Een klassieke NBA playoff-serie

NBA playoffs

In de eerste ronde van de NBA playoffs nam titelverdediger San Antonio Spurs het de afgelopen weken op tegen de Los Angeles Clippers. Beide teams kwamen elkaar de laatste jaren wel vaker tegen in de playoffs. Steeds dolven de Clippers het onderspit. Ze wisten het beste team van de stad te worden met aanvoerders Chris Paul en Blake Griffin toen de Lakers uit Los Angeles in de renovatiemodus gingen.

Maar San Antonio met het snel ouder wordende supertrio van Tim Duncan, Manu Ginobili en Tony Parker bleek in de playoffs steeds een brug te ver. San Antonio is dan ook een uiterst succesvolle NBA-formatie, die de afgelopen 10 jaar om zoveel jaar wel weer een kampioenschap wist te veroveren. Met jongeling Kahwdi Leonard in de gelederen vonden de Spurs voldoende compensatie voor het verminderen van de effectiviteit van het spel van de 3 topspelers.

Met prachtig basketbal gebaseerd op de ‘fundamentals’ van het spel, zoals een onzelfzuchtige ‘team-game’ met snelle passing en succesvolle driepuntschutters wisten de Spurs in de finale de favoriete Miami Heat te verslaan. LeBron James koos direct eieren voor zijn geld en keerde terug naar Cleveland. De Cavaliers uit die stad waren samen met de Spurs in de eerste ronde van de playoffs van dit jaar alweer de best verdedigende ploegen in de playoffs. Maar de Clippers tegen wie ze het opnamen in de eerste ronde waren wel een beetje klaar met het veld delen met -uiteindelijk- feestvierende Spurs-spelers.

Gedurende de serie tegen de ongeduldige Clippers leek het er weer op of de NBA-kampioenen de date met LeBron James in de finale al als een voldongen feit op zich af zagen komen. De Spurs kwamen tot een 3-1 voorsprong in de best-of-seven-serie, maar de Clippers wisten de stand weer gelijk te trekken. Blake Griffin is de topscorer van de Clippers, pakt de meeste rebounds, maar grossiert ook in steals en assists. Waar de experts zich zorgen maakten of hij meer zou kunnen zijn in de NBA dan slechts een superdunker, wordt die vraag sinds dit seizoen niet meer gesteld. Griffin toont wedstrijd na wedstrijd aan als een go-to-guy te kunnen functioneren, de man die moet scoren als het er echt om gaat.

In de video zie je een analyse op ESPN over het thuisverlies van de Spurs in wedstrijd 6. De Clippers leken er nu eindelijk aan toe om de Spurs achter zich te kunnen laten. Center DeAndre Jordan biedt ondersteuning onder de borden, met veel rebounds en blocks. Ook heeft hij zich samen met Griffin en spelverdeler Chris Paul gespecialiseerd in het afronden van aanvallen met spetterende alley-oopdunks. Chris Paul lobt de bal dan omhoog en de beide heren vangen de bal in de lucht om hem direct keihard door te dunken. Los Angeles werd al herdoopt tot ‘Lob-City’ vanwege het aanvalsgeweld van de Clippers.

De nieuwe eigenaar Steve Balmer van Micorsoft voelde net als de rest van het publiek in Staples Center in Los Angeles aan dat de Spurs onttroond zouden kunnen worden als kampioenen zodat de Clippers zouden kunnen blijven leven in de playoffs. In de zevende en allesbeslissende wedstrijd in de eerste ronde van de NBA playoffs speelden de Clippers thuis tegen de Spurs. De wedstrijd was bloedstollend. Geen van beide teams had in de voorgaande wedstrijden weg kunnen lopen van de tegenstander en dat was nu weer het geval; tot in extremis.

Het stokje wat betreft de hoogste score in de wedstrijd werd steeds gewisseld tussen beide teams. Manu Ginobili die de hele playoffserie zijn spel nog niet had kunnen laten zien speelde in deze laatste wedstrijd weer een belangrijke rol als katalysator van de Spurs. Enkele driepunters en belangrijke assists kwamen van zijn hand. Center Boris Diaw wist enkele dribbeldrives naar de baskets succesvol af te ronden, Tony Parker scoorde de meeste punten en Duncan werd gebruikt als go-to-guy bij het bord.

Bij de Clippers was Griffin de belangrijkste scorer samen met Matt Barnes, die met enkele driepunters en drives flink aan de totaalscore wist bij te dragen. Ook Jamal Crawford verzorgde enkele belangrijke scores, maar de belangrijkste speler op het veld werd toch die kleine spelverdeler bij de Clippers. Chris Paul greep al in het begin van de wedstrijd na een actie naar zijn hamstring (zie rond 0.40 min. in onderstaande video). Hij wist de aanval nog wel te verzilveren door een driepunter raak te paffen, maar zocht direct daarna de bank op en verdween zelfs even later in de kleedkamer.

Enige tijd later schoof hij weer aan op de bank. Hij werd zelfs weer in het veld gebracht maar al direct werd duidelijk dat vanwege zijn hamstringkwetsuur je geen explosiviteit van hem meer mocht verwachten. Paul is een goede jumpshooter en zeer gevaarlijk met zijn drives richting basket. In deze wedstrijd moest hij ervoor kiezen vooral van afstand te schieten. Bijna elke bal die zijn handen verliet vond het netje. Met nog zo’n 9 seconden te spelen stonden beide ploegen weer gelijk.

Paul ontving de bal aan de zijkant van de basket en met een uiterste inspanning wist hij de bal over de uitgestoken armen van Tim Duncan te schieten voor een tweepunstvoorsprong in de wedstrijd. De bal viel door het net en de Spurs hadden niet meer dan een seconde over om nog gelijk te kunnen komen. Boris Diaw nam de bal in om die richting Leonard te gooien voor een directe alley-oop. Matt Barnes die zowel in aanvallend als defensief opzicht verschrikkelijk goed stond te spelen wist de bal weg te tikken.

De Clippers komen in de tweede ronde van de playoffs de Houston Rockets tegen, met James ‘de baard’ Harden en center Dwight Howard. De Spurs dropen af na de Clippers hartverwarmende woorden mee te hebben gegeven voor het vervolg van de playoffs. In San Antonio neemt men deze zomer wellicht afscheid van Duncan en Ginobili en daarmee is de dynastie die de Spurs neer wisten te zetten tot een eind gekomen. Als beide heren vertrekken heeft dat mogelijk ook gevolgen voor mannen als Leonard en Parker en de supporting-cast.

Het NBA playoff-schema voor de tweede ronde ziet er nu als volgt uit:

Goldenstate Warriors (4-0 vs. New Orleans Pelicans) Atlanta Hawks (4-2 vs. Brooklyn Nets)
Memphis Grizzlies (4-1 vs. Portland Trailblazers) Washington Wizards (4-0 vs. Toronto Raptors)

Houston Rockets (4-1 vs. Dallas Mavericks) Chicago Bulls (4-2 vs. Milwaukee Bucks)
Los Angeles Clippers (4-3 vs. San Antonio Spurs) Cleveland Cavaliers (4-0 vs. Boston Celtics)

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply