NBA-preview: seizoen 2014 – 2015

NBA seizoen 2014 - 2015

Het nieuwe seizoen in de NBA is begonnen. In dit artikel leest u over de meest opmerkelijke spelerswissels, de teams die u dit seizoen absoluut moet zien spelen en de belangrijkste ontwikkelingen op de achtergrond.

In Nederland bent u met een abonnement op Sport1 bij uw tv-aanbieder of een NBA League Pass om via internet te kijken verzekerd van uw broodnodige dosis NBA live-wedstrijden. Samenvattingen van wedstrijden vindt u op www.nba.com.

Het verhaal van het NBA-seizoen 2014-2015 is de terugkeer van LeBron James bij de Cleveland Cavaliers, het team dat hij enige jaren terug juist achterliet om met Dwayne Wade en Chris Bosh titels te gaan winnen in Miami bij de Heat. LeBron verlangde toch weer terug naar de grote stad nabij zijn geboorteplaats Akron in de staat Ohio. Onder andere om de vieze smaak in de mond die hij veel van de inwoners van zijn geboortestaat heeft bezorgd weg te kunnen nemen.

Maar er zijn wel meer redenen te verzinnen waarom James koos voor een exit-strategie in Miami. Met de Heat verloor hij afgelopen seizoen kansloos van de San Antonio Spurs in de NBA Finals. Het jaar ervoor tegen dezelfde opponent had de Heat zich nog tot het uiterste moeten inspannen om kampioen te kunnen worden. Ploeggenoot Dwayne Wade is steeds vaker geblesseerd en speelt dan ook nog eens in een stijl waarbij hij nu eenmaal veel optaters te verwerken krijgt. Chris Bosh heeft de rol die men voor hem in gedachten had in Miami eigenlijk nooit helemaal weten te vervullen.


James sluit zich nu aan bij de talentvolle point-guard Kyrie Irving van Cleveland. Irving heeft u wellicht zien spelen op het WK Basketbal dat deze nazomer werd gehouden. Van Minnesota werd veelscorend rebound-monster Kevin Love overgenomen. Cleveland had er maar liefst 2 nummer 1-selecties (uit de tombola die de NBA Draft heet en waarin NBA-teams de jonge debutanten mogen selecteren) voor over om Kevin Love binnen te halen. Met de nodige veteranen erbij moet Cleveland direct potten kunnen breken in de Oostelijke conference van de NBA.

De wedstrijden waarin de Cavs van James het opnemen tegen zijn voormalige team de Heat en de tegenstander in de NBA Finals, de Spurs, zijn in ieder geval aanraders om te bekijken. Verder kunt u iedere willekeurige wedstrijd van de Los Angeles Clippers aan uw agenda toevoegen, zolang point-guard Chris Paul met mooie lob-passjes center Jordan en de nieuwe human-highlightfilm Blake Griffin in staat blijft stellen prachtige alley-oopdunks af te leveren.

Pau Gasol verkaste vanuit Los Angeles en verliet de Lakers om onderdeel te worden van de rijke traditie van de Chicago Bulls. Dat betekent dat met een fitte spelverdeler in Derrick Rose (maar voor hoe lang?) en Gasol Chicago een interessante ploeg is om naar te kijken dit seizoen en L.A. Lakers helaas niet. Kobe Bryant is altijd wel het aanzien waard, hij moet dit seizoen echter genoegen nemen met nogal middelmatige teamgenoten. Grote vraag: gaat Kobe of gaan de Lakers op zoek naar een spelerswissel?

De Oklahoma City Thunder is een van de top 5 teams in de NBA en als zowel power-guard Russell Westbrook als topscorer en meest-waardevolle-speler van het afgelopen seizoen, Kevin Durant, fit zijn, is het voor ieder ander team lastig om van OKC te winnen. Serge Ibaka is die andere belangrijke speler in het team. De Golden State Warriors zijn een leuk team om naar te kijken met snel spel en hun beste speler en dirigent in de persoon van Stephen Curry (maar ook running-mate Klay Thompson). Curry. De zoon van (Dell). En een speler die TobSport hier jaren geleden al presenteerde in een artikel over de beste afstandsschutters in het basketbal:

http://www.tobsport.nl/Artikelen/Heidinga2/Scherpschutters%20uit%20de%20NBA.htm

Bij Dallas Mavericks is het nog steeds Dirk Nowitzki die het ritme dirigeert, dit seizoen wordt hij bijgestaan door een aanvallende en een verdedigende heer Chandler (Tyson en Parsons) in de zogenaamde front-court (de grote man in het veld, de center, samen met beide forward-posities: small-forward en power-forward). Bij de Spurs is nagenoeg alles hetzelfde gebleven, u kunt weer op ze rekenen in de aankomende NBA playoff-serie. De Washington Wizards kunnen zich eindelijk weer meten met de top, met hun jonge top guard-duo bestaande uit de Slamdunk-kampioen John Wall en Bradley Beal. Ook Paul Pierce verliet Brooklyn om zich bij hen te kunnen aansluiten.

Brooklyn (Nets) op zijn beurt heeft een superseizoen van Kevin Garnett EN Joe Johnson nodig om nog mee te kunnen doen met de grote teams. Dat geldt waarschijnlijk ook voor Miami Heat, als het ooit nog wat wordt met deze spelersgroep minus James. Pierce en Garnett’s oude team Boston Celtics heeft meer tijd nodig om te reorganiseren. En om een besluit te nemen over de toekomst van superspelverdeler Rajon Rondo in Boston. In het Westen wordt Portland Trailblazers met toppers Damian Lillard en LaMarcus Aldridge dit seizoen genoemd als een ‘dark-horse’ in de NBA playoffs. Een team waarbij je eigenlijk lastig in kunt schatten hoe ver ze kunnen komen in de eindronde, die op het NBA seizoen volgt.

Een ander team dat lastig in te schatten is als het gaat om hun potentie zijn de Houston Rockets. Shooting guard James Harden stapte twee seizoenen geleden over van Oklahoma City waar hij de derde viool speelde als hulpje van Durant en Westbrook naar de Houston Rockets. Harden (‘Fear the Beard’) toonde aan een team aan te kunnen voeren als de belangrijkste scorer van de ploeg. Vorig seizoen sloot Dwight Howard de superster-center zich bij hem aan. Het resultaat viel in het eerste seizoen nogal tegen. Dit seizoen moeten de Rockets aantonen dat ze hun talent kunnen verzilveren. Slagen ze er niet in, dan is het terug naar de tekentafel voor de teamleiding.

De Indiana Pacers zijn ook een van de topteams in de huidige NBA, maar ze missen hun beste speler Paul George lange tijd door een blessure. Teams die kunnen verrassen zijn de New Orleans Pelicans met Anthony Davis en de Suns die gecoacht worden door oud-speler Jeff Hornacek. De Nuggets en Raptors gaan vermakelijk basketbal spelen. Minnesota is daar misschien ook wel toe in staat met de twee jonkies die van de Cavs kwamen (Wiggins en Bennett) om Rubio en Pekovic aan te vullen. De Knicks en Grizzlies doen weer mee om uiteindelijk tekort te schieten en dan hebben we de belangrijkste spelers op het toneel dat NBA heet wel zo’n beetje gehad.

Drie onder-de-radar-type spelers om in de gaten te houden zijn Gordon Hayward bij Utah, Andre Drummond bij Detroit en de Nigeriaanse Griek Giannis Antetokounmpo van de Bucks. Alle drie grote talenten voor de toekomst.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply