jaren! Deze voetbalgeneratie leek zeker niet beter dan die van bijvoorbeeld 1998, maar kan zich opmaken om in 2012 bij het volgende EK opnieuw te oogsten.

Om zo met afstand de beste Nederlandse generatie ooit te worden in het Oranje.

Lees meer (actuele) sportartikelen op de Nederlandse topsportsite TobSport.nl


500x500 voetbaldirect