Kunstgras, een noodzakelijk kwaad?

kunstgras

Kunstgras. Wie is er tegenwoordig niet groot mee geworden?

Wie heeft er als actieve amateurspeler in Nederland nog geen kennis mee gemaakt? Wie heeft er nog geen sliding ingezet onder de feestelijke begeleiding van opspattend rubberstof?

Bij sommige budgetkunstgrasvelden (vermoedelijk aangelegd voor een prikkie, immersch) kun je niet eens een sliding inzetten als de huid van je ledematen je enigszins lief is.

Deze website gaat over profsporten en daarom in dit artikel maar eens de vraag beantwoorden: ‘Is het kunstgras een noodzakelijk kwaad (in het Nederlandse profvoetbal)?’.

‘Of heeft het kunstgras van vandaag de dag toch echt teveel invloed op het competitieverloop en zouden we moeten blijven hechten aan dat echte groene gras van eh… Moeder Natuur, ondanks de hogere onderhoudskosten en de instabiele graskwaliteit?’.

Hans Kruizinga van het AD gaf in 2014 de feiten weer in een artikel met de titel ‘Komst promovendi gunstig voor Ajax en PSV’, vlak voordat de Eredivisie, het seizoen 2014-2015 van start ging en met een concrete aanleiding: met de promotie van Excelsior en FC Dordrecht zijn er weer twee kunstgrasvelden bij gekomen.


Na Heracles, Cambuur, ADO en PEC zijn die twee clubs de vijfde en de zesde club in de Eredivisie met een kunstgrasveld. Kruizinga zag dat de voornaamste titelkandidaten van de afgelopen jaren er hun voordeel mee zouden kunnen doen: “Bij PSV en Ajax zullen ze geen problemen hebben met de komst van kunstgrasvelden. Beide clubs verloren nog niet op kunstgras.”

In hetzelfde artikel publiceerde Kruizinga een interessant overzicht van de prestaties van alle Eredivisieclubs op kunstgras. Onder deze alinea kun je het overzicht bekijken. Heracles, dat in 2014-2015 een zwaar seizoen tegemoet lijkt te gaan, kan zich troosten met het feit dat cijfermatig aangetoond wordt dat ze het goed doen als ze op het (eigen) kunstgras spelen. Daar moeten dus punten te halen zijn, ook na een eventuele slechte start. Daar moet je namelijk voor vrezen als je de kwaliteit van de selectie beoordeelt.

Ook ADO Den Haag lijkt een goede beslissing genomen te hebben om op kunstgras te gaan spelen in het eigen stadion, ze presteren er significant beter op, als je kijkt naar de behaalde punten. En die akker die er lag voordat het kunstgras kwam in de thuiswedstrijd tegen FC Twente had niet misstaan in een natuurlijke, landelijke omgeving. Je zou er prima een aantal koeien kunnen laten grazen. Maar het terrein voldeed zeker niet als grasmat voor een voetbalwedstrijd.

Een club als Feyenoord presteert dan weer ondermaats op kunstgras en Willem II wist er zelfs voorafgaande aan het Eredivisieseizoen 2014-2015 nog nooit op te winnen. Oeps. De Tilburgers kunnen wellicht een of andere specialistische mental-coach inhuren om ze van hun kunstgrasvrees te bevrijden. De Rotterdammers hadden in de vorige seizoenen soms moeite om op vreemde velden te winnen. En voor spelers die het veld in de Kuip gewend zijn, is een kunstgrasveld natuurlijk wel een heul vreemd veld!

Op basis van onderstaande cijfers moet je concluderen dat het puur op basis van nostalgische gevoelens aanhouden (en te hoge onderhoudskosten voor lief nemend) van een grasveld (met echt gras) bij met name de clubs met lagere begrotingen niet aan te bevelen is. De favoriete Eredivisieclubs die het spel maken winnen significant vaker dan hun concurrenten, zoals het ook zou moeten zijn. Dat betekent dat het voetbal, het spel, wint op het kunstgras met de stabiele spelkwaliteit.

De cijfers (niet onderstaande cijfers) tonen echter ook aan dat Heracles Almelo in het recente verleden significant vaker thuiswedstrijden op het eigen vertrouwde kunstgras won in vergelijking met vergelijkbare Eredivisie-clubs. Dit laatste feit kwam in een eerder artikel op deze website voorbij.

Ook in onderstaand overzicht staat Heracles op een mooie playoff-stek op plaats 8. Hun specifieke kunstgraszodenveld moet ze toch onmiskenbaar enig thuisvoordeel opleveren. Onder trainer Jan de Jong kon dat voordeel nog niet verzilverd worden. Voor zijn hachje bij de club uit Almelo moet dan ook gevreesd worden.

Dat Heracles met een wat mindere selectie wat minder presteert is niet opvallend te noemen. Zeker als je even de ranglijst van het moment erbij pakt, waar de club met de rode lantaarn geconfronteerd wordt. Zo zie je maar dat alles relatief is. Ook thuisvoordeel. En het voordeel dat je kunt behalen met de vertrouwdheid van het eigen kunstgrasveld. Als je geen sfeer weet te maken in je eigen stadionnetje door de opzwepende prestaties van je veldspelers helpt dat veld ook niet meer.

Ook wel charmant eigenlijk, dat thuisvoordeel, als je er even over nadenkt. Redelijk vergelijkbaar met een thuisvoordeel dat een club als Go Ahead ontleent aan zijn lieve wijkstadionnetje. Of VVV met de onneembare vesting De Koel (trapje op, trapje af). Kunstgras is zo slecht nog niet en de kwaliteit zal er alleen maar op vooruitgaan. Onze jeugdspelers weten in sommige gevallen al niet meer beter dan dat je voetbal op kunstgras speelt.

De grote buitenlandse competities sluiten het kunstgras nu nog uit, maar als de velden technisch zo ver zijn dat ze niet meer van echt te onderscheiden zijn, dan is er geen enkele reden om nog een natuurlijke grasmat te blijven onderhouden. En toch kun je je klokje erop gelijkstellen dat enkele Eredivisie-clubs met de komst van steeds meer kunstgrasvelden zich uit gaan spreken voor een verbod.

Clubs als Feyenoord en FC Utrecht bijvoorbeeld, die ondermaats presteren op kunstgras. En op dit moment moet je ze eigenlijk gelijk geven. De kwaliteit van het kunstgras is over het algemeen nog onder de maat en indien de clubs enige financiële solidariteit zouden willen tonen behoren natuurlijke velden ook bij de kleine clubs tot de mogelijkheden.

Hieronder het overzicht van de prestaties van de Eredivisieclubs op kunstgras:

Eredivisieclubs op kunstgras (vanaf 2005) 
Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Gem. punten
1. PSV  15 12 3 0 2.60
2. Ajax  16 12 4 0 2.50
3. FC Twente  16 9 5 2 2.00
4. Vitesse  15 7 4 4 1.67
5. Cambuur  20 10 3 7 1.65
6. Groningen  16 8 2 6 1.63
7. AZ  16 7 4 5 1.56
8. Heracles  15 6 4 5 1.52
9. ADO  27 12 5 10 1.52
10. Heerenveen  16 6 5 5 1.44
11. Feyenoord  16 6 3 7 1.31
12. PEC  38 11 13 14 1.21
13. Excelsior  38 11 6 21 1.03
14. NAC  16 4 3 9 0.94
15. Utrecht  16 3 5 8 0.88
16. Go Ahead Eagles  4 1 0 3 0.75
17. Willem II  10 0 2 8 0.20

Bronnen:

‘Komst promovendi gunstig voor Ajax en PSV’ – Algemeen Dagblad, Hans Kruizinga, 2014.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Kunstgras, een noodzakelijk kwaad?”

 1. Joop zegt:

  Afschaffen!

  cq

  Nooit aan beginnen! Kunstgras, bah.

 2. voorstopper zegt:

  inderdaad veel discussie over kunstgras nu.

  Rotterdammers willen inderdaad alleen maar gras in de redivisie. niet dat ze dan meer punten gaan halen. halve team werd verkocht!

Leave a Reply