Wisselende resultaten supertrio Van Gaal, Koeman & Hiddink

ek-2016-kwalificatie

Dit artikel gaat over het Hollandse supertrio van trainer/coaches: Louis van Gaal, Ronald Koeman en Guus Hiddink. 3 mannen die elkaar op hun carrièrepad de afgelopen jaren steeds tegenkwamen. Of elkaar opvolgden. Of elkaar in de weg liepen.

Je dient in ieder geval te constateren dat de gerenommeerde heren elkaars paden kruisten terwijl ze allemaal op weg waren naar een nieuwe uitdaging.

Hiddink werd voorafgaande aan het WK 2014 aangesteld door de KNVB als de nieuwe bondscoach die Louis van Gaal zou gaan opvolgen. Tot onze grote verrassing presteerde het Nederlands Elftal uitstekend in Brazilië. Daar waar Van Gaal met een supergevoel begon aan zijn nieuwe klus als coach van Manchester United, riep Guus Hiddink Oranje bij elkaar met het lood in zijn schoenen.

Hiddink zag namelijk net als ons allemaal dat Oranje bijna boven haar kunnen had gepresteerd op het WK. Voorganger Van Gaal sloot bovendien niet af met een lastige finalewedstrijd tegen Duitsland, maar met een galavoorstelling tegen Brazilië. Oranje wordt herinnerd als misschien wel DE smaakmaker van het toernooi. Hiddink kreeg een Nederlands Elftal terug dat in feite werd overschat door de mondiale voetbalwereld en dat gewend was om met een afwachtende tactiek de tegenstander op de counter te verrassen.

Tijdens de EK-kwalificatie zou Hiddink natuurlijk weer terug moeten keren naar de Hollandse School, zo lieten de pratende gezichten op tv weten. Nederland kon tegen die kleine voetballanden en de Tsjechen toch niet gaan leunen en gokken op een bevlieging van Van Persie of Robben? Men zou weer uit moeten gaan van eigen kracht. Naar verluid bleven assistent Danny Blind en een groot deel van de spelersgroep echter voorstander van het defensieve 5-3-2-systeem. In de eerste kwalificatiewedstrijd koos Hiddink nog voor het klassieke 4-3-3. De geruchten luidden dat hij onder druk van Blind en een aantal spelers in de volgende wedstrijd teruggreep op 5-3-2.


Ook toen Hiddink speler Daryl Janmaat niet in bescherming nam na een fout die een nederlaag inluidde viel hij volgens de bekende analisten door de mand. Hiddink oogde vermoeid en oud tijdens interviews en er werd veelvuldig teruggedacht aan de periode voorafgaande aan zijn aanstelling. De KNVB was namelijk eerst in gesprek gegaan met Ronald Koeman, die een succesvolle periode bij Feyenoord graag afsloot met een aanstelling als bondscoach.

Plotseling koos de KNVB echter voor Hiddink en men riep Van Gaal’s assistent Danny Blind ook maar alvast uit als de opvolger van Hiddink. De beslissing van de KNVB werd hevig bekritiseerd. De laatste successen van Hiddink zijn alweer van ‘een paar jaar geleden’, de coach had te kampen gehad met lichamelijke ongemakken en was niet de jongste meer. Ook het nu al confirmeren aan de bondscoach Danny Blind over een aantal jaar deed de wenkbrauwen fronsen. Blind heeft namelijk nog geen successen behaald als clubcoach. Bij Ajax werd hij al na een half seizoen ontslagen.

Ronald Koeman vond ondertussen een leuke nieuwe werkgever in Southampton. Koeman zette onverwacht de success-story van Southampton voort en oogstte enkel lof voor zijn coaching-kwaliteiten. Hij won tweemaal de award ‘coach van de maand’ in de Premier League (september en januari). Koeman’s Southampton stond een tijdje tweede en derde en vecht nu om Europees voetbal te halen. Koeman’s aankopen Pelle, Tadic en Elia waren eye-openers voor de Engelsen.

Koeman werd in ieder geval vaker geroemd dan Van Gaal, die na een goede oefenperiode zijn team Manchester United stroef zag beginnen. De club gaf zo’n 200 miljoen aan transfers uit, waarbij Van Gaal de kritiek kreeg dat hij begonnen was bij het bouwen van het dak (met het aanschaffen van offensieve sterspelers) terwijl hij de fundering van zijn bouwwerk vergat.

Angel di Maria was een schim van zichzelf en bij Radamel Falcao moet je jezelf afvragen waarom AS Monaco hem zo graag wilde verhuren. Er blijven twijfels bestaan over zijn fysieke gesteldheid (de zakken ijs zijn naar verluid niet aan te slepen als de Colombiaan bij moet komen van geleverde inspanningen). Omdat de club niet verder wil met hem moet Falcao nu soms zelfs plaatsnemen op de tribune of bij het tweede elftal meedoen.

De laatste tijd gaat het een stuk beter met Van Gaal’s elftal. Ze wonnen kort na elkaar do-or-die-matches tegen rechtstreekse concurrenten Tottenham en Liverpool en moeten nu alleen Arsenal, Manchester City en de meest waarschijnlijke kampioen Chelsea nog voor zich dulden. Het lijkt erop dat Van Gaal dan toch nog deelname aan de Champions League veiligstelt. Voor Koeman kan het seizoen hoe dan ook al niet meer stuk. Southampton had verwacht een vrije val te moeten maken nadat het veel spelers had verkocht na het successeizoen dat voorafging aan de komst van de gebroeders Koeman.

Een vierde Nederlandse coach van naam nam de opdracht aan om Sunderland in de Premier League te houden. Dick Advocaat vecht met Sunderland voor lijfsbehoud en maakt alsnog een goede kans om de ploeg te bewaren voor het hoogste Engelse niveau. Ook bij Koeman en Van Gaal gaan we ervan uit dat ze uiteindelijk positief beoordeeld zullen worden aan het einde van het seizoen.

Of Hiddink na de EK-kwalificatie ook een gunstige beoordeling krijgt valt te betwijfelen. In 6 van de 7 tot nu toe gespeelde wedstrijden kwam het Nederlands Elftal op achterstand en er werden al 3 nederlagen geleden. Hiddinks positie stond onder druk voorafgaande aan de wedstrijd tegen Letland, maar daar speelde Oranje ineens een zeer goede wedstrijd. Tegen Turkije werd zeer gelukkig en op de valreep gelijk gemaakt in de 90ste minuut.

Het Nederlands Elftal staat 5 en 6 punten achter op de nummers 1 en 2 in de groep: Tsjechië en IJsland. Het speelt nog 3 lastige uitwedstrijden en 2 net zo lastige thuiswedstrijden tegen de nummers 1 en 2 uit de poule. Gelukkig maakt Nederland ook met een derde plaats nog altijd kans op een deelname aan het eindtoernooi. Direct, of door het spelen van een playoff-wedstrijd. Maar Hiddink lijkt zijn ideale opstelling nog steeds niet gevonden te hebben en zijn opstellingen en wissels roepen steeds weer vraagtekens op.

Heeft hij het daadwerkelijk nog in zich om de groep zodanig te motiveren dat ze alle resterende wedstrijden met een overwinning zullen afsluiten? Of gaat de kwalificatiereeks met een nachtkaars uit als ook Turkije het Nederlands Elftal in de stand op de ranglijst van de poule passeert? Hiddink zal dan gaan rentenieren met een vervelende nasmaak en een deuk in zijn imago. En als er niets tussenkomt zitten we opgescheept met een bondscoach die zich nog niet bewezen heeft en in de voetbalwereld bekend staat onder de weinig vleiende bijnaam ‘Scholletje’.

Het resterende programma van Oranje ziet er als volgt uit:

vrijdag 05/06/15 20:30 oef Nederland Verenigde Staten
vrijdag 12/06/15 20:45 kwa Letland Nederland
donderdag 03/09/15 20:45 kwa Nederland IJsland
zondag 06/09/15 18:00 kwa Turkije Nederland
zaterdag 10/10/15 18:00 kwa Kazachstan Nederland
dinsdag 13/10/15 20:45 kwa Nederland Tsjechië
vrijdag 25/03/16 20:45 oef Nederland Frankrijk

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Wisselende resultaten supertrio Van Gaal, Koeman & Hiddink”

  1. Roeli zegt:

    Koeman had gewoon bonscoach moeten worden

Leave a Reply